Sloupové vrtačky

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
exot
Kontaktovat uživatele:

Re: sloupové vrtačky

#556 Nový příspěvek od exot »

Nejlepší je sehnat někoho kdo má brus nakulato a nabrousit vložku přesně na presny rozmer pro montaz s přesahem za tepla(předpokládám že dítu díru vrtneš a vyszružíš nebo přesně vyvrtáš)Musis jeste přesně spasovat případně fréznout drážky pro klín.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

BohousSPE

#557 Nový příspěvek od BohousSPE »

Jasně, tak by to mělo být správně, ale bohužel nikdo s bruskou nakulato poblíž není, takže to udělám svépomocí s tím, co mám k dispozici. Díru vystružím a vložku zalisuji s přesahem za pomoci hydraulického lisu. Frézování bych se taky mohl vyhnout, protože teoreticky by měla pevná vložka jít natočit šlicovou dírou do díry v pinole...

exot
Kontaktovat uživatele:

#558 Nový příspěvek od exot »

Pokud chces brus na kulato dokážu zařídit;) ,s lisováním opatrně mohl by jsi pinolu ohnout nebo někde špatně máčknout.Já jsem použil i drtek lepidla na ložiska a myslím že to už nerozdělá ani ježíš.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

ota

#559 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, ohledně toho lisování a přesahů.
Často někomu něco takhle dělám k nalisování. A když to dotyčný chce rovnou sesadit, tak to dělám velmi jednoduše. Udělám díru nulovou a vložku třeba 0,03 nebo i 0,04mm větší. Vezmu ( když to jde ) vehement s dírou a položím na kamna v dílně a ohřeju. Pěkně to tam dobu nechám, aby to bylo prohřáté. Pouzdro strčím do mrazáku, nebo v zimě do sněhu na mráz. Potom si vše připravím. Třeba podkladovou desku a držákem, to abych nepotřeboval deset rukou aby se mi to potom nakácelo či co. Nejlíp dubovej špalík a paličku, to kdyby bylo třeba pomoct naklepnout. No a potom připravím ohřátou věc a přinesu vložku a šup s tím do sebe. Většinou to tam spadne samo až ,,do dna" A už to odtamtud jen tak nevyndáš. Není třeba ničeho lepit, max. zajistit červíkem, to při přenosu velkého kroutícího momentu. Zatím to všechno drželo.
Když by jsi ohřál vřeteno na kamnech a pouzdro strčil do mrazáku, nic se tomu nestane, neohne a přesah až až. A spadne to tam samo až do dna.
Mám právě u soustruhu v pinole taky krapet ožvejkanej morse kužel a občas mi to hryzne vrták a porotočí ho to. Mám v plánu že si to někdy rozeberu a vezmu k bráchovi na brusku vybrousit. Ale nejdřív budu muset tu brusku uvezt do provozu, bo stojí nehnutě asi dva roky na place a není zapojená. Potom v té haldě věcí k tomu najít lunetu aby tam šla pinola nasadit. Horší to bude s nastavením morse kuželu. Mám tady někde kalibr, ale kdo ví kam jsem ho dal a když jsem ho onehdá dostal, byl trochu orezlej, někdo ho měl někde v bordelu. Podle něj bych si nastavil na hrubo kužel. A potom to na ingoustovku dotáhnul jako se to dělávalo. No tak tohle bude na nějakou pětiletku práce. :D

ITS

#560 Nový příspěvek od ITS »

Jako strojaře amatéra mě potěšilo, že mnozí v této diskusi nazývají ten hranatý konec vrtáku jako " UNAŠEČ". Byl jsem totiž proškolen, že všichni, kdož pracují na kvalitních strojích, tak mají vrtáky s " VYRAŽEČEM ". Ti s ojebanými morse vřeteny, pak mají vrtáky s " UNAŠEČEM". :D :D

drtikol

#561 Nový příspěvek od drtikol »

Ahoj, měl jsem podobný problém na S28, nechal jsem si osoustružit na NC dvě pouzdra do rychloupínací hlavy MK3 a MK4 ( jsou kalený a dělal to celou šichtu ) a zároveň mi vysoustružil dvě pinoly, doma jsem si je už jen "nalisoval" za tepla, ani červíky tam nejsou . Měl jsem tuhle vrtačku s MK2 a nejsem si jistý jestli by se tam vešlo pouzdro s MK3 .

kenybz

#562 Nový příspěvek od kenybz »

člověk si navykne používat určité slova ...........taky tomu říkám špatně tu je odkaz na názvosloví
http://stimzet.cz/data/technicke_nazvoslovi_cz.html

kenybz

#563 Nový příspěvek od kenybz »

máte doma někdo vrtačku V13 jihokovku? potřeboval bych poměřit řemenice musím je totiž vyrobit.
je to tady ta
http://stroje.mybazar.cz/inz/prodam-sto ... 97783.html
tady je náčrt
Obrázek

kenybz

#564 Nový příspěvek od kenybz »

dávám dohromady jednu jihokovku viz foto chybí jak jsem psal řemenice takže potřebuju poměřit
uvažuju že tam dám dvouotáčkový motor nemáteho někdo?
výkon cca 300w existovat existuje ideální by byl 700/1400ot/min.

měnič se mě zdá škoda tam dávat.
Ještě bych potřeboval vratnou pružinu do mechanizmu zvedání vřetena
dám pár foto schválně si všiměte jak slabá je hřídelka vřetýnka
Obrázek Obrázek Obrázek

venca.m

#565 Nový příspěvek od venca.m »

Taky by se mi hodil dvouotáčkový motor na vrtačku, na té mojí jsme ho rozbili při stěhování... Potřebuji 2800ot/1400ot, originál byl 3kw/2.2kw, ale stačil by mi slabší...

Mám podobnou jako opravuje kenybz ;-)

Obrázek

PA

#566 Nový příspěvek od PA »

kenybz píše:dávám dohromady jednu jihokovku viz foto chybí jak jsem psal řemenice takže potřebuju poměřit
uvažuju že tam dám dvouotáčkový motor nemáteho někdo?
výkon cca 300w existovat existuje ideální by byl 700/1400ot/min.
Obrázek

Obrázek
Tenhle mám připravený do soustružku, ale měl bych mít kdesi ještě ten samý, neumytý. Kdyžby se líbil, můžu se přes víkend zkusit najít, popřípadě poměřit nějaké pož. inst. rozměry. Hřídel je 22mm.
Na mě se nemusí řvát , mě to stačí říct 16x.

tumlik
Kontaktovat uživatele:

#567 Nový příspěvek od tumlik »

kenybz píše:máte doma někdo vrtačku V13 jihokovku? potřeboval bych poměřit řemenice musím je totiž vyrobit.
je to tady ta
http://stroje.mybazar.cz/inz/prodam-sto ... 97783.html
tady je náčrt
Mám doma všechny typy až po ty poslední SVA, dokonce shodou okolností dávám momentálně dohromady SVA 13, ale ta nikdy nemakala, jsou to jen opracované odlitky, nové vřeteno, stůl třídrážka, atd. :) , řemenice jsou desítky a na motoru mají 54, 80, 104, 125, osa motoru 71mm, výkon 370W, třífáz typ 4AP71 -S
Když budeš chtít ještě něco tak mě zítra brnkni
V jedné vrtačce mám dokonce udělané své vlastní vřeteno s Mk2 a motor 2800ot/min, točí to asi 5500 :D

Doplňuju, páč jsem si ten tvůj následující dotaz nepřečetll, ŘEMENICE NEJSOU STEJNÉ !!! jejich součet je vždy 188, je to z toho důvodu, že na motoru má řemenice otvor 14mm a na vřeteni 28mm 8)
na vřeteni mají potom 63, 84, 108, 134 mm

kenybz

#568 Nový příspěvek od kenybz »

hoši díkes za info 8)
jaké jsou rozměry toho motoru? osová výška hřídele od základny výška šířka délka
potřebuju vědět jestli se vejde pod origo kryt ale asi nee
http://www.elektromotory.net/upload/pro ... -im-b3.jpg

PA

#569 Nový příspěvek od PA »

Délka celková bez hřídele 220mm, osa-základna 79mm, šířka 155-160mm, výška základna-kryt svorkovnice 195mm, rozteč děr podélně 125mm a 100mm příčně. Je to +-, měřeno metrem.
Na mě se nemusí řvát , mě to stačí říct 16x.

kenybz

#570 Nový příspěvek od kenybz »

moc díky v pondělí to poměřím :) když tak co za ten motor? klidně sz můžem i vyměnit za jiný nebo nějaké nástroje pro frézu atd

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“