Problém s motorem
Problém s motorem
Zdravím všechny traktoristy.
Měl bych dotaz na znalce TZ 4 k14. Onehdy jsem zakoupil ,ani se neptejte za kolik, 40 let starý stroj. měl bych pár dotazů na některé problémy co se mi oběvily.
Co mně nenechává klidným, tak je to,že mi ve vysokých otáčkách sem tam z výfuku vyleti jiskra. Je to vidět však jen za šera, ale přece. Je to normální, nebo mám někde naštelovat přidávání oleje pod válec. Jestli ano, tak kde a jak.
Druhý problém je v elektrice. Svítí mi kontrola dobíjení asi druhý den. Dopnul jem klíňák, ale stále svítí. Přitom už druhý den svítím, blikám,troubím,startuju a vše v pohodě. Setkal jsem se s tím již jednou u Tatry 815 ,že když to baterku přebíjelo tak se kontrolka rozsvítila. Jenomže tam to ty baterky vydržely. Nerad bych aby mi na traktorku ta baterka vystřelila do ksichtu. Setkal se s tím už někdo?
Díky za odpověď
Měl bych dotaz na znalce TZ 4 k14. Onehdy jsem zakoupil ,ani se neptejte za kolik, 40 let starý stroj. měl bych pár dotazů na některé problémy co se mi oběvily.
Co mně nenechává klidným, tak je to,že mi ve vysokých otáčkách sem tam z výfuku vyleti jiskra. Je to vidět však jen za šera, ale přece. Je to normální, nebo mám někde naštelovat přidávání oleje pod válec. Jestli ano, tak kde a jak.
Druhý problém je v elektrice. Svítí mi kontrola dobíjení asi druhý den. Dopnul jem klíňák, ale stále svítí. Přitom už druhý den svítím, blikám,troubím,startuju a vše v pohodě. Setkal jsem se s tím již jednou u Tatry 815 ,že když to baterku přebíjelo tak se kontrolka rozsvítila. Jenomže tam to ty baterky vydržely. Nerad bych aby mi na traktorku ta baterka vystřelila do ksichtu. Setkal se s tím už někdo?
Díky za odpověď
Re: Problém s motorem
Jiskry jsou normální a počkej až chytne olej ve vývuku, to je něco. Občas to chce odstranit karbon, je tu popsané jak na to. Svítící kontrolku nedokážu takhle na dálku opravit.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Díky za odpověď. Dnes musím do lesa, mam tam ležet již zaplacený dřevo tak snad ta baterka vydrží a pak si s tím hned zajdu na přeměření.
A druhá možnost je, že motor málo maže a přidírá se na pístu. Zkontroluj píst a kroužky, třeba jen sundej výfuk, to je za chvilku, jsou to jen 2 matice a posviť si kanálem na píst jak vypadá, jestli je na něm pod kroužky olejový film a zda není už pod kroužky proti výfukovému kanálu přidřenýchobotek píše:Jiskry jsou normální a počkej až chytne olej ve vývuku ...
S tou kontrolkou... chce si to vzít el. schéma a zkoušečku a zkusit, jestli to dobíjí. Může být jen špatný kontakt, nebo alternátor přestal dobíjet. Jakou tam máš baterku? Na TK je místo na tuším 72 Ah baterku, ale je úplně zbytečné takovou mít, protože ten alternátor nemá na to, aby tu baterku přebíjel. Jinak na baterku to nejezdí... Nastartovat to jde i řemenem (teď asi jen teplý motor) a jak už to jede, tak baterku nepotřebuješ. Pokud alternátor proud vyrábí, tak to svítit bude.
Jiskry jsou normální, když tomu pořádně přitneš, tak občas něco vyletí... S tím ubíráním na mazacím lisu bych byl opatrný, stačí trošku a už to bude mazat málo a zadřeš to... lepší ať to maže víc, ať z přepadů a výfuku olej kape, než aby to nemazalo. Jednou za čas je dobré výfuk rozložit a třeba PB hořákem ten karbon vypálit. Vnitřek se dá dát i opatrně do ohně, ale zase ať se to nepokroutí... A na ten hliníkový díl buď hodně opatrný, aby se Ti při tom vypalování neroztekl. Tak samo, jestli Ti ten výfuk někdy chytne na traktoru, tak přidej plyn, a čekej... Ono se to vypálí samo. Ale jak nepřidáš pořádně plyn a nepřesuneš tím to hoření do "plechové" části výfuku, tak riskuješ roztavení toho hliníkového dílu a poškození pístu.
Jiskry jsou normální, když tomu pořádně přitneš, tak občas něco vyletí... S tím ubíráním na mazacím lisu bych byl opatrný, stačí trošku a už to bude mazat málo a zadřeš to... lepší ať to maže víc, ať z přepadů a výfuku olej kape, než aby to nemazalo. Jednou za čas je dobré výfuk rozložit a třeba PB hořákem ten karbon vypálit. Vnitřek se dá dát i opatrně do ohně, ale zase ať se to nepokroutí... A na ten hliníkový díl buď hodně opatrný, aby se Ti při tom vypalování neroztekl. Tak samo, jestli Ti ten výfuk někdy chytne na traktoru, tak přidej plyn, a čekej... Ono se to vypálí samo. Ale jak nepřidáš pořádně plyn a nepřesuneš tím to hoření do "plechové" části výfuku, tak riskuješ roztavení toho hliníkového dílu a poškození pístu.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Zdravím. Děkuji Vám za odpovědi. Dlouho jsem tu nebyl. Vánoce, rodina ,atd. Na ten píst se podívám až bude trochu tepleji. Mám to jen pod stříškou, ale raději bych s tím vjel až do obýváku. Zasloužil by si to. Natahal spoustu dřeva. Tu elektriku si nechám proměřit po vánocích, teď nechci někoho otravovat. Stejně má teď traktorek volno. Beztak si myslím ,že tam ta elektrika je vedena divně. Do ovládací skříně je přes malý drátek vedena od startéru. S poslední fůrou mi v lese upadnul kontakt a já byl namydlenej. Už se smrákalo a bylo h...o vidět než jsem na to přišel. To byla úleva když nastartoval. To bylo jenom mimo. Jinak pěkný Nový Rok a dík.
Divně? Pohledej tady na foru nebo na uloz.to schéma elektroinstalace a mkrni na to...
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Caute chalailni dostal som od znameho tk 14 konecne sa mi ho podarilo nastartovat, nejak sa mi ten chod nepaci. Nikdy som nemal tk v rukach tak nemam to s cim porovnat. No je tam taky problem. Ked uberiem plyn motor zacne skapinat a ked ho spetne pridam tak skapina dalej . A dalsia vec neskutocne pomali ide do otacok. V com moze byt problem?
To je složité takhle na dálku... Podívej se na videa na youtube, jak to jezdí ostatním, případně natoč video a dej odkaz.... Zvuk se trošku zkreslí, ale pravidelnost toho nepravidelného chodu tam znát bude... Může tam být plno věcí, které dělají neplechu... Předně palivová soustava.... Vyčistit, nový palivový filtr, dále vzduchový filtr, vyměnit mazací olej v motoru a vyčistit filtříky, vypálit výfuk, může být problém v regulátoru otáček..... chce to jít od těch nejjednodušších věcí....
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Palivovu sustavu som vycistil. Este skusim pozriet ten ait filte. Aky olej tam mam dat?
Nepoznas niekoho v okoli BA kto robi servis?
Nepoznas niekoho v okoli BA kto robi servis?
A ještě ten výfuk... o vypalování výfuku tady bylo napsáno dost. Stačí pohledat. Já jsem dal M7ADSIII, ale ani M6AD nic nezkazíš.... záleží, co tam je teď.... Pokud je tam teď M6A, tak to špatně... a při použití lepšího oleje hrozí zacpání mazacích kanálků. Filtr na tom mazání je dole, pod motorem, jak je mazací lis... čtyři šroubky na třináctku klíč. Takový obdelníček... když to sundáš, tak tam uvidíš takové plastové sítko...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
No skusim to pozriet. Mam z toho hlavu v smutku. A ja som tak povediac zaciatocnik.
Iskier sa nezbaviš je to normalne,, jedine lapač iskier ale do žatvy asi nechodiš
Zdravím.
Pánové, potřeboval bych zase poradit a to ohledně motoru.(TZ4K14). Co jsem to koupil, tak jsem neustále doléval olej do vzduch. filtru. Tak jsem si myslel, no bože trochu to po startu kouří. Jenže pak jsem zjistil,že ten olej se neztrácí v motoru ale naopak. při běhu motoru mi to sřílí i do filtru. Tak se ptám, je to na výbrus ,nebo (jen ) kroužky nebo co. Výkon je stejný co jsem to koupil, ale asi by měl být lepší. Startuje a jede to. Dík za radu. To je furt něco.
Pánové, potřeboval bych zase poradit a to ohledně motoru.(TZ4K14). Co jsem to koupil, tak jsem neustále doléval olej do vzduch. filtru. Tak jsem si myslel, no bože trochu to po startu kouří. Jenže pak jsem zjistil,že ten olej se neztrácí v motoru ale naopak. při běhu motoru mi to sřílí i do filtru. Tak se ptám, je to na výbrus ,nebo (jen ) kroužky nebo co. Výkon je stejný co jsem to koupil, ale asi by měl být lepší. Startuje a jede to. Dík za radu. To je furt něco.
V misce vzduchového filtru je vyražená ryska, značí množství oleje v misce.