Sloupové vrtačky

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
moe_74

Re: sloupové vrtačky

#511 Nový příspěvek od moe_74 »

A ja že to hreje tak len staré ložisko.. nemám odsledované či hrialo aj predtým, ale keď som nechal teraz pustenú na prázdno pár minút V20 aj VS32, VS32 - 560ot/min a na V20 asi 1120ot/min (lenivý prehadzovať remeň, preto som sa vlastne dokopal prerovnať vreteno) tak VS32 studená, ani náznak zahriatia a V20 neudržím holú ruku pri spodnom ložisku. Gufero som dával nové, zhodou okolností som mal také doma. Chcelo by to viac referencií od majiteľov 20tiek.
Na kamarátovom drtiči jabĺk hrialo gufero podobne, možno to nakoniec nieje ložiskom.

nabocklish

#512 Nový příspěvek od nabocklish »

můžete poradit, jestli podle předpisů BOZP musí být na vrtačce totalstopka? Případně sháním nějakou s historickým vzezřením. Děkuji :)

salus

#513 Nový příspěvek od salus »

Tlačítko TOTAL STOP tam nemusí být, ale zařízení nouzového zastavení ano. Tím zařízením může být hlavní vypínač (dosažitelný z místa obsluhy) a pozor nesmí být reverzační!, pouze polohy 0 - I. Tak asi tak :)

nabocklish

#514 Nový příspěvek od nabocklish »

děkuji :)

nabocklish

#515 Nový příspěvek od nabocklish »

Mám další prosbu: jaké číslo má taková ta typicky strojní, hráškově zelená? Asi polyuretan, že?

PA

#516 Nový příspěvek od PA »

Kouknete k Tumlikovi, tuším na renovaci jeho frézek, má tam napsaný nějaký odstín zelené, ale nevím, jestli je to to, co zrovna hledáte, LCD monitor kecá.
Na mě se nemusí řvát , mě to stačí říct 16x.

salus

#517 Nový příspěvek od salus »

Carl_P

#518 Nový příspěvek od Carl_P »

Mám koupenou starší V20, házelo vřeteno o 0,8mm, tak jsem ho našponoval kurtnou a paličkou srovnal, že hází 0,15mm Přesněji už se mi to nedaří. Co mě znepokojuje je, že hází i tisícihran nahoře u řemenů, odhadem tak 0,5mm. Nemůže tam poničit vedení v ozubeném kole? Nebo to mám nechat tak?

kenybz

#519 Nový příspěvek od kenybz »

ono se to vřeteno prohne v nejtenším místě a to je právě ta drážkovaná hřídel
to bys musel rozebrat dat to mezi hroty udělat si značky a pomalu rovnat jak to jednou špatně srovnáš uděláš na hřídeli další průhyb a to už se rovná dost blbě

Carl_P

#520 Nový příspěvek od Carl_P »

No má tedy cenu ten tisícihran rovnat když morse kužel hází jen 0.15? Ještě bych se chtěl zeptat na co si dát u této vrtačky pozor, po čem se ráda pokazí, jako např. řadit rychlosti za chodu asi ne, že...

kenybz

#521 Nový příspěvek od kenybz »

už to je úspěch nechal bych to tak a zachodu neřadit jen v klidu a pokud nejde zařadit hladce tak rukou pootočit vřetenem

venca.m

#522 Nový příspěvek od venca.m »

Chlapi, co byste řekli na totu vrtačku? http://stroje.bazos.cz/inzerat/47572458 ... rtacka.php

Mám ju tak 40 km, byl jsem se na ňu dívat, má to morse 3, chtěl jsem 4 ale nepotřebuju to tak často, pořešil bych to redukcí... Vůle 0,3mm a přišlo mi že to tak 0,15 hází, ale to se mi možná jen zdá, při takové vůli to nezjistím. Nemá to žádné řazení rychlostí, vše jen řemen a dvourychlostní motor (což nemusí být nutně na škodu, alespoň menší šance poruchy), strojní posuv taky řemenem, ovšem tam řemen chybí takže neodzkouším. Vřeteno padá, asi prasklá vratná pružina. Ulomená jedna páčka (asi na ten strojní posuv), a na pohyb vřetena jsou nějaké vyšroubované a chybí. Jak je hlučná nevím, zvuk elektromotoru byl skoro ohlušující, tam jsou nová ložiska nutnost. Cenu jsem srazil na 13k, ale ještě váhám. Mám teď v dílně jiný projekt + jsem začal obkopávat barák, nemám čas si s tím teď hrát, ale vrtat potřebuju :-/ Rozpočet je značně omezen a do 15k stejně nic hotového nekoupím... Co myslíte, mám ještě počkat?

off topic: Mrkněte na ten soustruh co prodává, ten je skoro zadarmo...

kenybz

#523 Nový příspěvek od kenybz »

stará vyběhaná ludra se závadama 5kč kg a eště korejská cokoliv co nato budeš potřebovat si musíš nechat vyrobit krom ložisek podle polohy motoru vůči vřetenu tam bude úhlový převod a ten bude dost možná v pérdeli

kolbenpres

#524 Nový příspěvek od kolbenpres »

venca.m píše:off topic: Mrkněte na ten soustruh co prodává, ten je skoro zadarmo...
A jéje, další soustruh z údržby :-D Kua, kde jsou ty všechny ostatní? A ještě k tomu polák...

Carl_P

#525 Nový příspěvek od Carl_P »

Uvažuji, že si pod V20 koupím toto http://eshop.vyrobnistroje.cz/product/u ... x305mm/242
Nemáte s tím někdo zkušenost? Hlavně na posuv svěráku při vrtání a občasné frézování s 8mm frézou.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“