fortschritt ZT 303

Holder, Fendt, Hanomag, Porsche, Itma, Fiat, NewHoland, Valtra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
Pospiss

Re: fortschritt ZT 303

#4036 Nový příspěvek od Pospiss »

Parada chlapci!! Diky moc. Mame tu jeden obchod kde maji na traktory a kombajny snad vsechno tak tam urcite pochodim :D ten manualek je dobra vec

Pospiss

#4037 Nový příspěvek od Pospiss »

Jeste mam jeden dotaz. Neni mi jasne zapojeni el. v traktoru. Jedna se tam o 24V rozvod? Koukal sem na prispevky ohledne nahrady starteru. Nechce se mi kupovat prave 2 baterky za docela dost penez ale asi mi nic jinyho nezbyde.

poulm

#4038 Nový příspěvek od poulm »

Elektroinstalaci v traktoře máš na 12V,ale máš tam startér na 24V a bateriový přepínač,který při startu přepne baterky z paralelního připojení na sériové.
Bohužel jsme zatím nepřišli na startér do ZTéčka co by měl dostačující výkon na 12V
Já mám na prvním ZTéčku origo soustavu 12/24 s tím přpínačem,ale na druhém ZTéčku už mám komplet soustavu na 24V a zásuvku pro přívěs na 12v jsem řešil pře relátka,je to tak lepší,nemusí tam být ten bateriový přepínač,který má taky poměrně velké proudové ztráty a občas se taky rád kazí.

hotday napasoval reduktorový startér ze Stralise a točímu to jako helikoptéra 8) :)

Já letos kupoval do ZTéčka dvě nové baterky a rozhodl jsem se pro 2x180Ah a koupil jsem ty nejlevnější Starliny:
http://www.cekl-eshop.cz/aku-2/autobaterie--aku-180ah
Myslím,že je to optimální poměr kapacity versus cena.
Někdo může namítat,že jsou ty Starliny šity,ale dal jsem si práci a poptal se po provozech a nějaké obchoďáky a prý nemá cenu investovat velké peníze do Varty či jiné kdysi kvalitný značky,pajšl je ve všech stejný,akorát krabice jsou různé barvy a jinými polepkami.Takže než investovat 12tis s tím že mi možná vydrží jako dřív 8-10let,tak jsem koupil za 6tis s tím,že to bude tak na 4roky a pak se zase uvidí.

Ještě mám v plánu někde koupit ten přírubový startér ze Zetoru 16145,který má 6,6kW a šel by napasovat bez větších úprav do ZTéčka.Výkonější jsem zatím nenašel.
Obrázek
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

Pospiss

#4039 Nový příspěvek od Pospiss »

To mas pravdu, v dnesni dobe platis prevazne pouze znacku. Koupim je taky a casem se uvidi. Divim se ze rovnou neudelali rovnou starter na 12V, byl by to sice odber ale bez komplikaci :)

poulm

#4040 Nový příspěvek od poulm »

Fajn by bylo nějak vymyslet startování pomocí malého benzíového motorku,podobně jak to měly DTíky.
Možná to zní směšně,ale na druhou stranu by se nemusely živit velké baterky,které se už musí po cca 5ti letech kupovat nové za nemalý peníz. Staré Varty,co mi letos po zimě klekly už na tvrdo, měly 12let a nevěřím,že to vydrží ty dnešní "moderní" akumulátory.
Možná by šel použít motorek z nějaké benzínové sekačky na trávu.
Kdysi jsem to tu už vzpomínal,ale nápad se ještě neujal :(

hotday

#4041 Nový příspěvek od hotday »

Skusil tam uz niekto dat ten starter z crystala? Myslim ten 24v co je hore na obrazku? Lebo pokial by tam isiel napasovat tento velky,tak by tam mal ist aj 12v s reduktorom z crystala?ci je moja uvaha nespravna? Lebo podla mojich informacii tento velky starter sa pouziva aj na lkt81 so 4valcom crystalom.
Pouzival sa aj na malom crystale 12v starter s vysuvnou kotvou?
Doma mam v regale este jeden starter z iveco daily 12v s reduktorom,tak pozrem aky ma vykon a ci by sa nedal dopasovat do zt.
No,vies,cim mensie napatie,tym vacsi prud,by si tam mal potom kable hrube ako noha.

CBS

#4042 Nový příspěvek od CBS »

Crystalácky štartér by mal pasovať zo 6 valca na 4 valec a opačne, v 120 mali na 12V, ale keď bolo chladnejšie, nevládal točiť.

Pospiss

#4043 Nový příspěvek od Pospiss »

Jo s tim proudem máš pravdu, on i na 24V tam poteče dost velkej proud. :vztek:

poulm

#4044 Nový příspěvek od poulm »

Ten krystaláský starter 24V a 6,6kw co je nahoře na obrázku jsem měl v ruce a měřil,má stejný pastorek 11zubů a stejný vnější průměr těla,takže půjde uchytit do třmenů na bloku,ale musí se flexou odřezat ty příruby na ty 3 šroubky,aby šel zasunout do díry na motoře.
Nevím jak by jsi tam chtěl uchytit ten reduktorový :-/ :-/ :-/ ,ten je na přírubu a na motoře ZTéčka jsou třmeny.
Já rozhodně neuvažuji o startéru na 12V,možná vlétě by to zvládl nahodit,ale jak bude chladno tak to bude bez šance.
Pořád platí že P=UxI

Pospiss

#4045 Nový příspěvek od Pospiss »

poulm píše:Ten krstaláský starter 24V a 6,6kw co je nahoře na obrázku jsem měl v ruce měřil,má stejný pastorek a stejný vnější průměr těla,takže půjde uchytit do třmenů na bloku,ale musí se flexou odřezat ty příruby na ty 3 šroubky,aby šel zasunout do díry na motoře.
Nevím jak by jsi tam chtěl uchytit ten reduktorový :-/ :-/ :-/ ,ten je na přírubu a na motoře ZTéčka jsou třmeny.
Já rozhodně neuvažuji o startéru na 12V,možná vlétě by to zvládl nahodit,ale jak bude chladno tak to bude bez šance.
Pořád platí že P=UxI
A v čem se vyplatí tam dát startér z crystalu na 24V? Vždyt je to jedno jestli tam bude origo nebo tenhle,nebo se pletu?

poulm

#4046 Nový příspěvek od poulm »

Origo startér se už blbě shání a blbě opravuje a je slabší,tuším okolo 4kW.Něco se dá ještě sehnat po šroťácích,ale už i na bazoši za něj chtějí někdy i 2-3tisíce.
Uvažoval jsem přejít na tuctový startér, který se válí na každém rohu v každém agrozetu a je o cca polovinu silnější.
Ta síla je rozhodující,nyní mám baterky silné,ale startér už více nezvládne. Všichni víme,že tento Ifácký motor potřebuje pořádně zatočit a pak chytne hned.

Pospiss

#4047 Nový příspěvek od Pospiss »

Jeste jeden takovej blbej dotaz, nebylo by reseni sehnat nejakej benzinovej motor na roztoceni hlavniho motoru? Treba jak to meli resene DT. Zda by to treba motor z trabanta rozhejbal. Pak by stacila baterka 50Ah na svetla atd

Badyn

#4048 Nový příspěvek od Badyn »

Pospiss píše:Jeste jeden takovej blbej dotaz, nebylo by reseni sehnat nejakej benzinovej motor na roztoceni hlavniho motoru? Treba jak to meli resene DT. Zda by to treba motor z trabanta rozhejbal. Pak by stacila baterka 50Ah na svetla atd
Přečti si fórum to samé psal poulm:
poulm píše:Fajn by bylo nějak vymyslet startování pomocí malého benzíového motorku,podobně jak to měly DTíky.
Možná to zní směšně,ale na druhou stranu by se nemusely živit velké baterky,které se už musí po cca 5ti letech kupovat nové za nemalý peníz. Staré Varty,co mi letos po zimě klekly už na tvrdo, měly 12let a nevěřím,že to vydrží ty dnešní "moderní" akumulátory.
Možná by šel použít motorek z nějaké benzínové sekačky na trávu.
Kdysi jsem to tu už vzpomínal,ale nápad se ještě neujal :(

poulm

#4049 Nový příspěvek od poulm »

Já bych to viděl optimálně na nějaký jednoválcový motor ze sekačky startovatelný špagátem, nebo z nějaké silnější motorové pily i s tou odstředivou spojkou.Ale to je zatím jenom ve formě úvah. Každopádně baterky dost podražily a tvoří 10-20% ceny staršího ZTéčka :vysmech:

Před časem jsem si pořídil silný startovací vozík co dá až 2000A, takže by mi stačily i dvě menší baterky okolo 70-90Ah,ale když jsem viděl ty ceny,že menší baterky nejsou o moc levnější než ty větší,tak jsem vzal raději ty 180Ah. Ono,když si to tak přeberete,že baterky nemáte nikdy nabité na 100%,pak ještě klesne kapacita vlivem mrazu,nějaké ztráty v kabelech a svorkách a ze 180ky,která má dát startovací proud až 1000A najednou máte polovinu.
Líbí se mi ty velké baterky co jsou v kamionech 2x240Ah, ale to už jsou fakt velké krabice a je už problém to někde na traktor umístit.Každopádně můj názor je,čím větší baterka tím lepší.
Ale na toto téma se dá také diskutovat na mnoho dlouhých zimních večerů. :-/

CBS

#4050 Nový příspěvek od CBS »

Keď mal známi ešte 300 nechcel som veriť, mal tam štartér, ktorý točil motorom, že som mal pocit, že už beží na voľnobeh, vlani som zohnal aj ja nový štartér, má rovnaké prarametre ako origo, ale je to PAL, mal by byť z radového štvorvalca Tatra. Nahodil som nové silové káble, vyčistení prepínač 12/24 a tiež to točí motorom ako handrou. :-/ Darmo, nové je nové.

Odpovědět

Zpět na „Evropské stroje“