Vari System

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
Gejza1989

Re: Vari System

#1156 Nový příspěvek od Gejza1989 »

Čaute.
Náhodou som našiel na nete moc záujímavý výrobok. :)
Pozrite sa na hornú časť prevodovky.
Je to nadstavba z priruby 120mm na spojku 80mm.
Len tak pre záujímavosť pridávam obrazok.

Obrázek

Jarda-k

#1157 Nový příspěvek od Jarda-k »

kenybz píše:no musíš sundat víčko nasadit magneto a měřit spárovýma měrkama ve výřezech magneta
Díky, moc vychytaný to tedy není....
Vygooglil jsem, že odtrh má být 0,3 mm a předstih 3 mm před HÚ. Je to správně?

DYK

#1158 Nový příspěvek od DYK »

Dílenská příručka pro motory Jikov 1433 1453 1454 říká že odtrh má mít hodnotu 0.3 až 0.5 mm a předstih 3.5 mm před HÚ. Jaký konkrétní motor opravuješ doposud nevím, neb předchozí informace mě nevedou ke zjištění typu. Možná se tam motá kód datumu výroby a tak. Motor Jikov má za výfukem na horním dílu klikové skříně předlitý "štítek" a jen některé údaje jsou do něho doklepány. Když se budeš nažit o předstih kolem třech milimetrů nemuselo by to vadit, ale vyzkoušej potom start motoru, jestli mu to "neutrhne" ruku. Když se s předstihem zadaří, je startování relativně měkké a musí se dát záležet aby kopnul do špagátku. Při rázné zatažení však ani náznak. Jak to má být.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

otikdb

#1159 Nový příspěvek od otikdb »

Zdravim hosi. Po tomto vikende mam par otazok. Ako ohrnate zemiaky s vari? S dvoma radlickami alebo k prevodovke male preoravacie kolesa a jednu radlicku? Ja som ohrnal s dvoma a zapojenymi za vari. Docela fuska aby som zemiaky nevyoral. Toci to kade tade a to som mal presne nastavene. Moze to byt tym, ze mam rolu na kopcovitom terene? Vdaka za postrehy.

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#1160 Nový příspěvek od Antony30011 »

Ja nahrnovaval s dvouma vzadu a s dsk 317. Zapojeny vzadu. Tenkrat sem je zuzoval a na traktoru je taky mam uzsi nez pri sazeni

kenybz

#1161 Nový příspěvek od kenybz »

no sadím to třetí rok s radličkama před kolama výhoda je že kolo jede v brázdě utuží spodek kola mají dobrý záběr a brambory prý líp vschází no neřekl bych při zahrnování radličkama a zrovna nakopčení to ty brambory nadzvešdne tak že jsou zhruba v polovině hrobek a občas nějaká vyklouzne ven.
tento postup je rychlý někdy i dost namáhavý vypadá to naoko pěkně jenže brambory mají pro klíčení málo vláhy mě letos vylezly jen některé tak to už tak sadit nebudu zato osedu se daří
tady v našich končinách je zažitý takovýto způsob sázení
za rotavátor který má 2+2 nože dáš radličku na nože je dobré dat pomocné lopatky pro lepší záběr
před tím pole důkladně zrotavátoruješ a následně uvedenou sestavou děláš rýhy pro sázení brambor
je potřeba tomu trochu pomáhat ale jede to pomaličku a máš dost času na korekci kdyby ti to uhlo...
pak brambory buď-to hraběma zahrneš a nebo zahrneš a nakopčíš rotavátorem s radličkou...
pokud to zahrneš hraběma brambory mají dostatek vláhy na vzcházení i když je málo srážek jako letos
když to hned nakopčíš a srážek je dost ušetříš si prácu

modráček

#1162 Nový příspěvek od modráček »

otikdb píše:Zdravim hosi. Po tomto vikende mam par otazok. Ako ohrnate zemiaky s vari? S dvoma radlickami alebo k prevodovke male preoravacie kolesa a jednu radlicku? Ja som ohrnal s dvoma a zapojenymi za vari. Docela fuska aby som zemiaky nevyoral. Toci to kade tade a to som mal presne nastavene. Moze to byt tym, ze mam rolu na kopcovitom terene? Vdaka za postrehy.
zdravím, všechno dělám předkem .Akorát,když už je nať vysoká,tak radličky přetočím a dělám zadkem.Kola jsou výš a pak teprve radličky uberou zem .Alespoň si to myslím.Šrouby s kontramatkama po stranách čepu máš utažené,nebo dáš radličkám vůli.?Já se letos nějak zapoměl ,utáhnul jsem je a taky jsem nějak jezdil kade tade.(na zadku)Jsem na rovině.

jarynfira

#1163 Nový příspěvek od jarynfira »

Tak já taky přispěji trochou do mlýna .... řádkoval jsem letos poprvé radličkama před koly a okopával rotavátorem s opěrnou nožkou. V pátek jsem zkoušel přihrnovat zase radličkama a zjistil jsem, že je to na houby, protože převodovka je nízko nad řádkem. To, že můžu dát radličky dozadu a pomoct si, mě nenapadlo :zapomel: . Dneska odpoledne mám v úmyslu to projet vrátkem, takže možná zkusím i ty radličky vzadu. Nať už mám dost vysokou :ano: .
Kdo to umí, ten to dělá....ten kdo o tom ví trošku, ten tomu šéfuje..... a kdo o tom neví nic, tak ten to buď učí a nebo o tom alespoň hloupě kecá!

Pes je opakem ženy..... všemu rozumí, ale mlčí :)

thovt

#1164 Nový příspěvek od thovt »

Jezdím v řádku, rotavátorem a radličkou přihrnuji kterou mám vzadu.

otikdb

#1165 Nový příspěvek od otikdb »

Hmmm. Takze ohrnanie s dvoma radlickami pripojenymi vzadu na kopci je na houby. Ako sadim ja? Zrotavatorujem. Narobim riadky posadim zemiaky a hrablami zahrnem. Klasika. Len to ohrnanie doladit lebo minuly rok som to robil motykov a stacilo. Nikdy viac. Takze ako tak som ich ohrnul s radlickami v zadu ale ako pisem drina a robilo si to co chce. Asi to bude chciet oboravacie kolesa a jednu radlicku. Vdaka vam za postrehy. Vela uspechov v pestovani vam prajem.

DYK

#1166 Nový příspěvek od DYK »

Jezdit ve vzrostlých bramborách s dojradličkou vzadu je nesmysl a ani výrobce to nedoporučuje. "Pozvedávání" brambor - nevím jak to s tím je, zde na foru a ne teď jsem to od Kenybze slyšel poprvé, ale možná příčina je moc rozevřené radličky v kypré půdě. Ono totiž sázení a pěstování brambor s Vari je trošku jinak, než když projede traktor se sazečem. Počítá se zde s četnějším a postupným nahrnováním. Nový sazeč brambor za (před) Vari má na zahrnování takovou ploutev i proto, aby nebyl kopec hned tak vysoký a částečně ho přimáčkl - zhutnil. Copak jste zamoněli na válení? Taky se asi schodnem na tom, že ti, co sázejí s Vari u nich se nepředpokládá nějaké velké chemické zásahy na plevel. Snad jen plíseň a to ne každý a snad skorokaždý jen mandelinku. Takže se bere častější mechanická kultivace řádků okopaniny zvané brambora.

modráček

#1167 Nový příspěvek od modráček »

No jestli to výrobce doporučuje nebo nedoporučuje nevím,ale jsou taky stroje které to jinam ani zapojit než dozadu nemůžou.Takže to jde.Brambory nejsou vzrostlé a jedná se tam o pár cm,kdy převodovka je o např 5 cm výš ,než kdybych měl radlice v předu.Ano,brambory jsem zasázel a uválel,abych meměl vysoké hrobky.Asi bych je v pohodě přihrunul i s radličkama vpředu.Dělám to jen jednou.Chemie proti plevelu taky jednou, než vylezou.Pak mandelinka ,podle situace.Asi by nebyly špatné ty kolečka PK-Global za 1100kč.Jo a ještě to pozvednutí ,nebo docela přemístnění brambor,tak tomu moc nevěřím.Pokud tady nevyjedu z dráhy.

DYK

#1168 Nový příspěvek od DYK »

Radličky v předu jsou jen a pouze na načárání před, nebo pro výsadbu. Jo a ještě klidně se zavřenýma radličkama. Cokoli potom už jen v zadu. Co brání otáčení závěsu a tím i orientaci upevnění radliček netuším.

homolka69

#1169 Nový příspěvek od homolka69 »

Přidám taky svou trošku do mlýna. Jezdím s dvěma radličkama ve předu,protože se to daleko líp kočíruje, aby řádky byly rovné.Zahrnuju to zlehka do roviny taky radličkama, je to přece jen rychlejší než hráběma a potom,když vyrazí, tak je projedu ještě jednou. S jednou radličkou na rotavátoru s orebnýma kolečkama jsem jezdil taky, ale to je větší námaha,takže to používám vyjímečně, jenom,když je nať už vysoká a polámal bych ji pojezdovou převodovkou.

DYK

#1170 Nový příspěvek od DYK »

Je fakt, že je to s orebnýma kolečkama na převodovce AKY s hrobkovací radližkou dost vratké. A to je přesně ono!! Po zasazení jen zahrnout a třeba jen s malým náznakem hrůbku. Až vylezou - přihrnout. Já jsem se s radličkama moc dlouho netrápil. Používal jsem disky ze sazeče první generace v agregaci "za". Disky dokážou udělat tak vysoký hrobek, že se tam už převodovkou a normálníma kolama nedá jet.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“