Dakr

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
DYK

Re: Dakr

#16 Nový příspěvek od DYK »

other-side píše:Má smysl uvažovat o Dakru jako technice, která je schopna posekat a nahrabat cca 5,5ha TTP ročně + cca 4ha mulčovat na podzim nízký porost? K tomu samozřejmě nějaký ar orný.

Obávám se, že moje nároky jsou spíš na profi BCS apod, než na jednoduchý stroje alá Dakr/Vari.

Zatím kosím profi křoviňákem a mulčuju Varinou.

Hodně uvažuju i o malým Kubota + nářadí, ale nechce se mi kvůli transportu mezi pozemky kupovat přívěs a silnější auto.

Tak kdyby náhodou někdo prošel a řekl svůj názor, budu rád.

Martin
Můj názor a podle tvých výběrů jedině Dakr FD3 s řiditelnou sedačkou, protože v této výměře chodit za strojem asi není to pravé. Záběry diskového či bubnového sečení jsou kolem 120 cm. S FD3 budeš asi nejrychlejší ze všech vyjmenovaných. BCS jako výběr dobrý, ale jen pro "chodící" obsluhu. Pokud Dakr tak vřele doporučuju nákup hned a všeho potřeného, bude to mít kladný vliv na celkovou pořizovací cenu. S některejma dealerama je těžká řeč, jako by neslyšeli nebo co, proto doporučuji začít přímo u výrobce. Ovšem co s ornou, nevím.
Takže tak nějak jsem to pochopil ze zadání já a podle sebe odpověděl. Samozřejmě to nepovažuju za jediné správné řešení a nemíním ho ani takto obhajovat.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

gupa

#17 Nový příspěvek od gupa »

other-side píše:Má smysl uvažovat o Dakru jako technice, která je schopna posekat a nahrabat cca 5,5ha TTP ročně + cca 4ha mulčovat na podzim nízký porost? K tomu samozřejmě nějaký ar orný.

Obávám se, že moje nároky jsou spíš na profi BCS apod, než na jednoduchý stroje alá Dakr/Vari.

Zatím kosím profi křoviňákem a mulčuju Varinou.

Hodně uvažuju i o malým Kubota + nářadí, ale nechce se mi kvůli transportu mezi pozemky kupovat přívěs a silnější auto.

Tak kdyby náhodou někdo prošel a řekl svůj názor, budu rád.

Martin
Na necelých deset Ha jedině normální větší traktor. To snad rozum velí automaticky, že můžeš běhat nebo nosit stroje doté doby, než pořádně rupne v zádech nebo pod žebry. Takže mysli na své zdraví. Dakr není vhodný, je to taková trchu výkonější hračka na nějaké trcálky do 1Ha. Dělám s endurem. Zaty prachy za lepšího Dakra bych uvažoval jen o funkčním traktoru typu holder nebo něco jiného univerzálního co se namane koupit.

DYK

#18 Nový příspěvek od DYK »

Jak jsem psal, nemíním svoje názory obhajovat jako jediné a správné, ovšem dojde-li na srovnávání třeba cen, potom bych si přál korektnost a srovnával srovnatelné. Nový vs. nový a nebo jetý stroj s jetým strojem.

other-side

#19 Nový příspěvek od other-side »

Jsem zapomněl jednu důležitou věc!

Většinu TTP chci sekat max jednoosákem - pobírám poměrně zajímavý "dotace" na kosení v CHKO, kde je kosa/křoviňák a ručně vedená sekačka šetrná k přírodě. Obracení a nahrabování dělám ručně - kvalitnější seno. Takže v případě jednoosáku bych asi sáhl i po obracáku/nahrabováku. Doteď jsem běhal s křoviňákem, ale už je toho tolik, že se musím posunout dál.

U Dakru se mi líbí disková sekačka, ale těžko říct jak se bude chovat až vlítnu do rákosu 150-170cm výšky.

Zatím 90% ploch sekám jen jednou ročně, takhle bych mohl sekat 2x a očekávat teda další chráněný kytičky :) a více sena.

Dakr se mi líbí příslušenstvím.

Na ornou mám sice GRAVELY, ale kdybych měl jeden stroj na vše byl bych potěšen.

DYK

#20 Nový příspěvek od DYK »

Tak si vyžádej předvedení stroje u tebe a ve tvých podmínkách. Je to jen na domluvě.

gupa

#21 Nový příspěvek od gupa »

Když porovnám tedy dakr enduro s mulčovačem a kosu 50cm3, kosa je s hranatou 4kou strunou rychlejší, ale méně precizní než Dakr, ale zase enduro jede sám vklidu se jen kráčí za strojem,je jak kočárek, vzal jsem nejlehčí a nejvýkonější verzi kvůli tomu, že se vleze i do kufru menšího auta. Před prací naostřím a asi 0,5 Ha udělá vklidu, vyfoukávám pravidelně stlačeným vzduchem.

Zážitky s prvním startem po koupi.
Vůbec mi nedošlo, že nový Dakr nepůjde nastartovat. Přitom při předvádění stroje prodavačovi naskočil a jel. Když jsem to dovezl z prodejny, myslel jsem že dotoho kopnu, zvedl jsem ale telefon a zavolal přímo do Hranic, ten mi to vysvětlil, že ihned přitom předvádění při koupi se ustřihl klinek na setrváku, který byl podle servisáka v Hranicích špatně dotažen. Omlouval se po telefonu a po domluvě že přijedu do Hranic mi stroj ihned spravil a že jsem asi třetí během měsíce, že musí někoho zdrbat když to na lince montují po vytažení z krabice. ... Ale dalo mi to než jsem došel nato že je to taková blbost. U těžkých setrváků je klínek střižný z hliníku kvůli tomu aby se neustřihla kliková hřídel a drží to jen konus a matka.

Půjčil jsem ho mladému, blbému co to nikdy neměl v ruce, chytnul po chvilce šutr jak dvě dlaně, zasekl ho o plech, a jel a jel, nic se nestalo. Za půl roku jsem mu to dal do ruky znovu a dal jsem si kosu na chrpt, po chvilce zase se mu to ucpávalo tak, že jel a jel a nesekl a nesekl. Chce to naučit se s tou nejmenší verzí takové kolíbavé půlkroky když se dělá tuhý. Ale po kouskách to dělá pěkně.

Zkoušel jsem stím i nesekaný rákos, chce to grif, ale po velmi malých kusech toho lze dosáhnout. Asi 300 m2 jsem dělal hodinu, potom jsem zhodnotil že to na takový enduro vysoký rákos hodně blbá práce a asi by moc dlouho nevydržel...

Ten buben jsem ještě ani nerozbalil, protože mulčovač je opravdu dostatečný a zatím nehrabu.
Naposledy upravil(a) gupa dne pát črc 24, 2015 1:10 pm, celkem upraveno 2 x.

DYK

#22 Nový příspěvek od DYK »

Vzhledem k deklarované výměře bych se zaměřil jen a pouze, když už je řeč o Dakru, na řadu FD3. Drnčítka Enduro a spol jsou v tomto případě mimo. Jinak teda ta FD3 má řiditelnou zadní nápravu příslušenství "sulka", takže se u práce sedí, veze a celkem solidně ovládá, no a protože je i tento adaptér veden jako příslušenství lze z mnoha pohledů stroj FD3 považovat za jednoosý, obsluhou vedený stroj. Ono i ta hydrostatická převodovka má svoje kouzlo při sečení.

gupa

#23 Nový příspěvek od gupa »

Mám pracoviště na několika územích CHKO na okrese a žeby si někdo dělal servítky při sečení, nebo těžbě dřeva. ... Jak jsem psal, normální malý schopný traktor k tomu určený, co snese tedy dle napsaného úhel sklonu, protože pochybuji, že v nějakém prudším stoupání může sedět na sulce a pracovat, just, když má jet po vrstevnici. To vidím jako nesmysl a zbytčně vyhozený prachy za nevhodný stroj. Natakové práce ve svahu jsou stroje co používá např. dálniční údržba zeleně.

other-side

#24 Nový příspěvek od other-side »

Zatím spíš FD3 vše slabší se brzo rozpadne. Sklon pozemků....předpokládám, kam se vyškrabu traktorem, vyškrabu se i FD3, na ostatní kosu. Pozemky kosím na etapy po částech, protože potř něco co dám na přívěs a jedu.

díky za reakce

gupa

#25 Nový příspěvek od gupa »

Proč by se Enduro mělo rozpadnout? Já okolo něj píšu, že sním dělám, je lehký, mám nejsilnější motor co se nato montuje, také píšu, že nemám nasazený buben ale jen mulčuji. Takže to kosení by se muselo otestovat. Kopec to vyjede lehko. Je to lehký a pohodlný. Nezatracoval bych enduro, pokud vyhovuje takový přesun, protože má okolo 40kil a dá se složit opravdu jak kočárek vedle trávy a naložit se dá v jedné oslí sile na vozidlo úplně vklidu i bez nájezdu do užitkovýho auta. Já jak vidím, že jde váha stroje nad 50 kil, vždy se podívám na má PFka, jak jsou težká a čím těžší takový bazmek v nějakém kopci je, si myslím , že je to horší. PFko bych na kopec nebral, ikdyž mám nasazenou lištu, sulka naně dát když je nasazená lišta nejde bo při sečení couvá a kleče jsou na masce.

other-side

#26 Nový příspěvek od other-side »

Mám předsudky z našeho 50ti kilovýho mulčovače F-550. S ním dělám tak 20-30mth ročně a za ty dva roky jsem si s ním po servisní stránce dost užil. Na několika místech praskl rám, řidítka a tak. Už s tím ani nejezdím do servisu na opravy.

FD3 má moje sympatie protože uvítám větší záběr než většina bubnovek tj do 60ti cm. Rád bych se posunul blížeji k metru + cepákový mulčovač bych taky velmi užil.

Podívám se na něj v pondělí na prodejně, jsem zvědav co uvidím.

gupa píše:Proč by se Enduro mělo rozpadnout? Já okolo něj píšu, že sním dělám, je lehký, mám nejsilnější motor co se nato montuje, také píšu, že nemám nasazený buben ale jen mulčuji. Takže to kosení by se muselo otestovat. Kopec to vyjede lehko. Je to lehký a pohodlný. Nezatracoval bych enduro, pokud vyhovuje takový přesun, protože má okolo 40kil a dá se složit opravdu jak kočárek vedle trávy a naložit se dá v jedné oslí sile na vozidlo úplně vklidu i bez nájezdu do užitkovýho auta. Já jak vidím, že jde váha stroje nad 50 kil, vždy se podívám na má PFka, jak jsou težká a čím těžší takový bazmek v nějakém kopci je, si myslím , že je to horší. PFko bych na kopec nebral, ikdyž mám nasazenou lištu, sulka naně dát když je nasazená lišta nejde bo při sečení couvá a kleče jsou na masce.

DYK

#27 Nový příspěvek od DYK »

No já ti člověče nevím, asi víš, proč chceš zrovna i cepákový mulčovač, ale když tak se poohlédni aji po vertikálním jestli by vyhovoval tvým potřebám. Nárok na výkon určitě menší a tím pádem rychlejší práce.

other-side

#28 Nový příspěvek od other-side »

Bych řekl, na základě pozorování, že je cepákový lepší, v tom smyslu, že vezme větší bordel, nebo se pletu? S vertikálním jsem běhal akorát za naší Varinou. Cepákový maj lidi kolem mě na traktorech, tak jsem pozoroval proces mulčování.
DYK píše:No já ti člověče nevím, asi víš, proč chceš zrovna i cepákový mulčovač, ale když tak se poohlédni aji po vertikálním jestli by vyhovoval tvým potřebám. Nárok na výkon určitě menší a tím pádem rychlejší práce.

other-side

#29 Nový příspěvek od other-side »

other-side píše:Bych řekl, na základě pozorování, že je cepákový lepší, v tom smyslu, že vezme větší bordel, nebo se pletu? S vertikálním jsem běhal akorát za naší Varinou. Cepákový maj lidi kolem mě na traktorech, tak jsem pozoroval proces mulčování.
DYK píše:No já ti člověče nevím, asi víš, proč chceš zrovna i cepákový mulčovač, ale když tak se poohlédni aji po vertikálním jestli by vyhovoval tvým potřebám. Nárok na výkon určitě menší a tím pádem rychlejší práce.
edit: vertikální....horizontální....není v tom trochu guláš? F-550 s jedním nožem je horizontální....cepákový co se mi líbí je vertikální

DYK

#30 Nový příspěvek od DYK »

Několikrát jsem zde na foru zmínil "jednoho zahradíka" a jeho Mahindru 254. Taky za to měl horizovtální mulčovač a taky s ním nějakej rok dělal. Shodou okolností jsem na něj letos narazil a ejhle, vertikál. Že prý to v pohodě zmulčuje a líp i roští s daleko menší potřebou výkonu. Koupil nějaký od Vares Mnichovice. a je fakt, že to po něm, ta tráva po volant, vypadala pěkně. Takže proto jsem ti chtěl říct, aby jsi si sám zvážil, co bude pro tebe lepší. Já to za tebe udělat nemůžu.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“