Hydraulika nezvedá

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
Slavek1111

Hydraulika nezvedá

#1 Nový příspěvek od Slavek1111 »

Ahoj všem,

mám už cca 8 let tento nesmrtelný stroj, který téměř nikdy nezklamal a šlape jak létě tak i v zimě. Poslední dobou jsem však řešil potíže s hydraulikou. Loni přestala zvedat. Řešil jsem to vyčištěním těch bočních redukčních ventilů a příčina byla nakonec v pojišťováku pod sedadlem. Po vyčištění to šlapalo až do současnosti. Ted už nepomáhá nic. Závada je projevuje tak, že hydraulika nezvedne ani prázdný vidle. Trhavými pohyby se pohybují vidle nahoru a dolů. Mám na okruhu napíchnutý manometr. Hodnoty na manometru odpovídají trhavým pohybům vidlí takže tlak chodí od nuly do cca 120 barů tam a zpět. Hladina oleje je OK. Olej měněný cca před 3 lety. Mám podezření na čerpadlo, prasklou trubku nebo hadici. Obávám se však, že pokud se nepodívám na střeva tak se to nedozvím. Než se do této operace pustím, rád bych se zde dotázal jestli se nenajde nějaká hlava pomazaná která toto už někdy řešila a navedla by mě tím správným směrem. Jestli se najde řešení které ušetří předpokládám šílenou demontáž horního víka skříně hydrauliky budu nesmírně vděčný.

Díky Slávek

Slavek1111

Re: Hydraulika nezvedá

#2 Nový příspěvek od Slavek1111 »

Ještě dodám, že se jedná o Zetor super 50. Ve stejný den kdy došlo k poruše hydrauliky se mi zasukoval 4 rychlostní stupeň při redukci. Nijak jsem to neřešil, rychlost šla vyřadit, redukce taky ale pro jistotu jsem už 4 nedával protože od té doby už ani zařadit nelze. Může mít spojitost 4 rychlostní stupeň s poruchou zvedání hydrauliky?

zlee

#3 Nový příspěvek od zlee »

4 a ani žiadny rýchlostný stupeň s hydraulikou nemá nič spoločné. Tá je hnaná od kardanu PTO, ktorý sa zapína pákou pod sedačkou vodiča vpredu a jeho rýchlosť točenia nieje závislá od zaradeného rýchlostného stupňa ale od otáčok motora. Ten kardan PTO má samostatný hriadeľ a samostatnú spojku ak sa bavíme o zetore 50 super v štandardnom prevedení (4 rýchlostná prevodovka a dvojlamelová spojka). Skôr to vidím, že máš pravdepodobne asi ten istý problém ako ja. Pozri moje vlákno: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 44&t=86417
Tiež si zatiaľ neviem dať s tým rady,ale pravdepodobne to budú už opotrebované piestiky v čerpadle... Čo je dosť veľký prúser, lebo to len tak ľahko opraviť nejde.... A na výmenu nových zabudni. Včera som úplne nové vracal poštou späť do ČR do firmy Agroad.cz, lebo tie nové čo mi poslali,boli v telese čerpadla ešte voľnejšie ako tie staré pôvodné a opotrebované. Tie nové pri vytiahnutí z valca ani len neurobili "lup". A mali cca o 4-6 stotín menší priemer ako tie staré pôvodné... Ďalšia otázka už je len to,či toto je jediná závada, alebo tam môže byť ešte aj dačo iné. Vlákno mám už vyše dvoch týždňov no zatiaľ nikto neporadil....takže mi zostáva jedine pokus - omyl. Alebo kúpiť celú druhú, ale za overenú funkčnú chce chlap z Krupiny 300 €, za ďalšiu zrejme funkčnú ale neoverenú 150 €.... :pistol:

Slavek1111

#4 Nový příspěvek od Slavek1111 »

:shock: :shock: :shock:
četl jsem tvoje vlákno a projev závady je absolutně stejný jako u mě. Zaměřím se tedy na čerpadlo, ale nejdřív se k němu dostat. Na to mám podezření od začátku. To bude porod. :pistol:

Slavek1111

#5 Nový příspěvek od Slavek1111 »

Tak mám přes známýho od kolegy z práce zásadní informace. Závadu můžou způsobovat minimálně tři věci. Vezmu to od té nejpravděpodobnější. Manžeta na pístu ve válci pro zvedání vidlí. Mechanická překážka. Čerpadlo. Ať tak nebo tak, demontáž mě nemine. Jsem sice strojař ale to bude peklo. Viděl jsem ty videa na youtube od toho poláka, mám kompletní výkresovou dokumentaci tak se do toho co nevidět pustím. :vztek: O výsledku budu informovat. 8)

bigles
Kontaktovat uživatele:

#6 Nový příspěvek od bigles »

Hydrauliku jsem taky řešil, sice ne takový problémjako vy, ale spíše netěsnosti, ten problém co je tu popsán může mít více problémů, nejlepší je hydraulikusundat a na ponku vyzkoušet, rozhodně když už bude sundaná tak ji 100% přetěsnit a zalapovat aspon trochu ventilky v čerpadle, já když dělal hydrauliku tak jsem ji napichl na vzduch a netěsnilo mi to jinde než jsem předpokládal, rovnou jsem si to i propojil s rozvaděčem abych mohl ovládat pístnice, dal jsem do toho snad kolem 6tisic ale hydraulika drží na stejném místě jak dlouho chci :)

radas

#7 Nový příspěvek od radas »

má to vývod na vlečku ? jestli jo dej do něj manometr a mrkni na tlak pokud je ok je to v hydraulice pro zvedání ramen pokud ne tak čerpadlová skupina

zlee

#8 Nový příspěvek od zlee »

No vrelo by som.pred demontážou odporúčal zmerať tlak v rýchlospojke. Ja som si zaobstaral manometer aj so samcom do rýchlospojky a s redukovanou šrobu a celé ma to stálo cca 30 €, hotové zlodeji predávajú za 60 €... A manžetu mám úplne novú a prejavuje sa to tak isto aj vtedy, keď rozvádzačom prepnem len na vonkajší okruh,kedy je piestnica vyradená z prevádzky, preto si myslím, že piestnicou resp. manžetou to u mňa nebude. A tie prepúšťacie ventili na čerpadle idem skúsiť zalapovať bez demontáže,možno sa mi to podarí, lebo som neprišiel na trik ako ich vybrať von. A nečistotami to asi tiež nebude,pretože som komplet celú prevodovku z vnútra čistil najskôr riedidlom, potom naftou a na tretí krát do čista ešte technickým benzínom a sitko na čerpadle som vyrobil úplne nové.... A samozrejme olej som dal úplne nový PP90.

zlee

#9 Nový příspěvek od zlee »

Bigles: prosím ťa, ako si to napichol na vzduch? Kompresor mám ale neviem ako to natlakovať,aby som zistil tesnosť/netesnosť. A čo ťa na tej hydraulike stálo 6.000? To si kupoval celé čerpadlo nové? Ja som nové komplet nikde nezohnal na žiadnom eshope,všade majú iba teleso čerpadla bez vnútornosti....

radas

#10 Nový příspěvek od radas »

nemš moc husté to sítko ?

zlee

#11 Nový příspěvek od zlee »

Myslím si, že nie. Sitko som vyrobil z originálneho sitka hydrauliky na zetor 7011 a tam má čerpadlo ešte väčší litrový prietok ako na supri a keď to stíha tam,tak musí aj tu. Navyše celková plocha sitka je tu 2 násobná,lebo som použil tie sitka 2 celé... A to zubové čerpadlá majú horšiu schopnosť samonasávania oleja ako piestové...

zlee

#12 Nový příspěvek od zlee »

Takéto 2 ks som rozobral a sitká spolu spájkoval a napasoval. A výsledok:

zlee

#13 Nový příspěvek od zlee »

Sitko
Přílohy
tmp_8255-sketch-14718783090101962688328.jpg
tmp_8255-sketch-14718783090101962688328.jpg (5.38 KiB) Zobrazeno 4954 x

zlee

#14 Nový příspěvek od zlee »

bigles
Kontaktovat uživatele:

#15 Nový příspěvek od bigles »

zlee píše:Bigles: prosím ťa, ako si to napichol na vzduch? Kompresor mám ale neviem ako to natlakovať,aby som zistil tesnosť/netesnosť. A čo ťa na tej hydraulike stálo 6.000? To si kupoval celé čerpadlo nové? Ja som nové komplet nikde nezohnal na žiadnom eshope,všade majú iba teleso čerpadla bez vnútornosti....
Vzduch jsem napíchl na trubku co jde od hydraulického čerpadla do kostky, a netěsnosti byli kolem holendrů a kolem dna pístu jak je t ošroubované, je tam papírové těsnění, jinak nechal jsem si dělat speciální manžetu ta stála 1500 a zbytek byli hadice rozvaděč a rychlospojky http://www.nasetraktory.eu/forum/downlo ... &mode=view

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“