Dřevoobráběcí stroje

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Jozka

Re: Dřevoobráběcí stroje

#16 Nový příspěvek od Jozka »

Pořídil jsem si tuto protahovačku: http://www.promacz.cz/stroje-naradi/Obr ... s-protahem

Bude mi k ní stačit toto odsávání pilin: http://www.proteco-naradi.cz/odsavac-pi ... html#video ?

Máte s ním někdo zkušenosti? Podle prodejce je toto odsávání malé, že musí být větší. Mám to na hobby použití.
Bude stačit to menší nebo ne?

cekald

#17 Nový příspěvek od cekald »

Toto jsem letos taky řešil. Hoblovku mám 30 KDR, a po procteni diskuzi a vsem moznem jsem nakonec zvolil toto.:
http://www.hobbystroje.cz/hobbystroje/e ... -3000-400V
Bylo to s ohledem na místo (dvoupytlové jsem nechtěl) a s ohledem na výkon. Mám za sebou cca 15 pytlů a maximální spokojenost. K hoblovce jsem zkoušel i 10m hadici a bralo to úplně v pohodě. Řekl bych, že to sebere tak 90% hmoty a těch zbylejch 10% je okolo...
Já jsem vstupní průměr 150 rozdělil na 2x průměr 100. Jednu hadici mam k hoblovce a tu druhou střídám mezi pilou a stolkem s horní frézkou. Taky to používám na domácí kutění.. Ono potom chodit co chvilku a třást ucpanou hadicí hoblinama, protoze ten moturek proste nema silu aby to vycucnul, tak to by bylo akorat k nasrani... :)

Jozka

#18 Nový příspěvek od Jozka »

Silnější bude lepší a bude mít rezervu. Ten slabší to možná zvládne, ale pojede naplno. Takže to vidím na tohle: http://www.proteco-naradi.cz/odsavac-pi ... 83306.html

cekald

#19 Nový příspěvek od cekald »

Chlapáci, máte někdo zkušenost s ponornou pilou? Je to lepší jak klasická ruční okružní pila (maflík). Jde mi o dělení deskového materiálu, tu a tam rozřezat fošnu.... Láká mne tam ta vodící lišta (ale ta už dneska jde i k běžnýmu "maflíku". Spíš mám strach z vůle v tom kloubu u ponorné pily...
díííky

tomkraken

#20 Nový příspěvek od tomkraken »

pokud nehodláš vyřezávat otvory do plochy tak je pro tebe ponorka zbytečná-drahá, lišta seženeš i k normálnímu maflovi

sychrovak

#21 Nový příspěvek od sychrovak »

cekald: Když si koupíš baumaxovku a máš to na přesnou práci,tak se uvztekáš............ale na občasné žvýkaní proč né.Prohlídni si ,,stolek,, jak je uchycen atd.Většinou ten výlisek vycvaknutý z plechu stojí za kulový,je tam vůle a pila odjíždí z řezu už jen pouhým přitlačením.
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D

cekald

#22 Nový příspěvek od cekald »

Baumax neeee :) pokukoval jsem po Makitě... Pořád se nemůžu rozhoupat jestli tu ponorku, nebo klasickou okružní... Je pravda že do desky otvory dělat nepotřebuju... Ale jak to vidím tak začíná převažovat okružní s kotoučem 190.

Miniagro

#23 Nový příspěvek od Miniagro »

Zdravím chlapi,už to tady sleduju dlouho a je tady velká nadvláda strojů na kov.Cožpak sem nechodí žádný truhlář?Musím to tady troch proložit dřevem.Vždyť my truhláři máme také pěkné stroje ,co stojí za prohlídnutí.Od svého mládí jsem taky stále něco kutil a vyráběl.Vrchol blaženosti nastal v roce 89,když jsem koupil protah se srovnávačkou KDR 30 a stal se živnostníkem. Netušil jsem ale co to bylo za drek.Přední stůl hrkal jak na starém krámu a stůl od protahu se ohýbal na všechna strany.Postupem času jsem dospěl ke značce Panhans a teď děláme s klukem 8 nebo 9 roků mimo jiné na téhle frézce.Je ale v plné výbavě , né očesaná jako v ukázce.Dejte sem taky něco,ať to tady nejni cejtit jenom šponama ale i pilinama.
https://www.youtube.com/watch?v=u4YlIw_Kzek

sychrovak

#24 Nový příspěvek od sychrovak »

Tak si měl smůlu mě děda v 88 koupil MSP 300 nebo jak se to jmenovalo,jednu z prvních za 10 800 Kčs u Rotta + 1000 Kč všimné jednomu Pražákovi že to zařídí.Tenkrát velký peníz.Fungovala do nedávna žádný problém.Dvě už otec repasoval a zase fungují,horší byli ty nové ze středovým válcem,nůžky byli v pohodě.Osobně mám rád staré litěné bytelné stroje.Po revoluci byl hlad po strojích a staré mašiny se prodávali za nehorázné peníze,dnes už to jde.

Miniagro

#25 Nový příspěvek od Miniagro »

Přesně to je ono o čem píšeš,jen sem to měl levnější o těch 1000Kč,protože jsem tenkrát dělal ve skladu Domácích potřeb. Stoly byly lité a právě na to jsem se chytil.Jinak ty nůžky u protahu pružily,tudíž to bylo nepřesné a posuv předního stolu byl malým plochým čípkem v oválných dírách.Na tyčky na plot to bylo samozřejmě výborný ale dělat na tom okno vyžadovalo velkou zabejčilost a tu jsem tenkrát měl.Ale dlouho mě nevydržela. Jak jsem ušmudlal nějakou korunu, tak už letěla.V roce 89 na živitelce ve stánku ZNZ s profi stroji jsem zaťukal a pak vstoupil. Chlapi tam pili kafe a když jsem přednesl co chci a řekl jsem ,že jsem soukromník,tak mě se slovy co si člověče myslíte my tady nejsme pro vás vyhnali. O rok později už jsem byl pro ně dobrý partner ale řikali, jedině ze marky pane.A další rok už jsem tam nešel.Pak už bylo všeho dost.

Vladimír Šimo

#26 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Čím mažete stoly protahovaček? Taky tam patláte parafin jako já nebo máte jiný vynálezy? Myslím litinový.

sychrovak

#27 Nový příspěvek od sychrovak »

Dříve naftu s petrolejem,pak kluzný prostředek od Bernera a teď obyčejné mýdlo je to nejlevnější a nejšetrnější.

miňo

#28 Nový příspěvek od miňo »

Potreboval by som poradiť čo by bolo vhodnejšie. Kúpit formátovaciu pilu samotnú, alebo formátovaciu pilu s frezou? Nepoznám nikoho kto by mal formátku s frezou...neobmedzuje to na tom prácu na fréze? Stroje mám liatinové samostatné, žiadny kombi stroj a potreboval by som niektoré dať preč a ušetriť miesto.

artyx

#29 Nový příspěvek od artyx »

Ahoj ja mam formatku i s frezou misto rozhodne usetris ale osobne bych si ji uz vice nekoupil stalo se mi uz mnohokrát že jsem frezoval a potřeboval jsem i řezat na formatce takže jsem musel znovu rozdělat frézu teprve jsem mohl pokračovat v práci :vztek:

Miniagro

#30 Nový příspěvek od Miniagro »

Pokud to máš na živení ,tak je rozhodně lepší solo stroje. Na to přijdeš po čase i sám.Pokud jako kutil,tak je dobrý každý krám co usnadní práci.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“