Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: Soustruh a jiné do dílny

#5326 Nový příspěvek od ota »

Tak ještě trochu dnešního soustružení.
Jedna oprava strženého závitu na nádobce stříkací pistole.
Potom byla oprava tiskárny abych si mohl vytisknout výkresy. Zadařilo se, trochu jsem do ní nalil lihu tam co jsou barvy a potom stlačeným vzduchem profoukal. No a světe div se, po smontování tiskne. Nechtěla mi jít černá barva. A teď už to jede dobře.
No a potom zase trochu soustružení. Taková hřídel zase jako vždycky přesné míry. Délka 655 mm a průměr 55 mm. Tam různé průměry. :co?: Nejdýl trvalo, ohrubování a poté vychlazení ventylátorem na přijatelnou teplotu kvůli přesnosti měření.
Nějaká fotka. Zítra budu vrtat díru do kostky neforemných tvarů asi taky na soustruhu. Přefrézoval jsem ji a zítra budu pokračovat.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

kenybz

#5327 Nový příspěvek od kenybz »

ota je koumes ale tu emulzi si tam nedá a nedá :zapomel: jak děláš ten povrch 0,8?

liba23

#5328 Nový příspěvek od liba23 »

Ještě takový dotaz k oleji jak do převodovky tak do vřeteníku, někde jsem dohledal co se tam leje ale.......
v rámci zachování nadstandartních sousedských vztahů jsem pomýšlel nad něčím hustším, převodovka dle nákresu maže jen ostřikem a pouze valivá ložiska. To samé je vřeteník, i vřeteno je uloženo ve valivých lož., ostřikem od ozubených kol se naplňuje nádobka nad ložisky a z této to pak vrtanou dírkou jde přímo do ložiska - ten olej.
Jedná se o tento stroj. Co si myslíte o tomto záměru ztišení stroje pomocí hustšího oleje ?

http://www.schlammer-maschinen.de/html/ ... -5001.html

Sadra17

#5329 Nový příspěvek od Sadra17 »

Dej co doporučuje výrobce stroje
malej traktorista v malým traktoru

ota

#5330 Nový příspěvek od ota »

To Kenybz o ten povrch to by bylo celkem pohoda. :D Ale ty další věci. Házivost a ovalita. :smich: Tak to bych viděl hůř! Tam mají 0,01 mezi těma mírama pro ložisko! To mě spíš nedalo. Ale myslím, že to bude dobré. :co?:
A dneska jsem k té hřídely dělal ještě svěrné pouzdro. Díru jsem dělal na soustruhu a potom rozřezával na frézce pilkou. Nejhorší práce u mě na frézce je řezání pilou. No jasně že se mi jednou zastavila, ale měl jsem ji staženou jen přez velkou podložku a šroub. Tak nepraskla. :smich: Ještě v nástrojárně mi párkrát rupla. Jenže ty měly vybroušenou drážku pro pero. Takhle se jen protočí a neprdne. Stačí ji dotáhnout šroubem co je k trnu a ona se zastaví a šroub dotáhne a rup, je po ní. A mě to vydrželo a rozříznul jsem to.
Obrázek
Obrázek

winch

#5331 Nový příspěvek od winch »

Jéj Oto, to máš krásnu štelovačku 8) :) Ku tým pilkám- dávam aj medzi šrob a pilku krúžok s malým kúskom perka, z toho dôvodu mám na trnoch v ktorých mám upnutú pilku, prebrúsenú drážku na perko až do konca trnu- ku šrobu. Keď pílku zastaví, krúžky nad, aj pod pílkou sa točia dalej, a nedotiahne pilku, a nepraskne (ak sa stihne včas zastaviť posuv :) )
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

ota

#5332 Nový příspěvek od ota »

Jo to jsem taky míval kdysi v práci. Takoví vykouslí pero. :smich: Ale když byly zuby vybroušený cik cak tak to byla pohoda. Ale když se řezalo pilkou třeba 0,8 mm tak to je mazec. A nejlíp, přišel jednou strejko a přivez na kárce kus kulatiny. A prej to bude válec na hoblovku 600 dlouhej. Řízni mi do něho tři drážky na nože. Sehnal nože z tabačky na řezání tabáku a ty byly snad 2,5 mm silný a vysoký. Tak prej řízni to, aby mi kousek koukal. No chtěl to snad 60 mm do hloubky! No nedělal jsem to. To bych u toho stál ještě teď!

Tomáš S.

#5333 Nový příspěvek od Tomáš S. »

liba23 píše:Ještě takový dotaz k oleji jak do převodovky tak do vřeteníku, někde jsem dohledal co se tam leje ale....... Co si myslíte o tomto záměru ztišení stroje pomocí hustšího oleje ?
Vřeteník OL J-22, převodovka OL J-46. To přibližně odpovídá doporučení výrobce po přepočtu ze °E.
Pokud jsou ložiska K.O. tak to hustší olej moc neutlumí a bude třeba je vyměnit.

Tady jsou ty štefty na upnutí příruby do bajonetu. Průměr středu je 16mm, vyhoblovány plošky
na klíč 13. Matice M10 s límcem na klíč OK 13. Je vhodné vše zušlechtit nebo použít alespoň lepší matroš.
https://s3.postimg.cc/676tb4vpv/006.jpg
https://s16.postimg.cc/nn7e1owmt/005.jpg

liba23

#5334 Nový příspěvek od liba23 »

Tome děkuju ti
s tím olejem jsem spíš chtěl utlumit ty převody ozub. koly. Chtěl jsem se dozvědět co by se tím hustším olejem mohlo po........ ?

Sadra17

#5335 Nový příspěvek od Sadra17 »

Než se ohřeje tak nemusí zatect všude kde má
malej traktorista v malým traktoru

kenybz

#5336 Nový příspěvek od kenybz »

tak už mám tácky huráááá :wink:
jen udělat spojovací trubku a nalakovat
dám pár obrázků ta vzdálenost mezi bude větší nic jiného na podložení jsem nenašel
ještě mám v plánu udělat vedle vrtačky velký kolotoč asi s 5-6-ti táckama až po strop a ten bude taky uzaviratelný
aby to náhodů nechytlo lišku když otevřu od dílny vrátka
Obrázek

Obrázek

vitex

#5337 Nový příspěvek od vitex »

Jak a kam ho budeš zavírat?

kenybz

#5338 Nový příspěvek od kenybz »

tento bude zajíždět po lineáru do toho rohu v novém pongu
po vysunutí bude část tácku až po jeho osu vyjetá ven z rohu
no a ten vysoky bude v plechové skříni
Obrázek

vitex

#5339 Nový příspěvek od vitex »

Takže maximální využití prostoru? 8) Ten lineár mě tam nějak neseděl,teď už jo.

kenybz

#5340 Nový příspěvek od kenybz »

přesně tak má to i tu výhodu že horní tácek může být vysoko a to tak že konec nástrojů budě kousek pod pracovní deskou pongu protože po vyjetí nástroje bezproblémů vysuneš bo část kruhu bude před stolem a dobře přístupný

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“