Naviják Praga V3S - hydromotor

hydraulické okruhy, pístnice, hydromotory, netěsnosti, orbitroly, oleje, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
traktorista52

Naviják Praga V3S - hydromotor

#1 Nový příspěvek od traktorista52 »

Zdravim nedelal nekdo navijak z v3s pohaneny hydromotorem?? potrebuju rady diky

hotday

Re: Naviják Praga V3S

#2 Nový příspěvek od hotday »

mal som to, je to na dve veci, lebo je tam pomalsi prevod napr. na lkt mas prevod 1:40+mala pridavna prevodovka a az potom je hydromotor...tu je snekova len 1:23, ci tak nejak...a to je malo...to ti hydromotor nevladze...skor sa ti oplati tam dat nejaky prevod z reduktora, alebo len na zmenu otacok...atd...a mas pokoj...kardan sa toci spravne...a vsetko je ok..

panter-josef

#3 Nový příspěvek od panter-josef »

no ten hydromotor jsem tu řešil také nedavno a nakonec mi nikdo neporadil mám hydro který má 200 otáček a 300NM. naviják prý má převod 1:14 a průměr bubnu cca 20cm ale kolik to utáhne...... a jestli vůbec...

Mako4991

#4 Nový příspěvek od Mako4991 »

300*14=4200Nm
4200/0,1=42000N=4200kg
200/14=14,3ot/min na bubne
14,3*0,2*3,14=9m/min=0,15m/s=0,5km/h
Utiahne to dosť,ale strašne malou rýchlosťou.

JH

#5 Nový příspěvek od JH »

Bude to ještě pomalejší, protože převod je 1:15. a nezapomeň na účinnost této převodovky která je cca 70 %.
A pokud k tomu neuděláš volné odvíjení tak tou rychlostí budeš i odvíjet a pak toho za ten den moc neuděláš.
Pokud je ten výpočet správně tak 55m lana co je na navijáku vymotáš ve dvou za cca 5-6 min a namotáš za 5-6 min to vše předpokládám na plný plyn. Dále je otázkou jestli ti čerpadlo dá tolik oleje , aby jsi vůbec dosáhl těch otáček co píšeš. I ten kroutící moment se vztahuje k otáčkám , ale hlavně k tlaku čerpadla. Zetor dává většinou jen 120 bar, ale kroutící moment na hydromotoru může být udáván při tlaku 160,200, 250Bar. Tohle vše je potřeba zvážit, aby pak nebyl člověk zklamaný.

Martin Lišák

#6 Nový příspěvek od Martin Lišák »

Bratránek má naviják z V3S na hydromotor, musí navíjet i odvíjet olejem. Měl slabý hydromotor, tak ho zpřevodoval řetězovýma kolami a je to strašně pomalý a nemá to takovou sílu. S traktorem jsem utáhl víc. Proto to chci udělat pře kardan.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#7 Nový příspěvek od Terablick »

Mako4991: Ta rychlost je fakt uspávací - jen cca 13cm za vteřinu :-/ . Na druhou stranu ta síla je dobrá 8) Otázka je, jestli by se nevyplatilo použít převod do rychla (třeba 2:1) a tím sice snížit sílu na polovinu, ale získat dvojnásobnou rychlost navíjení. Na každodenní práci v lese to i tak neni, ale přecejen metr za cca 4 sekundy už se dá vydržet... On ten naviják zkrátka je původně dělanej na vyproštění a ne na práci ;-). Možnost by byla použt patřičně dimenzovanej HM, ale to by obnášelo aspoň 500 otáček při zachování kroutícího momentu, čili by to byl docela macek. K tomu čerpadlo, které by to nakrmilo, vhodně dimenzované hadice, rozvaděč atd... Ve finále dost peněz za málo muziky :-/ . Pracovní naviják zkrátka je lepší mechanickej ;-).
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

jonny111

naviják pv3s

#8 Nový příspěvek od jonny111 »

Zdravím mám namontovaný na pv3s S3 v predu naviják z pv3s napojený na hydrauliku,čerpadlo má výkon 16mpa a 63l/min,hydromotor na navijáku má 28,5m3 16mpa no naviják má slabú silu,viete mi niekdo poradit čo s tým.Hovorili mi že mám slabý hydromotor...

Vladimír Šimo

Re: naviják pv3s

#9 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Jo, ten HM bude mít malej krouťák. Je to pořád stejný - buď to půjde rychle ale s malou sílou nebo to vyměníš za velkej HM kterej bude mít sílu ale bude točit pomalu. Jako přehazovačka na kole.

jonny111

#10 Nový příspěvek od jonny111 »

Radšej väčšiu silu ako rýchlost,dík za radu a nevieš mi poradit že aký silný HM by som tam asi mal dat?

Vladimír Šimo

#11 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

No jsou tady lidi, co to uměj spočítat ale já mezi ně nepatřím.
U Tebe je bonusem, že máš u tý vejdy síly na motoru dost a velkou litráž čerpadla.
Prostá úvaha - když tam dáš třeba HM o objemu 100 cm3/ot, bude to cca třiapůlkrát pomalejší a o tu samou hodnotu se určitě zvedne i kroutící moment a tím i síla navijáku. Úplná přímá úměra ale neplatí.
Pro porovnání kroutících momentů a otáček toho kterýho hydromotoru si na netu najdi třeba prodejce orbitových hydromotorů MF TRADE a tam můžeš hledat a kombinovat jak libo. Jsou ale i pístkový HM a lamelový, třeba i jiný o kterých nevím.
Asi by bylo lepší to celý přesunout do "hydrauliky" protože tam si toho všimne víc lidí. S hydraulicky honěným navijákem tady určitě někdo bude. Napiš moderátorovi nebo adminovi ať to tam přehodí.
Mirek

fiamia

Hydraulika na naviják

#12 Nový příspěvek od fiamia »

Prosím poraďte někdo, jaké parametry má mít hydraulické čerpadlo a následně hydromotor (otáčky, tlaky, průtoky), aby utahl naviják z V3S (tažná síla do 3t) a popř. zda je k tomuto potřeba ještě nějaký převod apod.

Díky za odpověď a doufám, že to nikdo nesmaže s tím, že se to už řešilo.

Díky

fiamia

Re: Hydraulika na naviják

#13 Nový příspěvek od fiamia »

Tak už jsem zjistil, že je to nepoužitelné v praxi............prosím smazat.........

Toreto

#14 Nový příspěvek od Toreto »

Prečo nepoužitelne ?

kovo-zemědělec

#15 Nový příspěvek od kovo-zemědělec »

:tyty:
použitelné to je, sice to není nic zvláštního ale funguje na sušky případně rizikové kácení celkem stačí. Na těžbu to není ale už cca 3 vazby vytahal. Chtělo by to na tom navijáku PV3S dodělat volné odvíjení(je to tady někde).

Odpovědět

Zpět na „Hydraulika“