Hydraulické řizení, TK, MT8 132.2

Moderátoři: Tata, Tom

Zpráva
Autor
Ulčak

Re: Hydraulické řizení, TK, MT8 132.2

#1036 Nový příspěvek od Ulčak »

musolimos píše:Prosím vás jak mám zapojit hydrauliku na TZ.Mám orstu HKU 50/PB.Má 5 vývodu Pístnice mám dvě origo od Šálka.Co chci navíc,tak nachystat vývod na zadek pro vlečku.Vím,že se to tady řeší neustále,ale s tady touto orstou nevím.
[Youtube][/Youtube]

Mám taký istý orbitrol,pošli mi na SZ tvoju adresu mailovú a pošlem ti zapojenie hydrauliky.

Thomasson

#1037 Nový příspěvek od Thomasson »

Přidávám fotky mého provedení.
Dnes odzkoušeno a paráda 8)

Děkuju všem za poskytnuté rady a inspiraci :friends:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

janny

#1038 Nový příspěvek od janny »

Zdravím vás,
možno sa niekomu bude zdať môj príspevok ako nezmyselný ale vedzte ze z 70 strán som precital tak 60 a som z toho úplný magor.

Mate niekto fungujúcu konfiguráciu akú orstu valce poistný ventil a priemer hadíc kúpiť? možno aj kde kúpiť?
k starým dielom nemám prístup a zhanať to kade tade sa mi nechce aj keď viem že nové bude stáť veľa ale tak snáď menej ako od šálka.
a práve preto by som rád zostavu ktorá bude fungovať. prichystám držiaky zapojím a fungujem. to by som rád.

Ak by sa našiel niekto kto tomu narozdiel odo mňa rozumie, bol by som veľmi vďačný.

mam TK14 s pôvodným čerpadlom.

Thomasson

#1039 Nový příspěvek od Thomasson »

Ahoj,
v kuse info po tom, co jsem hydraulické řízení dodělal:
1) kompletní sestavu seženeš u Šálka nebo u někoho z Dalešic, ale na toho nejsou dobré reference. Ve všech ostatních případech musíš použít své know-how - navařit ramena pro písty, udělat novej sloupek řízení, případně novej horní kloub (pokud nenecháš vykuchanou převodku řízení), přesně odladit pozice čepů pro písty
2) orsta - je potřeba koupit tu s funkcí prioritního ventilu nebo pořídit samostatný prioritní ventil - nejlepší je zajít nebo zavolat do prodejny a nechat si poradit
3) velikost orsty - obecně se používá 50-80, aby jsi mel rozumný počet otáček volantu z plnýho do plnýho rejdu
4) pístnice - z pravidla se používají pístnice s výsuvem 125 mm, okótovaný schemata umístněí jsou tady ve vlákně
5) čerpadlo TZ-4K-14 hydrailucký řízení utáhne - řešilo se to tu a mám to odzkoušený
6) kde nakoupit díly - hydraulický např. na www.kardanka.cz, případně v prodejnách ND na zemědělskou a manipulační techniku, výpalky - ideálně pokud máš někojho známýho, kdo má přístup k těmto kovoobráběcím strojům
7) průměry hadic se odvíjí od průměrů vstupů, které jsou na orstě, ventilu atd.

Obecně - řízení udělalo už hodně lidí, ale podle mě nenajdeš dvě stejné provedení. Vždycky to bude o Tvé přidané hodnotě a to je na tom hezký :)

janny

#1040 Nový příspěvek od janny »

všetko okoko mi je jasne a nieje problém .... vyšpecifikovať hydrauliku je to čo mi robí problém .... orsta 50-80 našiel som viac druhov podla fóra sú v nich rozdiely... valce áno 125 výsuv je ok avšak aj priemer asi dosť zaleží atd. na toto som ja blbý :'( a nerád by som dal 500€ za komponenty a nakoniec zistil že som niečo kupil zlé. mechanické súčasti si viem spraviť (myslené držiaky stlpik riadenia atd...)

jiriSBS

#1041 Nový příspěvek od jiriSBS »

Ve vlákně Montáž a použití orbitrolu -to vše popisují včetně rozměru válců,jejich zapojení a velikostí orbitrolu pro TK a MT.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#1042 Nový příspěvek od Terablick »

Jen doplním, že na TK/MT8 není potřeba prioritní ventil nebo PB orbitrol, ale dá se použít i orbitrol zypu ON (pan Šálek to tak taky dělá :)).

Sloupek se dá koupit kompletní, a zdaleka nemusí sahat až na zem, jako u původního řízení - může být klidně jen v minimální délce a udělá se držák někde nahoře :) S jeho výrobou bych kvůli nutnosti provozních vůlí a eliminace přenosu namáhání neexperimentoval - viz téma od JiriSBS o použití orbitrolů. Ty tovární jsou vyrobené tak aby to celé fungovalo správně a nehrozilo poškození orbitrolu, drhnutí, samovolné zatáčení a jiné nežádoucí věci :)

Světlost hadic se rozhodně neřídí jen závitama v tělese orbitrolu (čehokoliv). Těma se řídí jeden konec šroubení. Druhej se pak volí podle potřeby - k hadici. Světlost hadice jako taková se především řídí průtokem oleje v okruhu. Existuje na to vzorec, ale existuje na to i tabulka (s výsledkama výpočtů pomocí toho vzorce pro různé průtoky). A řídí se to ještě tlakem v okruhu, ale ten hraje roli jen pokud je hodně malej (sání, vracečka a nízkotlaké okruhy) nebo hodně vysokej (nad cca 200 barů). Ani jedno se tedy netýká hadic pro samotné řízení (mimo vracečky, ale tam je rozdíl minimální - prostě přidej 1-2 milimetry k tomu co bude na ostatních hadicích, ale dá se použít i stejnej průměr, jen to neni úplně ideální co do tlakových ztrát). Protože průtok oleje u TKčka je minimální - kolem tuším 12 l/min, v pohodě můžeš použít hadice se světlostí 10mm (poslouží i 8mm, jen bych takovou nedával na výstup T).

Pokud jde o písty, pak záleží na dvou věcech - na tom jakej použiješ orbitrol (nebo opačně - podle pístů zvolíš orbitrol - musí to k sobě prostě "pasovat" aby vyšel rozumně počet otáček volantu), a na tom jak ti vyjdou úchyty pro písty (jak daleko od sebe budou v jednom a druhém rejdu). Jak už napsal JiriSBS, v jiném vlákně najdeš kompletní nákres včetně rozměrů pro konkrétní rozměry pístů. Samozřemě pak záleží i na počtu pístů (jeden nebo dva) a na jejich zapojení (pokud budou dva, můžou se zapojit jako jednočinné, a to pro výsuv nebo zásuv, nebo jako dvojčinné - u dvou pístů máš tedy tři možnosti s různým výsledným objemem orbitrolu, u jednoho pístu jen jednu - lepší jsou ale podle mě dva, protože s jedním pístem bude počet otáček volantu na jednu stranu jinej než na druhou stranu).

Podle typu orbitrolu se pak bude lišit i zapojení.

Pokud si čímkoliv nejsi jistej, napiš mi SZ a vyřešíme to pro tvůj konkrétní případ včetně výpočtů :) Nakoupit to pak můžeš třeba na té kardance, jak sem dal už někdo link, nebo na Eurofluidu (oni maj ale jiné značení - pro laika trochu nesrozumitelné - kdyžtak poradím), nebo kdekoliv jinde kde vedou orbitroly (jednotky servořízení). Mnoho eshopů totiž vede jen čerpadla a písty, ale už třeba ne hydromotory nebo právě orbitroly - bohužel... Nebál bych se ale ani starších dílů z inzerce, pokud inzerát nevypadá vysloveně podezřele, a cena neni neúměrně nízká, ale ani přehnaně vysoká :) Cena nového orbitrolu v eshopu bude s velkým štěstím kolem 4500, spíš ale přes 5000, sloupek asi tisícovku, ventil (pokud by jsi kupoval "ideální typ orbitrolu LS, aby jsi měl "jistotu" (není to nutné, ale někdo na tom "trvá")) kolem cca 2150, hadice v ideálním případě kolem 150 Kč/m, šroubení od cca 25-30 Kč/ks, volant od cca 500Kč. U orbitrolu LS se musí propojit jeden "spoj" navíc, a to LS- LS (orbitrol - ventil). K tomuhle spojení je lepší použít velmi tenkou a tuhou hadici, ale není to nutné - výrobce to ale doporučuje - prý to líp funguje. Lidi ale běžně používají i stejné hadice jako na ostatní spoje, a nevím že by to nějak extra vadilo :) Ale jak jsem už napsal, pokud nejsi vysloveně paranoidní, klidně použij na TK orbitrol typu ON - ušetříš cca 2500 (typ LS je i o něco dražší sám o sobě + cena ventilu). Typy PB od levných výrobců bohužel nejde moc doporučit, protože většinou neobsahují všechny důležité ventily - ty se pak dokupují zvlášť, a vyjdou ještě dráž než prioritní ventil pro typ LS... Bez nich sice lze řízení bezpečně a spolehlivě provozovat, a u TK (kloubáku) bych to extra neřešil, ale zkrátka bez nich není 100% ochrana proti tlakovým rázům od pístů. Neřekl bych že to je vysloveně nebezpečné, a lze to tak normálně provozovat, ale určité riziko poškození tu asi teoreticky je - spíš ale u řízené nápravy než u kloubáku, navíc se dvěma pístama... U TK bych se toho prostě tak nebál... :)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#1043 Nový příspěvek od Terablick »

Na mém webu (odkaz v podpisu) jsem přidal kalkulátor pro řízení. Můžete si tam snadno sami spočítat všechny možné kombinace pístu/pístů a orbitrolu při různých zapojeních, a také minimální nutný průtok oleje v okruhu pro každý objem orbitrolu. Informace jak který orbitrol zapojit, jak funguje atd, pak najdete v sekci Jak na to... :)

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

davidgsf

#1044 Nový příspěvek od davidgsf »

Ahoj docetl jsem se, ze nejlepsi je zdvih pistnice 125mm. Da se napasovat 100mm nebo 150mm? Dekuji

robert xxx

#1045 Nový příspěvek od robert xxx »

Ano dá sa napasovať 100 mm. Ja to tak mám a spokojnosť.

ladi

#1046 Nový příspěvek od ladi »

Pánové, co diskuse o systému, tj. jednopístové řízení, dvoupístové řízení,, je skutečně tak zásadní rozdíl a nevýhodnost jednopístového?
díky za názor

janny

#1047 Nový příspěvek od janny »

No tak prípravy začali.
Obrázek

ak sa môžem spýtať akými hadicami ste ťahali cele servo? 10mm a zavity m16? m18?
nevie niekto z vás aké sú závity na origo rozvádzači na TK? chcem tam ešte doplniť 3cestný ventil ako odbočku na vlečku len neviem aké sú tam zavity. a TK mam vzdialene a nedostanem sa k nemu tak skoro. V návode som síce našiel priemer hadice ale nie závit...
14 a 16mm či sa mýlim? viem že z čerpadla do rozvádzača je menšia a z rozvádzača na piest je väčšia

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#1048 Nový příspěvek od Terablick »

ladi píše:Pánové, co diskuse o systému, tj. jednopístové řízení, dvoupístové řízení,, je skutečně tak zásadní rozdíl a nevýhodnost jednopístového?
díky za názor
Jednopístové řešení má hlavní nevýhodu v tom, že je na každou stranu jinej počet otáček volantu. Taky síla řízení je nižší, což může být u kloubáku trochu znát, ale přecijen je to hydraulika, takže síly má dost - možná u LKT by to bylo znát, ale ne u TK :) A nakonec jsou víc znát vůle, protože neni nic co by je kompenzovalo... Když jeden píst tlačí a druhej tahá, vzájemně si vymezí vůle, ale jeden píst se bude "viklat" podle vůlí v uložení (pístu i kloubu lámání). Samozřejmě ta vůle je malá, ale může to být trochu nepříjemné...

gugo

#1049 Nový příspěvek od gugo »

chcem si tiez urobit riadenie na tkcko a tymto sa chcem spytat mam orbitrol Danfoss OSPC 50 ON EL ci bude vhodny?
dakujem

jiriSBS

#1050 Nový příspěvek od jiriSBS »

Orbitrol,je použitelný,jen nepoužiješ el.signál,pro zapínaní čerpadla.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - TK, MT“