Septik - žumpa

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
pista1

Re: Septik - žumpa

#31 Nový příspěvek od pista1 »

Nechávám septik vždycky na podzim vycucnout, nejdřív sem tam pravidelně dva roky přidával všemožný "urychlovače". Pak sem se na to vys... a rozdíl je z mého prohledu při šoupnutí konce hadice do krusty naprosto neznatelnej.
Moje motto je:
Když to nejde silou, musí se použít větší síla :) Někdy ovšem pak trvá delší dobu, než se to zas dá dokupy :)

Můj Běs
Fotky:
Traktor
Vlek

jiriSBS

#32 Nový příspěvek od jiriSBS »

Bakterie jsou aerobní,pracují za přístupu vzduchu,ty se použivají v domácích čističkách a městkých čističkách,pak jsou anaerobní ,ty pracují bez přístupu vzduchu,ty se použivají na bioplynkách,ty produkují metan.Ve svém septiku používám více než 20let aerobní bakterie,které čistí močůvku,tu přečerpávám do kubíkových barelů a nechávám je cca 14 dnů dojít ,po dojití(zpracování) bakteriemi,vodu používám na zálivku záhrady a květin.Po zpracování bakteriemi vzniká vyvážené přírodní hnojivo,kterým se prakticky nedá přehnojit.Bakterie čistí potrubí a kanalizaci,samozřejmě se nesmí používat čističe a prostředky které ničí bakterie,dnes už se biologický odbouratelné čističe na trhu dají bez problému sehnat.Při použití bakterii v septiku, se septik nemusí vyvážet,vytéká jen voda s bakteriemi,které čistí kanalizaci a vodní toky,také pachy jsou podstatně menší.

ferror
Kontaktovat uživatele:

#33 Nový příspěvek od ferror »

Jen bych poupravil: septik s odtokem by dnes neměl být legálně provozovaný
Bakterie vyžerou co se dá, ale nikoliv vše - vyvážení je nutné, jen ten interval je delší (pokud tedy septik odtéká, že)
VW Oldies Club
SRAZ POSTARŠÍCH (nejen)VOLKSWAGENŮ - STAŘEŠINKY: 1.-4.6.; ATC Jesenice; Jesenice u Rakovníka. Přidej se k nám....

jiriSBS

#34 Nový příspěvek od jiriSBS »

Bakterie jsou schopny zlikvidovat téměř vše vyjna štěrku a písku,zlikvidují tuky a také minerální oleje,ale musí se jim připravit vhodné podmínky:aerobní-míchaní a okysličování, anaerobní-míchaní a zamezit přístup kyslíku.
Pro Pista:pojem krusta v septiku téměř neznám,jen po zimě je hladina zčásti zatažená a v létě je praktický čistá.

pista1

#35 Nový příspěvek od pista1 »

2 jiriSBS to by se mě taky líbilo 8)
Co by jsi mi prosím doporučil když mám nechutně nepřístupnou "žumpu".
Je pod později dostavovanou verandou když se vyváží tak se oddělá jen půlez že se tam sotva protáhnu a narvu tam hadici od fekálu. Na nějký tejdení přehrabování to opravdu není :(
Moje motto je:
Když to nejde silou, musí se použít větší síla :) Někdy ovšem pak trvá delší dobu, než se to zas dá dokupy :)

Můj Běs
Fotky:
Traktor
Vlek

jiriSBS

#36 Nový příspěvek od jiriSBS »

Zaleží jaké množství chemických přípravku likvidujicí bakterie v septiku je ,začít použivat biologický odbouratelné přípravky,Přidávat do septiku přípravky obsahující bakterie a enzimy,nejlépe z čistiren přidávat bakterie(odpadní voda s bakteriemi) aspoň jednou týdně 30-50lt,než se nastartuje biologický proces.Je vhodné obsah septiku provzdušnit,příp. promíchat,po rozběhnut biolog.procesu už septik praktický nic nevyžaduje.

Vladimír Šimo

#37 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

jiriSBS: A šlo by to použít na suchej hajzlík na chalupě? Mám tam tak 2m3 zatuhlýho materiálu v betonový jímce pod záchodem a nevím co s tím. Už se nepoužívá, teda jen úplně vyjímečně. A vzduchový nebo bez vzduchu?

pista1

#38 Nový příspěvek od pista1 »

Nějak si neumím představit kde vzít vodu z čističky. Takže by měl teoreticky stačit třeba BIO GOLEM S ? A přestat používat cokoliv s chlorem. (to bude mít manželka radost )
Pravidelný míchání nebude možný. Ale myslím že bych neměl problém vyrobit nějakej bublátor na provzdušnění.
Moje motto je:

Můj Běs
Fotky:
Traktor
Vlek

jiriSBS

#39 Nový příspěvek od jiriSBS »

Pro V. Šimo-na tvůj problém je možno použít přípravek na komposty,bude to dlouhodobý proces,pokud to neprovzdušniš.
Pro Pista-kdybys nebyl tak daleko,tak bych ti dal vodu ze svého septiku,letošní zima byla mírná,takže nedošlo k útlumu prace bakterii,na provzdušnění je možno použít kompresoru pro akvaria.

pista1

#40 Nový příspěvek od pista1 »

btw. Co používáte za čističe, záchod, koupelna, kuchyně Nejlíp konkrétní značku. Sem byl dneska na lovu v drogerce a měli tam naprosto kulový :-/ Všechno s chlorem, nebo jinejma srackama :(
Jen se tam rohu krčila jedna lahev na hajzlík, s označením BIO. za těžký prachy. Sem čekal větší výběr.
Moje motto je:

Můj Běs
Fotky:
Traktor
Vlek

jiriSBS

#41 Nový příspěvek od jiriSBS »

Použiváme vyrobky od fy Amway,již více než 20 let a funguje to.

johnyhacek

#42 Nový příspěvek od johnyhacek »

ferror: to je trochu zavádějící, dneska si klidně můžeš posatvit septik, zpravidla s dočišťovacím filltrem (pískovým, nebo rohožovým) zcela legálně, s tím, že systém splňuje dané limity.

pravda je, že staré betonové septiky, dnes limity nesplňují a v drtivé většině ani nemají platné povolení k vypouštění, ale i to jde řešit naprojektováním přídavného filtru a není nutné měnit za aerobní ČOV...

Davson12

#43 Nový příspěvek od Davson12 »

Prosím a jak lze poznat jaké bakterie potřebuji. Já plánuji tento septik a do obou na obrázcích v podstatě vede vzduch. Takže jsou tyto septiky pro aerobní bakterie? By mě pak zajímalo, jak vypadá ten pro anaerobní.

Harry287

Bakterie do septiku

#44 Nový příspěvek od Harry287 »

Máte někdo kladné zkušenosti s bakteriemi do septiku? Které skutečně fungují? Já si před 3 měsící zakoupil a přesně podle návodu používal od f.Subio bakterie a další ekologické čističe, zakázal jsem doma používat Savo a doufal jsem, že tím dosáhnu pouze tekuté složky v septiku a úplně se zbavím " koláče" toho pevného sajrajtu, který plave na povrchu. Bohužel se situace nezlepšila a jsem z toho trochu zoufalý. Bakterií je na trhu velká spousta a nechce se mi je všechny zkoušet a doufat, že některé zaberou.

RoKur

#45 Nový příspěvek od RoKur »

Než tam dáš bakterie, tak napřed musíš vybrat septik, včetně usazenin na dně. Čím bude čistější, tím lépe. Pokud dáš bakterie do plného septiku, ve kterém máš již vrstvu sedimentu, a koláč, tak ty bakterie zabiješ, protože tam probíhá hnilobný proces a vzniká metan. Bakterie ke svému životu potřebují kyslík. Proto musí být volná hladina.
Když budeš bakteriim nějakým způsobem dodávat kyslík (čeřit hladinu, probubláváním vzduchovačem pro akvaria, ...), tak potom Ti teprve budou bakterie sloužit ke Tvé spokojenosti. Ideální by bylo promíchávat celý obsah septiku, aby se kyslík a bakterie dostal i na dno. Pak Ti tam nic nebude hnít a nebude vznikat metan, který by bakterie zabil. Poznáš to tak, že se Ti na hladině začne tvořit pěna a bubliny. Bude to fungovat, dokud manželka nepoužije Domestos, nebo podobný desinfekční sairait.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“