Cim vytapet rodiny dum?
Re: Cim vytapet rodiny dum?
Forrest: O rekuperaci jsme taky dost uvažovali ... Jedno hledisko jsou finance, druhý hledisko to, že je to další spotřebič energie a další hledisko je to, že máme domek na vesnici, kde je čistej vzduch a rádi větráme otevřeným oknem - což samozřejmě nejde v zimě a je to neekonomický, to beru.
Když uvážím, variantu litomnových radiátorů, které mají určitou akumulaci, tak když ráno vyměním vzduch vyvětráním oknem, tak mám v domě čerstvý vzduch, který topení za chvíli dohřeje.
Nicméně zvažujeme alespoň přípravu pro rekuperaci ...
Když uvážím, variantu litomnových radiátorů, které mají určitou akumulaci, tak když ráno vyměním vzduch vyvětráním oknem, tak mám v domě čerstvý vzduch, který topení za chvíli dohřeje.
Nicméně zvažujeme alespoň přípravu pro rekuperaci ...
Nemělo to znít agresivně. Jen jsem tě chtěl "nakopnout" správným směrem. Jestli chceš poradit, musíš dát k dispozici čísla, vynechat pocity a zaměřit se fyzikální a ekonomickou stránku věci. Nemám patent na rozum, ale po svých X letech studia knížek, časopisů, diskusí a pod. vidím, že lidé jsou líní si spočítat elementární věci. A nebo se alespoň podívat na výpočet, který dělal někdo jiný. Tak například to dýchání stěn jsem osobně nepočítal, ale měl jsem před sebou výpočet. Jestli dýcháním myslíš prostup vodní páry konstrukcí směrem ven, pak věz, že u plné cihlové zdi toto může dělat celkem tuším 2% toho, co se uvnitř vyprodukuje a je to potřeba dostat z domu. Takže zbývá 98%, které je stejně potřeba vyvětrat oknem.Thomasson píše: Já nějak nehovím tvým agresivním útokům, nicméně v klidu:
Sám pro sebe jsem si počítal, zda zateplit a topit elektrokotlem, nebo udělat přípojku plynu, nebo koupit automat na uhlí, nebo peletky, nebo dřevěné brikety, nebo dřevoplynový kotel. Sám jsem byl překvapený tím, co mi vyšlo a jaké byly rozdíly.
Další příklad - tvoje představa o akumulaci tepla do litiny radiátorů - spočítej si, kolik tepla se tam tak může uložit a kolik vzduchu to dokáže ohřát. Matematika 5. třídy ZŠ, čísla se dají najít na tzb-info. Sám bych na takový výsledek byl zvědavý, ale považuju to za hledání problému tam, kde není. Protože podstatná je akumulace zdiva a rychlá reakce topného systému.
S dýcháním to vidím taky tak. Já mám třeba ytong 37cm a 10cm PS Baumit open. To je ten dírkovaný. Ten jsem vzal, protože se mi tahle problematika taky nelíbila. Přišlo mi to jako zajímavé řešení. Dnes bych šel do betonové skořepinové tvárnice 20cm + hodně PS. Kdo se bojí, tak ať dá ten Baumit Open. Ty skořepinové betonové tvárnice jsou super, nejlevnější zdivo, mám z něho suterén. 20cm stačí pro běžné 4 patrové budovy. Kde je hodně instalací (voda, ...), tak bych přizdil tenký ytong.
Podotýkám, že nevím co je pocení a plísně na zdi, něco odvětrá netěsnostmi v domě. Blow test jsem nedělal, protože by to bylo mimo. Nějak zvlášť mi to nevadí, protože mám levné topení. Vlhkost v domě je dobrá, spíše nízká. V zimním období máme kolem 50% po celém domě, protože jsou všude dveře otevřené. Všude komfortní klima.
Na jednu stranu Thomasson píše, že u něčeho neřeší náklady, že jde o komfort. Buď to tak dělám u všeho, nebo vůbec. Např. PT v kombinaci s radiátorem je taky věc komfortu. Já např., když se mimo topné období chladno, tak hodím pár polínek do teplovodního krbu a radiátory to ovlaží celý dům a ohřeje TUV. Zajímalo by mě, tak bych to dělal pouze s PT. V jarním období se podle mě ani s ekvitermí nevyřeší velký solární zisk přes slunečný den. Jeden den to je tak, druhý zase úplně jinak. Kamarád to řeší venkovními žaluziemi. Když jsem slyšel, co ho stály, tak byli myslím moje radiátory levnější. Já to řeším nižším výkonem podlahovky a dorovnávám radiátorem.
Další příklad. Manželka mi třeba v zimní období říká: hele, mě je nějak chladno (teplota jako vždy 22,5). Přidám o stupeň na termostatu, radiátor dorovná do 15min. Jak to řešit pouze s PT? Jít se obléct?......
To samé je, když každé léto pozoruji, jak nám slunce natápí celé léto TUV. Pak si prostě člověk říká, že je to zvrácené ohřívat TUV plynem nebo elektrikou. Čistě ekonomicky to je třeba trochu jinak. I když se zelenou úsporám to zase tak špatné nebylo.
Velké investice člověk rychle zapomene, ale nízké provozní náklady člověk vidí průběžně pořád. Vždy jde o to, co člověk od domu očekává. Někdo jako já je fajnšmekr co se možností a alternativ TZB týče, jiný je naprosto spokojený s obyč plynovým kotlem a radiátorem. Několik tisíc navíc na zálohách měsíčně mu nevadí. Ono dnes si lidi už zvykli slepě cálovat za kde co, tak jim to ani nepřijde. Já to vidím trochu jinak.
Podotýkám, že nevím co je pocení a plísně na zdi, něco odvětrá netěsnostmi v domě. Blow test jsem nedělal, protože by to bylo mimo. Nějak zvlášť mi to nevadí, protože mám levné topení. Vlhkost v domě je dobrá, spíše nízká. V zimním období máme kolem 50% po celém domě, protože jsou všude dveře otevřené. Všude komfortní klima.
Na jednu stranu Thomasson píše, že u něčeho neřeší náklady, že jde o komfort. Buď to tak dělám u všeho, nebo vůbec. Např. PT v kombinaci s radiátorem je taky věc komfortu. Já např., když se mimo topné období chladno, tak hodím pár polínek do teplovodního krbu a radiátory to ovlaží celý dům a ohřeje TUV. Zajímalo by mě, tak bych to dělal pouze s PT. V jarním období se podle mě ani s ekvitermí nevyřeší velký solární zisk přes slunečný den. Jeden den to je tak, druhý zase úplně jinak. Kamarád to řeší venkovními žaluziemi. Když jsem slyšel, co ho stály, tak byli myslím moje radiátory levnější. Já to řeším nižším výkonem podlahovky a dorovnávám radiátorem.
Další příklad. Manželka mi třeba v zimní období říká: hele, mě je nějak chladno (teplota jako vždy 22,5). Přidám o stupeň na termostatu, radiátor dorovná do 15min. Jak to řešit pouze s PT? Jít se obléct?......
To samé je, když každé léto pozoruji, jak nám slunce natápí celé léto TUV. Pak si prostě člověk říká, že je to zvrácené ohřívat TUV plynem nebo elektrikou. Čistě ekonomicky to je třeba trochu jinak. I když se zelenou úsporám to zase tak špatné nebylo.
Velké investice člověk rychle zapomene, ale nízké provozní náklady člověk vidí průběžně pořád. Vždy jde o to, co člověk od domu očekává. Někdo jako já je fajnšmekr co se možností a alternativ TZB týče, jiný je naprosto spokojený s obyč plynovým kotlem a radiátorem. Několik tisíc navíc na zálohách měsíčně mu nevadí. Ono dnes si lidi už zvykli slepě cálovat za kde co, tak jim to ani nepřijde. Já to vidím trochu jinak.
hydraulický půdní vrták http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 54&t=71067 , http://youtu.be/jVfCw5lBRcI
SU32, Hackert FUW 250, VS20A, MAG Fronius 250, TIG 200 AC/DC
Z důvodu prodyšnosti jsem šel právě cestou Ytong Lamda+ a Multipor, což by měla být systémová skladba, která odvádí vlhkost ze stěn.
Souhlasím s tím, že ohřívat vodu plynem/elektrikou není úplně ekonomický a že provozně je levnější solár. Na druhou stranu než solár, tak bych radši šel do TČ, který má konstantnější výkon - není tak závislé na počasí (Slunci).
K tomu komfortu - zmiňuješ tu podlahové topení v kombinaci s radiátory. Nevím, jestli jsme se pochopili správně, ale já uvažuju pouze s radiátory, což je komfortnější, ale dražší řešení. Resp. dražší provoz, levnější vstupní náklady.
Už jsem to tu psal - potřebuju ten barák dokončit - dám plynovej kotel, po pár letech provozu (dražšího) uvidíme, kolik protopíme a jaké budou ceny solárů a TČ a případně systém topení a TUV o TČ/solár doplníme.
V tomhle oboru je co člověk, to názor. Já se v TZB pohybuju i v práci, ze začátku jsem chtěl TČ s "nabušeným" MaR atd atd ... A postupně zjišťuju, že v jednoduchosti je někdy síla. Čímž nemyslím, že chci slepě platit, i když nemusím, jak píšeš. Jen se mi v současné pozici jeví jako nejrozumnější dokončit barák "jednoduše" a po pár letech provozu zhodnotit a případně něco upravit, doplnit ...
Jinak chlapi, díky za názory. Je fakt zajímjavý, že tuhle problematiku třeba na netu řeší strašně moc lidí, ale prostě neexistuje univerzální řešení
Souhlasím s tím, že ohřívat vodu plynem/elektrikou není úplně ekonomický a že provozně je levnější solár. Na druhou stranu než solár, tak bych radši šel do TČ, který má konstantnější výkon - není tak závislé na počasí (Slunci).
K tomu komfortu - zmiňuješ tu podlahové topení v kombinaci s radiátory. Nevím, jestli jsme se pochopili správně, ale já uvažuju pouze s radiátory, což je komfortnější, ale dražší řešení. Resp. dražší provoz, levnější vstupní náklady.
Už jsem to tu psal - potřebuju ten barák dokončit - dám plynovej kotel, po pár letech provozu (dražšího) uvidíme, kolik protopíme a jaké budou ceny solárů a TČ a případně systém topení a TUV o TČ/solár doplníme.
V tomhle oboru je co člověk, to názor. Já se v TZB pohybuju i v práci, ze začátku jsem chtěl TČ s "nabušeným" MaR atd atd ... A postupně zjišťuju, že v jednoduchosti je někdy síla. Čímž nemyslím, že chci slepě platit, i když nemusím, jak píšeš. Jen se mi v současné pozici jeví jako nejrozumnější dokončit barák "jednoduše" a po pár letech provozu zhodnotit a případně něco upravit, doplnit ...
Jinak chlapi, díky za názory. Je fakt zajímjavý, že tuhle problematiku třeba na netu řeší strašně moc lidí, ale prostě neexistuje univerzální řešení
Dovolil bych si oponovat s komfortem u radiátoru. PT dává podstatně příjemnější tepelné klima v místnosti než samotné radiátory. Tu ty ale už z principu nechceš....
Je to asi jako s autem. Proč nejezdí všichni ve stejném autě? Každý má jiné potřeby a líbí se mu něco jiného.
Je to asi jako s autem. Proč nejezdí všichni ve stejném autě? Každý má jiné potřeby a líbí se mu něco jiného.
hydraulický půdní vrták http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 54&t=71067 , http://youtu.be/jVfCw5lBRcI
Ahoj, když se tady zmínili ty amorfní panely, tak jsem si nechal přivézt až z BB celou paletu 50ks á 640kč/ks a jak píše redcrown o venkovních asi roletách, tak 11ks jsem přivezl z hlavního města za 25 000kč, samozřejmě na DO, borec se rozváděl, tak je sundal ze zdi a dal na Bazoš, z různých bazarů mám i měnič 6 000w/48v, baterku 620A/48v, kabely, al. profily na střechu a před měsícem i větrnou elektrárnu, ještě koukám po tep. čerpadle, nechtěl bych, aby to vypadalo, že se tady chvástám, jen tím chci říct, že se dá dneska nakoupit i docela levně .
Ahoj,nechceš se o tomto rozkecat trochu více?Myslím,že nejenom mě by toto zajímalo.Forrest píše:no a k těm solárům - namontit to lze i na kombinovanej jakejkoliv bojler (přece jen s drátama se dělá lépe než s trubkama) a amorfní panel tě vyjde na 750Kč/55Wp přiblížit se 230V jsou 3 seriově o celkovem počtu 9 - 12ks a to zase tak moc neni...
no jo, fotovoltaika není špatná, ale na ohřev...... Sám FVE mám, ale na ohřev jedu přednostně termiku. Co jedeš ve FV ve stovkách wattů, jedeš ve FT k jednotkách kW. Je to samozřejmě otázka instalovaného výkonu, ale dneska když není podpora pro FVE, tak je to myslím dost drahý ohřev vody. Dráty vs. trubky, ze střechy mi vedou dvě 3/4 trubky Alpex, to není zase takový problém.
drtikol: To není o chvástání, koukám, že to bereš jako "zálibu" a věnuješ se tomu ... Taky možnost přístupu
-
Takhle mám navržené velké deskové radiátory topení 24h celou zimu s kondenzačním kotlem a naprostá paráda. Celou topnou sezonu v místonostech 23°C +-0,5°C Kotel dle ekvitemy nonstop. Jen prodleva např. při vypnutí a zapnutí, zvýšení, snížení teploty o třeba 2°C je u mého systému třeba i 1,5dne. Tudíž nějaké noční útlumy jsou k ničemu.Forrest píše: Podlahové topení se navrhuje pro 24h/topná sezóna topení s málostupňovým možným útlumem vhodně zvolené eqvitermní křivky, protože za výše psaných požadavků má systém několikahodinovou prodlevu a možné sluneční zisky neovlivní chod systému....
Sem se zase rozkecal :-D
Jinak tuhle sezonu mám zapojenou Aku nádrž k kotlem na tuhá paliva a regulaci ekviterma kondenzačního kotle a vše běží nostop již od října, jen se dotápí nádrž.
Dokud jsem sám nevyzkoušel nízkoteplotní vytápění, tak jsem tomu také moc nevěřil. Ono je každý z dřívější doby zvyklý na rozpálené radiátory spád 70/50 a rychlý nárůst teploty, tak nedůvěra k novým systémům je zcela namístě. Takže když někdo zapíná podlahovku atd. jen když přijde z práce, tak je jasné, že není spokojen.
Zetor 5611
Fendt F12HL
Bibošuv špalíčkovač v.č.278
Paletizační vidle do 3.bodu, PAJ 1V-sklopka, Nesené brány a smyk,
Fekál 3m3, Fahr KM22
Fendt F12HL
Bibošuv špalíčkovač v.č.278
Paletizační vidle do 3.bodu, PAJ 1V-sklopka, Nesené brány a smyk,
Fekál 3m3, Fahr KM22
tak tak podlahovka ma nabeh aj 2-3 hodiny a to znamena ze idealne bezi stale
Vždy je na vine len malé kladivo
Zabi bobra zachrániš strom
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 13&t=65774
nieco z youtube https://www.youtube.com/watch?v=fooaNIi ... wl&index=2
Zabi bobra zachrániš strom
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 13&t=65774
nieco z youtube https://www.youtube.com/watch?v=fooaNIi ... wl&index=2
Za sebe muzu rict toto:
- cela slavna obalkova metoda vypoctu tepelne ztraty objektu jde uplne do prdele, kdyz mate manzelku, co celej den vetra.
- celodenni vetrani posle do prdele i uvahy o "dychani objektu"
- i nejvetsi blb, co ma hypertesna plastova okna, tam ma mikroventilacni sterbiny, aby nechcipl v plisni. Kdyz zafouka vitr, tak tim tahne a opet jde vypocet "dychani" kam, Kefalin? No doprdele.
- kombinovat sadrove omitky (udrzuje vhkost) se superhyper izolaci a uplne nejlepsimi idealnimi cihlami nejlepe vysypanymi EPS kulickami jde nakonec do kopru, pokud treba mate v mistnosti furu kytek (vlhko), francouzska okna na jizni stranu (hodne slunce) apod.
Ja mam na baraku kdeco, od tech sadrovych omitek, pres trubkovy solar, automaticky kotel na pelety s aku a kombinovany TUV, radiatory, podlahovku, zatepleni, 5 samostatnych okruhu horkovodnich a 8 podlahovych, Internetove ovladani, kamerovy system... proste tisice a tisice picovin, nez jsem konecne dospel a pochopil, ze je to cely uplne nahovno. Zkratka - barak musi bejt suchej, nejaky zatepleni je fajn a dal srat na vec. Lepsi je usetrit na nejakych super technologiich, nez se pak vztekat, az se to zacne srat. Obycejne cihly nebrat (neizoluji a i prickovky se s tim stavi dlouho a kdo pak ma tahat jadrovku), radeji nejake termo a prasknout na to EPS s perlinkou a nazdar. Na prickovky treba porobeton, pokud je to od dobryho vyrobce, tak nejsou krivy, postaveny je to raz dva, pretahnout perlinkou a dat stuk. Hotovy hned, materialu minimum, prace taky.
Predelavam ted chalupu a jedine, co mne tam zajima je, odvlhcit zdivo, obehnat to EPS, vymenit okna a spadla klec. Podlahovka jen do koupelny, jinak radiatory a konec slozitostem. Kotel na stepku/zplynovani dreva a je to.
Je to o pristupu. Jeden si koupi auto se superhyper preplnovanym dieslem a ma orgasmus, ze Brno-Praha jede za pet litru na sto. Orgasmus ale opdne ihned, co ma ten preplnovanej a pretizenej srac najeto sto tisic a treba se meni vstriky, nebo lepe cele vysokotlake cerpadlo a kdyz se to pak rozpocita na najety kilaky, tak zjistime, ze stara Fobie z bazaru by na kilak ve finale jezdila levnejc.
Takze o ekonomice tech vyfikundaci se moc bavit neda. Je to spise o komfortu. Ano, muj dum je komfortni, vracim se z dovolene a uz dopredu si v pohode po tydnu nastavim topeni, prijedu do vyhrateho domu a pritom neplatim jako za plyn. Ale na druhou stranu - kolikrat toto realne vyuziju? Kdybych dal klice Frantovi odvedle, tak mi tam zatopi za flasku rumu taky a vyjde mne to lip.
Chce vzdy uvazovat racionalne a nenechat se unaset "hezkyma hrackama".
- cela slavna obalkova metoda vypoctu tepelne ztraty objektu jde uplne do prdele, kdyz mate manzelku, co celej den vetra.
- celodenni vetrani posle do prdele i uvahy o "dychani objektu"
- i nejvetsi blb, co ma hypertesna plastova okna, tam ma mikroventilacni sterbiny, aby nechcipl v plisni. Kdyz zafouka vitr, tak tim tahne a opet jde vypocet "dychani" kam, Kefalin? No doprdele.
- kombinovat sadrove omitky (udrzuje vhkost) se superhyper izolaci a uplne nejlepsimi idealnimi cihlami nejlepe vysypanymi EPS kulickami jde nakonec do kopru, pokud treba mate v mistnosti furu kytek (vlhko), francouzska okna na jizni stranu (hodne slunce) apod.
Ja mam na baraku kdeco, od tech sadrovych omitek, pres trubkovy solar, automaticky kotel na pelety s aku a kombinovany TUV, radiatory, podlahovku, zatepleni, 5 samostatnych okruhu horkovodnich a 8 podlahovych, Internetove ovladani, kamerovy system... proste tisice a tisice picovin, nez jsem konecne dospel a pochopil, ze je to cely uplne nahovno. Zkratka - barak musi bejt suchej, nejaky zatepleni je fajn a dal srat na vec. Lepsi je usetrit na nejakych super technologiich, nez se pak vztekat, az se to zacne srat. Obycejne cihly nebrat (neizoluji a i prickovky se s tim stavi dlouho a kdo pak ma tahat jadrovku), radeji nejake termo a prasknout na to EPS s perlinkou a nazdar. Na prickovky treba porobeton, pokud je to od dobryho vyrobce, tak nejsou krivy, postaveny je to raz dva, pretahnout perlinkou a dat stuk. Hotovy hned, materialu minimum, prace taky.
Predelavam ted chalupu a jedine, co mne tam zajima je, odvlhcit zdivo, obehnat to EPS, vymenit okna a spadla klec. Podlahovka jen do koupelny, jinak radiatory a konec slozitostem. Kotel na stepku/zplynovani dreva a je to.
Je to o pristupu. Jeden si koupi auto se superhyper preplnovanym dieslem a ma orgasmus, ze Brno-Praha jede za pet litru na sto. Orgasmus ale opdne ihned, co ma ten preplnovanej a pretizenej srac najeto sto tisic a treba se meni vstriky, nebo lepe cele vysokotlake cerpadlo a kdyz se to pak rozpocita na najety kilaky, tak zjistime, ze stara Fobie z bazaru by na kilak ve finale jezdila levnejc.
Takze o ekonomice tech vyfikundaci se moc bavit neda. Je to spise o komfortu. Ano, muj dum je komfortni, vracim se z dovolene a uz dopredu si v pohode po tydnu nastavim topeni, prijedu do vyhrateho domu a pritom neplatim jako za plyn. Ale na druhou stranu - kolikrat toto realne vyuziju? Kdybych dal klice Frantovi odvedle, tak mi tam zatopi za flasku rumu taky a vyjde mne to lip.
Chce vzdy uvazovat racionalne a nenechat se unaset "hezkyma hrackama".
Naposledy upravil(a) Chip&Dale dne pát bře 27, 2015 12:17 pm, celkem upraveno 1 x.
Cim vetsi kladivo, tim vetsi odbornik...
Já už to vidím podobně, jak jsem psal výš - chtěl jsem systém MaR a všechno možný a nakonec to eliminuju ...
Nechci být sluhou technologií ...
Nechci být sluhou technologií ...
tak tak, proto jsem se rozhodl pro obyč Viadrus U28 , a samotíž. Nekamenujte, nemusím řešit záložní zdroje atd.,samozdřějmě dám oběhové čerpadlo, ale když naložím a nebudu doma ,tak topím i když nebude štrum a jestli bych měl mít podávač , podlahovku a k tomu navíc krb a blbosti ? za mě čím jednodušeji tím líp no a samozdřejmě , vše je otázkou peněz ... a mnimochodem, taková blbost , ale když někdo staví a počítá co všechno stojí , měl by si zpočítat kolik ho to nakonec výjde i s úrokem ..., který stejně na půjčce zaplatí
„Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe."
Počkej si chvilku na Viadrus U32 . Ten vypadá zajímavě.