rychlost špalíkování

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
Vladimír Šimo

rychlost špalíkování

#1 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Mám dotaz - jak rychle se vám točej protiběžný špalíkovače? Myslím obvodovou rychlost nožů jakým až fofrem to může jet. Teďka to řeším různejma řemenicema i motorama, nyní jsem na 4,5 m/s a zdá se to docela rychlý. Aby bylo úplně jasno jedná se o špalíkovač se dvěma válci a protiběžnými noži.

drtikol

Re: rychlost špalíkování

#2 Nový příspěvek od drtikol »

Ahoj, tenhle problém jsem vyřešil agregátem ze Sierry, motor, spojka, převodovka, kraťočká kardanka z který je třema klíňákama převod cca 1:5 na špalíkovač, můžu řadit a volit si podle potřeby, nejvhodnější mi připadá okolo 2m/s .

Vladimír Šimo

#3 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

drtikol: dík, asi bych to taky tak viděl, ta moje rychlost mi připadá dost velká.
Co ostatní? Snad by taky mohli o rychlostech něco napsat, špalíkovačů je tady dost, ne?

hobr

#4 Nový příspěvek od hobr »

Mám špalíkovač od Biboše. Doporučeno 450 otáček. (Nevím, kolik je to m/s.)
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#5 Nový příspěvek od pawlik »

Mi to jede kolem 7-8m/s na elektromotor. Rychlost je to akorat, jde o zvyk. Kdyz to krmime 2, tak nas to dokaze spolehlice uhnat. na traktoru dle otacek.

mihi

#6 Nový příspěvek od mihi »

Ja mám špalíkovač samodomo ..
Napojený na kardan traktoru ktorý dáva 540 ot pri max.ot motora..
Na špalíkovači mám reť.prevod 1:2,7. Takže pri max 540 ot : 2,7 prevod to je na špal.hlave 200 ot/min.
Zdá sa mi to optimálne. Špalíkujem pri cca 3/4 max ot. na traktore..

Maj sa..
Mihi

Vladimír Šimo

#7 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

hobr: 450/min je 7,5 ot/s. To se znásobí s kružnicí, kterou nože opisují. Kdyby kupříkladu ty nože opisovaly kružnici o průměru 18cm tak je to 18 x 3,14 x 7,5 což je asi 4,5 m/s. To jsem měl taky a zdálo se mi to docela dost rychlý.

pawlik: tak to je teda fofr. Nějak si nedovedu představit že tam strčím čtyřmetrovou větev která bude za půl vteřiny pryč. Neškube to z ruky?

mihi: tak nějak to mám teď taky. Pohybuju se na hranici 1,5 m/s.

Všechno je ještě otevřený. Teď čekám na setrvák, pak budu zkoušet dál. Jsem zvědav, jestli setrvačník bude mít takovej vliv, jaký tady jsou popsaný. Bude mít asi 13 kilo a otáčky kolem 640/min, tak pak uvidím. Chci špalíkovat max 5, možná. ale to asi výjimečně, do 6cm. Mezeru mezi válcema mám 7,5 cm a to určitě využívat nebudu, to už jsou pro mně polínka do kamen. Špalíkovač nemám na žádný velký výkony, postavený "co dům a šrot dal" takže jsem se dostal na hodně přijatelný pořizovací náklady.

mihi

#8 Nový příspěvek od mihi »

Vladimír, tak nám ten peklostroj ukáž 8)
Zotrvačník má cenu dávať, ale čím väčšia hmota sa točí na okraji zotrvačníka tým lepšie..nemáš možnosť ťažšieho zotrvačníka???
Mihi

mihi

#9 Nový příspěvek od mihi »

Kukol som katalóg Rojek:
Špalíkovač s elektromotorom, priemer drveného materiálu do 80mm, otáčky max 65 ot/min
Špalíkovač so spaľ.motorom, motor 4kW, priemer drveného materiálu do 80mm, otáčky max 90 ot/min
Špalíkovač na kardan traktoru, priemer drveného materiálu do 90mm, otáčky max 500 ot/min (predpokladám max ot na 1000ot kardane???)

Maj sa.
Mihi

Vladimír Šimo

#10 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Setrvačník doma ještě nemám. Řeším dopravu dvou 13 kg kusů, možná tam přijdou dát oba, uvidím.
Zatím mám vlastně jen štěpkovací hlavu a na ní daný elektromotor z výtahu, co se mi válí snad 20 let doma a nemám pro něj využití. Má 3,5 kw a 960/min. Je těžkej jako prace - 84 kg bez řemenice.
Počítám, že ta štěpkovací hlava má určitě kolem 150 kg (je hodně masívní, je to ze šrotu z nějakýho papírenskýho stroje, jen válce se dělaly jiný a bylo hotovo) a k tomu ještě ten motor. Někdy snad dám fotky.
Jinak na válcích mám po šesti nožích, chtěl jsem ty špalíčky mít pěkně krátký a to taky jsou.

mihi

#11 Nový příspěvek od mihi »

Urob foto..
6 nožov na valci...to som ešte nevidel...tak sa teším na foto..
Mihi

Jindra

#12 Nový příspěvek od Jindra »

mě to vychází asi 2,09 m/s traktor točím na 1000, zařazeno 5 na hřídelích to pak vychází asi 177 ot/min mám tam ještě převod, občas by to mohlo být rychllejší ale když to člověk krmí sám tak to stejně většinou nestíhám nakrmit
kdo si hraje nezlobí

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#13 Nový příspěvek od pawlik »

Vladimír Šimo píše:
pawlik: tak to je teda fofr. Nějak si nedovedu představit že tam strčím čtyřmetrovou větev která bude za půl vteřiny pryč. Neškube to z ruky?
Jj, trosku sem to prepiskl. Nedival sem se na priumery hrideli. Maji i s nozama 200mm, kdyz to zenu na elmotor, tak tocim 400 ot/min. Rzchlost nekde kolem 4.2 m/s, coz je akorat. Mrkni na moje videa, kdyz se tomu prida, tak to bere akorat. Na videjach je zkusebni provoz, nez jsme se naucili nebat ;-)

mihi

#14 Nový příspěvek od mihi »

Jindra a nemáš nejaké foto?
Mihi

Jindra

#15 Nový příspěvek od Jindra »

něco málo mám. to je ze zkoušek, dneska už má štěpkovač dopravník a jiné nože

Obrázek

Obrázek

Obrázek