Zpracování a topení révím
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Re: Zpracování a topení révím
Dělají tem brikety, jak čtu - http://www.axigon.cz/Firmy/LONE-ZEMEDEL ... _768520_0/
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Re: Zpracování a topení révím
Leo: drtič stojí půl milionu. Dotaci dostali prý jenom na kotel. Pak museli koupit ještě nakladač, který štěpku rozhrnuje aby se lip vysušila. Pak na tu štěpku museli postavit halu. A ukrajinci se jim o to starají a prý ještě jednou předrcují, protože některé kusy jsou velké a ucpávají podavač, ale to už se tu asi řešilo, že jiný kotel nebo jinak seřízený by si s tím možná poradil. Navíc prý musí drtit i ostatním vinařům za úplatu, aby se jim trochu pokryly náklady. Tak nevím jestli jenom nemlží, když firma, co má vinohrady (nebo zpracování réví) jako bokovku, do toho šla. Ale možná na prodeji briket vydělají, ale zase ten nákup lisu, drtičky, sušičky, atd. a když všude čtu, že lis musí jet na tři směny, aby se vyplatil, no nevim...
Re: Zpracování a topení révím
To jsou pálky, to se nedivím, že do toho moc vinařů nejde. A radši to pomulčují.
A k těm ukrajincům. Máme tady vinařství, kde dělají skoro samí ukrajinci. Čechům se tam za minimální mzdu opravdu nechce dělat. A majitel na čechy jen nadává, jak jsou líní. Zajímavé, že jinde s čechy nemají problém, když jim slušně zaplatí, a ještě si můžou vybírat.
A k těm ukrajincům. Máme tady vinařství, kde dělají skoro samí ukrajinci. Čechům se tam za minimální mzdu opravdu nechce dělat. A majitel na čechy jen nadává, jak jsou líní. Zajímavé, že jinde s čechy nemají problém, když jim slušně zaplatí, a ještě si můžou vybírat.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Re: Zpracování a topení révím
Leo: my máme taky zaměstnance, mladýho kluka co za minimální mzdu rozhodně nedělá, ale že by se přetrhnul to určitě ne, vlastní iniciativa žádná a když se zmíním o nějaké odpovědnosti tak mám pocit, že jsem, že jsem si asi dovol moc. Bohužel na výběr z čechů tady moc nemám. A to si mladý už dřív vyzkoušel co znamená, když je šéf k***va a stejně si toho neváží. Asi je nás tu moc a všichni slušní zaměstnanci už jsou rozebraní.
Re: Zpracování a topení révím
U nás si vinaři najímají hodně důchodce, hlavně na sezonní práce, které se dělají ručně. A je o to slušný zájem, každý si chce přivydělat, pokud se slušně platí. A výhoda těch důchodců je, že chtějí pracovat, a něco už o vinohradu ví.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Re: Zpracování a topení révím
Leo: to u nás dělají taky, ale:
1) chtějí dělat pouze na černo
2) ubývá jich
3) chtějí mít pořád práci, neexistuje, že budou chodit jenom na některé práce a některé si udělám mechanizovaně (např. vinobraní)
3b) i když nestíhají, nechtějí výpomoc, jednu práci chtějí dělat až do té další, byť jsou vinohrady zarostlé až hrůza (např. zelené práce)
Pro ostatní: pokud chcete přispět ke zpracování réví, pořád můžete
1) chtějí dělat pouze na černo
2) ubývá jich
3) chtějí mít pořád práci, neexistuje, že budou chodit jenom na některé práce a některé si udělám mechanizovaně (např. vinobraní)
3b) i když nestíhají, nechtějí výpomoc, jednu práci chtějí dělat až do té další, byť jsou vinohrady zarostlé až hrůza (např. zelené práce)
Pro ostatní: pokud chcete přispět ke zpracování réví, pořád můžete
Re: Zpracování a topení révím
Jen se chci zeptat, jestli existuje kotel, kam by se ty slisované balíčky dali celé spálit. A vyschlo by réví v takových balíčkách?
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Re: Zpracování a topení révím
Leo: dle měření to prosychá líp než podrcené na hromadě. A kamna se na to taky dělají. Balík má rozměr cca 40x60cm a můžeš ho i zkrátit motorovkou.
Re: Zpracování a topení révím
Nejsem odborník přes topení ani vinař, ale se zájmem jsem toto vlákno pročetl celé. Při zmínkách o skladování vlhké štěpky mě napadlo: co kotel Klemsa?
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=195
kamarád si postavil menší (asi 15 kW) a je spokojený, nevěřil jsem, že v tom shoří i mokré piliny, ale shořely....
názory na na Klemsu se různí, ale kladné asi převažují...
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=195
kamarád si postavil menší (asi 15 kW) a je spokojený, nevěřil jsem, že v tom shoří i mokré piliny, ale shořely....
názory na na Klemsu se různí, ale kladné asi převažují...
Re: Zpracování a topení révím
uncompromised:
Ty kamna jsem už viděl. Nádhera. A pěkně to hřálo, ale dávali do toho celé polena. Bylo to v hospodě, celý sál to pěkně vytopilo.
Nevíš náhodou, kolik stojí ten balíčkovač, co jsem tu dal jeho video? Tady je k němu nějaké info - http://www.caebinternational.it/w/lang1 ... -1230.html a brožura - http://www.caebinternational.it/w/lang1 ... 1.2014.pdf . Do vinohradu to vypadá šikovně, ale aby pak cena balíčku nebyla taky dost mastná.
Ty kamna jsem už viděl. Nádhera. A pěkně to hřálo, ale dávali do toho celé polena. Bylo to v hospodě, celý sál to pěkně vytopilo.
Nevíš náhodou, kolik stojí ten balíčkovač, co jsem tu dal jeho video? Tady je k němu nějaké info - http://www.caebinternational.it/w/lang1 ... -1230.html a brožura - http://www.caebinternational.it/w/lang1 ... 1.2014.pdf . Do vinohradu to vypadá šikovně, ale aby pak cena balíčku nebyla taky dost mastná.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Re: Zpracování a topení révím
Leo: vyjde na cca půl milionu na to, že buď budeš muset ručně přikládat, nebo ještě drtit, tak je to dost mastný.
Re: Zpracování a topení révím
Tak to je pálka. Takže asi nejlevnější v malém je to buď podrtit mulčovačem, nebo na vidlích za traktorem to vytahat z řádku - http://www.youtube.com/watch?v=5Ur5JRVVvUU a pak to třeba tímto štěpkovačem - http://www.youtube.com/watch?v=zFYhNR5frnQ posekat. Ten štěpkovač má dva podávací válce, tak to drobný bere celkem dobře.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Re: Zpracování a topení révím
Leo: v malým je to tak nejlepší, známý si to dělá na přitápění, ale je to peklo, to vytahovat z té hromady
Re: Zpracování a topení révím
No to věřím, rozplétat tu hromadu. To asi nejlepší by bylo pojíždět se štěpkovačem v řádku a rovnou to do něj házet. No je to dilema, jak na to v malém a co je lepší.
Jak jsem to tedy pochopil, na západě se vinařství musí dost dotovat, když tam mají takový mašiny. Kdysi jsem četl, pokud by se nedotovali francouští vinaři, tak tam vinařství už nejsou a venkov je prázdný.
Jak jsem to tedy pochopil, na západě se vinařství musí dost dotovat, když tam mají takový mašiny. Kdysi jsem četl, pokud by se nedotovali francouští vinaři, tak tam vinařství už nejsou a venkov je prázdný.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Re: Zpracování a topení révím
Leo: přesně tak, všechno dělají dotace a nejen ve Francii. I Čeští zemědělci říkají, že díky dotacím nemůžou prodělat Jen ti menší to mají těžší. U dotací jsou většinou požadavky, že to málokdo z nich splňuje. Např. počet zaměstnanců, obraty apod. Taky dost dotačních programů má minimální výši investice. Takže když ti dají maximálně 50% z celkové investice a minimální vyplacená částka je běžně půl milionu korun, znamená to, že musíš něco koupit za milion a až pak se dozvíš, jestli na to dostaneš dotaci