Svářecí technika
Re: Svářecí technika
A co hovorite na gama166?podla recenzii je dost sikovny stroj do domacnosti a moc pekne zapaluje elektrody ako pišu.. gama1550 tiez som nasiel recenzie a trochu sa stazuju na chytanie obluka.no neviem ..niekto nema skusenosti na gamu166?chcem kupit nieco take co mi bude splnat moje poziadavky.niesom profi zvarač a preto by som chcel ulahcit moju prácu preto si vybrat nejaku super zvaracku za rorumnu cenu.cca do 230eur...
Ahoj, k těm svářečkám, už jsem tady o tom někdy psal. Také jsem chtěl malou svářečku invertor. Prohlídnul jsem kde co. Přečetl několik for o sváření. Potom jsem objel pár obchodů kvůli ceně. Nakonec jsem šel v jedné prodejně do Kitina. Ta prodejna tam je leta a mají tam všechno možný náředí na co si kdo vzpomene, Jak říká manželka ,,pánská hračkárna!" nao a chtěl jsem Gamu. A pán mi to rozmlouval. Proč prej zrovna Gamu.No že se mi líbí. On mi tedy udělal takový výběr z asi 20 svářeček co tam měl. Povídal, že mají špatnou zkušenost se servisem od Gamy. Vyměnují celé kusy a je to prej drahé a špatná komunikace s nimi. Jinak mi rovnou rozmluvil Alfain. Měl ji i kamarád a toho zlobí a zlobí, tak jsem ji ani nechtěl. Nakonec jsem koupil Kitina byl v akci, kabely ty silnější v ceně. A sváří jako fík. Parádně. Že by nějak špatně chytal oblouk? Nebo koktal, neexistuje, jde parádně. Když jsem s ním začal vařit, pohoda. Vařil jsem předtím triodynou a tak jsem si povídal, že tohle bude asi srágorka. Překvapilo mě to. Pěkně vaří, pěkně chytá oblouk. Je tam přepínač na tig a ten se musí přepnout, aby to chytalo oblouk lepší. To mi prodejce povídal.
Tak max spokojenost s tím.
Tak max spokojenost s tím.
toš to nemám, teď po letech zatracování bych mohl konečně uznat výhod invertoru ale ten nemám tak bude muset stará JSka na kolečka přihodim usměrňovač, nerezovky mám jenom stejnosměrny a děj se vůle nevim čí, v néhoršim mu spálim zbytek drátů a bude dopečeny, teda dopáleny (jedná se o pec na keramiku..)Lišák1 píše:přivařit bodovačkou.
jako muj dotaz byl směrované spiš do vzduchoprázdna stejnak nemám nic čim bych jinym to mohl udělat než JS90 plus usměrňovač, autogén tam nepotáhnu a sténak vim že to tym nejde, spiš sem potřeboval nejakó psichckó podporu, děkuju vitex, to sem potřeboval vědět
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super
no na ten kanthal spíš nějaký lisovaný spoj a nebo zesvorkovat udělat 2 očka a z acidurky vem jeden můstek a spoj to bodovka by byla asi nejlepší v každém případě je tam tak vysoká provozní teplota že ten drát svítí skoro doběla šlo by to i zlisovat v trubičce a ještě mě napadá varianta na každém přerušeném konci udělat očko a stáhnout šroubem všechny ty šroubové spoje nebudou nikdy tak trvanlivé jak když to bylo v kuse bez přerušení s tím svařováním nemám zkušenost takže nevím
tigem by to snad šlo ale tou elektrodou to si nedovedu pedstavit spirála se po ťuknutí rozkmitá no a udrž tam oblouk
tigem by to snad šlo ale tou elektrodou to si nedovedu pedstavit spirála se po ťuknutí rozkmitá no a udrž tam oblouk
Ahoj Oto. Dakujem za tvoj názor.
A ty máš presne ktorý model od Kitina?
A ty máš presne ktorý model od Kitina?
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Že stále řešíte tu či onu svářečku:) .Ona pokud svářečka má proud při 60% zatezovaleli na 90-95% prací které s ní děláte tak v zásadě neuděláte chybu takřka s žádnou(bavíme se o normálních svářečkách nemluvím o bau bau jakosvářečkách ani plně synegických zdrojích od 150 litrů výš).Ona svářečka sama o sobě není to co dělá svár.To co ho dělá je svářeč a do značné míry příprava!!! Tím chci říct že samotný svar více ovlivní třeba správné kabely kleště a pečlivost svářeče než samotný stroj
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)
Ahoj, mám Kitin 150 Teď jsem koukal na zatěžovatel a píšou na té škatuly že má při 100% 125A. Což si myslím, že na naše běžné sváření je uplně dostačující. Invertor nejčastěji využívám třeba mimo dosah pořístupný pro velkou svářečku. Vezmu ji v kufříku a jdu s ní kam je třeba. A většinou vařím 2 nebo 2,5 mm elektrodama a na to uplně tahle svářečka dostačuje. Neuženu ji s tím. Když je třeba vařit 5 mm elektrodama tak to dovalím k triodyně a je to. Ale třeba vrata, plot, bránu vezmu kitina do ruky, natáhnu kabel a vařím. Bez problémů.
Jo jak píšeš příprava je celkem důležitá. Ale u elektrody to zase není takový problém jako třeba u cočka. Vím, že jsi svářeč profík, ale na elektrodu je to jednodužší. Vezmu co je a vařím. Už jsem pár ,,hnusů nepřipravenejch" zavařil a drží to. To když bych to zmáknul cočkem, tak by to ulítlo jako nic. Kolikrát se mě to nechce nebo nejde očistit, nebo je tam barva, rez, bláto, hnůj. Zavařím elektrodou a drží. Naposledy o víkendu jsem vařil co už nerez s železem k sobě a pěkný svár i cočkem. Čistej no bylo to oboje lesklé pěkné a to se to vařilo! U toho cočka je to právě na čistotě.
Jo jak píšeš příprava je celkem důležitá. Ale u elektrody to zase není takový problém jako třeba u cočka. Vím, že jsi svářeč profík, ale na elektrodu je to jednodužší. Vezmu co je a vařím. Už jsem pár ,,hnusů nepřipravenejch" zavařil a drží to. To když bych to zmáknul cočkem, tak by to ulítlo jako nic. Kolikrát se mě to nechce nebo nejde očistit, nebo je tam barva, rez, bláto, hnůj. Zavařím elektrodou a drží. Naposledy o víkendu jsem vařil co už nerez s železem k sobě a pěkný svár i cočkem. Čistej no bylo to oboje lesklé pěkné a to se to vařilo! U toho cočka je to právě na čistotě.
- exot
- Kontaktovat uživatele:
Ono se obecně hodně hřeší na relativně dobré rafinačí schopnosti elektrod (existují i elektrody speciálně na opravy kde se předpokládá nemožnost dostatečného očištění které mají ještě lepší rafinační schopnosti).Nicméně z mé praxe z montáží a oprav bylo velmi málo případu kdy se nedalo svařované místo očistit.Nejčastěji jde o pohodlnost svářeče!!!
Jinak ty rafinační schopnosti elektrod jsou dány především obalem.U Mag Mig nebo Tig mají tuto vlastnost výrazně nižší, plyn rafinační schopnosti nemá jen složení drátu (nejčastěji křemík)(ten u metody Mag tvoří onu sklovitou strusku) pomáhá čistit svarový kov.
Jinak ty rafinační schopnosti elektrod jsou dány především obalem.U Mag Mig nebo Tig mají tuto vlastnost výrazně nižší, plyn rafinační schopnosti nemá jen složení drátu (nejčastěji křemík)(ten u metody Mag tvoří onu sklovitou strusku) pomáhá čistit svarový kov.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Jen si dovolím podotknout:BACHA na dlouhé prodlužky (a slabší), už jsem viděl u kámoše prodlužku blafnout přetížením - no bylo to veselé (zpovzdálí) Já osobně nejraději natáhnu 3f prodl. a z něj pak krátký 220 "zloděj", S dlouhýma kablama se fakt blbě vaří a svářečka může být třeba ze zlata..ota píše: Ale třeba vrata, plot, bránu vezmu kitina do ruky, natáhnu kabel a vařím. Bez problémů.
p.s.: mám 8 let KITTIN 170 LA a zatím nemohu říct křivého slova
No s tím očištěním, jednou jsem dělal pantatíkovi kazatelnu. Přivezl hromadu silnostěných trubek. No pěknou řadu roků ležeky někde v kopřivách. Nařezala se celá kostra z toho. No a jak to je, frk, mrk a řezalo se karbikem. Když se to poskládalo k sobě byly tam i 10 mm díry. Trubek tuna, kdo by se s tim čistil! Dovalil jsem to k triodyně. Půl dne se jen heftovalo. Tři to drželi a já to heftoval. Tuhel heft tuhle další. když se to k sobě heftlo, skouklo se to a odbrousilo a heftlo jinak. No doba s tím! Potom jsem to druhej den snad 5 hodin v kuse vařil. Nejdřív 5 mm elektrody. Potom 3,15 mm a přijezdit ty ,,výplně" 5 mm elektrodou. Prej že to stačí tak, ale mě to nestačilo. Kvůli přeci jen vzhledu jsem to převalil těma 3,15 mm. Je jich doma pár metráků tak s tím není problém. Vyvařil jsem skoro balik na to. Ono když vyvaříš balík elektrod, kurva to by bylo čištění před svárem! A na tuhle věc to bylo moc dobrý. Stejně to stojí u lesa na louce a hlavně že to drří pospolu. Však ,,kořínek" tam je.
Nebo třeba držák blatníku u traktoru. Pantatík přijel mezi obědem. Ulítnul mu držák blatníku na 7711. To je potvora, praská to pořát. Žádné přípravy, čištění zavař mi to abych hned jel už na mě čekají. Vytáhnul jsem kabely nasadil elektrodu a udělal krapet škvíru a vyvařil co to šlo tak jak to bylo. No a hele drží to doposud už pár roků. A to to měl vařený 10x předtím. Jen jsem stčil dovnitř té trubky kousek kulatiny a nechal mezi urvanejma koncema třeba 2,5 mm škvíru a provařil to až na tu kulatinku. Třeba 3 hosenky na sebe.
Jo kdysi dělal se mnou ,,pan svářeč" elekrodou. On říkal, není problém svářet rezatý věci rezatou elelktrodou. Ale záleží jak se to svaří. On mi zavařil pár věcí dalo by se říct ,,natupo" k sobě a dodnes to drží. Oko k vlečce urvaný. Jen jsme udělali takové vybrání na obou koncích a dali to kousek od sebe on to přejel, očistil a přjel znovu. Třeba 3x po sobě a drží to jako blázen. Povídal, v tomhle sváru se ti to nikdy neulomí. Spíš někde jinde. No je to i v rukách, zkušenostech a znalostech.
Ještě jak píše cenda.t o prodlužkách je jasný že mluvíme op prodlužkách. Ne o Čínskejch kablíčkách. Mám takhle pár prodlužek jen třeba pro svářečku. To je ještě poctivá jak se někomu nelíbí ,,komunistická" výroba. A tyhle prodlužky by utáhly celou půlku vesnice na jednou. Proto píšu prodlužovák a ne kablíčky. No ono je to tak, když chceš něco kloudně dělat, je třeba k tomu kloudný věci a vercajk. A ne slabůtku. Když jsem tahal přívod do dílny, ptal se mě prodavač, proč chci tak tlustej kabel k tomu. No pane já ho tam do výkopu potřebuju položit jen jednou a už se o to nestarat. No a on že to utáhne půl vesnice. Je to silnější než přívod k baráku. No jo, jasně, ale co když si koupím mašinu která bude mít 50 kW motor? Tak mě to vydrží, ale rozvodnejm to schoří. A oni to vymění ale co já? Kdo to bude znovu kopat? Už teď jsem toho kopání výkopu měl plný kecky a co za pár roků! To už budu dědek a hovno udělám.
Nebo třeba držák blatníku u traktoru. Pantatík přijel mezi obědem. Ulítnul mu držák blatníku na 7711. To je potvora, praská to pořát. Žádné přípravy, čištění zavař mi to abych hned jel už na mě čekají. Vytáhnul jsem kabely nasadil elektrodu a udělal krapet škvíru a vyvařil co to šlo tak jak to bylo. No a hele drží to doposud už pár roků. A to to měl vařený 10x předtím. Jen jsem stčil dovnitř té trubky kousek kulatiny a nechal mezi urvanejma koncema třeba 2,5 mm škvíru a provařil to až na tu kulatinku. Třeba 3 hosenky na sebe.
Jo kdysi dělal se mnou ,,pan svářeč" elekrodou. On říkal, není problém svářet rezatý věci rezatou elelktrodou. Ale záleží jak se to svaří. On mi zavařil pár věcí dalo by se říct ,,natupo" k sobě a dodnes to drží. Oko k vlečce urvaný. Jen jsme udělali takové vybrání na obou koncích a dali to kousek od sebe on to přejel, očistil a přjel znovu. Třeba 3x po sobě a drží to jako blázen. Povídal, v tomhle sváru se ti to nikdy neulomí. Spíš někde jinde. No je to i v rukách, zkušenostech a znalostech.
Ještě jak píše cenda.t o prodlužkách je jasný že mluvíme op prodlužkách. Ne o Čínskejch kablíčkách. Mám takhle pár prodlužek jen třeba pro svářečku. To je ještě poctivá jak se někomu nelíbí ,,komunistická" výroba. A tyhle prodlužky by utáhly celou půlku vesnice na jednou. Proto píšu prodlužovák a ne kablíčky. No ono je to tak, když chceš něco kloudně dělat, je třeba k tomu kloudný věci a vercajk. A ne slabůtku. Když jsem tahal přívod do dílny, ptal se mě prodavač, proč chci tak tlustej kabel k tomu. No pane já ho tam do výkopu potřebuju položit jen jednou a už se o to nestarat. No a on že to utáhne půl vesnice. Je to silnější než přívod k baráku. No jo, jasně, ale co když si koupím mašinu která bude mít 50 kW motor? Tak mě to vydrží, ale rozvodnejm to schoří. A oni to vymění ale co já? Kdo to bude znovu kopat? Už teď jsem toho kopání výkopu měl plný kecky a co za pár roků! To už budu dědek a hovno udělám.
Presne slova byvaleho kolegy: Mit papiry na svarovani je jedna vec, ale svarece dela PRAXE a kilometry svaru - a samozrejme ruzne figle, ktere by teoreticky treba vubec nemely fungovat - a ono to ve finale drzi jak luteranska vira.
Zdravím chlapy, chtěl jsem se poptat jestli nemáte nikdo zkušenosti s tigem welbach alpha 225 shanim tiga za dobrou cenu a která zavari hliníkový plech do 5 mm .Nemáte nikdo s tím zkušenost ?
Po "sto letech" vaření elektrodami EB121, jsem přišel na chuť elektrodám OK48.00 . Vaří se mě s něma mnohem líp. Svár je rozlitější a krásně lesklý.
Co na tento poznatek odborníci - zdá se mě to, nebo nezdá.
Co na tento poznatek odborníci - zdá se mě to, nebo nezdá.
A čemu se Tome divíš?Vždyť jsou taky bazické ale trochu vylepšené.Kolega thovt dal do vlákna"problémy se svarem"pěkný odkaz:
http://www.svarovani.cz/userfiles/files/07-02.pdf
http://www.svarovani.cz/userfiles/files/07-02.pdf
Prd vylepšené. To já jsem si vylepšil styl. Nekaž mi radost.