Soustruhy

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
kenybz

Re: Soustruh a jiné do dílny

#4306 Nový příspěvek od kenybz »

jasně dej fotky ono v tom nebude nic složitého ale když to člověk uvidí pak nemusí používat mozek haha

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#4307 Nový příspěvek od McPeci »

no kurňa ono s tím vzduchovým koníkem teho moc nenavrtám :/ je celkem rychlý, leda tam přidělat redučák a při vrtání využívat hodně maličký tlak :/ jinač vypadá to že neháže, viděl jsem točit 30kg válec + na něj působilo ještě 20kg závaží a vzduchový koník taky drží
mám strach že si ho budou chtít nechat pro údržbu nebo mi ho nebude chtít nechat za šrotovou cenu :/
Robert ;)

každý když něco opravuje má na práci nechtěný podpis

https://www.facebook.com/robert.peciva

http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr

kenybz

#4308 Nový příspěvek od kenybz »

jaro tady máš odměřování na příčný suport
http://www.sbazar.cz/zde.mach/detail/11 ... osu-rozsah

kenybz

#4310 Nový příspěvek od kenybz »

tady s těma srandama je problém že to neni chráněné proti emulzi a je to docela velké spadne ti nato hrot nebo jen vrták a je potom
buď je lineární snímač a zvlášť zobrazovač i tak musíš snímač chránit lištou proti špónam a emulzi a nebo je magnetický pásek na duralovém profilu a maličký snímač cca 30x10x5mm a zakryješ to l profilem odolné emulzi je to i bez přídavných krytů ale rozžhavené špóny by poškodily kabely i pásek proto se to kryje...
je to tenké takže to jde pichnout i na celou délku lože a vejde se to za suportovou převodovku pásek je s podkladním profilem tenký pár mm
jedno takové odměřování mám bez pásku a je jen na desetinu no na podélný by to stačilo a napřesno pak už měřit
mě od toho kámoš odrazuje jinak bych si to tam dávno dal že to prostě na 18-kách měli i na jiných mašinách a za pár dní to přestali používat protože to ukazovalo kraviny a stejně musíš měřit přímo na obrobku...
ty tam u podélného nemáš nonius tak je to rychlejší a levnější varianta než to řešit mechanicky
u příčného když to tam dáš tak stále tam máš další mechanické vůle které odměřování nepozná
pokud děláš nějaký kus přesnějc jak na desetinu tak musíš měřit přímo na obrobku

kenybz

#4311 Nový příspěvek od kenybz »

nejpřesnější odměřování je s optickými snímači mám nějaké vitexovi lineární hajdoše mám i rotační svoje optické to jsem uvažoval dát vedle suportu a pastorek na ozubený hřeben co je na loži instalace problém jsou tam vůle musíš řešit spojku hajdoš ji má ale já ju kupovat nebudu ...hřeben sám už dávno neni přesný atd ve finále by to skončilo tak jak u toho kámoša...navíc neni času nastudovat pořádně mnohastránkové manuály v angličtině tak to zatím leží

ITS

#4312 Nový příspěvek od ITS »

Kenybzův výklad je naprosto vyčerpávající. Z obyčejného, ojetého soustruhu žádné NCéčko neuděláš. I pokud by jsi vyloučil vůle a řekl, že přidávání úběru ( tedy relativní míra) je bez problémů, tak tě zradí další vůle související s velikostí úběru. Vysvětlením je také masivnost loží u NC a subtilnost loží u staré klasiky. Už i v teoretické rovině je užívání Háček a Jéček velký problém, pokud to člověk dělá poprvé. Leta dělali pro mnoho firem v okolí dva soustružníci. Jeden neuvěřitelně dobrý a pečlivý, který vše udělal podle výkresu a druhý (stále mírně pod vlivem) neuvěřitelně dobrý, po kterém ty dílce šly poskládat do sebe. :smich:

kenybz

#4313 Nový příspěvek od kenybz »

nemám rád slovo duchařina ale tak by se to mohlo říct tak to ve fabrikách bývalo i u brusíčů když měl ten "správný fachman" hladinku tak hotový kouzelník....
věděli jak nato aj když stroj už měl mnoho let odpracované opřel sa v správný moment o stůl brusky a bylo to tam
když jsem poprvé viděl co kámoš dělá ručním posuvem jak příčným tak podélným a ručně tak jsem si říkal to je neuvěřitelné a už se mě to taky daří
je to o souhře obráběče a stroje
prostě na brusce sleduješ velikost a množství jisker a na soustruhu špónu
takže když někdo brousí nakulato na brusce která má projeté lože a ten člověk co natom roky dělá tak ví kdy se opřít o stůl...dívá se na jiskry a tlačí na stůl a je to tam :)

Mílap

#4314 Nový příspěvek od Mílap »

Pěknou půlnoc, byv inspirován příspěvkem od Jara1303, podíval jsem se zvědavě na Uni-max a zjistil že mají v akci odměr na 600mm za 675,-bez DPH (do 10.5 a jenom přes e-schop). Právě jsem si objednal, za ty peníze pořád lepší než vyběhaný šroub. Dobrou

vitex

#4315 Nový příspěvek od vitex »

A proto,abych se cítil odborníkem,jsem neustále mírně pod vlivem. :smich: :jazyk:

kenybz

#4316 Nový příspěvek od kenybz »

:D :smich: :D
no dneska by takového asi vyhodily ale pár jsem jich znal ještě jako učeň no to sa chlpalo v práci snad všude

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#4317 Nový příspěvek od McPeci »

kurňa jsem akorát nasraný, jsem koumal ten soustruh důkladněji v převodovce(suport) není olej :vztek: :vztek: zajímalo by mě jak dlouho a co na to ložiska a kolečka :vztek: :vztek:
a už vím kde je vůle mezi pastorkem suportu a hřebenem, ta by tam asi být neměla že?? musím ho skusit zaaretovat a potořit kolcem kolik je vůlí v převodovce
Robert ;)

http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr

ITS

#4318 Nový příspěvek od ITS »

Na takové vůle kašli. Má je každý starý vergl a soustružení to nevadí. Stejně všechny posuvy jedeš vždy do záběru. Horší je ten známý " šlezinger" v podobě zkrouceného lože a tím v nemožnosti dělat delší hřídele - bo by byly do kuželu. Druhá pakárna je ovalita výrobků.

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#4319 Nový příspěvek od McPeci »

aha tak jo no, ale olej se bude muset doplnit to mi nikdo nevymluví :D prochu mě zaráží ten příčný suport, je tatuhlý fest :/
Robert ;)

kenybz

#4320 Nový příspěvek od kenybz »

copak to asi bude?
Obrázek

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“