Vyorávač brambor

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
samulo

Re: Vyorávač brambor

#391 Nový příspěvek od samulo »

Tym ze som tu nenasiel jednoznacnu odpoved ako je to s pasovym vyoravacom na tazkych zemach a dalsie vyhody teku, tak zatial ostavam pri certovy. Jednou nevyhodou certa je ze su poskodene zemiaky obcas a velmi vela ludi co to musi zbierat.
Mojim snom je z teku urobit jednoduchy kombajn. Nikto nahodou nerozmyslal na tek pripevnit nejake zariadenie s hustym sitom na 100kg? vlastne tek by zbieral a vyoraval rovno do nejakej nadoby, ked sa naplni presipes to do vozika a doma do triedicky.

mastnacek

#392 Nový příspěvek od mastnacek »

Tak nejak. Rano jsem listoval v knizecce 100 rad traktoristovi a tam se resi vyuzitelnost stroje. TEK me prijde jako mrhani. Jediny co usetri, tak paze zberacovy. I ty nafty si ten traktor urcite rekne o neco vic kdyz honi TEKA nez kdyby jen tahal certa. Sice asi v radu mililitru nebo tak nejak. Stacil by sberak na jeden radek. Na konci jak rikas, vysypat a jede se dal. Pokud je dost mista na konci pole, slo by asi i zaprahnout malou vlecku?

DYK

#393 Nový příspěvek od DYK »

To je tak, když někdo polemizuje o něčem, co vlastně ani nezkusil. Mě se zdá, že moc čteš, nebo v té knížce psali něco i o čertu? Někdo ho kdysi taky musel koupit a moc se mi nezdá, že by se hodil i na něco jiného než na vyorávání brambor. Takže co? Taky mrhání? No, leda by s ním před a po bramborách jezdil kolem záchoda na hnoju a těma prutama bil muchy a v zimě třeba odmetal sníh?
Sběr vyoraných brambor za tekem do nějaké nádoby - dobrý, ale je třeba si uvědomit, že z pásu nejsou jen brambory, ale i hrudy hlíny, plevel, nať, prostě nelezou z toho jen čisté brambory. Zato jsou všechny vyorané brambory na povrchu tak, že jsou vidět a v šíři do padesáti centimetrů. To všechno navíc očem kdo sní jestli by nešlo přidělat a uravit už existuje a říká se tomu bramborový kombajn. Bramboru vyoře, zbaví hrud a kamení, natě, očistí a mrdne sní do zásobníku nebo nastaveného pytle. Není třeba nastavovat vlastní pytel, postačí ten z Juty. Se spotřebou je to tak, jako když budem hodnostit kdo jak jezdí s četrem. Buď brambory přes půl dědiny, nebo......... blíž. Takže ten článek mezi sedačkou a volantem si musí hold každý zvolit sám. I když teda četr je dělanej na "fofry", jinak část vyoraného zase vesele zahrne. Jsou zde, z těch starých čertů, jen dva druhy. Jeden subtilnější za krávy a ten mohutnější s většíma kolama za koně. Liší se mmj. převodovým poměrem a třeba velikostí vyorávací radlice. Kdo doopravdy přizpůsobuje rychlost pojezdu těmto kostrukčním aspektům?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#394 Nový příspěvek od Antony30011 »

Radši ať se sběračovi a mně líp sbírá, do toho klidně 2 ml nafty vrazím. To je polemika :vysmech: veškerý tyhle akce jsou v naší velikosti "nevýhodný" co se peněz týče a bude počítat decku nafty. A jo, za teka vlečku zapřáhneš. Když ti nevadí, že ti posbírá i velký tvrdý hrudy a třeba šutry :D

thovt

#395 Nový příspěvek od thovt »

Můj prototyp vyorávače brambor, jinak galerie o pár stran zpět.

Vyorávač v testovací jízdě.
Obrázek

mastnacek

#396 Nový příspěvek od mastnacek »

Dobry sberacky :)

mastnacek

#397 Nový příspěvek od mastnacek »

DYK píše:To je tak, když někdo polemizuje o něčem, co vlastně ani nezkusil. Mě se zdá, že moc čteš, nebo v té knížce psali něco i o čertu? Někdo ho kdysi taky musel koupit a moc se mi nezdá, že by se hodil i na něco jiného než na vyorávání brambor. Takže co? Taky mrhání? No, leda by s ním před a po bramborách jezdil kolem záchoda na hnoju a těma prutama bil muchy a v zimě třeba odmetal sníh?
Bez urazky neber to osobne ale s vetou "Me se zda ze moc ctes" jdi do pr...e. Listoval jsem v ni jen tak a narazil jsem na to.
Jiste ze mas pravdu v tom co pak pise. Ja to beru z pohledu "arovejch" vymer. Z myho pohledu me prijde takova technika jako kanon na vrabce. Bylo by zajimave casove srovnani jak dlouho a kolika sberacum trva posbirat po certoj a jak za tekem. V potaz muzes brat i to, ze certa utahnu jednoosakem a min utuzim pudu. Pomalu se zacinam smirovat, ze traktor a ja nejde dokupy a umru s tjckem .) Akorat nevim kdo driv.

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#398 Nový příspěvek od Antony30011 »

Přemýšlet o utužení s malotraktorem a jednoosákem? To mi teda příjde dost uhozený :shock: po polách jezdí několik desítek tun vážící technika a ono se bude řešit jednoosák vs maloš :D

DYK

#399 Nový příspěvek od DYK »

Na tisíci metrech čtverečních osázené plochy to dělá cca hodinu. Ale čas není to jediné, jde o to jak moc baví sběrače hrabat v hlíně a hledat zasypané, takže jde i o jakési pohodlí při sběru. To ale ocení jen ten, kdo opravdu sbírá.

Jan_2

#400 Nový příspěvek od Jan_2 »

edit : reagoval jsem na uzivatele mastnacek
pardon, ze se vam pletu do diskuze,
ale sam jsem zatim pouzil certa jednou - asi vyhoda, muze to byt zarostlejsi, tek se ucpe.
Pokud pod nazvem tek pouziji toto :
Obrázek (ma ho soused) , tak pokud je tam trava a plevel,
zacpe se to. Certem jsem loni, ale mame jil a bylo dost mokro primo videl, jak to , co se vyoralo se zase tim mokrym jilem zasypalo.
Ten tek, pokud je pole bez plevele ma vyhodu, ze nejen je nahore defakto vsechno, ale na rozdil od certa, pokud je sberacu vic ,
tak muze projet cele pole a jet na dalsi - teda ta vyhoda tech zahumenku a sluzeb.
Zetor 6911
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#401 Nový příspěvek od Antony30011 »

Mně se teda tek zacpe zcela vyjmečně. Když už mám plevel, vezmu to mulčem nebo křovinákem a to už se neucpe. Ale joo, když někdo vletí do metrovýho plevele, to se asi ucpe :D

thovt

#402 Nový příspěvek od thovt »

Slovo Tek se tak obecnilo že je to každý vyoráváč.
Soused má pouze STS Hradec Králové Vyorávač brambor AM 4 – 001 jestli to poznávám dobře.

Zde je skutečně výraběný TEK-2
http://www.technickyantikvariat.cz/www- ... ac-brambor

DYK

#403 Nový příspěvek od DYK »

Ne, slovo TEK tak zobecnělo, že dalo jméno každému pásovému vyorávači.

Ales.

#404 Nový příspěvek od Ales. »

Tak jsem vyoral bellarosu s certem a nejde mi na rozum jedna vec. Prvni radka super a dalsi dve jsou brambory rozbity. Cim to muze bejt znenadani? Poradte cemu se u certa vyvarovat?
Všechno je pudová záležitost - buď to pude nebo to nepude ...

thovt

#405 Nový příspěvek od thovt »

Je to tady napsáno , stačí se podívat zpět.

Když je traktor moc rychlý tak čert mlátí brambory( maš otáčkoměr tím můžeš dodržovat rychlost). Čert je kravský nebo koňsky každý má jinou pracovní rychlost .

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“