Vyorávač brambor
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
- Lišák1
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vyorávač brambor
Nějak nechápu, u nás se nekrade, za to se lámou ruce.
Nissan Terrano 3,0 TDI, Zetor 5211
To Ti klidně vysvětlím i já.Místní mají brambor dost a chataři a chalupáři jezdí kolem v pátek a v neděli.A Jarda vyorává v sobotu.
- Lišák1
- Kontaktovat uživatele:
Přesný vysvětlení. S chataři tady problém není, horší jsou houbaři, plný košík brambor a nahoře pár hříbků, se někteří divili, když jsme jim prohlíželi košíky před odjezdem vlaku. Sem se jezdí vlakem, autům pořád někdo vypouští kola u lesa, tak už nejezdí.
Nissan Terrano 3,0 TDI, Zetor 5211
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
U nás se občas ztratí i velkej kulatej balík, o řepě z políčka nemluvím. Proto brambory musí zmizet za víkend, balíky okamžitě
tady lidi kradou i ten hnůj a naopak lesy svižně zásobují odpadem, pneumatikami, ....
- stanislavsnv
- Kontaktovat uživatele:
To u nás na východnom Slovensku ukradli kanón z 2 svet vojny polia sa musia strážiť ináč kobylky všetko pozberajú
YANMAR AF33 MARK III; MULČOVAČ-RM 150; Pluh obracak dvojak VENTZKI AKD16ZP; Stolový sústruh Bernardo Profi SS550V; ROTAVÁTOR ISEKY-150;
O tom som nepocul,to fakt ?
Par rokov dozadu tu pri obci Zalužice urobily najazd "mexičania"... pole asi 5ha zemiakov,motyky,ryle,tyce,roxory,vsetko mozne mali a hrabaly... pri hlavnej ceste,za bieleho dna,akoby sa nic nedialo... normalne asi cele getto prislo... od vtedy sa tam zemiaky nepestuju
Par rokov dozadu tu pri obci Zalužice urobily najazd "mexičania"... pole asi 5ha zemiakov,motyky,ryle,tyce,roxory,vsetko mozne mali a hrabaly... pri hlavnej ceste,za bieleho dna,akoby sa nic nedialo... normalne asi cele getto prislo... od vtedy sa tam zemiaky nepestuju
ZKL Zetor 8011 (1974)
Praga V3S M2
Praga V3S M2
Antony30011 píše:Já mám teka od Šálka, ale letos už sem přešel na malej kombajn. Lidem se nechce sbírat
ad 1: do mokra to není, zalepí se pás, ale to žádnej kombajn, radši sucho, hrudy nevadí, dokad s nich nejsou schovaný brambory
ad 2: před sklizní nutno pomulčovač/posekat a pohrabat. Jinak se (aspoň mě) ucpával, ale to je běžná praxe snad u všech strojů na brambory
ad 3: nejde, bere tu šířku, co má radlice a pás... řádek brambor má dva standarty rozteče (62,5 a 75 cm pokud se nepletu)
ad 4: brambor to přehodí tak velkej, jak je malá díra mezi prsatama na pásu, tam nějaká mezera být musí, aby se prodrolila hlína
Jen otázka: proč bys brambory sázel hustěji, jestli sem t nahoře pochopil? Největších výnosů se dosahuje s bramborama, který sou nasázený cca 35 cm od sebe.
Proč sázet hustěji? ze zkušenosti vím, že když se sázíme ručně tak všichni tak plus minus na délku nohy cca 22-25cm tak je největší výnos brambor. Té bramboře to stačí a když se sáží řídceji je jich tam přirozeně méně v řádku a míň se urodí. Pokud nepěstuje někdo celý lán brambor. Tehdy to pak je jedno pač všechny mechanické jsou minimálně na 30cm. My máme cca 120m x 20m lán brambor a když je tam narvem hustěji tak se i víc urodí odzkoušeno praxí a léty. když jsem sázel sazečkou na těch 30 cm úroda byla o poznání menší v daném řádku než když jsem jsem sázel řádek ručně hustěji. V tom hustším bylo opravdu víc brambor. Ruční sázení než tou sazečkou. Když jsem je viděl vedle sebe a když se vyorávaly bylo to opravdu poznat.
Jednořádkovou sazečku mám protože mně stála jen 6000 a to se mi zdálo maximum co jsem za ni byl ochoten zaplatit. dvojřádková stojí minimálně 12-15 tisíc. Což ekonomicky pro využití jednou ročně je nesmysl. i když třeba jezdím o 20min déle s traktorem s tou jednořádkovou na té naftě mn prostě moc nežere. Jenže, když vysolím najednou o několik tisíc vícza dvojřádkovou sazečku je to už pak znatelně poznat a pro domácí použití by se mi takto vrátila ta částku za nějakých 20-30 let. Což je nanic. Kdo ví jestli budu ještě za tak dlouho hospodařit.
Jinak co se týče vyorávače děkuji všem za postřehy. Bude to opravdu chtít zvážit a promyslet. Co vyjde nejlépe a nejeekonomičtěji. Nejjednodušší by bylo asi vyorávat pořád varikem i když to bude pracnější.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
A kolik mate pri te blizke sadbe vynos? Ja sazim na 33 cm a vynos mam nadprumerny.
výnos je rok od roku jiný každopádně dalo by se říct dle dhadu je to o pár kýblů víc než ty řidčejší řádkz
O vzdálenosti sázení brambor v řádku rozhoduje šířka řádků, odrůda, kterou sázíš a také velikost brambor a počet rašících oček. Sází se od 20 do 35 cm má být na ha 35- 40000 brambor a 150000- 200000 stolonů, každá odrůda má svá specifika i co se týká hloubky sázení a kopčení, ale to je už vyšší dívčí.
Prosím vás nevíte kde by se dal sehnat takovy vyorávač jak je na videu?
https://m.youtube.com/watch?v=vMBjUSxOJw0
https://m.youtube.com/watch?v=vMBjUSxOJw0
Tady něco podobného
https://stroje.bazar.sk/22572897-vyorav ... ov-pasovy/
https://stroje.bazar.sk/22572897-vyorav ... ov-pasovy/
No jo ale Slovák za to bude chtít petelicu, ten co jsem posílal někdo prodával loni na bazosi, ale víckrát jsem ho neviděl
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Nemáš na traktoru kardan, nebo proč to chceš? Za koně? Žádnej tenhle typ vyorávače není levnej. Na to konto, tohle by šlo rozumně vyrobit doma