Soustruhy
Re: Soustruh a jiné do dílny
Ahoj, Packo, pravděpodobně jsi si přidřel zadní pouzdro na vřeteni, i v manuálu píšou, že nejdřív 5 minut na 500 ot/min. pak 1000 a teprve potom maximálku, ( ty hodnoty si už přesně nepamatuju ) samozřejmě ten olej je hodně hustej, vypust ho, nařeď 1:1 s petrolejem a nalej zpátky, olej co tam patří je pé nulka- P0 a je to směs petrolej s olejem, je to řídký jak voda a smrdí hodně po petroleji, S28 nemá tlakové mazání a je hodně přesný, u nás ve fabrice se na nich soustružili písty v toleranci do tří stovek a až 750ks za šichtu a když z technických důvodů zavřeli v Trmicích fabriku, tak tyhle soustruhy jeli nonstop asi tři měsíce, zkoušeli přidat na výpomoc nejdřív 18ku, ale ta propadla na celý čáře, při požadovaným tempu nedokázala udržet ani kvalitu povrchu a ani rozměr, tak honem koupili novou S32, ale ani ta se nevešla do kvality povrchu .
Co se týče šroubu příčného suportu, tak matku seřídíš 6kou inbusem nahoře na suportu, máš tam pět inbusů a mazničku, na jedné straně - tuším na levé jsou tři a na pravé dva, tak ten prostřední na levé straně je na seřízení vůle matice, dále můžeš trošku dotáhnout matku a kontramatku vzádu na šroubu příčnýho suportu, ale jen tolik, aby se nedřel o kostku kterou prochází, doufám, že jsem to napsal aspoň trošku srozumitelně .
Co se týče šroubu příčného suportu, tak matku seřídíš 6kou inbusem nahoře na suportu, máš tam pět inbusů a mazničku, na jedné straně - tuším na levé jsou tři a na pravé dva, tak ten prostřední na levé straně je na seřízení vůle matice, dále můžeš trošku dotáhnout matku a kontramatku vzádu na šroubu příčnýho suportu, ale jen tolik, aby se nedřel o kostku kterou prochází, doufám, že jsem to napsal aspoň trošku srozumitelně .
Ahoj, tak jsem se podíval na tvoje rajče až teď a ty máš to seřizování matky šroubu na příčnej suport částečně pod tou rybinovou deskou, sundej jí a ukáže se ti to v celé své kráse, 5 inbusů M6, z toho čtyřma je matka přišroubovaná a pátým-prostředním se tato rozřízlá matka svírá anebo povoluje .
K tomu kl. upínání ti schází jenom trubka a pouzdro na kleštiny, ale jen za předpokladu, že máš vzádu ve vřeteni našroubovaný pouzdýrko, se závitem M42x1,5mm a drážkou na ségrovku na kterým by měli být tři kroužky, jeden je rozřízlej a má vnitřní kužel do kterýho zapadá prostřední kroužek, ale s venkovním kuželem, třetí kroužek má tři vybrání pro kuličky, doufám že si to ještě pamatuju správně, teď mě napadá, jestli na tom pouzdýrku co je našroubovaný ve vřeteni není ségrovka, tak tam nehledej ani ty kroužky .
K tomu kl. upínání ti schází jenom trubka a pouzdro na kleštiny, ale jen za předpokladu, že máš vzádu ve vřeteni našroubovaný pouzdýrko, se závitem M42x1,5mm a drážkou na ségrovku na kterým by měli být tři kroužky, jeden je rozřízlej a má vnitřní kužel do kterýho zapadá prostřední kroužek, ale s venkovním kuželem, třetí kroužek má tři vybrání pro kuličky, doufám že si to ještě pamatuju správně, teď mě napadá, jestli na tom pouzdýrku co je našroubovaný ve vřeteni není ségrovka, tak tam nehledej ani ty kroužky .
Ahoj, ten olej PO koupíš normálně v prodejně s olejem. Koupil jsem ho taky do SV 18. Má to akorát jinej název než dřív. Podle výrobce. Ale problém byl, že mají jen 10 l balení a cena byla někde kolem 750 Kč. Ale zase jsem měl do brusky a na výměnu do soustruhu. Už mám skoro prázdnej kanistr a až přestěhuju soustruh, taky bych ho chtěl vyměnit. Už jsem se po něm krapet scháněl a u jedné firmy mi nabídla paní dobrou cenovku, tak ho tam potom objednám.
Jo s tím rozběhem máš pravdu. Vzpomínám si že kdysi dávno na učilišti nám mistr vtloukal do hlavy, že by měl soustruh S 28 běhat chvíli po zapnutí a ,,zahřívat se" A potom teprve zvýšit otáčky.
Když jsem dělal dávno v té nástrojárně dělal tam pán na S 28. Měl ji z generálky chvilenku. Ale on na tom uměl dělat, vše znal z hlavy. nastavení závitů, přehazoval páky na otáčky a nikdy nekouknul na tabulku, znal to z hlavy. Dělal na tom nejčastěji všechny možné a nemožné závity frk, mrk a měl ho hotovej a našrouboval kalibr a sedělo to. Bohužel už tady mezi námi není.
Jo s tím rozběhem máš pravdu. Vzpomínám si že kdysi dávno na učilišti nám mistr vtloukal do hlavy, že by měl soustruh S 28 běhat chvíli po zapnutí a ,,zahřívat se" A potom teprve zvýšit otáčky.
Když jsem dělal dávno v té nástrojárně dělal tam pán na S 28. Měl ji z generálky chvilenku. Ale on na tom uměl dělat, vše znal z hlavy. nastavení závitů, přehazoval páky na otáčky a nikdy nekouknul na tabulku, znal to z hlavy. Dělal na tom nejčastěji všechny možné a nemožné závity frk, mrk a měl ho hotovej a našrouboval kalibr a sedělo to. Bohužel už tady mezi námi není.
Ahoj
Děkuji uživatelům Vitex, Salus, Drtikol a Ota za vyčerpávající odpovědi.
V práci občas dělám na R5 a myslel jsem si, že o soustruhách a soustružení něco vím, ale teď zjišťuju, že vím úplný ho*no.
Olej určite koupím a vyměním. Jenom ještě dotaz. Do suportové skříně přijde ten samý olej, nebo jiný. Stáhl jsem si od Tumlíka manuál a tam je u suportové skříně olej OL B5.
Matici příčného suportu určitě dotáhnu. Zaslužil bych pár facek, že mě samotného nenapadlo sundat tu rybinu .
Na kleštinový upínání se musím podívat, co tam na konci je a není.
Bohužel teď okolo vánoc nebude čas. V práci masakr, doma ten pravý předvánoční stres a do toho se o mně pokouší nějakej moribundus.
No prostě advent, jak má být.
Děkuji uživatelům Vitex, Salus, Drtikol a Ota za vyčerpávající odpovědi.
V práci občas dělám na R5 a myslel jsem si, že o soustruhách a soustružení něco vím, ale teď zjišťuju, že vím úplný ho*no.
Olej určite koupím a vyměním. Jenom ještě dotaz. Do suportové skříně přijde ten samý olej, nebo jiný. Stáhl jsem si od Tumlíka manuál a tam je u suportové skříně olej OL B5.
Matici příčného suportu určitě dotáhnu. Zaslužil bych pár facek, že mě samotného nenapadlo sundat tu rybinu .
Na kleštinový upínání se musím podívat, co tam na konci je a není.
Bohužel teď okolo vánoc nebude čas. V práci masakr, doma ten pravý předvánoční stres a do toho se o mně pokouší nějakej moribundus.
No prostě advent, jak má být.
Myslím, že do suportové skříně můžeš klidně dát ten OL-J68, který jsi původně nalil do rychlostní skříně. V suportové skříni nejsou extrémně vysoké otáčky, aby se olejem dalo něco zku.vit. Mnoha lidem ani to pístové čerpadlo v suportovce nechodí třeba několik let a mašina jede dál. Jinak na mojí S28 je ještě z doby kdy byla v GO u nalévacího šroubu do suportové skříně napsáno J3, což je vlastně dnešní OL-J32, který je pořád relativně řídký. Myslím si že vzhledem k tomu, že hřídele v suportové skříni, které jsou uložené v bronzových pouzdrech a konce těch hřídelí jsou zvenčí suportové skříně přístupné, tudy pak protéká olej ven. Jsou tam už za ty roky určitě docela velké vůle, utěsnění žádné tak čím řidší olej tak tím dříve Ti vyteče do vany na třísky. Abych to zkrátil já do suportovky dávám OL-J100 a stejně musím poměrně často dolévat. Suportovou skříň jsem ještě nikdy neměl rozdělanou, ale pokud k tomu někdy dojde tak bych se pokusil u těch hřídelí, které jsou v pouzdrech a zvenčí přístupné dodělat nějaké těsnění, třeba "O" kroužkem.
pokud je v suportovce ruční mazací pumpa i pro mazání suportů tak bych tamn dal olej řady KV ten je i pro klzná vedení i pro převody a to utěsnění o kroužkem neni trvanlivý nápad o kroužek neni vhodný na rotační uložení pokud hrídel trčí ven respektive její konec je zároveň s odlitkem tak udělat víčko a vyvrtat vedle hřídele díru šikmo zpět do skříně aby se olej vracel
Není tam ruční pumpa a ani to neslouží pro mazání kluzných vedení. Je tam pístové čerpadlo poháněné excentrem z tažné hřídele pro strojní posuv a slouží výhradně pro mazání vnitřních částí suportové skříně.
Kluzná vedení - lože, vodící šroub a tažná hřídel se maže ručně olejničkou.
S těmi hřídelemi, které jsou přístupné zvenčí jsem se asi blbě vyjádřil, jedná se u mne hlavně o tyto dvě:
Jak jsem už psal, neměl jsem suportovou skříň, rozdělanou, takže ani ty fotky nejsou samozřejmě moje. Protože ty hřídele slouží vlastně pro strojní posuv suportu, mají docela nízké otáčky, takže i ten "O" kroužek, který samozřejmě není primárně určen pro rotační těsnění by určitě nějakým únikům zabránil. Prozatím jsem tam udělal z duralu víčka, zvenčí přilepená epoxidem, ale moc se mě to nelíbí. Samozřejmě to nejsou jedinná místa, kudy olej uniká.
Kluzná vedení - lože, vodící šroub a tažná hřídel se maže ručně olejničkou.
S těmi hřídelemi, které jsou přístupné zvenčí jsem se asi blbě vyjádřil, jedná se u mne hlavně o tyto dvě:
Jak jsem už psal, neměl jsem suportovou skříň, rozdělanou, takže ani ty fotky nejsou samozřejmě moje. Protože ty hřídele slouží vlastně pro strojní posuv suportu, mají docela nízké otáčky, takže i ten "O" kroužek, který samozřejmě není primárně určen pro rotační těsnění by určitě nějakým únikům zabránil. Prozatím jsem tam udělal z duralu víčka, zvenčí přilepená epoxidem, ale moc se mě to nelíbí. Samozřejmě to nejsou jedinná místa, kudy olej uniká.
tak když se tady s tím Ježurou roztrhl pytel, tak taky trochu přidám do mlýnku. Minulý týden jsem dovezl brusku BN102
zajímavé bylo, když jsem reagoval na inzerát, kde byla cena dohodou, tak prodejce mi řekl, že brusku prodá nejvyšší nabídce, tak jsem mu sdělil svou nabídku s tím, že mám ještě počkat a za 2 týdny se ozvat. Pak jsem teda volal a pán, že to teda nakonec prodá mně. Proto jsem chtěl okamžitě vyrazit, ale on neměl pořád čas. No a následovalo nekonečné odkazování, ať zavolám tehdy a tehdy, pak za týden, následně za 2 týdny... no celkem to trvalo cca 3 měsíce, kdy se mi nedobře spalo. No a minulý týden to teda káplo a dovezl jsem jí domů. Díky ale patří tomu prodejci, který teda opravdu dodržel svoje slovo, že to nikomu ani překupníkovi neprodá a nechá brusku mě. A to jsem na to, kolik k tomu je příslušenství cenu nepřemrštil. Tož tolik.
Jinak během celého minulého roku jsem se obohatil o více strojů a sice: koupě vrtačky PK32, obměna soustruhu z SV18R na SV18RA a pak i koupě frézky viz foto
zajímavé bylo, když jsem reagoval na inzerát, kde byla cena dohodou, tak prodejce mi řekl, že brusku prodá nejvyšší nabídce, tak jsem mu sdělil svou nabídku s tím, že mám ještě počkat a za 2 týdny se ozvat. Pak jsem teda volal a pán, že to teda nakonec prodá mně. Proto jsem chtěl okamžitě vyrazit, ale on neměl pořád čas. No a následovalo nekonečné odkazování, ať zavolám tehdy a tehdy, pak za týden, následně za 2 týdny... no celkem to trvalo cca 3 měsíce, kdy se mi nedobře spalo. No a minulý týden to teda káplo a dovezl jsem jí domů. Díky ale patří tomu prodejci, který teda opravdu dodržel svoje slovo, že to nikomu ani překupníkovi neprodá a nechá brusku mě. A to jsem na to, kolik k tomu je příslušenství cenu nepřemrštil. Tož tolik.
Jinak během celého minulého roku jsem se obohatil o více strojů a sice: koupě vrtačky PK32, obměna soustruhu z SV18R na SV18RA a pak i koupě frézky viz foto
na tenhle ruskej revolver asi nejde nějak rozumně dobastlit klasickej nožovej support, že?
https://www.sbazar.cz/havlik.ph/detail/ ... truh-1g325
škoda, asi by to pak byla na domácí žvýkání pěkná, cenově zajímavá hračka s dostatečným rozsahem otáček...
https://www.sbazar.cz/havlik.ph/detail/ ... truh-1g325
škoda, asi by to pak byla na domácí žvýkání pěkná, cenově zajímavá hračka s dostatečným rozsahem otáček...
Tak olej do žebráka je objednán. Nebudu soustruh pouštět dokud olej nevyměním. Je hustej až hrůza. Kdo ví, co tam kdo nalil ještě přede mnou. Zatím jsem akorát vyndal a vyčistil sítka a asi si seženu nové olejoznaky, přes stávající toho není mnoho vidět.
Na radu Saluse jsem pročet diskuzní forum na c-n-c.cz a pár věcí jsem se dozvěděl, ale hlavně jsem se pobavil některými příspěvky, zejména pak od "majo.0007". Tady je odkaz od Saluse http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107&t=10511
Na radu Saluse jsem pročet diskuzní forum na c-n-c.cz a pár věcí jsem se dozvěděl, ale hlavně jsem se pobavil některými příspěvky, zejména pak od "majo.0007". Tady je odkaz od Saluse http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107&t=10511
jakou tam máš teplotu okolo jestli tam máš kolem 0 tak je hustý každý olej
ahojkenybz píše:jakou tam máš teplotu okolo jestli tam máš kolem 0 tak je hustý každý olej
Nulu tam nemám, ale nic moc, tak 10 stupňů +-2°C.
Nevím, ale ten olej se mi nepozdává. Přijde mi že i ta OL68 je o dost řidší. Při prvním ohledání soustruhu jsem si toho nevšiml, oleje bylo skoro akorát a v tý euforii z nový věci jsem chtěl hned soustružit. Teď si myslím, že tam je nalitý nějaký motorový olej. Je i dost tmavý, ale to může být nečistotama a stářím.
No zkrátka výměna nutná. Olej budu mít snad zítra, tak pak uvidím, jaký je rozdíl.
Ahoj, jestli tam byl správný olej ten strojní co má být, tak by neměl být tmavý. Když jsem kdysi koupil frézku, byla strašně dlouho nepoužívaná. Povídal majitel že stála ve skladu v bývalé firmě a potom ještě u něho kolik let. Opravoval jsem ji a všechny náplně vylil a skříně vyčistil. Oleje co jsem vylil byly pěkné hnědé. Tak jak nové. Akorát husté. Právě pán povídal, že olej tam je původní co on pamatoval klasika J4. Ty se dávaly do frézek dřív všude. Teď mám ve frézce olej a to už kurva něco nafrézovala a jak jsou skříně čistý, olej je jak kdybych ho včera nalil. Čistej pěknej.
S těmi průzory na olej jde to vyčistit. U té druhé frézky i u soustruhu jsem ty průzory vyndal a vyčistil odmašťovadlem a jak nové. Právě některé novější průzory jsou už plastové a to je potom problém s níma. Jsou poškrábaný a třeba i opálený od špon a není přez to vidět. Vyčistil jsem na frézce i ty plastoví. Ale sklo je sklo. To je pohoda to mám na soustruhu.
No a dneska trochu soustružení a trochu špon. Malej váleček váha 62 kg v hrubém stavu. Po osoustružení váha 31 kg a 29 kg špon. Ostatní dodatek váhy se válí ještě po dílně a ve vaně. Vybral jsem vanu a plnej našlapanej soudek. Jo materiál 15 1xx. Ze začátku lezly jen struny, než jsem to trochu odebral a potom už lítaly špony po celé dílně.
No a zítra davaj větší váleček hrubý stav 80 kg a výsledný podle výkresu 33 kg. Tedy bude zase soudek špon.
S těmi průzory na olej jde to vyčistit. U té druhé frézky i u soustruhu jsem ty průzory vyndal a vyčistil odmašťovadlem a jak nové. Právě některé novější průzory jsou už plastové a to je potom problém s níma. Jsou poškrábaný a třeba i opálený od špon a není přez to vidět. Vyčistil jsem na frézce i ty plastoví. Ale sklo je sklo. To je pohoda to mám na soustruhu.
No a dneska trochu soustružení a trochu špon. Malej váleček váha 62 kg v hrubém stavu. Po osoustružení váha 31 kg a 29 kg špon. Ostatní dodatek váhy se válí ještě po dílně a ve vaně. Vybral jsem vanu a plnej našlapanej soudek. Jo materiál 15 1xx. Ze začátku lezly jen struny, než jsem to trochu odebral a potom už lítaly špony po celé dílně.
No a zítra davaj větší váleček hrubý stav 80 kg a výsledný podle výkresu 33 kg. Tedy bude zase soudek špon.
Oto trochu "rejpavej" dotaz ,ale neber ho tak . Už se ti podařilo něco "jednokusového" těžko opravitelného "zabít"? Mě se stalo že jsem u unikátu zapoměl při vnitřním měření velkou posuvkou odečíst těch pověstných 10mm. To mrazení v zádech cejtím ještě dnes.....
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Nedavno jsem svařel tuhle konzolu. Bohuzel jsem dal zebra misto 105 mm 150 mm.Nastesti se to dalo jednoduse opravit.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)