Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ola

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#946 Nový příspěvek od ola »

60hammer píše:Dotaz : na vanoce jsem dostal domaci klobasky - dal jsem je na balkon "susit" - ted po 20 dne meli na sobe sedou - bilou plisen - tak jsem je omyl vodou a zjistil ze maji na sobe na strevech vsude takove malinke bile carky jak kdyby nejake mini larvy.Je to mozne anebo je to normalni jev pri suseni?

Ahoj,tož to teda nevím,neco takého sa ně vživotě nepřihodilo.Ta bílá plíseň néni nic z čeho bys hneď natáh máry,to opláchneš a zbaštíš alě s takovýma klobásama s tyma ľarvama,lěsti to teda sů ľarvy,bych škrábnůl psom.My klobáse nesušíme,podľa mňa je to o ničem,tagže jich páru narvem do mražáka a zbylých devadesát procent zavaříme do skľének.A sušiť klobáse vénku na balkóně teda nébude gvůli vlhkosti zrovna to pravé ořechové.Už sa ně párkráť stalo,že sa nejakých páru klobásí zapomnělo ve sklěpě a tam sa žádná plíseň neudělala.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

Britt

#947 Nový příspěvek od Britt »

ola píše:
60hammer píše:Dotaz : na vanoce jsem dostal domaci klobasky - dal jsem je na balkon "susit" - ted po 20 dne meli na sobe sedou - bilou plisen - tak jsem je omyl vodou a zjistil ze maji na sobe na strevech vsude takove malinke bile carky jak kdyby nejake mini larvy.Je to mozne anebo je to normalni jev pri suseni?

Ahoj,tož to teda nevím,neco takého sa ně vživotě nepřihodilo.Ta bílá plíseň néni nic z čeho bys hneď natáh máry,to opláchneš a zbaštíš alě s takovýma klobásama s tyma ľarvama,lěsti to teda sů ľarvy,bych škrábnůl psom.My klobáse nesušíme,podľa mňa je to o ničem,tagže jich páru narvem do mražáka a zbylých devadesát procent zavaříme do skľének.A sušiť klobáse vénku na balkóně teda nébude gvůli vlhkosti zrovna to pravé ořechové.Už sa ně párkráť stalo,že sa nejakých páru klobásí zapomnělo ve sklěpě a tam sa žádná plíseň neudělala.
Přesně tak. To chce sucho. Já je měl 2 měsíce na půdě a byly jako čabajky.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

alchstuip

#948 Nový příspěvek od alchstuip »

Podla popisu by som to uz nejedol... u nas je zvykom udit studenym dymom a potom kobasky nechat susit, v murovanej udiarni, ale len ak sa teplota pohybuje okolo nuly a nizsie.
Predpokladam, ze na tom bakone bolo relativne teplo a klobasky sa skazili.

Mozno viac info a fotka by ukazala ....

zetkamz

#949 Nový příspěvek od zetkamz »

sanyo píše:zetkamz - sakra, právě už as týden hubnu, vyřadil jsem plno věcí z jídelníčku, a ty tohle.... Máš to určitě chutný, to je poznat podle fota, pouze bych řekl, že jsou trochu přeuzený, resp. přehřátý - trochu se to ti rozhořelo, nebo si je tam měl déle. Ale zase na druhou stranu, klobásy nestihnout vyschnout určitě, vzpomínám na staré časy..., 20-30 kg klobás nebylo vyjímkou... Dobrou chuť
Chlapci....radši přeuzené a trochu od pekla,jak nedouzené a otravu bontilius bacilus...nevím,lesti sem to napsal správně,ale v překladu je to klobáskový jed,kerý je nekompromisní.....měl jsem v rodině strýca,kerý mě udíl jen asi jednů...zděná udírna,dovolená 3dni a topíl v tom , jak ve vysoké peci a nestačil jezdit s kolečkama s bukovým dřevem..o to nejde,ale v mládí prošel tuším říkál - dokáď žíl - otravů z málo douzených klobásek a už 10 let leží...a to si dávál za každého počasí a éry,aj když jel autem,na lačno sliovicu ,na spálení červa.....dopadlo to tak,že dostal raka ledvin a finýto...
Proto radši víc jak míň a nikdy neostalo....když to stihla moja zachránit,tož neco do mražáku a ostatní,jak píše Ola - do sklének....přitom po vytahnutí ze sklénky to eště provaříš a z nálevu máš základ na polévku....a navíc do každé sklénky vidíš,jak sů na tom v kondici...na sucho také,ale to zas je hned po nich....když chytnů plíseň,tož je to z vlhka a je enom otázka času,kdy s něma šlahneš do popelnice.V žádném případě bych to nejedl a nedál ani nepodařenému sůsedovi přes plot na chuť.
Host do domu - čagan do ruky

Veselda

#950 Nový příspěvek od Veselda »

Právě se chystám se na stavbu malé udírny - bude z lázeňských kamen - na dvě tři kuřátka.
Na uzení masa to asi nebude ale na ohřátí postačí.
Majitel stavebnice značky "ZETOR" - model Z3011 - M1:1 ( viewtopic.php?f=32&t=43465 )
OSEVAN S03-060 (viewtopic.php?f=7&t=57185&p=821538#p821538)

ISEKI TA235

serpenton
Kontaktovat uživatele:

#951 Nový příspěvek od serpenton »

Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..

Veselda

#952 Nový příspěvek od Veselda »

Ahoj,

díky za odkaz - je to moc pěkné, ale pro mne asi momentálně nepoužitelné - jednak to nebudu stavět na svém a jednak bych to nemohl pořádně schovat pod střechu a zbytečně by mi to vlhlo. Nicméně do budoucna určitě cenný zdroj informací.
Majitel stavebnice značky "ZETOR" - model Z3011 - M1:1 ( viewtopic.php?f=32&t=43465 )
OSEVAN S03-060 (viewtopic.php?f=7&t=57185&p=821538#p821538)

ISEKI TA235

radas

#953 Nový příspěvek od radas »

copak letos nikdo nic ? ;-)
Přílohy
023.JPG

zetkamz

#954 Nový příspěvek od zetkamz »

radas píše:copak letos nikdo nic ? ;-)
Ále jo....je to 14 dnů sem klepl pašíka - 187 kilo živé váhy za cenu 43Kč za kilo......bylo z něho 42 litrů sádla a 16 kilo klobásek.....a je skoro po nich....včera sem zaudil,tož do silvestra vydržíme....v březnu zas....hlad je hlad.. :D
Host do domu - čagan do ruky

radas

#955 Nový příspěvek od radas »

no tak to já měl asi svalovce půlka 49,90půlka cca 45 kg a špeku na škvaření cca 4 kg na maso se teprv chystám zatím si hoví v láku

honza461

#956 Nový příspěvek od honza461 »

Ve čtvrtek jsme koupili pul letošního bejka.bylo asi 80 kilo ta pulka,tak ořezy zustanou na klobásy.ale až po novém roce,Protože se dělaly nedavno,a kdo by to pořád do sebe cpal. :)

marek a adam

#957 Nový příspěvek od marek a adam »

no letošni ještě nejsu ale aspon foto budu zase dělat až v unoru zatim pašik roste

Obrázek

Lipták

#958 Nový příspěvek od Lipták »

Všem výrobcum, konzumentum a těm co mají rádi domácí pochutiny z udírny přeji PLNÉ UDÍRNY A ZDRAVÝ ZAŽÍVACÍ TRAKT
No a když už su tady tak mám malé dotázek, jak docílit při výrobě salámu, aby po vychladnuti šel obal dobře sloupnout. Čekají nás klobásky a děláme aj salámy a nekdy to neni možny oloupat a nikde sem nenašel nejakou radu jak na to.

tomous

#959 Nový příspěvek od tomous »

zevnitř namočit vodou.

ola

#960 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,sa ně ani nezdá,že by to rvál do suchých sáčků,ináč s tým žádné iné ciráty neděláme a lůpe sa to úplně normálně.Ináč sme také dělali kolobáse.Syn lépnůl sedm ovcí,k tom přidali vepřovinu a v pondělí sem také udíl a včiľ sme salám nedělali.

Obrázek
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“