Vari System

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
Knotek

Re: Vari System

#2161 Nový příspěvek od Knotek »

Bohužel radličky na obrázku již nemají, před pár týdny jsem pro ně jel, ale pozdě.
Nejlépe si zavolat.

Proximák

#2162 Nový příspěvek od Proximák »

Je to blbý že nechtějí posílat, už jsem taky něco odtud chtěl a nešlo to ani dovést k nějakému dealerovi... Bohužel...
Tak jsem se těšil že uvidím ty super radličky a nic :-/ Mě ještě napadlo ekonomické řešení ale nevím jestli půjde realizovat. Koupit jen ty nové špice na SV-1 a přeskládat to. Ale nevím jestli to bude pasovat, budu muset zajet na prodejnu a omrknout to. Rozdíl bude v těch plíškách které vlastně nastavují šířku, to pro mě není problém na laseru vypálit. Záleží jestli ta křidélka budou záměnná. Tož uvidím :)
Pak jsem koukal na tento sazeč ze Slovenska. Nelíbí se mi tam ty radličky natvrdo ale jinak by nemusel být špatnej. Psal jsem pánovi kolik by stál bez těch radliček (dal bych štelovací z Vari a nebo splašil talíře) s dopravou. Tak se nechám překvapit.

mraveneček

#2163 Nový příspěvek od mraveneček »

Jestli nebude lepší, sazeč brambor nakonec udělat. Takovou malou dílničku kde to udělat, mám. A na soustruh když potřebuju, jaky možnost je, nebo ohýbačka na plech. A vím o dvouch pánech v okolí, kteří ho mají doma udělaný. Jeden mám už nafocený, i když bych radši vzhledově udělal, takový jaký prodávají ve Vari. Ale letos se to už nestihne do dubna ho udělat. Takže znova hrobkovací radličky a potom ho mám slíbený u překupníka v Lounech. Třeba ho nakonec pošle. :'(
Družstva. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69747
Kováři. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69882

První PC- Pc 80 286 Ram úchvatných 1 mega Cpu 6 Mhz, disk 20 mega mechanika 5.25 -1.2 mg
OS Norton Commander

Proximák

#2164 Nový příspěvek od Proximák »

Pokud by jsi vyráběl tak se stavím do řady :co?: taky jsem nějaký sazeč omrkl ale bojím se že bych to neudělal tak abych byl spokojen, v tomhle věřím, že když jich někdo dělá více má to odzkoušeno. Ono ladit moc není kde, jednou za rok se zasází a pak to má člověk zkoušet kde? Nejspíš poladím radličky a budu sázet jako doposud. To by se jedině muselo něco vyskytnout :) Kdyby klapl ten z Lounů tak bych se i zajel podívat, ten mě totiž hodně zajímá :) budu doufat s tebou a držet pěsti :friends:

boyten
Kontaktovat uživatele:

#2165 Nový příspěvek od boyten »

já jsem chlapi koupil vloni tady na foru "nedodělanej" sazeč ladil jsem ladil pak jsem sadil v pohodě, jenže ladil jsem s 5kg brambor a když jsem šel naostro sadit nasypal jsem tam k těm 5 kilům ještě 10 a po 0,5 m praskl ten řetěz tak jsem to celé shodil nechal jen ten "spodek" a děda chodil se mnou a dal bramboru jeeeddnnaa další bramboru jeeeddnnaa další bramboru a u toho zůstane. Zahrnoval jsem to těma zvětšenýma radličkama (je tu foto asi o dvě stránky zpátky) a dá se to. Sazeč už nechci stačí mi ten dědochod... Kdybych šel do sazeče tak jenom tovární výroby nechtěl bych ani zkopčenej tovární. Je to o materiálech o vyzkoušení různých variant a to prostě doma dát podle mně nejde.
Terra/Vari + MINI + spousta krámů k tomu všemu :-D. _____ Zde fotky Terra. _____ Zde fotky MINI. _____ Moje vlákno o MiniBoyovi.

J.Pucera
Kontaktovat uživatele:

#2166 Nový příspěvek od J.Pucera »

Tak to já teda silně uvažuju o stavbě sazeče dle origo sb-40. Akorát místo ploutve na zahrnování bych dal disky. Podle mě to zas tak nereálné není. Koupit náhradní řetěz a rozetky. Zbytek postavit. Pokud by nešli sehnat díly, tak i to vyrobit.

DYK

#2167 Nový příspěvek od DYK »

Musíte se rozmyslet, jestli chcete sazeč tlačit nebo táhnout. Pokud se bude tlačit, pak nemá cenu moc přemýšlet nad zahrnováním a tvorbou kopců, protože je světlá výška pod převodovkou vždy "očeše". Pak je taky dobré řešit prostor kudy prochází pás násyplou s bramborama a nenechat ho procházet celám sloupcem nasypaných brambor. Je to celkem odpor a i proto v tom taženém byla jakási klapka, který tomuto bránila a brambory se k pásu přisypávali postupně a jen do určité vrstvy.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

J.Pucera
Kontaktovat uživatele:

#2168 Nový příspěvek od J.Pucera »

No zatím přemýšlím co a jak a sbírám rozumy. Máme doma sazeč co byl za MT8-070 mini a podobně- SK1 200. Tak mám inspiraci, známej má ten origo tlačený. Nechci dělat velkou násypku. Spíš tak na 10 kg. Na jeden nebo dva průjezdy. Obětuju zásobník snažší manipulaci. S tím pasem je to dobrá poznámka. Jen nevím jestli sazeč tlačit či táhnout. Je fakt že ty hrobky se očešou, ale když se dělá "T čkem" a dvouma radličkama. Tak jsou taky před strojem.

DYK

#2169 Nový příspěvek od DYK »

Já mám dojem, že ten SK1 200 měl i tovární verzi pro jednoosák. U taženýho sazeče je třeba mít nějak vyřešený vypínání sázení a víc místa na koncích řádků než u tlačeného a vlastně neseného. Do taženého se vešel pytel sadby, já jsem tam sypal bedýnku, druhou na násypku, přesně tam pasovala a držela, no a jedna bedýnka tam a druhá zpět. 100m a 100m. Přijel zpět, nandal nové dvě bedýnky a další kolo. Řidítka bokem a jen jsem si vykračoval vedle sazeče. Přijde mi také, že je vhodnější použití dvoutaktního motoru. Výkonově bez problémů a pomalejší pojezdová rychlost bez prokluzu spojky.

Proximák

#2170 Nový příspěvek od Proximák »

Co jsem se koukal na dnešní tažené sazeče (nesené) tak vypínání nemají, asi se čítá s tím že se přestane sázet zvednutím stroje->kola se přestanou otáčet->brambory nepadají. Jak to ale je v praxi to je pro mě otázkou :-/ Já mám čtyřtakt a 2T převodovku a je to paráda i pro sázení s radličkami. Přijde mi že člověk za tím tolik nevlaje :)

J.Pucera
Kontaktovat uživatele:

#2171 Nový příspěvek od J.Pucera »

Mam kratší pole. Tak by mi stačila menší zásoba v násypce. SK má vypínání sázení, dvojřadý gumový pas, různé rychlosti a velkou hmotnost.
Právě ten tlačený je podle mě lehčí na otáčení na souvrati. Sázení se vypíná zvednutím sazeče. Ostatně stejně bych to asi řešil i u taženého.

DYK

#2172 Nový příspěvek od DYK »

Tažené sazeče pověšené na traktoru vypínání mít nemusí, stejně jako tlačené na jednoosáku. Přizvedneš - nesází. Položíš na zem - sází, teda většinou :D Ale tažený sazeč na jednoosákem by měl vypínání mít. Přece to nebude obsluha poponášet v ruce při točení se. No a ty tlačený mají právě proto malou zásobu sadby, aby to bylo přes řídítka manipulovatelný. Je fakt, že při sázení brambor se menší pojezdová rychlost hodí.

Proximák

#2173 Nový příspěvek od Proximák »

Tak jsem zase o něco chytřejší :) Děkuji za vysvětlení. Ty co jsou dnes dostupné k jednoosákům tak vypínáni nemá ani jeden, tak jsem to bral jako samozřejmost. U ASB se tedy odpojí pohon sázení a otáčíš se na kolech sazeče? To je pak opravdu potřeba velkej plac na otočení. Já to bral tak že sazeč zvednu a otočím se třeba jako s bránami. Tak je to prezentován na youtube u slovesnkých sazečů i u ukrajinských.

DYK

#2174 Nový příspěvek od DYK »

Sazeč první generace řidítkama nezvedneš a neotočíš jako jednoosák s bránama. Jediný co jde, tak vyjedeš z pole, gafneš oběma rukama sazeč na rantl násypky a uděláš s ním 180°. Pak ale nesmíš mít uzavřeny volnoběžky. Takže toho míst zase tolik potřeba není, jen tam nesmí být třeba plot a když to vychytáš a máš na konci sazeč prázdný i to celkem jde. Když jsem sázen na poli těch 1000m2 na obou koncích byl prostor - travnatý pruh, kde jsem se rejdově v poho otočil a najel další řádek, přehodil řídítka na druhou stranu a tradáá zpět. Mě by třeba zase sralo na neseném sazeči, že se za tím strojem jde jak debil, protože máš mezi nohama zasázený řádek a tak jdeš jednou nohou v jednom a druhou v zatím krajním řádku. Jak naprcaná bělica. Navíc já potřebuju sazeč, do kterýho se vleze min 20kg to je u mě jeden řádek a potřebuju si vzít s sebou dalších 20kg na cestu zpět. Rozvážet sadbu na oba konce je nesmysl.

Proximák

#2175 Nový příspěvek od Proximák »

Dyku, děkuji za tvoji trpělivost při vysvětlování kdy jsem se ptal jak blbec :pohlavek: Teď už si to dokážu živě představit :friends: takže ve výsledku pro mě co jsem si z toho odnesl. ASB i když na něj někteří nadávají že se s ním špatně manipuluje a je těžkej, nespolehlivej, má hodně výhod. Problémy mají lidi co s ním prostě neumí. Bohužel dnes už je to nesehnatelný zboží (k tomu z Loun se nebudu vyjadřovat). Jak bělica budu chodit i za radličkama, tlačeným i taženým sazečem co jsou dnes k dispozici to si nevyberu :vysmech: No možná u toho taženého by to šlo jako u ASB, dát si řidítka do boku, těžko říct, to by se muselo vyzkoušet :) Když máš takovou výměru je potřeba trochu schopná násypka, to naprosto chápu. Mně stačí menší, můžu si dovolit častěji dosypávat, odpadnou mi starosti s průchodem pásu(řetězu) hmotou brambor, šlo by to řešit, neříkám že né ale je to pro moje podmínky zbytečný.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“