Vyorávač brambor

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
padesátka

Re: Vyorávač brambor

#511 Nový příspěvek od padesátka »

Obrázek
Tak jsem se probojoval k vyorávači-mladej si u nás uložil skutra na zimu ještě mám v garáži přívěs,sazeč+dub na grilování tak je tam těsno.Boky jsem rovnal doma na kolejnici tak to i vypadá jinak výška by stačila,ale jsou krátký a musej se nastavit,když před něj přijde vetší brambora tak se většinou odkloní ven pod kolečko a to jí rozmačne.Letos zkusím sázet mělčejc a víc nahrnovat jak se tady píše protože se některé i řízli sázím moc hluboko.Co jsem prohlížel ruská videa stejným vyorávačem tak jim nic nepřepadává radlice jim nabírá jen řádek a ani se netlačí mimo radlici prostě mín hmoty brambory jsou tam kde mají být.

pajik

kopání brambor

#512 Nový příspěvek od pajik »

ahoj jak tady tak čtu vlákna co je podle vás nejlepší ????
čert tažený (koňský)
čert nesený
tek ??

koupili jsme ,,novej,, traktor zetor 3011 loni a letos budu kutit nějaké nářadí za traktor kultivátor brány proorávač na brambory a potřebuju vyřešit otázku kopačky do teď jsme za domadělem tahali radlici původně VARI rozšířená potuněná ale nebylo to uplně ono brambory to krásně vyoralo ale stejně se muselo sem tam kopnout ...

jak to tady tak študuju tak si myslím že bych něco jako TEK jednořádek dokázal splácat radlici a nějaký pás...
nebo se na to vybodnout a koupit čerta ?? ...

thovt

Re: kopání brambor

#513 Nový příspěvek od thovt »

Myslím že bys nejdříve měl uvažovat čím budeš sázet. :)
čertem, musí být citlivá noha a trpělivá, lidi na sběr
Tek,není tak citlivý na plyn.
vyorávací kombajn brambor stačí dva lidi. např
http://stroje.hyperinzerce.cz/kombajny/ ... t9X3rypcxM

pajik

Re: kopání brambor

#514 Nový příspěvek od pajik »

sběr není problém je nás na to cca 4-5lidí a sázení je předem domluvené se sousedem má takový ,,babosed,, a za naftu každoročně přijede a nasázíme :) táta schání sadbu pulce vesnice tak nám to sází levně :)

otázka jestli se vyplatí něco vymejšlet a tvořit aby to pak fungovalo :D ale ani s tekem ani s čertem se nikdy nejel proto nemám zkušenost pro srovnání

thovt

#515 Nový příspěvek od thovt »

Čert není špatný, jen se sním nesmí jet moc rychle ,rychlá jízda potluče brambory a odhodí brambory moc daleko.
Hodně záleží na vlhkosti půdy, ovlivňuje obtížnost výběru brambor.

DYK

#516 Nový příspěvek od DYK »

Pajíku, jestli to zde máš pročtené, tak jsi si musel všimnout, že ti, co utekli od čerta k teku mají převažující plusy. Sběr je daleko snažší, brambory - všechny brambory leží na povrchu a u sebe. Když jedeš s čertem pomaleji, není rozptyl tak velký, ale zase to část brambor zasypává. Není třeba v tomto ohledu nic řešit nohama, jako lehká noha apod., postačí použití ručního plynu. Taky není až tak pravda, že dva lidi stačí na bramborový "kombajn". Na vyobrazené Samro je to tak tak a dva lidi se mají co ohánět o jiném větším nemluvě. Obecně lze říci, že dva lidi jsou málo či nouzové minimum a na konci řádku jsou z toho kmitání při přebírání na pásu našišato. Nemluvě, když přebrané brambory padají do pytlů. Však uživatel TOM by ti o počtech lidí napsal přeněji. Co pořídit - je asi nejlepší, když si každej projde vším. Já jsem taky začínal u rádla a šel přes čerta k teku. Prostě vlastní zkušenost. Velice se mě neosvědčili úpravy ala z taženého na nesený apod. Když je čert vyroben jako tažený, věř, že nejlíp funguje jako tažený. Však je na výběr. Kdo chce co, dá se pořídit. Nesený i tažený. NO a kupovat vs. výroba? Je to každého individuální věc a možnosti. Jak časové, tak materiální a strojní. Já nejsem zastáncem domácí všehovýroby.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

z4011be

#517 Nový příspěvek od z4011be »

thovt píše:Čert není špatný, jen se sním nesmí jet moc rychle ,rychlá jízda potluče brambory a odhodí brambory moc daleko.
Souhlas, čertík není špatný, akorát má ještě jednu nevýhodu. Klasický, tažený byl konstrukován na užší brázdy (cca 60 cm) a jelikož byly ručně sázeny i naorávány,tak byly brázdy celkově menší. Tudíž je přizpůsoben menšímu množství země, které musí při práci rozházet.
Na druhou stranu nyní většina lidí kvůli traktorům sází brázdy široké 70 cm, oborávka taky strojně, takže ve finále máš na podzim brázdy podstatně větší než byly dříve a čert (tažený) má s nimi problém (nestíhá rozhazovat, takže část brambor je zasypána nebo zůstane po bocích brázdy). To lze ale vyřešit úpravou čerta na nesenou verzi.

DYK

#518 Nový příspěvek od DYK »

Takže když změním zavěšení čerta začne fungovat jinak? Líp? A podotýkám, že staré tačené čerty mají převod od pojezdových kol a tak s rychlostí pojezdu rostou i otáčky a odhazuje pořád stejné množství. Jen rychleji - dál. A to zase napomáhá tomu, že nezasypává, ale sběrači musejí postupovat jako vojáci ve Vrběticích. Další věcí a to dosti podstatnou vzhedem ke starým taženým čertům je, za jaké zvíře bylo uršeno. Koňské čerty jsou většinou robustnější, mají tedy i větší radlici než kravské, které zase měli třeba rychlejší převod, protože "hovězí" krok je pomalejší.

thovt

#519 Nový příspěvek od thovt »

z4011be píše:
thovt píše:Čert není špatný, jen se sním nesmí jet moc rychle ,rychlá jízda potluče brambory a odhodí brambory moc daleko.
Souhlas, čertík není špatný, akorát má ještě jednu nevýhodu. Klasický, tažený byl konstrukován na užší brázdy (cca 60 cm) a jelikož byly ručně sázeny i naorávány,tak byly brázdy celkově menší. Tudíž je přizpůsoben menšímu množství země, které musí při práci rozházet.
Na druhou stranu nyní většina lidí kvůli traktorům sází brázdy široké 70 cm, oborávka taky strojně, takže ve finále máš na podzim brázdy podstatně větší než byly dříve a čert (tažený) má s nimi problém (nestíhá rozhazovat, takže část brambor je zasypána nebo zůstane po bocích brázdy). To lze ale vyřešit úpravou čerta na nesenou verzi.
Trochu doplním nové brambory vždy rostou těsně pod povrchem pokud je hrobek vytvořen při sázení brambor , u mě v písčitohlinité půdě.

z4011be

#520 Nový příspěvek od z4011be »

to DYK - sice s vyšší rychlostí hází dál, protože se rychleji točí, ale zase mu tam rychleji přichází nová zem z dosud nerozvorané brázdy
Změna zavěšení byla myšlena takto: Pokud z něj udělám nesený a pohon přes náhon, tak když nebude stíhat rozhazovat, snížím pojezdovou rychlost a třeba ještě zvýším otáčky náhonu. Čert bude mít tak dost času rozhodit i větší množstí země.

to thovt: ano, ale aspoň když je ovorávám já, tak zem nahrnu i na brázdu (když už jsou brambory vyšší), takže se ti zvětší výška brázdy. Mám běžný tažený čert a když déšť moc nespláchne brázdy (z hlediska výšky), tak mají přední kolečka čerta minimální vůli mezi "nápravou" a vrškem brázdy. Sázím sazečkou, možná proto nové brambory mám vždy dost po terénem, tipnul bych, že takových 10 cm se musím do země, aby nebyly občas přeřízlý

DYK

#521 Nový příspěvek od DYK »

Jak myslíš, ale pro mne je důležité toto uložení prambor
Obrázek

sběrači potom jedou jak kuny a všechny brambory nahoře a nebo tak, že jsou vidět. Čerta mám už za sebou.

z4011be

#522 Nový příspěvek od z4011be »

Dyk 8)
To ti závidím, takhle brambory napovrchu a jako bonus ještě pohromadě. Bývá nějaký významnější počet zahrnut, nebo ne ?

DYK

#523 Nový příspěvek od DYK »

Všechny brambory jsou na povrchu. Nic z hlíny už nevydoluješ. Jen teda pro upřesnění, na fotce jsou brambory vyorané s otočeným shozem doprava. Normálně je to to stejný, ale vlevo tak, aby se dal bez posbírání jet další řádek, nebo když jsou lidi, tak se jezdí a jezdí a vyorává a lidi sbírají a sbírají. Je to tento vyorávač.

Obrázek

padesátka

#524 Nový příspěvek od padesátka »

Takhle to funguje.

Leo

#525 Nový příspěvek od Leo »

V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“