I já už jsem z toho jelen.Vypadá to,jako by se v NDR oralo jinak .Ferda má jedno kolečko a vari 2 kolečka na nastavovacim tělese.Za to druhé kolečko si myslím ,že Ferda má na pluhu zářezy.Oba mají vedle čepu vpravo /vlevo šrouby a ty jsou lehce povolené.Takže šroubama to nebude.Do tělesa ferdy pluh z Vari nedáš,pokud ho nezbrousíš.Těleso je o pár mm užší.Alespoň já pluh z vari zbrousil a pak znovu navařoval.To už jsem psal.Asi málo důrazněKiller Koly píše:deyva píše:Aha, tak teď jsem z toho jelen... vari má dva štelovací šrouby na tom nosným tělese (ty dlouhý s plastovou koncovkou co jsou nastavit ručně). Fortchritt má jen jednu. Jedině, že by to bylo těma šroubama ještě vlevo/vpravo vedle čepu?Killer Koly píše:to se pletes, f. ma nastavovani ve 2 osach , pluh se nastavuje ve 3. osedeyva píše:jojo já jsem myslel jen to nastavovací těleso - fortschrittí má jedno štelovátko, vari dvě :-)Killer Koly píše:u fortschrittu lze nastvovat orani ve vsech osach jako u vari, bez toho by to nemelo smysl. ale pouzil bych jen pluhy, u vari jsou o neco lepsi. ostatni bych nechal original DDR
jj, presne tak
Fortschritt E930/931
Moderátor: DYK
Re: Fortschritt E930/931
Jo však to já už neřeším a chápu, že fortschrittí těleso má užší prostor na nástroje :-)přemysl píše:I já už jsem z toho jelen.Vypadá to,jako by se v NDR oralo jinak .Ferda má jedno kolečko a vari 2 kolečka na nastavovacim tělese.Za to druhé kolečko si myslím ,že Ferda má na pluhu zářezy.Oba mají vedle čepu vpravo /vlevo šrouby a ty jsou lehce povolené.Takže šroubama to nebude.Do tělesa ferdy pluh z Vari nedáš,pokud ho nezbrousíš.Těleso je o pár mm užší.Alespoň já pluh z vari zbrousil a pak znovu navařoval.To už jsem psal.Asi málo důrazněKiller Koly píše:deyva píše:Aha, tak teď jsem z toho jelen... vari má dva štelovací šrouby na tom nosným tělese (ty dlouhý s plastovou koncovkou co jsou nastavit ručně). Fortchritt má jen jednu. Jedině, že by to bylo těma šroubama ještě vlevo/vpravo vedle čepu?Killer Koly píše:to se pletes, f. ma nastavovani ve 2 osach , pluh se nastavuje ve 3. osedeyva píše:jojo já jsem myslel jen to nastavovací těleso - fortschrittí má jedno štelovátko, vari dvě :-)Killer Koly píše:u fortschrittu lze nastvovat orani ve vsech osach jako u vari, bez toho by to nemelo smysl. ale pouzil bych jen pluhy, u vari jsou o neco lepsi. ostatni bych nechal original DDR
jj, presne tak
Z tech odkazu sem i jelen aj JA .
Deyvo mam pre teba aj tie orebne obruce na kolesa,ja sem ich tak ulozil ze sam sem ich nevedel najst...ale nasli sa a su k dispozicii.ak mas zaujem o ne...
Deyvo mam pre teba aj tie orebne obruce na kolesa,ja sem ich tak ulozil ze sam sem ich nevedel najst...ale nasli sa a su k dispozicii.ak mas zaujem o ne...
http://www.youtube.com/watch?v=5MrUadSy ... re=related
Video navod pre SIMSON motor - demontaz,montaz a nadstavovanie motora,prevodovka a karburator.
Video navod pre SIMSON motor - demontaz,montaz a nadstavovanie motora,prevodovka a karburator.
Díky díky. Teďka mám něco rozjednané, tak uvidíme jak to dopadne a kdyžtak bych se prosím pěkně ozval :-)Niko01 píše:Z tech odkazu sem i jelen aj JA .
OK.
-
Zdar všetkým , potrebujem poradiť mám nový karburátor 16n1 nastavený , nastavené zapalovanie a fúrt kvapka z výfuku čierny olej a sviečka je úplne čierna neviem čo by to mohlo byť
- Killer Koly
pokud to funguje, tak do toho nestourej. jestli ne, je to zapalovani s malym prestihem nebo bohata smes. nejdriv bych trochu zvetsil predstih, kdyz to nepomuze, vysunout jehlu o 1 dilek. ale takhle se blbe radi, chce to videt, jak motor pracuje v ruznych rezimech, pod zatezi, bez zateze, na volnobeh atd....tonyfarmerE930 píše:Zdar všetkým , potrebujem poradiť mám nový karburátor 16n1 nastavený , nastavené zapalovanie a fúrt kvapka z výfuku čierny olej a sviečka je úplne čierna neviem čo by to mohlo byť
Ferda Mravenec, práce všeho druhu
-
už to ide pohrali sme sa zo zapalovanim a skúšali sme sviečky a aj tu ihlu sme štelovali
K předchozímu... Tak jsem to o víkendu zkouknul... Jak už tady bylo řečeno, vari obracák do fortschrittího tělesa nepasuje (je tam tluštší železo, musel by se ubrousit). vari nastavovací těleso nejde dát jen tak na fortschritta - protože ten hlavní čep na přípojným místě má u fortschritta viditelně větší průměr, než u vari - tj. vari těleso by se muselo převrtat na větší průměr toho čepu nebo kolíku nebo co to je.
:-) Jinak po dvaceti letech stání stačilo vyčistit nádrž, komplet rozebrat a vyčistit kohout paliva, dát nový hadičky palivový a nastartovat :-). Už jsem zrotavátoroval zahradu a pecka :-). A jak jsem psal, je to těžkej novas, nikde nic odřenýho, dokonce i na pneu to má ještě ty otřepky gumový :-) Možná je to ještě i v záběhu, tak musím opatrně :-)
:-) Jinak po dvaceti letech stání stačilo vyčistit nádrž, komplet rozebrat a vyčistit kohout paliva, dát nový hadičky palivový a nastartovat :-). Už jsem zrotavátoroval zahradu a pecka :-). A jak jsem psal, je to těžkej novas, nikde nic odřenýho, dokonce i na pneu to má ještě ty otřepky gumový :-) Možná je to ještě i v záběhu, tak musím opatrně :-)
Tak gratulujem ku krasnemu strojku .
A aky je rok vyrobi...?
A aky je rok vyrobi...?
Díky :-) O dva roky mladší, jak já :-) 1988. Jinak rozměr díry na vari stavěcím tělese je 11.2mm a na fortschritt tělese je 10.2mm (plus mínus). A průměr hlavního kolíku na nosiči nářadí je u fortschritta přes 20mm a u vari přes 16mm :-).Niko01 píše:Tak gratulujem ku krasnemu strojku .
A aky je rok vyrobi...?
Zdravim, tak rozjednané dopadlo dobře a ty orebné návleky už mám doma :-). Ale i tak díky za nabídku.Niko01 píše:Z tech odkazu sem i jelen aj JA .
Tak jsem dneska ferdu vyvětral.Po lehké údržbě po zimě jsem zapřáhl vozík a dojel si pro koňský hnuj vedle do vesnice.2 km tam a 2km zpět vše dopadlo OK .
Vážení majitelé těchto strojů, mám na vás dotaz - možná to tu už bylo, ale já to nenašel. Stal jsem majitelem tohoto stroje bohužel bez zpátečky. A tak se ptám zda je možná dodatečná montáž zpátečky do tohoto stroje. Děkuji za odpověď.
Tak uz mam vse, co jsem chtel :-) Vse origos a misty jako novy :-) Diky tem, co se ozvali :-)deyva píše:Zdravím,
tak aktualizace mého předchozího příspěvku:
"ještě bych potřeboval obracák (A17), hrobkovací radličky (A16), kypřič (A13 nebo A18), vyorávač brambor (A24) a ty orebný návleky, tak kdyby někdo měl přebytečný, budu rád :-)"
- Obracák už není potřeba, taťka má z VARI, což by měl pasovat... Vyorávač brambor taky není třeba, hrobkovací radličky už mám :-).
Tak kdyby měl někdo ty orebný návleky a/nebo kypřič (A13 nebo A18), nějak se domluvíme :-).
Díky.
p.s.: jinak v sobotu si pro to jedu k dědovi. Díval jsem se na to teďka o víkendu a vypadá to, jak kdyby to včera vyjelo z fabriky