Soustruhy
Re: Soustruhy
Podle mého se jedná o strojní závitník. Výraz jednorázový je dost zavádějící. To je stejné jako když jsem kupoval televizní anténu a ptal se porodavače jakou má polaritu, horizontální nebo vertikální. Prodavač okamžitě vypálil že je všesměrová Z krámu jsem odešel bez nákupu.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
no, protože ses ptal špatně měl ses ptat na polarizaci...
zažitý název jednorázový se týkal tohoto typu strojního závitníku
http://hhw.cz/shopDetails.aspx?C=1&G0=O ... r=14295102
zajímavé je že u spirálových strojních závitníků se název jednorázový nepoužíval teda apoň u nás na moravě
zažitý název jednorázový se týkal tohoto typu strojního závitníku
http://hhw.cz/shopDetails.aspx?C=1&G0=O ... r=14295102
zajímavé je že u spirálových strojních závitníků se název jednorázový nepoužíval teda apoň u nás na moravě
Jasně, polarizaci. Blbě jsem to napsal.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
mám tady dotaz na strojaře, odborníky... na fotce je pružina která spolupůsobí při manipulaci s výsuvnými sekčními vraty. Pružiny jsou dvě, jedním koncem upevněné k hřídeli. Pružina je v podstatě závit. Mezi pružinou a hřídelí je hliníková součástka která vše pevně spojuje.
Jaký závit (k našroubování do pružiny) číňan použil?
ta součástka je na fotce vpravo
Jaký závit (k našroubování do pružiny) číňan použil?
ta součástka je na fotce vpravo
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
oblý stoupání podle stoupání pružiny rádius polovina průměru drátu pružiny a aby to šlo dobře našroubovat je možná i lehce kuželový co chceš to vyrobit?
dotaz zněl jaký závit udělal číňan...
kenybz tvoje odpověď je odpověď vrcholného odborníka strojaře (nejen) o tom tady nikdo nemůže pochybovat
když jsem ty vrata skládal přišla mi v pytli halda součástek z číny, návod žádnej. Dával jsem si k sobě co kam přijde, dvě pružiny jedna levá jedna pravá a hele kuželovej závit ala china - jen zápichy s příslušnou roztečí dle závitů pružiny a podélně drážkovaný - tedy závit který našroubuješ jak chceš - doleva i doprava
Kupodivu to drží už 3 roky...
kenybz tvoje odpověď je odpověď vrcholného odborníka strojaře (nejen) o tom tady nikdo nemůže pochybovat
když jsem ty vrata skládal přišla mi v pytli halda součástek z číny, návod žádnej. Dával jsem si k sobě co kam přijde, dvě pružiny jedna levá jedna pravá a hele kuželovej závit ala china - jen zápichy s příslušnou roztečí dle závitů pružiny a podélně drážkovaný - tedy závit který našroubuješ jak chceš - doleva i doprava
Kupodivu to drží už 3 roky...
díky za poklonu, ale přeháňet nemusíš vím na čem su ale nazvat mě vrcholovým odborníkem je trochu moc přehnané
ten závit bude určitě odlitek kdybys je chtěl vyrobit tak ti řeknu že si to máš koupit na tu cenu by ses nedostal při třískovém obrábění ani náhodou a co by stál samotný materiál...dneska už nikdo nemám pod pongem nakramařené zásoby z dob minulých
ten závit bude určitě odlitek kdybys je chtěl vyrobit tak ti řeknu že si to máš koupit na tu cenu by ses nedostal při třískovém obrábění ani náhodou a co by stál samotný materiál...dneska už nikdo nemám pod pongem nakramařené zásoby z dob minulých
jj je to jen odlitek ( a z Al), ty podélný drážky jsou dost široký takže to vleze téměř do jakéhokoliv závitu a v obou směrech otáčení.
Dobrá úspora výrobních nákladů a v tomto případě i funkční.
kenybz, někde zmiňuješ "tvářecí závitník" to je ze sady ten prostřední ne?
Dobrá úspora výrobních nákladů a v tomto případě i funkční.
kenybz, někde zmiňuješ "tvářecí závitník" to je ze sady ten prostřední ne?
tvářecí závitník není sadový ale je jen 1 pro daný průměr a stoupání podobně jak strojní závitník...
funguje to tak že část profilu ten závitník vyřeže a část tváří jakoby válcování zevnitř ale bez válečků
takto vyrobený závit má přesnější profil a mnohem vyšší pevnost, než závit vyřezaný strojním, maticovým či sadovým závitníkem...neni to snadné bo se musí vyvrtat správná velikost díry pokud je malá tak při tváření se materiál nemá kam roztáhnout a závitník se zlomí, pokud je naopak větší nevytváří se celý profil
oprava už je to dlouho co jsem s tím dělal tváří to po celé délce takže žádné řezání ani špóny
https://www.obrazky.cz/?q=tvářecí%20záv ... 6fba2e5220
funguje to tak že část profilu ten závitník vyřeže a část tváří jakoby válcování zevnitř ale bez válečků
takto vyrobený závit má přesnější profil a mnohem vyšší pevnost, než závit vyřezaný strojním, maticovým či sadovým závitníkem...neni to snadné bo se musí vyvrtat správná velikost díry pokud je malá tak při tváření se materiál nemá kam roztáhnout a závitník se zlomí, pokud je naopak větší nevytváří se celý profil
oprava už je to dlouho co jsem s tím dělal tváří to po celé délce takže žádné řezání ani špóny
https://www.obrazky.cz/?q=tvářecí%20záv ... 6fba2e5220
Ahoj a zapomněl si zmínit i větší řeznou rychlost, na M6 mám až 800 ot/min, samozřejmě s řezným olejem .
ono to neni snadné vychytat pak můžeš i valit ale ten závitník uletí raz dva když člověk neví jak nato nic pro začátečníky
mám na autě na motoru hliníkovou vanu, olej jsem si vždy měnil sám ale minule jsem byl línej a nechal jsem to udělat tady jednomu mladýmu začínajícímu "automechanikovi". Včera když jsem vypustil starý olej, byl výpustný šroub celkem volnej, neteklo to ale utažený nebyl. Když jsem chtěl šroub znovu utáhnout zjistil jsem že je servanej závit v té Al. vaně. Šroub je OK ale závit v tom hliníku (délka cca 10mm) je v hajzlu, jakž takž jsem to dotáh a budu sledovat zda to teče. Chci to opravit výrobou jiného šroubu, s kuželovým závitem větší průměr tak cca , o 0,5mm
Řezat nový závit do vany se mi nechce. Kdo se ujme výroby nového šroubu? je to cca M14*1,5, šestihran 17. Cena dohodou.
Řezat nový závit do vany se mi nechce. Kdo se ujme výroby nového šroubu? je to cca M14*1,5, šestihran 17. Cena dohodou.
dyž už se tu "závitníkuje" tak kdopak ví co to je??
NÁPOROVÝ ZÁVITNÍK
NÁPOROVÝ ZÁVITNÍK
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super
drtikol: to ho docela šetříš :-)
Moc pozorně nečteš ,Ota jej tady dopoledne zmiňoval.Já tento typ používám nejčastěji i na slepé otvory.Baťa1 píše:dyž už se tu "závitníkuje" tak kdopak ví co to je??
NÁPOROVÝ ZÁVITNÍK