Chov ovcí

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
mastnacek

Re: Chov ovcí

#571 Nový příspěvek od mastnacek »

Covece verim, me letos posly dve, jedno pri porodu a druhy po asi 2 tejdnech, bud ho jina ovce primackla do rohu nebo nevim. Vsi jak, ono ovce nekdy na takovy veci jdou, jindy ne. Mas dost travy? Protoze kdyz maj dost zelenyho, nelaka je nic moc jinyho. Naopak kdyz maj vyhlodano na drn, tak sezerou co jde.

frturek1

#572 Nový příspěvek od frturek1 »

10ha 50 bahnic a uz jen 59 jehnat travy dost, dneska byl tata s doktorem a prvni vysledek je masivni zasazeni klostridijema, vakcina nesehnatelna a na to stado cca 8000 kc,

radek.bazant

#573 Nový příspěvek od radek.bazant »

Tak to jsem to celkem trefil.. :'( to je celkem zlý.. jakože ti řikaj, že se na to nedá dát žádnáá léčba?

radek.bazant

#574 Nový příspěvek od radek.bazant »

Dáváš nějaký očkování? co by to mělo tlumit? ( třeba Covexin 10, Miloxan), A dělal jsi v poslední době vyšetření trusu?

radek.bazant

#575 Nový příspěvek od radek.bazant »

Co jsem se ptal u známých tak na to dávali antibiotika Borgal... ale prý to chce tu prevenci, tu nedělám, ale asi začnu. :(

frturek1

#576 Nový příspěvek od frturek1 »

noo taky sem schanel o tom informace a vydim to dost blede
prave sme se s tim setkali poprvi, doma mame ovce snad od jakziva nikdy nic, a loni sme vetsinu presunuli do tzech domoraz a bejvalej majitel tam ovce mel tak kdo vi co vsechno tam zatah

radek.bazant

#577 Nový příspěvek od radek.bazant »

No do ovcí se to dostane z půdy, a prej ty spóry v tý půdě vydrží desítky let... takže je to dost možný, a je vysoce pravděpodobný, že se to může vracet. Nechci strašit, ale prej s léčbou je to problematický, a očkování když to propukne tak je už k prdu a ani by se snad zvířata když mají problém očkovat neměla.. Každopádně doufám, že ti to dá pokoj.. Ted leda ty antibiotika.. Dej vědět

Tomas6

#578 Nový příspěvek od Tomas6 »

No my dáváme covexin bahnicím a imunita by se měla přenést na jehňata.S klostridiema naštěstí problémy nemáme.Spíš nás trápily kokcidie a na do se dává vecoxan.Ale už jehňatům.Poslední roky preventivně.Ale to byl spíš problém když se bahnily dřív a byly zavřené ještě v ovčíně.Poslední roky bahníme pozděj a jehňata už jsou venku,tak už je to v pohodě.Jenže teď se u nich objevila příměť,tak zas pakárna,semtam nějaký ten průjem a to je každý rok něco.Zvažujem že s ovcema seknem a pořídíme hovězí.Jehňat míváme kolem 60ks a každý den to zavřít a léčit je na palicu.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

frturek1

#579 Nový příspěvek od frturek1 »

no jeste se ceka na zbytek rozboru, doktor rikal ze nejvic se klostridije drzi ve starym hnoji a mocuvce a pri vlhkym pocasi se nejvic mnozi, na netu sem zas vycet ze klostridije v sobe ma takrka kazdy zvire, jen v malim a neskodnym mnozstvi a k rozmnozeni dochazi nadbytkem neztravenejch cukru a bilkovin a velky mnozstvi bakterije pak vytvari toxin kterej jehne otravi.
o tom covexinu sem se taky docet, da se to normalne sehnat? prave ze ten veerinar na ty klostridije nic nesehnal

mastnacek

#580 Nový příspěvek od mastnacek »

Ta pohnila slota cos tam mel to bude ono. Plesniviny to jsou kvasinky, cukry... Jinak na co jsem si prisel sam vlastni zkusenosti, tak co mozna nejvic omezit prisuny jinych zvirat do stada. A kdyz uz tak udelat hooodne bokem karantenu a nechat tam zvire klidne mesic a sledovat.

frturek1

#581 Nový příspěvek od frturek1 »

to sem vsechno odvozil jenze dalsi zdroj muze bejt ten hnuj, je to takova blba stodola napric je mlat ten je zaroven s dvorem a po stranach sou dve perny a ty byli skoro o dva metry hlubsi nez ten mlat takze tam nejde nicim zajet a toho hnoje sou tam skoro dva metry, je zaroven s tim mlatem a je tam minimalne za 12 let, toho bejvalho majitele bych neradsi do tech sracek zahrabal

radek.bazant

#582 Nový příspěvek od radek.bazant »

Ten Covexin 10 by se měl nechat sehnat v pohodě.. 50 ml cca 1300-1900 Kč co jsem se takhle ptal. Já ho taky budu dávat, jak vidím nemoce si nevybíraj..

frturek1

#583 Nový příspěvek od frturek1 »

no uvidim jestli tata az pride z prace bude vedet dalsi vysledky a jestli doktor neco sehnal kdyztak mu o tom reknu, ale je zajmavi loni kdyz sem to koupil tak sme tam dali ovce s jehnatama nekdy kolem 15 kvetna jehnata byli uz kolem 2 mesicu nektery i starsi a zadnej problem nebyl

radek.bazant

#584 Nový příspěvek od radek.bazant »

To je příroda.. desetkrát nic a pak průser.. dej pak vědět co jste tomu dali, abych věděl, kdyby mě něco podobnýho potkalo

Tomas6

#585 Nový příspěvek od Tomas6 »

No preventivně kovexin.Před hodinou jsem se o tom bavil s veterinářkou a ta potvrdila to co je tu defakto napsané.Nemoc se jmenuje enterotoxemie.Trápí hlavně jehňata.Je způsobena bakterií clostridie.Prevence je covexin bahnicím kde pak ochranné látky přejdou pomocí mleziva na jehně.Říkala že se dává i pak jehňatům ale my to nikdy nedělali.Táta říkal že nás to taky kdysi postihlo,no nějak si na to nemůžu vzpomenout.Ale prej od té doby je vakcinujeme a je pokoj.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

Odpovědět

Zpět na „Zvířata, chovatelství“