Sloupové vrtačky
-
Re: sloupové vrtačky
Nemáte někdo tip jak vložit pružinu do vrtačky? Z pružinárny mi přišla namotaná na průměru asi o pět centimetrů větší. Je stažená drátem. Mám strach, že když drát ucvaknu uřízne mi to prsty a stejně ji pak nebudu schopen do toho bubínku namotat
A ještě potřebuji šroub M7 x 1 dlouhej cca 10mm. Na osmičku to přeříznout nejde...
A ještě potřebuji šroub M7 x 1 dlouhej cca 10mm. Na osmičku to přeříznout nejde...
závit M7x1 je i na spoustě odvzdušňovacích šroubů brzd aut, možná se bude ten odvzdušňovák snáze v autodílech shánět než šroubek M7x1 v nespecializované prodejně šroubů...
...ahoj...šrouby M7 byly na Škodovkách (105-120) jako šrouby,které drží panty dveří na karoserii...a M7x1 je normalizovaný stoupání...
...kovařina je krásná,jenom musím vědět,jak do toho praštit...
Co je lepší pod vrtačku křížový stůl
nebo samostředící svěrák??
nebo samostředící svěrák??
Ahoj, s tím co je na vrtačku lepší:
Záleží co budeš na tom dělat. Ten samostředící svěrák, to je dobré na kulatinu, trubky, dá se v tom vrtat i klasika třeba kostky, jekly, atd. Mám doma taky jeden a po pravdě, jsem ho měl na frézce jednou. Na vrtačku jsem ho zatím nedával. Pokaždé to zvládnu s klasikou svěrákem.
Křížový stůl, no záleží jakej. Ten co ja na obrázku je takovej ten jednoduchej stolek. Bude to na takové to kutilské použití s vodřenejma ušima. Musíš na něj třeba ještě hodit svěrák. Ale má asi už využití pro přesnější vrtání. Třeba výrobku s více dírama s přesnější roztečí. Když má u těch koleček nonius s číslama najedeš si někde na krajích osy vynuluješ a potom jen počítáš na noniusech odjíždíš si na rozteče a vrtáš přesně.
Já stolek nemám a teď jsem se naučil když potřebuji přesněji vrtat nebo aby mi to neulítlo do stran, dám si to na frézku. Třeba do svěráku a najedu si výchozí body a odpočítávám na noniusech a je to přesné, rychlé jednoduché. Hodně to teď používám. Než orýsovávat, důlčikovat a potom ještě jestli to neujede, takhle šoupnu do frézky hlavičku s navrtávákem a matroš upnu najedu a jen odjíždím posuvama na čísla a je to v desetinách přesné.
Záleží co budeš na tom dělat. Ten samostředící svěrák, to je dobré na kulatinu, trubky, dá se v tom vrtat i klasika třeba kostky, jekly, atd. Mám doma taky jeden a po pravdě, jsem ho měl na frézce jednou. Na vrtačku jsem ho zatím nedával. Pokaždé to zvládnu s klasikou svěrákem.
Křížový stůl, no záleží jakej. Ten co ja na obrázku je takovej ten jednoduchej stolek. Bude to na takové to kutilské použití s vodřenejma ušima. Musíš na něj třeba ještě hodit svěrák. Ale má asi už využití pro přesnější vrtání. Třeba výrobku s více dírama s přesnější roztečí. Když má u těch koleček nonius s číslama najedeš si někde na krajích osy vynuluješ a potom jen počítáš na noniusech odjíždíš si na rozteče a vrtáš přesně.
Já stolek nemám a teď jsem se naučil když potřebuji přesněji vrtat nebo aby mi to neulítlo do stran, dám si to na frézku. Třeba do svěráku a najedu si výchozí body a odpočítávám na noniusech a je to přesné, rychlé jednoduché. Hodně to teď používám. Než orýsovávat, důlčikovat a potom ještě jestli to neujede, takhle šoupnu do frézky hlavičku s navrtávákem a matroš upnu najedu a jen odjíždím posuvama na čísla a je to v desetinách přesné.
Ahoj, mám doma stejnou vrtačku po dědovi ale nikde není žádný štítek. Mohl by si mi napsat co je to za typ a výrobce. Rád bych se o ní něco dozvěděl. Díkykajjik píše:Ta vrtačka z sbazaru vypadá hoodně bídně. Navíc morse 3 má jen díky těm redukcím co jsou na stole- tím pěkně prodloužíš vyložení nástroje-špatně! Radši si počkej na něco třeba dražšího ale kloudného. Já koupil německou za 7500,- Mk3 12rychlostí 4posuvy, akorát bez stojanu
nejde mi to otočit no
- elbarto
- Kontaktovat uživatele:
Nahodou me se ta vrtajda libi, pekna, takova akorat. Nevic co stale resite MK4. Mam na velke vrtajde sice MK4 s redukci na KM3 a ctyrku jsem snad nikdy nepouzil. Na tyhle velikosti stroju a pro garazove pouzivani mi MK3 prijde v pohode. Misto obrich vrtaku uz stejne vrtam korunkama.
Chlapi potřeboval bych radu....známej mi kdysi přivezl zadarmo sloupovou vrtačku BK 20, ale asi dva roky jsem se na ni vůbec nedostal, až teď v poslední době. Připojil jsem ji do elektriky a vše funguje jak má. Nicméně o víkendu jsem s ní poprvé vrtal a zjistil jsem nemilou věc Do pinoly jsem narazil sklíčidlo. Malý vrták byl v pohodě, ale při vrtání většího průměru se mi začalo protáčet celé sklíčidlo. Zjistil jsem, že má tu pinolu nějakou dojebanou, protože unášeč na morse kuželu u normální vrtačky zajede do té drážky, ale když jsem točil s celým sklíčidlem a koukal dovnitř škvírou na vyrážecí klín a bylo vidět, jak se celý unášeč otáčí dokola - předchozí majitel to asi odvrtal
On mi tehdá kamarád něco říkal, že vrtačka má jen MK2 a že se nějak původní majitelé pokoušeli to převrtat na MK3 nebo tak něco, ale kouknul jsem tam tenkrát jen letmo a vidím MK2, šáhnul jsem tam prstem a žádné rýhy, prostě čistý povrch, tak jsem mu říkal, že s tím asi nic nedělali, jenže teď jsem odhalil tento problém Nenapadá někoho nějaké řešení, co s tím? Je mi jí líto, je to pěkná vrtačka s posuvama a hlavně byla zadara
On mi tehdá kamarád něco říkal, že vrtačka má jen MK2 a že se nějak původní majitelé pokoušeli to převrtat na MK3 nebo tak něco, ale kouknul jsem tam tenkrát jen letmo a vidím MK2, šáhnul jsem tam prstem a žádné rýhy, prostě čistý povrch, tak jsem mu říkal, že s tím asi nic nedělali, jenže teď jsem odhalil tento problém Nenapadá někoho nějaké řešení, co s tím? Je mi jí líto, je to pěkná vrtačka s posuvama a hlavně byla zadara
rozebrat, vřeteno vyndat, oměřit, nakreslit a nechat na zakázku vyrobit nový.
Při tý ceně vrtačky by se to mohlo vyplatit .
Při tý ceně vrtačky by se to mohlo vyplatit .
No on asi ten původní majitel ten morse kužel nějak "ojebal" protože morse při správném provedení kuželu v pinole a následném naražení vrtáku, pouzdra apod. musí držet i bez unášeče. Já na své S-28 mám v pinole koníka taky MK3 - v originálním provedení bez unášeče a zatím jsem nezaznamenal žádný problém s protáčením vrtáků i větších průměrů a to dam někdy vrazím i zvětšovací pouzdro, ale je fakt, že pak se musí brát špona s citem. Taky je potřeba oba kužele očistit a odmastit, ale to snad víš.
Podívat se a opsat typ a nejlépe nfotit detajl dílu nebo jiné iniciály a zeptatse slušně tohoto pána (viz odkaz) jestli je nějaká možnost. Jinak by se to určitě mohlo přesoustružit a navařit nový pouzdro nebo nějak tak podobně. Když to bylo zadar tak nějaká taková investice je pakatel.
http://www.tos-olomouc.cz/oc-cz/kontakt ... -dily.html
http://www.tos-olomouc.cz/oc-cz/kontakt ... -dily.html
morse kužel by měl držet i bez unašeče ale podmínkou je nepoškozený kužel jak ve vřetenu tak i na nástroji stačí pár drbanců a důlků a už to nesedne celou plochou a pak to nedrží.
šla by udělat do toho vřetena vložka vysoustružit tam nějaký vhodný průměr v místě kde byl unašeč a pak vložit vložku s drážkou pak zalisovat a skolíkovat
šla by udělat do toho vřetena vložka vysoustružit tam nějaký vhodný průměr v místě kde byl unašeč a pak vložit vložku s drážkou pak zalisovat a skolíkovat
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Tuhle pinolu neznám ale co mám starou vratačku od Volmana co mám tak po přivezení ze šrotu jsem zjistil že má nějaký atip kuzel a k tomu jeste vymačkanej takže jsme ho odvrtali a a s přesahem za tepla jsem tam vrazil broušené pouzdro a mím pokoj nadosmrti.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Chlapi díky za rady, asi se vydám přesně touto cestou. Pinolu odvrtám a zalisuji pouzdro nové....přemýšlím, že tam dám rovnou MK3 (tyto vrtačky se vyráběli i s touto variantou). Napadlo mě použít pouzdro (vložku) z rychloupínací hlavy, to má válcovitý tvar, takže by se to v domácích podmínkách dobře dělalo