Pásová pila na kulatinu

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
vitex

Re: Pásová kmenová pila

#76 Nový příspěvek od vitex »

Tak toto beru jako samozřejmost.

Vladimír Šimo

#77 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Pásy mi brousej v Jilemnici kde ty pily dělaj. Mezi jima nabroušeným pásem a pásem novým neshledávám žádný rozdíl. Předřez nemám ale snažím se aby kmen byl čistej. Piliny jdou ven dost jemný a nevím jestli to mám přičítat pomalýmu posuvu nebo postupně tupícímu se pásu či kombinaci obojího.
Ještě jedna věc - nemám hydraulicky napínanej pás takže šponuju v podstatě na stejnej doraz jakej byl nastavenej. Stejně ale nevím, jak hydraulicky napnutej pás "na omak" propruží. A když řežu hodně širokej řez tak je pás teplej ale ne zas moc abych se domníval, že se teplem protáhnul.
To napnutí pásu bych asi vychytával jako první ale nemám ponětí jestli to vůbec je popsatelná věc abych ho našponoval jak má být.
Trochu tápu a asi vychytávám mouchy jako každej.

Miniagro

Re: pásovka na kulatinu

#78 Nový příspěvek od Miniagro »

Pořez modřínu ,délka 5m,průměr 52cm,objem0,99m3

Vladimír Šimo

plastová hadička s ventilkem

#79 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Po třech letech, co mám pásovou pilu na kulatinu, jsem dnes poprvé zkusil na řezný pás pustit vodu. Profi pily to maj, brusič z truhlárny mi to doporučil taky (když viděl jaký zalepený pásy jsem mu donesl), tak jsem si řekl, že to zkusím. Jestli to má nějaký efekt v řezu netuším ale jde to kápku potišejc a pás zůstává krásně čistej. Z improvizovanýho zapojení to chci dovýst k odpovídající dokonalosti takže sháním, kde koupit slabou plastovou hadičku s nějakým ventilkem pro uzavření vody. Něco hodně titěrnýho. Plastový hadičky by byly, o tom žádná, ale nějakej uzavírací ventilek nikde. Moje představa byla něco jako fajfkovej ventil co byl mezi nádrží a karburátorem u starejch motorek, klidně v plastu, ale nikde jsem na to nenarazil. Vymyslí někdo něco? Nebo dokolce o něčem ví? Poraďte.
Mirek

vitex

Re: plastová hadička s ventilkem

#80 Nový příspěvek od vitex »

radas

Re: plastová hadička s ventilkem

#81 Nový příspěvek od radas »

něco takového ? jakou to má mís tvětlost ? http://www.svarecky-kompresory.cz/nastr ... ve/c-1256/

frturek1

#82 Nový příspěvek od frturek1 »

ja uz tu svou mrchu taky konecne rozjel, ale kdyz to ctu, dal sem novej pas a taky jdou piliny jako prach, tak nevim jestli o resit jeste volbou jinyho pasu

Vladimír Šimo

Re: Pásová pila na kulatinu

#83 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

A co máš za pásy? Já používám wood mizer ale ani omylem nepořežu tolik co tady pár lidí píše kolem kubíku (nevím jestli v kulatině nebo už v řezivu). Dneska jsem zrovna řezal, polosuchej smrk kůrovčák, dýlka 5,2m a průměr asi 50cm. Pár prken a čtyři trámky 10/16 a pás tupej.
Dlouhodobým problémem vidím napínání pásu. Tak nějak se mi pozdává, že nejsou úplně stejně dlouhý. Hydrauliku na napínání nemám, pokukuju po tenzomatu. Má ho někdo? A používá ho?

krajan

#84 Nový příspěvek od krajan »

otec dlhe roky robil pily na drevo a na napinanie pasu ti staci uplne obycajny gumovy silenblok
Vždy je na vine len malé kladivo
Zabi bobra zachrániš strom
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 13&t=65774
nieco z youtube https://www.youtube.com/watch?v=fooaNIi ... wl&index=2

frturek1

#85 Nový příspěvek od frturek1 »

nejakou chvili sem smudlal s pasama co mi dali k ty pile, kterou sem nakonec skoro celou predelal a porad to nedelalo dobrotu tak sem pak vzal taky wod-mizer a to bylo hned jinci kafe, ja mam na napinani pouzitou pumpu z maliho podjizdeciho heveru, metrem si domerim kolik napnu a pak jen zajistim matkou kdyby hevirek zacal povolovat, ovsem taky nevim jestli nenapinam malo nebo moc, mam teda predrez, na jeden pas sem narezal hodne pak uz bylo znat ze je tupej ale porad sem si rikal jeste jeden tramek no udelal sem dalsich 5 a pak pas rup :(

krajan

#86 Nový příspěvek od krajan »

s jednym pasom by si nemal rezat viac tusim viac ako jednu hodinu potom ho treba nechat odpocinut do druheho dna

frturek1

#87 Nový příspěvek od frturek1 »

aha no tak to abych mel pasu jak holubu na strese

Vladimír Šimo

#88 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Vzhledem k tomu, že přesný napnutí pásu je v přímý úměře ke kvalitě řezu a životnosti pásu tak bych si asi netroufnul dávat tam gumový silentblok s pružinou, prostě bych tomu nevěřil. Napínací momenty udává výrobce pásů a určitě je nejvhodnější se těm hodnotám co nejvíc přiblížit a používat co nejpřesnější měření. S přesně nastavenou hydraulikou je to nejjednodušší, tu ale nemám, pořízení přijde dost kulatě a ještě to překopávat na pile... Půjdu do tenzomatu a fertik.
Jak jsem zjistil, nejsou všechny pásy stejně dlouhý a když si vezmu svůj příklad, kdy pootočení na mechanickým napínáku o 1/3 závitu (stoupání 2mm takže to dělá O,7mm ale krát dvě strany) znamenalo dopnutí pásu a pohodový řezání oproti tomu co jsem měl předtím... Prostě přesně napnutej pás je jen v jednom momentě, jinak je buď nedopnutej nebo přešponovanej.

krajan

#89 Nový příspěvek od krajan »

frturek1 píše:aha no tak to abych mel pasu jak holubu na strese
Vladimír Šimo píše:Vzhledem k tomu, že přesný napnutí pásu je v přímý úměře ke kvalitě řezu a životnosti pásu tak bych si asi netroufnul dávat tam gumový silentblok s pružinou, prostě bych tomu nevěřil. Napínací momenty udává výrobce pásů a určitě je nejvhodnější se těm hodnotám co nejvíc přiblížit a používat co nejpřesnější měření. S přesně nastavenou hydraulikou je to nejjednodušší, tu ale nemám, pořízení přijde dost kulatě a ještě to překopávat na pile... Půjdu do tenzomatu a fertik.
Jak jsem zjistil, nejsou všechny pásy stejně dlouhý a když si vezmu svůj příklad, kdy pootočení na mechanickým napínáku o 1/3 závitu (stoupání 2mm takže to dělá O,7mm ale krát dvě strany) znamenalo dopnutí pásu a pohodový řezání oproti tomu co jsem měl předtím... Prostě přesně napnutej pás je jen v jednom momentě, jinak je buď nedopnutej nebo přešponovanej.

Ako som pisal otec uz neaku pilu urobil a to napnutie sa da fakt realizovat bud strunou alebo gumou a ten cas to mu prezradil predajca . Myslet si ze budes mat jeden pas rezat s nim pokial nebude tupy a rezat kubik dreva za hodinu je somarina .Teraz som si nie isty ci je to hodina alebo dve . Ale tento cas je vlastne cas pri ktorom je pas napnuty. A urcite je lepsie pas len preostrit ako brusit .

frturek1

#90 Nový příspěvek od frturek1 »

no ono se toho za den moc neda, kdyz rezu tak rozrezu drevo roztridim a oloupu, rovnou zkladam a prokladam latickama abych pak celej balik vzal nakladacem a dal nekam na misto. Do toho hevirku nekde zkusim vrtnout dirku a namontovat manometrik

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“