Samotné disky jako "plech" jsem viděl na šrotišti jednoho zemědělského podniku, pro který jsem něco dělal a tak jsem si o ně řekl.HONZAD píše:Zajímavé a užitečné srovnání práce disků a radlic . Ty disky se mi líbí, jen kde je sehnat. To jsi vyráběl, nebo je to z něčeho jiného?
Slupici mám z kovářské oceli cca 20x50, stejné jako na radličkách kultivátoru, zespodu jsem přivařil "kolík silentbloku" přední nápravy Iveca Daily které jsem nedávno měnil a shodou okolností mají vhodný rozměr.
Ty jsem nastavil na příklon k ose cca 10stupňů a rozbíhavost cca 40 stupňů. Příklon a rozbíhavost jsem přepočítal se starého už nepoužívaného sazeče brambor (dvoumístný babosed vhodný za Z25)
Největší problém byl náboj k diskům o průměru 57mm do otvoru disku a cca 70mm přesahu. Ale povedlo se. kdyby byl zájem mohu dát fotky, ale ne hned.
Tady jsem si také zaexperimentoval a udělal jsem to na kluzná ložiska z tepelně upraveného dřínového dřeva. (Vyvařené v loji)
Ne snad že bych si myslel, že to bez nich nepůjde, ale prostě jsem si chtěl hrát, vyzkoušet starou technologii, no a funguje to pravda uvidím na jako dlouho, ale udělat nová ložiska je otázka hodiny, kdy nejvíc vezme vaření, nebo je vyhodit a nahradit něčím jiným by taky nebyl problém. Jenom kdyby šel kov na kov musel bych tam dát maznice. Od dřeva si slibuju, že když to jednou za sezonu rozeberu a namažu vazelínou nebude co řešit. Jinak první zkušenost s tím vařeným dřevem v loji. Po uvaření se dobře opracovává, ale taky se trochu smrskne. kdybych je dělal znovu zkusím opačný postup. Nejdřív dřevo uvařím a pak utočím ložiska.