zetor 25 z jihu Čech

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
Honza298

zetor 25 z jihu Čech

#1 Nový příspěvek od Honza298 »

Zdravím Vás nadšenci do těchto krásných strojů. Dlouhá léta jsem si prohlížel toto forum a tajně snil také po takovém traktoru. Dlouhá léta jsme řešili otázku jak dovézt dříví z lesa k naší malé chaloupce na jihu Čech. Sice tam nebydlíme na stálo, ale nějaké to polínko se hodí o podzimním sychravém večeru, aby krb pěkně praskal a hřál. Nějakou dobu sloužila v naší rodině rikša s motorem z jawy 250, ale vždy to chtělo něco trošku silnějšího :). Se zetorem 25 jsem se setkal již v mládí a říkal jsem si že takový traktor jednou musíme mít doma. Několik let jsem jen tak koukal po internetu a sledoval jak ceny traktorů lezou vzhůru, v té době jsem studoval gympl takže jít a koupit taktor jako rohlík na krámě nešlo z finančních důvodů. Postupem času jsem do problematiky zamotal otce i bratra a bylo vymalováno. Teď už jen najít ten správný traktor. Hodně jsem se inspiroval zde na foru za což dodatečně děkuji. Hlavním problémem bylo sehnat traktor v přijatelné vzdálenosti aby se dovoz moc neprodražil. Na internetu se občas objevili hezké stroje ze Vsetína, Náchoda a podobně což je pro mě přes 300km. Jednoho dne se však na inzerci objevil traktor z vesnice za kopcem. Na otcovo "ještě počkáme" jsem nebral ohled a vytočil číslo. Na traktor jsme se jeli několikrát podívat a snažili se zkontrolovat co se dalo, samozřejmě člověk s tím neměl praktické zkušenosti. Po poradě jsme na traktor kývli a bylo to. Vysněný traktor byl doma.

Odvoz proběhl v pohodě. Následovala důkladnější prohlídka. Hlavním úkolem bylo traktor zprovoznit. Původní majitel traktor startoval natáčecím strojem jelikož se nechtěl hrabat ve startéru. Mým prvním cílem bylo zprovoznit elektriku, žhavení a startér. Jelikož byla potřeba traktor trošku provětrat a nebylo ho vlastně jak nastartovat přišla na řadu felicie a lano. Traktor párkrát zabafal a už se jelo. :)

Zde na foru jsem zjistil vše potřebné, nastudoval materiály a schémata, nakoupili se žhavičky a kontrolka žhavení a mohlo se zapojovat. Upozoňuji že většinu věcí dělám jako naprostý laik a snažím se k tomu načíst hromadu informací. Opět zde chválím zdejší forum, protože tím co jsem dělal prošla většina zdejších nadšenců takže jsem vlastně postupoval podle jejich zkušeností a snažil se vyvarovat omylů. I tak se nám podařilo zrušit jednu kontrolku žhavení :). Myslím že se to tu někde řešilo, ale na různých stránkách koluje špatné schéma zapojení, tudíž žhaví pouze kontrolka žhavení a zbytek ne.

Se startérem to bylo horší musel se koupit celý nový rotor. Do té doby se startovalo pouze na kliku. K mému úžasu traktor chytil na kliku hned napoprvé :). V současné době je již startér v provozu. Když je však traktor teplý v lese startujem klikou pořád, nějak se mi to líbí víc.

Na traktoru spousta drobností chybí ale snad se něco sežene, největší problém mi dělá sehnat odpruženou konstrukci pod sedačku. I ve zcela zbídačeném stavu je cena na bazoši kolem 5 tisíc. To se mi překupníkovy dát nechce. Kdyby se vám to někde válelo doma a zakopávali jste o to klidně bych se o to přihlásil.

Hromadu věcí jsem určitě zapomněl, ale třeba se k tomu časem dostanu a rozpomenu se.

Jinak les není daleko a kára také není velká takže se traktor moc nenadře máme ho hlavně pro radost.
Přílohy
Ještě u původního majitele
Ještě u původního majitele

Honza298

Re: zetor 25 z jihu Čech

#2 Nový příspěvek od Honza298 »

Nějaké fotečky, většina je z prvního víkendu co byl doma, dnes už je tam pár nových drobností budu se snažit udělat aktuální foto
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#3 Nový příspěvek od McPeci »

pěkný :) co jsi udělal s původníma kolama??
Robert ;)

každý když něco opravuje má na práci nechtěný podpis

https://www.facebook.com/robert.peciva

http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr

Honza298

#4 Nový příspěvek od Honza298 »

Děkuju za pochvalu, původně to bylo tak že pravý kolo bylo bouchlý a místo něj tam byla ta 28, kterou chtěl majitel vrátit byla jen na převoz. Původní majitel mi k tomu dal ráfek duši i plášť je sice horší, ale to zatím nevadí. Na dvoře jsme to přezuli a bylo to. Časem až tyhle odejdou, jako že odejdou bych tam rád hodil suprácký 13/28 myslím. Nevypadá to na nich špatně. Horší bude je sehnat za rozumnej peníz..

Libor Z25

#5 Nový příspěvek od Libor Z25 »

Ahoj :) zdravím tě tady . Tož koupě dobrá , mouchy se vychytají v průběhu provozu , tak to bývá vždy 8) .celkem pěkný stroj , jinak je v pořádku ? Dělal , nebo děláš novou elektriku, startér a jinak je všechno ok ? Aj oleje si měnil nebo tak ? Ty červené byly ze Supra 35 jak si psal jsou o něco širší a lepší do kopců a do lesa :) .Tak ať traktor dlooouho sloužíí :).Ty Suprácké "28 se dají sehnat okolo 4/5tisíc obě aj s gumama :) jen čekat a hledat dobrou příležitost
Libor :-)

Rondra

#6 Nový příspěvek od Rondra »

Ahoj,vítám Tě tady na fóru,máš moc pěkný stroj 8)
Když jsem viděl název Tvého vlákna tak jsem myslel že někdo píše do mého :smich: ,máme to skoro stejné.
Kde parkuješ?Já 13km od J.Hradce.
Zdraví Ondra.

Honza298

#7 Nový příspěvek od Honza298 »

Jak už jsem psal to širší bylo jen na převoz, časem by se mi tam líbily. Elektriku už mám hotovou světla svítí altík tam už byl jen ho zapojit a krásně šlape, bylo to vlastně skoro všechno připravený jen to pozapojovat. Původní majitel si docela vyhrát s tou plechařinou bylo to pískovaný plus nastřik což mi hodně usnadnilo práci.

Motorový olej jsem měnil hned jako první věc je tam m6a jelikož tam byl i předtím. Tlak oleje mám na volnoběh 2 atm když je v tahu tak i k 6 atm což už mi přijde dost...

časem bych se rád podíval do převodovky v jakym stavu bude olej, ale iluze si nedělám :) jinak řazení jde krásně i z rychlý na pomalou. Ze začátku to chtělo trošku cviku. Letos na zimu přišla do traktoru nemrzka, aby se to nemuselo vypouštět a nebyl prostor ke korozi.

S tím startérem jsem se docela natrápil asi milionkrát jsem ho vyndaval ven a zase zpátky. nakonec jsem koupil novej rotor, protože ten starej někdo soustružil a nějak to tam pomrvil. Koupil jsem nový uhlíky a všechno vyčistil a už krásně šlape..
Naposledy upravil(a) Honza298 dne stř úno 11, 2015 3:15 pm, celkem upraveno 1 x.

Honza298

#8 Nový příspěvek od Honza298 »

Děkuju za přivítání já jsem kousek od Písku. Aspoň vidím že je tu nějaký skorokrajan :smich:

Libor Z25

#9 Nový příspěvek od Libor Z25 »

Tak to je super :) udělal si toho dost.Jo ta plechařina to usnadní hodně :) zas o něco míň práce, fakt to máš pěkný kousek .M6A tam mám taky a jiný ani neplánuju, jezdí to na něj 55let tak to pojede i nadále :) jen sem vyčistil vanu .Startér mě čeká taky, jede ale blbne a nemůžu se na něj spolehnout.mám doma rozházaný druhý , udajně po GO tak t mosím nějak sházat dohromady :)

Honza298

#10 Nový příspěvek od Honza298 »

To máš práce taky dost. Ten startér se určitě vyplatí nejlepší je ta manipulace s ním on je to takovej drobek :) :). Já teď usilovně sháním tu sedačku je to dost boj nikde nic a nebo drahota nezkutečná, ti překupníci mě už štvou traktor koupí za cenu šrotu od chudáka strejdy a rozprodává vesele. Několikrát jsem už psal i volal a ceny 5 tisíc docela masakr. Takže zatím mám jen lavor na baterce a uvidíme :)

Libor Z25

#11 Nový příspěvek od Libor Z25 »

jojo jeden kamarád tady z fora ji sháněl rok .Chce to trpělivost,někdy natrefíš na tak dobrý kup ani nevíš :D ....nakupuju dopředu i když to nepotřebuju kolikrát :D ...

mihi

#12 Nový příspěvek od mihi »

Honza vitaj.... :friends:
Máš ho pekný a z popisu čo píšeš si sa tuším zamiloval do 25-ky..
Tak to si tu správne, takých je nás tu veľa.. :D :smich:
A čo plánuješ ešte za 25-ku? Naviják alebo niečo podobné...
Mihi

rourek

#13 Nový příspěvek od rourek »

Honzo, také tě vítám.
Traktor vypadá velice slušně, pár prkotin dodělat a bude to mazlik. Ja koupil před rokem a pul nepojízdný ale více méně komplet šrot, takže generálkuju uplně všechno a start je v nedohlednu. Nevypadá to ale, že by mě to rozebiraní, čištění a skládání mělo někdy omrzet :D.
Jinak take zdravim kolegu jihočecha, já Vltavotýnsko.
Těžká práce stroji patří, proč se dřít, když dělá za tři..

Sniper

#14 Nový příspěvek od Sniper »

Honza298: Zdravím do Jižních Čech, domoviny všech traktorů a nejkrásnějšího zemědělského kraje v republice ;-)

Tak ať šlape ušák jeden ještě hodně dlouho a dobře se o něj starej, bude ti dělat radost 8)
Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.

TATRA NEZNÁ BRATRA

vladman

#15 Nový příspěvek od vladman »

Ahoj, pekný stroj si kúpil 8) a treba pochváliť aj prázdnu skleničku bez oleja :smich: :smich: :friends:
,,Pilní hospodár má pamatovať, abi rozeznal dobru zem od zléj..." Juraj Fándly

Ťapík 25 http://vladman.rajce.idnes.cz/Zetor_25_A/

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“