zetor 25 z jihu Čech
zetor 25 z jihu Čech
Zdravím Vás nadšenci do těchto krásných strojů. Dlouhá léta jsem si prohlížel toto forum a tajně snil také po takovém traktoru. Dlouhá léta jsme řešili otázku jak dovézt dříví z lesa k naší malé chaloupce na jihu Čech. Sice tam nebydlíme na stálo, ale nějaké to polínko se hodí o podzimním sychravém večeru, aby krb pěkně praskal a hřál. Nějakou dobu sloužila v naší rodině rikša s motorem z jawy 250, ale vždy to chtělo něco trošku silnějšího . Se zetorem 25 jsem se setkal již v mládí a říkal jsem si že takový traktor jednou musíme mít doma. Několik let jsem jen tak koukal po internetu a sledoval jak ceny traktorů lezou vzhůru, v té době jsem studoval gympl takže jít a koupit taktor jako rohlík na krámě nešlo z finančních důvodů. Postupem času jsem do problematiky zamotal otce i bratra a bylo vymalováno. Teď už jen najít ten správný traktor. Hodně jsem se inspiroval zde na foru za což dodatečně děkuji. Hlavním problémem bylo sehnat traktor v přijatelné vzdálenosti aby se dovoz moc neprodražil. Na internetu se občas objevili hezké stroje ze Vsetína, Náchoda a podobně což je pro mě přes 300km. Jednoho dne se však na inzerci objevil traktor z vesnice za kopcem. Na otcovo "ještě počkáme" jsem nebral ohled a vytočil číslo. Na traktor jsme se jeli několikrát podívat a snažili se zkontrolovat co se dalo, samozřejmě člověk s tím neměl praktické zkušenosti. Po poradě jsme na traktor kývli a bylo to. Vysněný traktor byl doma.
Odvoz proběhl v pohodě. Následovala důkladnější prohlídka. Hlavním úkolem bylo traktor zprovoznit. Původní majitel traktor startoval natáčecím strojem jelikož se nechtěl hrabat ve startéru. Mým prvním cílem bylo zprovoznit elektriku, žhavení a startér. Jelikož byla potřeba traktor trošku provětrat a nebylo ho vlastně jak nastartovat přišla na řadu felicie a lano. Traktor párkrát zabafal a už se jelo.
Zde na foru jsem zjistil vše potřebné, nastudoval materiály a schémata, nakoupili se žhavičky a kontrolka žhavení a mohlo se zapojovat. Upozoňuji že většinu věcí dělám jako naprostý laik a snažím se k tomu načíst hromadu informací. Opět zde chválím zdejší forum, protože tím co jsem dělal prošla většina zdejších nadšenců takže jsem vlastně postupoval podle jejich zkušeností a snažil se vyvarovat omylů. I tak se nám podařilo zrušit jednu kontrolku žhavení . Myslím že se to tu někde řešilo, ale na různých stránkách koluje špatné schéma zapojení, tudíž žhaví pouze kontrolka žhavení a zbytek ne.
Se startérem to bylo horší musel se koupit celý nový rotor. Do té doby se startovalo pouze na kliku. K mému úžasu traktor chytil na kliku hned napoprvé . V současné době je již startér v provozu. Když je však traktor teplý v lese startujem klikou pořád, nějak se mi to líbí víc.
Na traktoru spousta drobností chybí ale snad se něco sežene, největší problém mi dělá sehnat odpruženou konstrukci pod sedačku. I ve zcela zbídačeném stavu je cena na bazoši kolem 5 tisíc. To se mi překupníkovy dát nechce. Kdyby se vám to někde válelo doma a zakopávali jste o to klidně bych se o to přihlásil.
Hromadu věcí jsem určitě zapomněl, ale třeba se k tomu časem dostanu a rozpomenu se.
Jinak les není daleko a kára také není velká takže se traktor moc nenadře máme ho hlavně pro radost.
Odvoz proběhl v pohodě. Následovala důkladnější prohlídka. Hlavním úkolem bylo traktor zprovoznit. Původní majitel traktor startoval natáčecím strojem jelikož se nechtěl hrabat ve startéru. Mým prvním cílem bylo zprovoznit elektriku, žhavení a startér. Jelikož byla potřeba traktor trošku provětrat a nebylo ho vlastně jak nastartovat přišla na řadu felicie a lano. Traktor párkrát zabafal a už se jelo.
Zde na foru jsem zjistil vše potřebné, nastudoval materiály a schémata, nakoupili se žhavičky a kontrolka žhavení a mohlo se zapojovat. Upozoňuji že většinu věcí dělám jako naprostý laik a snažím se k tomu načíst hromadu informací. Opět zde chválím zdejší forum, protože tím co jsem dělal prošla většina zdejších nadšenců takže jsem vlastně postupoval podle jejich zkušeností a snažil se vyvarovat omylů. I tak se nám podařilo zrušit jednu kontrolku žhavení . Myslím že se to tu někde řešilo, ale na různých stránkách koluje špatné schéma zapojení, tudíž žhaví pouze kontrolka žhavení a zbytek ne.
Se startérem to bylo horší musel se koupit celý nový rotor. Do té doby se startovalo pouze na kliku. K mému úžasu traktor chytil na kliku hned napoprvé . V současné době je již startér v provozu. Když je však traktor teplý v lese startujem klikou pořád, nějak se mi to líbí víc.
Na traktoru spousta drobností chybí ale snad se něco sežene, největší problém mi dělá sehnat odpruženou konstrukci pod sedačku. I ve zcela zbídačeném stavu je cena na bazoši kolem 5 tisíc. To se mi překupníkovy dát nechce. Kdyby se vám to někde válelo doma a zakopávali jste o to klidně bych se o to přihlásil.
Hromadu věcí jsem určitě zapomněl, ale třeba se k tomu časem dostanu a rozpomenu se.
Jinak les není daleko a kára také není velká takže se traktor moc nenadře máme ho hlavně pro radost.
- McPeci
- Kontaktovat uživatele:
Re: zetor 25 z jihu Čech
pěkný co jsi udělal s původníma kolama??
Robert ;)
každý když něco opravuje má na práci nechtěný podpis
https://www.facebook.com/robert.peciva
http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr
každý když něco opravuje má na práci nechtěný podpis
https://www.facebook.com/robert.peciva
http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr
Děkuju za pochvalu, původně to bylo tak že pravý kolo bylo bouchlý a místo něj tam byla ta 28, kterou chtěl majitel vrátit byla jen na převoz. Původní majitel mi k tomu dal ráfek duši i plášť je sice horší, ale to zatím nevadí. Na dvoře jsme to přezuli a bylo to. Časem až tyhle odejdou, jako že odejdou bych tam rád hodil suprácký 13/28 myslím. Nevypadá to na nich špatně. Horší bude je sehnat za rozumnej peníz..
Ahoj zdravím tě tady . Tož koupě dobrá , mouchy se vychytají v průběhu provozu , tak to bývá vždy .celkem pěkný stroj , jinak je v pořádku ? Dělal , nebo děláš novou elektriku, startér a jinak je všechno ok ? Aj oleje si měnil nebo tak ? Ty červené byly ze Supra 35 jak si psal jsou o něco širší a lepší do kopců a do lesa .Tak ať traktor dlooouho sloužíí .Ty Suprácké "28 se dají sehnat okolo 4/5tisíc obě aj s gumama jen čekat a hledat dobrou příležitost
Libor :-)
Ahoj,vítám Tě tady na fóru,máš moc pěkný stroj
Když jsem viděl název Tvého vlákna tak jsem myslel že někdo píše do mého ,máme to skoro stejné.
Kde parkuješ?Já 13km od J.Hradce.
Zdraví Ondra.
Když jsem viděl název Tvého vlákna tak jsem myslel že někdo píše do mého ,máme to skoro stejné.
Kde parkuješ?Já 13km od J.Hradce.
Zdraví Ondra.
Jak už jsem psal to širší bylo jen na převoz, časem by se mi tam líbily. Elektriku už mám hotovou světla svítí altík tam už byl jen ho zapojit a krásně šlape, bylo to vlastně skoro všechno připravený jen to pozapojovat. Původní majitel si docela vyhrát s tou plechařinou bylo to pískovaný plus nastřik což mi hodně usnadnilo práci.
Motorový olej jsem měnil hned jako první věc je tam m6a jelikož tam byl i předtím. Tlak oleje mám na volnoběh 2 atm když je v tahu tak i k 6 atm což už mi přijde dost...
časem bych se rád podíval do převodovky v jakym stavu bude olej, ale iluze si nedělám jinak řazení jde krásně i z rychlý na pomalou. Ze začátku to chtělo trošku cviku. Letos na zimu přišla do traktoru nemrzka, aby se to nemuselo vypouštět a nebyl prostor ke korozi.
S tím startérem jsem se docela natrápil asi milionkrát jsem ho vyndaval ven a zase zpátky. nakonec jsem koupil novej rotor, protože ten starej někdo soustružil a nějak to tam pomrvil. Koupil jsem nový uhlíky a všechno vyčistil a už krásně šlape..
Motorový olej jsem měnil hned jako první věc je tam m6a jelikož tam byl i předtím. Tlak oleje mám na volnoběh 2 atm když je v tahu tak i k 6 atm což už mi přijde dost...
časem bych se rád podíval do převodovky v jakym stavu bude olej, ale iluze si nedělám jinak řazení jde krásně i z rychlý na pomalou. Ze začátku to chtělo trošku cviku. Letos na zimu přišla do traktoru nemrzka, aby se to nemuselo vypouštět a nebyl prostor ke korozi.
S tím startérem jsem se docela natrápil asi milionkrát jsem ho vyndaval ven a zase zpátky. nakonec jsem koupil novej rotor, protože ten starej někdo soustružil a nějak to tam pomrvil. Koupil jsem nový uhlíky a všechno vyčistil a už krásně šlape..
Naposledy upravil(a) Honza298 dne stř úno 11, 2015 3:15 pm, celkem upraveno 1 x.
Děkuju za přivítání já jsem kousek od Písku. Aspoň vidím že je tu nějaký skorokrajan
Tak to je super udělal si toho dost.Jo ta plechařina to usnadní hodně zas o něco míň práce, fakt to máš pěkný kousek .M6A tam mám taky a jiný ani neplánuju, jezdí to na něj 55let tak to pojede i nadále jen sem vyčistil vanu .Startér mě čeká taky, jede ale blbne a nemůžu se na něj spolehnout.mám doma rozházaný druhý , udajně po GO tak t mosím nějak sházat dohromady
To máš práce taky dost. Ten startér se určitě vyplatí nejlepší je ta manipulace s ním on je to takovej drobek . Já teď usilovně sháním tu sedačku je to dost boj nikde nic a nebo drahota nezkutečná, ti překupníci mě už štvou traktor koupí za cenu šrotu od chudáka strejdy a rozprodává vesele. Několikrát jsem už psal i volal a ceny 5 tisíc docela masakr. Takže zatím mám jen lavor na baterce a uvidíme
jojo jeden kamarád tady z fora ji sháněl rok .Chce to trpělivost,někdy natrefíš na tak dobrý kup ani nevíš ....nakupuju dopředu i když to nepotřebuju kolikrát ...
Honza vitaj....
Máš ho pekný a z popisu čo píšeš si sa tuším zamiloval do 25-ky..
Tak to si tu správne, takých je nás tu veľa..
A čo plánuješ ešte za 25-ku? Naviják alebo niečo podobné...
Máš ho pekný a z popisu čo píšeš si sa tuším zamiloval do 25-ky..
Tak to si tu správne, takých je nás tu veľa..
A čo plánuješ ešte za 25-ku? Naviják alebo niečo podobné...
Mihi
Honzo, také tě vítám.
Traktor vypadá velice slušně, pár prkotin dodělat a bude to mazlik. Ja koupil před rokem a pul nepojízdný ale více méně komplet šrot, takže generálkuju uplně všechno a start je v nedohlednu. Nevypadá to ale, že by mě to rozebiraní, čištění a skládání mělo někdy omrzet .
Jinak take zdravim kolegu jihočecha, já Vltavotýnsko.
Traktor vypadá velice slušně, pár prkotin dodělat a bude to mazlik. Ja koupil před rokem a pul nepojízdný ale více méně komplet šrot, takže generálkuju uplně všechno a start je v nedohlednu. Nevypadá to ale, že by mě to rozebiraní, čištění a skládání mělo někdy omrzet .
Jinak take zdravim kolegu jihočecha, já Vltavotýnsko.
Těžká práce stroji patří, proč se dřít, když dělá za tři..
Honza298: Zdravím do Jižních Čech, domoviny všech traktorů a nejkrásnějšího zemědělského kraje v republice
Tak ať šlape ušák jeden ještě hodně dlouho a dobře se o něj starej, bude ti dělat radost
Tak ať šlape ušák jeden ještě hodně dlouho a dobře se o něj starej, bude ti dělat radost
Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.
TATRA NEZNÁ BRATRA
TATRA NEZNÁ BRATRA
Ahoj, pekný stroj si kúpil a treba pochváliť aj prázdnu skleničku bez oleja
,,Pilní hospodár má pamatovať, abi rozeznal dobru zem od zléj..." Juraj Fándly
Ťapík 25 http://vladman.rajce.idnes.cz/Zetor_25_A/
Ťapík 25 http://vladman.rajce.idnes.cz/Zetor_25_A/