Kotoučový katr

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Johnny55

Re: Kotoučový katr

#76 Nový příspěvek od Johnny55 »

tak ono ked je to overene, tak nebudem spekulovat. Mam k dispozicii nejake remenice tak to zredukujem. Myslel som si ze vyssie otacky budu lepsie, no mylil som sa... Ked budem robit, budem pridavat foto....vlastne kolaje chcem dat este na 20mm srobovinu aby sa dala regulovat vyska, ked si cely gater bude este "sadat" tak aby sa to este pripadne dalo zrovnat

ota

#77 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, to Jafi super popis! Dal Jsi si záležet a pěkně Jsi to popsal. Podobně to mám taky. Akorát já mám na pojezd trubky místo kolejí a po nich na ložiskách jezdí kolečka podobné jako má vlak. Má to trochu vůle, ale moc ne. Jde to jezdit lehce. Nahoru jede automatický posuv přez třecí válečky na kolejnice a naspátek to jede samo. Opravdu to jezdí lehce a vozík má kole 500 kil. Je potřeba, aby něco vážil. Aby měl stabilitu i při maximálním vysunutí stolu.
Otáčky pily 800 mm hanibalka 900 ot/min to mám já a akorát. Na té pile hodně záleží na naostření, našraňkování. Párkrát jsem se spálil že jsem dal pilu nějakýmu strejkovi naostřit. Bída bída co mi s tím vyvedli. I ta hanibalka na pořez podélně se musí umět naostřit i správně našraňkovat. Taky mám dvě a střídám je. Stejný průměry to kvůli seřezávání podložných špalků. Když jsem měl pilu menší, nechávalo mi to nedořízlé spodky.
Taky jsem slyšel, že se nalívá voda do řezu. Nikdy jsem to nedělal. Když budeš mít dobře udělanou pilu, není to nikdy třeba. Ale pozor, taky ta pila nesmí být hodně ostrá. To má snahu kopat. Já tedy jedu otáčky pily proti dřevu. Odspoda nahoru proti kuláku. Viděl jsem i opačně, ale nevím jak to maká. Řezal jsem snad už všechny druhy dřeva. nejhorší co je na řezání je mokrá syrová lípa a topol. Jinak jasany, buky, duby, javory, jilmy a další se řežou dobře jak mokré, tak suché. Smolnaté taky v pohodě, akorát nevím přesně jak se to jmenuje, ale mi říkáme bílá jedle ta je jak železo. Kam se hrabou listnáče. Ta jedle je málo smolná a bílá jak lípa uvnitř. Ale matroš, to jsem musel jezdit na pojezdu na 1 převod. A ještě občas zpomalit, to byl mazec. Mám ji asi 5kubiků ve štose nařezaný.
To upínání mám šroubama s takovejma píchákama z venku ty pícháky šikmí aby při zatahování tahly dřevo na upínák a pěkně to sedělo. Na 3 m kulák stačí dva upínáky a na delší dávám tři a na 6 metr čtyři. Utahuju to vzduchovím utahovákem.
taky jsem se nadřel s kulákama sám jsem je tam dával. Ale jednou jsem byl u známého a koupil od něj hydraulickou ruku a dal ji ke ketru na silničák panel a zezadu ještě panel jako protizávaží a je po problému. Rukou si tam nasadím co je třeba. Nedalo to ani moc práce ji tam k tomu napasovat a pohoda.

jafi

#78 Nový příspěvek od jafi »

Mam tu este nejake fotky pre kolegu, tento rok sme nic nepilili tak gater odpociva v garazi, dufam ze nie na dlho 8)
Obrázek

Obrázek
Zetor 3011
Zetor 7245 HS

Vladimír Šimo

#79 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Pár poznámek ke kotoučovýmu katru. Pojezdový kolečka s rýhou pro vedení pily stačí jen na jedný straně aby se to v těch drážkách nešprajcilo. To škrabátko na čistou drážku je nutností, jinak se tam natemujou piliny a hned to rozhodí kolmici řezání. A co je důležitý - snad nikde jsem neviděl kryt kotouče jako mám já. Fotky sem vkládat neumím ale když mi někdo pošle mejl tak mu fotku pošlu a z ní každý hned pochopí... Prostě piliny lítaj bokem a né že vířej v krytu a padaj na řezanej kus.

Nařezanýho toho mám moc jak kotoučovým katrem tak pásovkou. Kotoučák si toho nechá o dost víc líbit, pásovka je taková choulostivá a citlivá věc (kolik mně prdlo pásů než jsem se s tím trochu naučil...) ale dožene to minimálním prořezem a hladkostí řezu.

ota

#80 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, ty stírátka mám taky. Po začátku jsem jezdil taky bez nich, vždyť jsem si říkal, pár kuláčků, není to třeba. Ale potom to i hopsalo po těch trubkách jak se to nalepilo. A s těma stírátkama paráda. Nešl jsem kuponal a udělal to z toho a paráda.
Kryt mám taky udělanej pořádnej. Aby to lítalo od pily stranou. Ještě jsem k tomu naohnul takové ,,mračítko" aby to ještě trochu šlo dolů. Piliny lítají vedle kuláku na zem. Ale když fouká velkej vítr, tak to pilinama točí sem tam a lítá to všude. Nejlíp řezat v bezvětří. To pěkně hází vedle pily na zem. Jeden pán měl tady kus vedle ve vsi kryt a u něj navrchu trubku a na ní odsávání. Všechny piliny to bralo a ukládalo do zásobníku. Jenže on s tím kotoučákem řezal na kšeft a měl to na to stavěný. Jo pilu měl metrovku a motor 20 kW! Kurva to byl cvrkot když řezal. Sednul na sedátko a jen jezdil a mačkal knoflíky.

winch

#81 Nový příspěvek od winch »

Volakedy som rezal ročne kolo 200, možno aj viac kubíkov, v posledných rokoch takmer nič, no ten kryt mám tiež tak spravený, aby piliny vyhadzovalo do strany- asi 2 až 5 metrov. 90% ide predným otvorom, a zbytok zadným, na pile neostáva takmer nič. Ešte ku tej konštrukcii- hriadeľ píly mi ide tesne ponad tou vysúvacou platňou- je tam medzera asi 0,5 mm(je to zakrytované). Je to kôli tomu, že keď ju vysunieš aby si obrezal klát z druhej strany na jedno upnutie, tak ti tá platňa zmenšuje výšku prerezu. Taktiež aj pri rezaní širšieho reziva to zavadzia. Úpinky mám sklopné, je tam mierny briežok, a drevo vybehne na pilu samo, potom ich postavím, a šrobovačkou upnem- otázka pár sekúnd, niekedy to nafotím
ObrázekObrázek
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

ota

#82 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, taky mám tu desku myslím jen 10 nebo max 15 mm tlustou. Z vrchu účka jako výztuhy přišroubovaný, jinak by se to chvělo. A akorát jsem omezenej těma flanšnama jejich průměrem. Ale jak koukám, máš to zmáklí, když začnou dřít, tak fungujou jako fréza a nepáleji dřevo. Já duďto najedu s níma a nebo matkou na utahování pily. To když je opravdickej kulák.
Na tu manipulaci mám tu hydraulickou ruku. To je pohoda. Vezmu zvednu položím a je to bez práce. To byl dobrej tah s její koupi. Za 1000 Kč se vyplatila. 8)

Miniagro

#83 Nový příspěvek od Miniagro »

I když to není dobře k posouzení,tak na té fotce jsou piliny z pořezu 28,5m3 kulatiny pořezané na pásové pile.Ze 2/3 byl pořez dvojitý a zbytek jednoduchý.Pás je o síle 1mm a řez má sílu 1,6- 2,2mm.
Obrázek
Piliny se dále zpracují ale je jich málo.

Johnny55

#84 Nový příspěvek od Johnny55 »

tak stavba sa zacala :D skusim postupne pridavat foto, inak dakujem vsetkym za skusenosti o ktore sa delite

Jirka K

#85 Nový příspěvek od Jirka K »

Včera jsem si přivezl domů kotoučovej katr 7,5 KW průměr kotoučů 750 a 800 mm.Cena dřeva na výkupu klesla na 800 kč za plnometr kvalitní dřevní hmoty,takže levnější než palivo.Když vezmu přepočet jeden plnometr dřevní hmoty je 1,6 metru skládaného,tak jsme někde úplně jinde a to na na 500 kč za metr palivové kulatiny.Nikdo nic nikomu soukromě v malým množství nepořeže,protože je zavalen kůrovcovou kalamitou.Na pile za 800 koupí a za 4500 prodají hotový nařezaný.Kdysi jsem měl dřevo na pile dva roky,než na mně přišla řada a část venku už hníla.Z letošního dřeva co jsem prodával a dělal v srpnu jsem nedostal zatím ani korunu a pokud mi MOŽNÁ vyplatí současnou cenu,nebo na kolik to ještě spadne,protože jsem smlouvu nesepsal,tak to si další dřevo radši pořežu nechám,nebo prodám hotový nařezaný pro známý za normální přimeřenou cenu.Tak jsem šel do vlastního katru.Prostory jsou,kloubák traktor s vidtema na manipulaci taky a na moje řezání a spotřebu mi bude kotoučovej stačit.Radši tu uváděmou fošnu prořezu pilin spálím ve svým kotli a ostatní využiju pro sebe,než abych dřevo nechal překupníkům za 800 a draze od nich pak nakoupoval pořezaný.Katr kompletní za 5000 + další dva kotouče za 1000.Postavit dráhu a můžu řezat.Dráha je řešená I profilem na stojato a na ní jako střecha vingl na kterém jezdí kolečka,tudíž se nebudou na kolejnicích držet piliny.Možná dle potřeby stírání koleček.Hlavně pořádnej kryt místo původního zohybanýho rozpadlýho pozinkovýho plechu.

Johnny55

#86 Nový příspěvek od Johnny55 »

Pani jak mate vyrieseny posuv? cez clankovu retaz alebo staci ocelove lano?

Johnny55

#87 Nový příspěvek od Johnny55 »

Jirka a jak ti to reze ten 7,5 kW motor s takym kotucom? Rezes aj tvrde drevo? ja sa chystam aj dubove, mam tie iste parametry co ty

ota

#88 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, posuv katru mám udělaný tak že:
Motor s převodovkou myslím z pásového dopravníku. Takovej menší kousek myslím že 500 W má motor. Řetězem přez kolečka jde pohon na převodovku z osobáku. Myslím že Simka. Taková malinkatá 4 kv převodovka. Z převodovky kuželový převod dál. Z toho kuželového převodu kardánky a na koncích pogumovaný váleček myslím z nějakého bramborového kombajnu. Ty válečky jsou dva na každé straně za vozíkem. Přitlačím je na vodící trubky, po kterých jezdí vozík. Je to přez pružinu. Pustím páku a stojí vozík. Je to podbné třeba jako u pojezdu sekačky. Takový přez pružinu páka.
Když jedu krajinu dám na převodovce 4 kvvalt a jedu. Když valím celejch 30 cm řez jedu na 1 kvalt. No nejlíp by to bylo s frekvenčním měničem, ale to je o jinejch penězích. Tenkrát mi to nabízel pán že by mi to udělal sakum pak za 10 000 Kč. Ale na to moje řezání to nemá cenu.
Takže maximálně mi to zatím vyhovuje s tou převodovkou a válečkama. Nesmekají se tahnou vozík v pohodě.
Ještě k řezání různých dřev.
Když máš kvalitní pilu, dobře naostřenou našraňkovanou, není problém. Ano ze všeho nejvíc záelží na pile. Už se mi kolikrát potvrdilo, že je třeba opravdu kvalitně naostřeno a jede jako drak.
Dub se řeže jako nic. Tam není vůbec problém. Jak mokrej tak suchej pohoda. Někde jsem tu psal, nejhorší na řezání ze syrovejch dřev je lípa, topol, osika. Tyhle dřeviny dělají chupy a ty tak zpomalí pilu odporem těch chlupů že to musí opravdu zabírat. No ale zase když tyhle dřeviny jsou suchý, tak to jede normálně.

Johnny55

#89 Nový příspěvek od Johnny55 »

No ja mam taky 0,75kw motor so snekovou prevodovkou, takze by som pouzil ten a tiez som rozmyslal nad prevodovkou z auta :) to asa mi javi ako super napad.
Lipu, osiky a topole rezat nebudem, nie je to dobre drevo na rezivo. Ja len ceresne, dub, borovicu, orech. Potom nech sa to susi :)
Tak tebe to taha lano po pokumovanom valceku?

R-Martin

#90 Nový příspěvek od R-Martin »

Zdravím, dělám si teď koleje na kotoučový katr co jsem před cca půl rokem koupil a chtěl bych se zeptat jestli je lepší při řezu abych katr táhl za sebou anebo tlačil před sebou - chci aby kotouč šel do kulatiny od spodu nahoru.
Dík předem za odpověď, nějak jsem to na tomto vlákně od nikoho z Vás nenašel.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“