stavba jednorotoroveho štěpkovače

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
koss4ever

stavba jednorotoroveho štěpkovače

#1 Nový příspěvek od koss4ever »

Zdravim lidi, již nějakou dobu sjíždím tohle super forum. Chci postavit štěpkovač jednorotorovy s podavačem. chtěl bych štěpkovat max 8cm. Jaka konstrukce je nejlepsi podle vasich zkusenosti , prikladam nakresy.
Přílohy
Sketch283154550.png

lekyzlos

Re: stavba jednorotoroveho štěpkovače

#2 Nový příspěvek od lekyzlos »

Typ 3 - velice podobný byl kdysi jako návod otištěn v "urob si sám" akorát pevný břit musí být skloněný aby řez nešel kolmo k klacku.
Musíš ale vyřešit podávání, sám totiž nevtahuje. Takže rači 2 rotory, nebo šnek.
Zkus hledat, někdy by to mohlo být...

antonhvisc

#3 Nový příspěvek od antonhvisc »

Zdravím ťa ,ja mám typ 1 a som spokojný.Drtí to do 6cm.Dám ti odkaz na môj príspevok.Tam je to popísané.

http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 48&t=63898

exot
Kontaktovat uživatele:

#4 Nový příspěvek od exot »

Typ 1 sice funguje (sám ho mám) ale typ 2 je nejlepší z těch tří.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

exot
Kontaktovat uživatele:

#5 Nový příspěvek od exot »

U te 1 je velké zatížení šroubů co drží nože a taky už se mi podařilo ohnout nuž.U te 2 vychází síky na kudkách výrazně líp .Ps: mám taky tenhle štěpkovač a mam tu i vlakno o něm.Chce to ještě ovšem setrvačník na hřídeli s noži.Já ho mám hnavý dvěma 17 řemeny a není problém u silnějších větví (5-6cm hlavně pokud jsou suché) zastavit tím že klouznou řemeny (ale mam dost malou řemenici na předloze).
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

jano007

#6 Nový příspěvek od jano007 »

Ja som si vyrobil jednohriadeľový štiepkovač s výmennou hlavou, niečo ako frézou a som s tým maximálne spokojný. Vlastne som to všetko skopíroval, troška vylepšil a tiež urobil masívnejšie, podľa fóra http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... emeru+6+cm Je to pomerne jednoduchý, ale veľmi spoľahlivý stroj, slúži mi už tretí rok...

pawka

#7 Nový příspěvek od pawka »

exot: co to je malou řemenici budu mit 2x17 pr. 120mm na 480mm
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem

Ziberek

#8 Nový příspěvek od Ziberek »

Já si vyrobil typ 1 ale moc s tím spokojeny nejsem je to hodne naročný na vykon motoru.Pořidil jsem 9Hp ale byla to chyba je to slabé.Ješte mám v planu setrvačník na malou hřídel k velke řermenici , snad to bude lepší.http://ziberek1.rajce.idnes.cz/Muj_step ... 4_do_..../
jano007 - Do jakeho prumeru ti to žere? Máš fotku?
Felicia 1.3 Mpi, štepkovaš, malotraktor.

pawka

#9 Nový příspěvek od pawka »

zpracovaní a strojovou vybavenost mas za jedna podtrzena,ale projekt je čoveče na 4-. jednak to mas vic masivni nez co kdy v rusku vyrobili a za druhy,když mas kudly jak na zelezo,proc tam nedas delsi? dyt to musis jit tezko jen z toho duvodu,kratky kudly. vem si do ruky sekyrku tu nejlepsi na světě a vem si vzdy spalek a vlez si s ní do krabice 1x1x1metr. co usekneš?se ani nenapřáhneš.a votode. tvuj stroj velky prumery spíš drtí mačkáním,než by je krajelo ostří.
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem

jano007

#10 Nový příspěvek od jano007 »

To Ziberek: Zo začiatku bol problém práve s priemerom, šmýkali remene (2x17) na malej remenici, tak som tam hodil zotrvačník a výsledok ma veľmi prekvapil. Teraz to zoštiepkuje priemer cca 7 cm, hrubšie som radšej ešte neskúšal, ale myslím, že do tých 8 cm v pohode (tvrdé mokré drevo). Mám elektromotor 4 Kw/715 ot, sprevodované remeňmi na 300 ot. Ináč, hriadeľ mám uchytený v ložiskách na oboch stranách, pre istotu, je to predsa len dynamika...ale na tej druhej strane nie je ložisko nalisované, je uložené v H7, aby sa to dalo ľahko rozobrať a hlava vymeniť. Foto nemám, no v najbližšej dobe odfotím a hodím tu, momentálne je štiepkovač založený inými strojmi, samozrejme aj rôznym haraburdím...:)

Ziberek

#11 Nový příspěvek od Ziberek »

Jsem si vedom že je to zbytečne ze silneho materialu,ale ted uz je pozde.Tento stepkovač jsem tak trochu okopíroval od http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 48&t=63898 Co se týče tý delky nožů, tak bych tam dal delší kdyby to šlo,ale nejde to.Pruchod mezi stropní stenou je tak 3mm.Ono jsem to delal z hlavy a na všechno jsem hold nemyslel :( Jako nepocital sem , že to bude brát vetší jak 6cm ale do tech 6 bych chtel aby to bralo v klidu.Asi mi nezbýva nic , nez dát ten setrvak,nebo to cely překuchat. :)
Felicia 1.3 Mpi, štepkovaš, malotraktor.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“