Čerpadlo hydrauliky Zetor 50 Super

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
zlee

Čerpadlo hydrauliky Zetor 50 Super

#1 Nový příspěvek od zlee »

Nakoľko som nikde nenašiel dosť informácii o tomto komponente, tak som si dovolil založiť samostatné vlákno. Myslím si, že mám chybné čerpadlo hydrauliky na supri. Traktor som kúpil cca pred 1 rokom v nepojazdnom stave s poškodeným motorom, takže sa v podstate nič nedalo odskúšať. Po oprave motora... a iných vecí, takmer komplet GO... som zistil, že hydraulika nejde. Najskôr som si myslel, že ide ... poriadne som ju neskúšal, lebo som nemal páčku ovládania ramien... ale išla iba keď rozvádzač bol v strednej polohe na protiklz (vonkajší aj vnútorný okruh). Keď som ju vybral von, tak som našiel nemilé prekvapenie. Dve zátky piestikov boli buď zle založené predch. majiteľom, alebo jednoducho vytlačené... Snažil som ja ku komplet zrenovovať. Vyčistený ventil pod sedadlom, aj som ho zalapoval brúsnymi pastami na ventile, hrubá, stredná, jemná. Potom som kompletne rozobral kocku rozvádzača, všetko riadne vyčistil, pomenil všetky medené podložky... V hlavnom regulačnom ventile (na kocke prvý od prednej nápravy) mimochodom chýbala gulička... Ďalej som vymenil manžetu na hydraulickom valci, v predajni mi dali na výber 3 - čierna najmäkšia, čierno-modrá stredná a najtvrdšia modrá. Zobral som strednú, ale aj tak bol trocha problém ju tam dopasovať, tak som musel opierku manžety (ten kovový krúžok) zabrúsiť podobne ako ten poliak na youtube, čo natočil celú demontáž-montáž hydrauliky na supra. Potom prišlo na rad čerpadlo. Riadne som všetko vyčistil, vymenil ložiská na čerpadle za nové, tiež O-krúžky na prírube šúpatka, všetko skompletizoval, pomenil komplet všade medené podložky, skontroloval rúrky vo vnútri, či niesú prasknuté a zložil. Výsledok je taký, že hydraulika síce ide, ale zle. Počas dvíhania ramien poriadne trasie s celým traktorom tak, že miestami mám pocit, že ide odpadnúť celá kabína a dobre že neskáče na zadných kolesách. Popri tom riadne pulzuje. Lahšiu vec ako napr. pásovú obracačku mi zdvihla, ale napr. kosu 165-ku mi zdvihla už ledva ledva, aj to riadne dlho trvalo a musel som motor točiť do otáčok. V maximálnej polohe keď som prepol čisto na vonkajší okruh, tak ramená padli asi 2 cm v mieste kontaktu s rámom a potom už na oko držali ale do rána aj tak spadli úplne. A to má ta kosa 320 kg podľa štítku, čo až tak moc nieje. Toto pulzovanie robí aj keď prepnem čisto na vonkajší okruh, tak preto som usúdil, že problém vo valci a manžete pravdepodobne nebude, ale bude to v čerpadle. Mám na rýchlospojke tlakomer, takže som to videl na ručičke. Ináč keď mám kocku prepnutú na protiklze, tak tlak mi pulzuje okolo 20-40 atm, ked´prepnem na vonk. okruh, tak tlak veľmi rýchlo pulzuje od nula do 120-140 atm. Tiahla pokrivené nevyzerajú a taktiež tá pružina v nich nieje prasknutá, všetko som riadne vyčistil a premazal, bola akurát zanesená bordelom ako blato. Takže babo raď. Môžno sa aj mýlim a závada môže byť inde, tak ma môžete nasmerovať, ale aj tak poprosím do toho vlákna maximu informácii o opravne/renovácii čerpadla, čo ide urobiť, čo nie, kde to zohnať, ako zistiť kedy to už treba robiť a kedy ešte nie, atď.
Naposledy upravil(a) zlee dne pát črc 29, 2016 5:26 am, celkem upraveno 1 x.

zlee

Re: Čerpadlo hydrauliky Zetor 50 Super

#2 Nový příspěvek od zlee »

Podľa toho čo som sa dočítal v návodoch, tak si myslím, že tiež šúpatko by to nemalo byť, nakoľko to pri zdvíhaní ramien smerom hore je otvorené a prepad je zatvorený, teda cez otvory sa saje olej a netesnosť šúptka by na dvíhanie nemala mať vplyv. Ak sa mýlim, opravte ma. Lebo šúpatko bolo také ako keby mierne zdeformované, teda jeho koncová posledná časť išla dnu trocha horšie, ako keby bola mierne vykrivená v tom spoji a na sucho išlo tažšie ale po zaliatí olejom už išlo ľahko. Ďalej som sa snažil vybrať tie ventili na každom valci čerpadla, ale to sa mi nepodarilo. Ventili by mali byť také isté ako ten pod sedadlom, ale sa mi ich nepodarilo vybrať tak neviem. Chcel som ich riadne zabrúsiť pastami, aby dobre tesnili... Teda AKO vybrať tie ventili von? No a piestiky som nechal pôvodné čo tam boli. Keby aj boli už opotrebované, tak by sa závada mohla takto prejavovať?? Má zmysel kúpiť nové? Predávajú sa nové vo viacerých rozmeroch, či len štandard 28,0 mm? V katalógu ND sa opravné uvádzajú 28,1 mm alebo 28,2 mm, dajú sa takéto ešte niekde zohnať? Alebo nebodaj vyrobiť? Ako zistím, že piestiky sú zrelé na výmenu. Vo valcoch išli rukou ľahko, ale že by logali, sa nedá povedať. Vie niekto s akými toleranciami sa pracuje pri piestikoch a pri šúpatku, ak by bola nutná výroba na mieru? Stotiny/tisíciny a cca koľko. Zvyknú sa opotrebovať len samotné piestíky a kúpa nových má význam, alebo sa opotrebúvajú aj samotné diery/valce, v ktorých piestiky chodia, a teda kúpa nových so štandardným rozmerom nemá význam a treba piestíky s väčším priemerom? Prosím o rady. Príp. kde sa v dnešnej dobe ešte robí servis takéhoto čerpadla? Musia sa nové piestiky pred montážou upraviť na sústruhu podľa konkrétneho otvoru,alebo sa tam len jednoducho vložia?
Naposledy upravil(a) zlee dne pát črc 29, 2016 5:47 am, celkem upraveno 1 x.

Jindra

#3 Nový příspěvek od Jindra »

nedělá to pojišťovací ventil? natlakuje-odpustí, proto to pulzování?
kdo si hraje nezlobí

zlee

#4 Nový příspěvek od zlee »

Ak myslíš ten ventil,ktorým sa nastavuje pracovný tlak hydrauliky na 120 atm, tak tam som kúpil úplne novú guličku presne podľa rozmeru z katalógu ND a dotiahol som ho úplne najviac ako som vládal,takže myslím si že nie. Neviem aká by v ňom mohla byť zrada?

zlee

#5 Nový příspěvek od zlee »

Prípadne je nejaká finta,ako ho zaslepiť natvrdo bez pružiny, aby na 100 percent bol zatvorený a podľa toho by som videl/nevidel zmenu? Asi tam skúsim vložiť namiesto pružiny nejaký kovový valček a na tvrdo zakrútiť...

zlee

#6 Nový příspěvek od zlee »

Zdvojilo mi vlákno, poprosím adimna o výmaz toho prvého nepodarku, ktorý je bez odpovedí.

zlee

#7 Nový příspěvek od zlee »

Fíha, nenájde sa tu nejaký odborník na hydrauliku suprov?

zlee

#8 Nový příspěvek od zlee »

Alebo už to niekto prerábal na zubové čerpadlo, aby s tým bol raz a navždy pokoj?

zlee

#9 Nový příspěvek od zlee »

Len dopĺňam,že po opätovnej demontáži som zistil,že pistiky v čerpadle logajú,niesú v ňom natesno a navyše každý jeden má inú vôľu a pripadá mi to tak,že tesní akurát len jeden piestik. Počuť to aj keď ich rukou vyťahujem, tak jeden robí riadny podtlak a riadne urobí taký zvuk "lup", ostatné menej a jeden skoro vôbec... Pred tým som vôli piestikov nevenoval dostatočnú pozornosť, takže som to prehliadol.

zlee

#10 Nový příspěvek od zlee »

A ak by niekoho zaujímalo, tie ventili,čo sú v telese čerpadla na každý piestik jeden,tak sa mi ich podarilo vybrať. Najskôr som to skúšal rôznymi kliešťami, ale neúspešne. Potom silným magnetickým šróbovakom počas lapovania sa mi ich podarilo vybrať krúživými pohybmi a súčasným vyťahovaním. Ide to ťažko, oveľa ťažšie ako dorazový ventil po sedačkou, a babračka

zlee

#11 Nový příspěvek od zlee »

Tak hydraulika na druhý pokus hotová. Stále síce nefunguje tak ako by mala, resp. ako by som si ja predatavoval, no ide. Piestíky som dal urobiť na mieru, stálo ma to 100 €, lebo nové čo som objednal, boli absolútne nepoužiteľné, preto som ich vrátil. Okrem výmeny piestikov som ešte riadne zalapoval výtlačné ventile v telese čerpadla, a aj dorazový ventil piestnice (pod sedačkou). Ten mal normálne v sebe vyžraté dierky... Pri prvej oprave som už vymenil novú manžetu. Teraz ide hore plynule bez sekania a bez trasenia traktorom. Jemné vibrovanie ale v ramenách stále cítiť, pravdepodobne to bude tým, že jednotlivé válce v telese čerpadla už majú miernu ovalitu a teda piestiky 100 percentne netesnia,no lepšie to už nebude,to by sa museli diery vybrúsiť a podľa toho urobiť piestiky, ale ten výbrus by bol dosť drahý... Na vonkajšiom okruhu teraz dala aj 150 bar,viac som sa bál skúšať,aby dačo nepovolilo... Ale vnútorný, resp. kombinovaný je stále dáky divný. Pri snahe nastaviť pracovný tlak na 120 atm som pri max dotiahnutí guličkového ventilu dostal najskôr 20 atm na prázdno, resp s mojou váhou,ale keď som dvíhal kosu,tak už tam skočilo 60-70 atm. Budík mám stále založený v rýchlospojke. Nič ťažšie ako kosu nemám, tak neviem, či je pracovný tlak závislý od zdvíhanej váhy, alebo to musí dať hydraulika aj na prázdno?? V podstate by ma tlak nemusel zaujímať pokiaľ funguje ok, dokonca aj polohu mi veľmi presne drží v akejkoľvek výške, a to mám páčku ovládania robenú,teda bez tej vejárovej trecej lišty,čo by mala páčku fixovať v nastavenej polohe. Ale jedna závada je,že hydraulika padá, do rána mi kosa padne na zem. A silu odskúšať neviem,nič ťažšie ako kosu nemám.
Naposledy upravil(a) zlee dne ned srp 28, 2016 12:14 pm, celkem upraveno 1 x.

zlee

#12 Nový příspěvek od zlee »

A tú ovalitu valcov som si nevymyslel, ale to mi zistili meraním vo firme, kde mi vyrábali piestiky na mieru... A aká je prepravná poloha náradia? Myslím v akej polohe má byť páčka rozdelovača po správnosti keď je náradie prevážané zdvihnuté?

zlee

#13 Nový příspěvek od zlee »

Tak odpoviem si zase sám. Na dosiahnutie predpísaného tlaku stačila aj kosa. Hneď na druhý deň ráno naštartujem traktor a hydraulika zrazu ukazuje 130-140 bar. Ale som sa potešil... Tak som si pekne nastavil regulačným srobom na tlak 120. No po zahriatí to už ukazuje kadečo, samozrejme menej ako má. Ale všetko funguje,tak to neriešim. Asi by bol vhodný do prevodovky riadne hustý olej,ja mám PP 90...dáka 140 ka by to možno zahustila

zlee

#14 Nový příspěvek od zlee »

a tlak by bol stabilný aj po zahriatí...

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“