Můj traktor

Moderátoři: rezis, Toreto

Zpráva
Autor
jirkamiller

Re: Můj traktor

#196 Nový příspěvek od jirkamiller »

dnes jsem byl zasadit pár nových smrčku a našel jsem tam u sebe tento krásný strom od blesku třísky z něho jsou v okolí cca 40 m po všech stranách :) si myslím ze to musela byt slušná rána.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

jirkamiller

#197 Nový příspěvek od jirkamiller »

Zdravím chlapi jaký je rozdíl mezi jednočinným a dvoučinným rozvaděčem na hydrauliku v tomto se moc nevyznám právě

papanhe

#198 Nový příspěvek od papanhe »

Jednočinný je jako páková baterie (otevře zavře), dvojčinný" pákou na jednu stranu pouští do 1. hadice a z 2. odpouští tlak, na druhou stranu naopak.
DSK 317

jirkamiller

#199 Nový příspěvek od jirkamiller »

Děkuji za radu a ještě jsem narazil na polohu s aretací a plovoucí polohou což taky nevím co znamená

Daddy

#200 Nový příspěvek od Daddy »

Aretace - nemusíš držet páčku rozvaděče. Třeba když chceš provozovat hydromotor, kdy zajistí nepřetržitou dodávku oleje.
Plovoucí poloha - ideální pro některá nářadí v TBZ - v této poloze dokáží kopírovat terén. Rozvaděč v této poloze zajistí přepouštění oleje do pístnice dle potřeby (pod nebo nad píst).
A jestli jsem něco napsal nepřesně, určitě to někdo doplní nebo vylepší. Odborník nejsem a ani jednu z těchto vymožeností nemám (takže mé info je jen teoretické) :( .

peter bendr

#201 Nový příspěvek od peter bendr »

Je to tak ako pise dady :friends: ale za kazdu vec si priplatis ci za aretaciu tak isto aj za plavajucu polohu ja mam obone a som plne spokojny oplati sa zainvestovat

jiriSBS

#203 Nový příspěvek od jiriSBS »

Pokud jsi trochu manualně zručný tak si kup normalní dvoučinný 2-3 páčkový rozváděč a kulový dvoucestný ventil vyjde to levněji než rozváděč s plovoucí polohou , pomocí Tečka v horní větvi hydr. válce,na které napojíš ventil a odpad z ventilu podle možností buď přímo do nádrže nebo do zpětného potrubí mezi rozváděč a nádrž.Tento systém umožňuje daleko lepší využití ovládání TBZ traktoru,možností tohoto systému jsem tady už několik krát popisoval a je odzkoušen více než 30letým provozem na mém traktoru.

harijaro

#204 Nový příspěvek od harijaro »

nemal by si nejaký nákres tohto tvojho spôsobu?! :pc: môžeš kľudne aj niekde na kus papiera, odfotiť a hodiť to sem do témy.
Dík

jiriSBS

#205 Nový příspěvek od jiriSBS »

Jo,něco vykouzlí,už jsem to slíbil Jirkamiler,jen chvílí strpení.

jiriSBS

#206 Nový příspěvek od jiriSBS »

Dávám nákres zapojení dvoučinného rozváděče na ovládání TBZ na traktoru.
Obrázek[url=https://postimage.org/]image free hosting[/u
Zapojení je možno podle varianty A,nebo B,použití varianty záleží na umístění rozváděče a nádrže,je možné použít tu variantu ,která je na daném traktoru vyhodnější.Pří použití varianty A je nutné od Tkusu na potrubí od rozváděče do nádrže,zvětšít potrubí o 2-4mm na světlostí potrubí než je běžné potrubí,aby nedocházelo k zvyšování tlaku,protože při práci v určitém okamžiku protéká dvojnasobé množství oleje,než je běžný průtok.

Funkce a použití:
1)při uzavřeném ventilu 5 je hydr.dvojčinná-tlačí nahoru i dolů,píst je pevný,nemá volmý chod- nekopíruje
2)při otevřeném ventilu 5 je hydr.jednočinná:
a)pokud s páčka ovl.rozváděče zaaretuje v poloze spouštění hydr.systém je volný v celém rozsahu zdvihu pístu-kopíruje v celém zdvihu ramen TBZ
b)pokud se ramena spustí do určité polohy a páčka rozváděče se přesune do neutrální polohy šoupatka rozváděče,tak ramena jsou nastavena na určitou výšku a od této výšky na horu
kopírují,ale níže už nejdou(za předpokladu,že hydr. "nepadá").
Přepínání z jedočinné hydr. na dvojčinnou ,je vhodné provádět pří poloze TBZ v horní úvratí.
V nákresu jsem zapoměl na filtr,může být zapojen jak na sací větvi(zelená barva),tak na zpátečce(modrá barva),při použití jihlavanu s nepřímo řízeným ventilem je umístění filtru vhodnější na sací větvi.

Gerhard

#207 Nový příspěvek od Gerhard »

Jirko, to zapojeni nebude funkcni :shock: musis otevrit i ten druhy privod do pistnice,na jednocinnym pistu jo, to mas dobre , ale na dvoucinnou- jak mas nakreslene, tak to nebude fungovat :tyty:

harijaro

#208 Nový příspěvek od harijaro »

tiež sa mi to nezdá :tyty: varianta 2.a by mohla fungovať ale 2.b určite nie

zambro

#209 Nový příspěvek od zambro »

Fungovat to bude, jenom to ovládání v praxi je složítější, je potřeba ještě jednu ruku a kde ji vzít?

vlk

#210 Nový příspěvek od vlk »

Gerhard píše:Jirko, to zapojeni nebude funkcni :shock: musis otevrit i ten druhy privod do pistnice,na jednocinnym pistu jo, to mas dobre , ale na dvoucinnou- jak mas nakreslene, tak to nebude fungovat :tyty:
To se mi nezdá , Jirka ví přece všechno. :ano:

Odpovědět

Zpět na „Stavíme traktor domácí výroby“