Yanmar 155DF

Kubota, Mitsubishi, Iseki, Jinma, Mahindra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
Ym155fd

Re: Yanmar 155DF

#46 Nový příspěvek od Ym155fd »

HONZAD píše:Zajímavé a užitečné srovnání práce disků a radlic 8) . Ty disky se mi líbí, jen kde je sehnat. To jsi vyráběl, nebo je to z něčeho jiného?
Samotné disky jako "plech" jsem viděl na šrotišti jednoho zemědělského podniku, pro který jsem něco dělal a tak jsem si o ně řekl.
Slupici mám z kovářské oceli cca 20x50, stejné jako na radličkách kultivátoru, zespodu jsem přivařil "kolík silentbloku" přední nápravy Iveca Daily které jsem nedávno měnil a shodou okolností mají vhodný rozměr.
Ty jsem nastavil na příklon k ose cca 10stupňů a rozbíhavost cca 40 stupňů. Příklon a rozbíhavost jsem přepočítal se starého už nepoužívaného sazeče brambor (dvoumístný babosed vhodný za Z25)
Největší problém byl náboj k diskům o průměru 57mm do otvoru disku a cca 70mm přesahu. Ale povedlo se. kdyby byl zájem mohu dát fotky, ale ne hned.
Tady jsem si také zaexperimentoval a udělal jsem to na kluzná ložiska z tepelně upraveného dřínového dřeva. (Vyvařené v loji)
Ne snad že bych si myslel, že to bez nich nepůjde, ale prostě jsem si chtěl hrát, vyzkoušet starou technologii, no a funguje to :) pravda uvidím na jako dlouho, ale udělat nová ložiska je otázka hodiny, kdy nejvíc vezme vaření, nebo je vyhodit a nahradit něčím jiným by taky nebyl problém. Jenom kdyby šel kov na kov musel bych tam dát maznice. Od dřeva si slibuju, že když to jednou za sezonu rozeberu a namažu vazelínou nebude co řešit. Jinak první zkušenost s tím vařeným dřevem v loji. Po uvaření se dobře opracovává, ale taky se trochu smrskne. kdybych je dělal znovu zkusím opačný postup. Nejdřív dřevo uvařím a pak utočím ložiska.

Ym155fd

#47 Nový příspěvek od Ym155fd »

na doplnění pár fotografií japonského rotavátoru v originál závěsu.
Obrázek
Černá skříňka na pravé straně rotavátoru ve směru jízdy s káblíkem je polohové čidlo automatické regulace výšky. Po téměř třiceti letech pořád funkční.
Dole jsou detaily závěsu
Obrázek

Obrázek
A dva zajímavé pohledy
Obrázek

Obrázek

HONZAD

#48 Nový příspěvek od HONZAD »

Ym155fd píše:
HONZAD píše:Zajímavé a užitečné srovnání práce disků a radlic 8) . Ty disky se mi líbí, jen kde je sehnat. To jsi vyráběl, nebo je to z něčeho jiného?
Samotné disky jako "plech" jsem viděl na šrotišti jednoho zemědělského podniku, pro který jsem něco dělal a tak jsem si o ně řekl.
Slupici mám z kovářské oceli cca 20x50, stejné jako na radličkách kultivátoru, zespodu jsem přivařil "kolík silentbloku" přední nápravy Iveca Daily které jsem nedávno měnil a shodou okolností mají vhodný rozměr.
Ty jsem nastavil na příklon k ose cca 10stupňů a rozbíhavost cca 40 stupňů. Příklon a rozbíhavost jsem přepočítal se starého už nepoužívaného sazeče brambor (dvoumístný babosed vhodný za Z25)
Největší problém byl náboj k diskům o průměru 57mm do otvoru disku a cca 70mm přesahu. Ale povedlo se. kdyby byl zájem mohu dát fotky, ale ne hned.
Tady jsem si také zaexperimentoval a udělal jsem to na kluzná ložiska z tepelně upraveného dřínového dřeva. (Vyvařené v loji)
Ne snad že bych si myslel, že to bez nich nepůjde, ale prostě jsem si chtěl hrát, vyzkoušet starou technologii, no a funguje to :) pravda uvidím na jako dlouho, ale udělat nová ložiska je otázka hodiny, kdy nejvíc vezme vaření, nebo je vyhodit a nahradit něčím jiným by taky nebyl problém. Jenom kdyby šel kov na kov musel bych tam dát maznice. Od dřeva si slibuju, že když to jednou za sezonu rozeberu a namažu vazelínou nebude co řešit. Jinak první zkušenost s tím vařeným dřevem v loji. Po uvaření se dobře opracovává, ale taky se trochu smrskne. kdybych je dělal znovu zkusím opačný postup. Nejdřív dřevo uvařím a pak utočím ložiska.

To jsou věci, vživotě jsem o žádném dřínovém dřevě v loji neslyšel. Taky sehnat dřínové dřevo - to není jednoduché. Disky - pěkná práce :ano: .
Yanmar Fv230D
Mt8-70 MINI
2xFortschritt E931.50 + jeden předělaný na 4takt, zahradní rider MTD Gartenmobil 8/760 HA
Čím jsem starší, jsou jsou moje hračky dražší.

Ym155fd

#49 Nový příspěvek od Ym155fd »

HONZAD píše: To jsou věci, vživotě jsem o žádném dřínovém dřevě v loji neslyšel. Taky sehnat dřínové dřevo - to není jednoduché. Disky - pěkná práce :ano: .
dík, :) :) na jižní Moravě se dřín vyskytuje poměrně často, ale samozřejmě na rozdávání není, příliš pomalu roste. Ze dřeva dřínu se také dělaly člunky do tkacích stavů. To vaření dřevěných ložisek v loji se traduje v rodině (jeden praděd byl kolář, druhý kovář, jednoho si nepamatuju vůbec druhého málo), ale snad tím měl upravovat jakékoli vhodné dřevo, nevím, první pocit jsem měl, že držím pertinax . Že se dřevo vaří a paří ve vodě je známé, o loji nebo olejích literatura nemluví. Já to chtěl zkusit a fungovalo to dobře. Disk se volně otáčel nedrhl ani se neviklal, uvidím jak dlouho to vydrží. Ještě o tom napíšu
Příští týden sem dám detailní fotky.

HONZAD

#50 Nový příspěvek od HONZAD »

To když jsem potřeboval vyměnit zhnilé dřevěné ložisko (kroužek) na kterém se točil prutový válec, nemaje soustruh, abych udělal nové, nahradil jsem je kouskem tvrdé plastové hadice. Zatím to také funguje.
Yanmar Fv230D
Mt8-70 MINI
2xFortschritt E931.50 + jeden předělaný na 4takt, zahradní rider MTD Gartenmobil 8/760 HA
Čím jsem starší, jsou jsou moje hračky dražší.

Ym155fd

#51 Nový příspěvek od Ym155fd »

HONZAD píše:To když jsem potřeboval vyměnit zhnilé dřevěné ložisko (kroužek) na kterém se točil prutový válec, nemaje soustruh, abych udělal nové, nahradil jsem je kouskem tvrdé plastové hadice. Zatím to také funguje.
No jsou to kroužky, v mém případě spíš trubičky a ta hadice je zajímavá inspirace. 3/4" by šla.

Ym155fd

#52 Nový příspěvek od Ym155fd »

Ym155fd píše:
bt66 píše:Zadné kolesá treba otočiť (vytáčať, obracať)) !!! A hneď budete mať vnútornú šírku medzi zadnými kolesami cca. o 15 cm viac. To znamená, že v tom prípade aj vpredu aj vzadu budete mať medzi kolesami približne rovnaký otvor.
Dík za tip. Přemýšlím nad tím přehozením už dýl. Jenže když otočím kola, tak se rozhodí vnější šířka a teď co je líp, respektive hůř? .
Zdravím všechny. Dal jsem si nějaký čas na hledání informací o orbě a zkoušení. Po podzimní orbě můžu povědět, že řešením u mne je:
mít přiměřeně povolené šponováky,
držet přední kola cca deset centimetrů vpravo od stěny brázdy.
Třetí bod zapojit: na traktoru co nejníž, na pluhu co nejvýš.
No mám po problému. Tah pluhu do strany jsem ve druhé brázdě vyrovnal pomocí klikového mechanismu, náklon srovnal na šavlích, hloubku orby nastavil kolem a traktor sám držel směr, pěkně drobil i obracel. Dvoják pluh, jak jsem náhodně zjistil :shock: utáhl lehce i na dvojku. (velkou pochopitelně)

Obrázek
Jeden obrázek na výsledek orby a výsledek práce rotavátoru na záhonu pro česnek. Trojí přejetí pokaždé malá jedna, otáčky PTO postupně 1 2 3. Foto moc ostré to není, bylo už docela šero a mobil je pouze mobil. Zorané je vidět kousek na obrázku vlevo, vpravo je brázda. Oral jsem do rozoru.

Ym155fd

#53 Nový příspěvek od Ym155fd »

Našel jsem jednoho mladého japanistu, ochotného přeložit do češtiny pokyny pro obsluhu traktoru. Budu je sem postupně dávat. Postupně proto, že překládat psanou japonštinu, není zdaleka tak jednoduché, jak se na začátku zdálo. A mládenec, kterému tímto děkuji za ochotu má i jiné zájmy a povinnosti.

Tabulka doporučených rychlostí říká, že při rotavatorování se používá stupeň jedna až dva malé řady, při orbě pluhem stupeň jedna až dva řady velké, k tahání vlečky je určena velká tři. Pokud je traktor vybaven devíti stupňovou převodovkou (zvlášť pomalá řada) tak se nejpomalejší stupně používají při agregaci se strojem na sázení rýže

pro úplnost, při práci s mulčerem se mi osvědčuje stejná konfigurace jako u rotavátorování. Pochopitelně s podmínkou držet na PTO 540 otáček.

Ym155fd

#54 Nový příspěvek od Ym155fd »

Polohová čidla a některé poznatky.
Jak jsem psal už dříve F155D má jedno čidlo polohy přímo na nápravě vlevo. Druhé je na originál kruhovém závěsu, obě jsou náklonové a induktivní. Třetí snímač je zátěžový, spojený s pohyblivou částí rotavátoru ( srovnávací deskou ) v zadní části.
Když se vlivem podmínek zanořuje rotavátor, deska se otáčí vzhůru, pokud překročí nastavenou toleranci hlouběji automatika začne rotavátor zvedat, v opačné situaci spouštět.
Koncovky snímaču jsou super blbům vzdorné, to je dosaženo barevným rozlišením náklonové čidlo má koncovku barvy bílé a na traktoru je koncovka provedení samice. Zátěžový snímač, který hlídá výšku nástroje má koncovku barvy žluté a na traktoru je koncovka provedení samec. Pokud někdo při experimentování zapojí náklonové čidlo do systému ovládajícím výšku nářadí nic fatálního se nestane, jen traktor bude reagovat zvedáním či spouštění nářadí podle naklonění čidla.
Upozornění pracovní rozsahy náklonu či polohy páky jusou dost malé. Je vidět, že rýžové pole je standardně rovina, ne motokrosová dráha a pokud se traktor nakloní víc než je dáno nastanou dvě situace.
Systém přestane reagovat, u náklonových čidel to platí bez výjimky, u zátěžového se může stát totéž, pokud se ale dobře nastaví dorazy, vyjede nářadí do maximální výšky, tam se hydraulika vypne a počká dokud se situace nevrátí do normálu, pak zase sjede. Řekl bych že se jedná o utčitý způsob ochrany.
Tolerance, či citlivost systému výšky se nastavuje kruhovým ovladačem vpravo, hned za jojstykem. Ten se stupnicí jedna až devět, je však třeba si uvědomit, že čím vyšší číslo nastavím s tím menší citlivostí systém reaguje.

Odpovědět

Zpět na „Asijské stroje“