Emisní třídy kotlů a kamen a vše kolem

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
alek

Re: Emisní třídy kotlů a kamen a vše kolem

#616 Nový příspěvek od alek »

Jirko měl bych aji ja jeden dotaz, kolik se vlastně spáli obily,třeba zrovna za tuto zimu jen tak pro představu.

Paldas

#617 Nový příspěvek od Paldas »

to mne taky zajimá esti má smysl nechat si vratit nejaky hektary a z plynu prejit na obili nebo hrasek
Azuritek - Zetor 3011 r. 1962, 2. majitel
MS 07 - kultivátor mountfíld pomlouvaný ale pro mne dobrý pomocník

zetorak jirka

#618 Nový příspěvek od zetorak jirka »

Takle, vytápím starou zemědělskou usedlos s bytem a příslušenstvím kolem 100 m2 (nic velkýho) a k tomu skleník o rozměrech 2,5 krát 8 m a bojler na teplou vodu, a spalím v průměru těch 60 až 70kg ovsa za 24 hodin. Teď už když se otepluje tak to vychází deně na jeden pytel deně (kolem 40 kg) Ale půl zimy topím odpadem od čističky, kterýho jsem se vždycky zbavoval jak se kde dalo tak že skoro za darmo. zásobník je na 150 kg a z toho je vždycky belik popela.

vitex

#619 Nový příspěvek od vitex »

Slušná spotřeba. 8)

Paldas

#620 Nový příspěvek od Paldas »

ja mam taky usedlost ale takovy domky sou v ni dva ktery bych chtel vytapet na jednu kotelnu kterou bych chtel vybudvat z jednoho chilvu.. mas ten domek zateplen??? jaky zdi pripadne tepelný ztráty? v kazdym je ted plynak 14KW s ohrevem TUVtak doufam ze nejakej 30KW by stacil
Azuritek - Zetor 3011 r. 1962, 2. majitel
MS 07 - kultivátor mountfíld pomlouvaný ale pro mne dobrý pomocník

zetorak jirka

#621 Nový příspěvek od zetorak jirka »

Zdi jsou cihelný, 45 cm a něco málo kamenný 90cm, jediný zateplovací prvek jsou letos noví okna. Kotel je možno naprogramovat od 7 do 21 KW maximum, já ho jedu tak na polovic.A jaký mám tepelný stráty jsem nikdy neřešil, tak že nevím. Každopádně to vychází tak, jak mi řekl při nákupu výrobce, že kolik metráků uhlí jsem spálil, tolik metráků spálím i v obilí. Pokud teda nepojedu na olejninu (řepku, hořtici) skusil jsem to a to je jinej mazec. Ale zas to hrozně smrdí a zapejká kotel. z obilí je jen na stěnách kotle prach, kterej smeteš smetáčkem a je čistej.

Joe66

#622 Nový příspěvek od Joe66 »

ked som sa viacej informoval tak na obylie alebo ekopeletky alebo kukuricu alebo obilny odpad je vraj lepsi kotol multibio petronet ,ze ma lepsi horak a nespekaju sa v nom obilniny -je rotujuci a aj mensiu spotrebu. A vyssia liga uz je kotol guntamatic ale tam je zase cena vacsia -musim k par ludom naskusi na cumendu :)

mastnacek

#623 Nový příspěvek od mastnacek »

Chlapi nemate blbej pocit ze palite jidlo? Nemam tucha, nevychazi to po secteni nakladu stejne jako koupit drevo nebo uhli ??? Strejc ma kotel na obili snad uz deset let, vzdycky me to jde ukazovat kdyz tam prijedu a me to tak hejba zlucej :)

jarda avsop

#624 Nový příspěvek od jarda avsop »

také se mě zdá, že ty naklady na vypěstovaní obilí jsou stejné jako koupit třeba brikety

sychrovak

#625 Nový příspěvek od sychrovak »

oco13

#626 Nový příspěvek od oco13 »

Mastnaček - nepáli sa normálne obilie ,ale také ktoré by sa inak zaoralo.Poškodené ladovcom alebo zaburinené. Bol o tom dosť dlhý článok v novinách. Chlapík pri Brne začal s týmto už v 1990tom roku , najskôr ho preklínali , ale neskôr to zrejme aspoň tí rozumnejší pochopili. To máš rovnaké ako keď ti v Číne dajú k obedu psa - u nás by to 90% ludí nerozchodilo.

Joe66

#627 Nový příspěvek od Joe66 »

Mastnacku u nas na Slovensku sa zatial oplati do novostavby-dobre zateplenej dat plyn-ak je plyn na ulici-plynovy kotol je lacny-okolo 1300 eur a faktury za mesiac su okolo 60 az 80 e- v priemernej novostavbe s dobrym zateplenim. A tam kde nie je plyn -napriklad aj ja stojim teraz pred takou dylemou ostava len tepelne cerpadlo-ceny uz isli dole -za 5500e sa da kupit napriklad futjisu alebo daikin a je to aj s instalaciou a potom sa fachci na lacnu sadzbu elektriny ale ma to hacik,ze tie kurvy hore mozu cenu elektriny dvihnut ako u nas to chceli urobit s distribuciou ale im to nevyslo a potom je este zivotnost elektroniky v tepelnom cerpadle. No a potom dalsia moznost je kvalitnejsi kotol na peletky a obylie -peletky aj obylie sa da zohnat aj lacnejsie a da sa doviezt aj na dodavke alebo v privesnom voziku alebo zaplatit za dovoz a je to ciste a plnautomaticke kurenie-netreba dosypat ako do uholneho automatu-da sa velky zasobnik a udrzba je minimalna a vychadza to na cenu uhlia dokonca este aj lacnejsie ale komfort skoro ako pri plyne. Ale treba vacsi prisetror na skladovanie + mozu pri obilninach byt ako bolo spominane hlodavce a treba cistit aj ten kotlik raz za cas ale zase dobry kotol stoji aj 8000e a aj viac. Cize isto pochopis ,ze do novostavby si clovek nebude drbat spinave uhlie. Ale zase v starom dome to je ine ak je clovek nauceny na robotu a chce sa mu s uhlim babrat-ale nie kazdemu. Inak ked sem tam pozriem tvoje vylepsenia na forach co stvaras s viadrusom tak klobuk dole,ze s tym tak experimentujes-ja by som na to nervy nemal :jazyk:

vitex

#628 Nový příspěvek od vitex »

Topení obilím je nejlevnější.Jako druhé v pořadí je topení dřevem.Toto téma najdete na energoportálech.Trochu problém je pšenice.Kdo dělá samovýrobu,tak má topení ještě levnější-záleží na výnosu.

ibanez5

#629 Nový příspěvek od ibanez5 »

No vidiš kolego. A já mám novostavbu před kolaudaci a šel jsem do samotíže a viadrusu U28 a docela pohoda a hlavně mě kotel, bojler a celé topení vyšlo na 100000 což je myslím na dnešní dobu dobrá cena . Jo a v koupelně to mám stahnuté do podlahovky a bojler taky nahřívám samotíží
A nežere mi to ani trochu elektriky. Ale máš pravdu, práce se nebojím. 8)
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."

ibanez5

#630 Nový příspěvek od ibanez5 »

No vidiš kolego. A já mám novostavbu před kolaudaci a šel jsem do samotíže a viadrusu U28 a docela pohoda a hlavně mě kotel, bojler a celé topení vyšlo na 100000 což je myslím na dnešní dobu dobrá cena . Jo a v koupelně to mám stahnuté do podlahovky a bojler taky nahřívám samotíží
A nežere mi to ani trochu elektriky. Ale máš pravdu, práce se nebojím. 8)
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“