Tonyho štěpkovač

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Odpovědět
Zpráva
Autor
jarda avsop

Re: Tonyho štepkovač

#121 Nový příspěvek od jarda avsop »

bydlím 3km od Jaroměře mužete se přijet podívat

naftak

Re: Tonyho štěpkovač

#122 Nový příspěvek od naftak »

Prosím Vás bolo by možné poslať fotku Vášho špalíkovača aby sme sa mohli inšpirovať, nakoľko mi nie je jasné ako použiť tie dve platne.
Ďakujem
Nakoľko som postavil jednorotorovy špalikovač klasika štyri nože a bere mi max 3,5cm. Hrubšie zadusí motor.

oco13

#123 Nový příspěvek od oco13 »

Silnejší motor, iný prevod , zotrvačník - možností je viac. Pri jednorotore sa principialne seká material nôž voči platni - tá je naspodku a nože by sa mali o ňu jemne šúchať , medzera tak 0,1mm

naftak

#124 Nový příspěvek od naftak »

Áno, máš pravdu, všetko je tak ako si napísal.
Na zotrvačníku sa pracuje...
Prevod je už komplikovanejšie zhotoviť a silnejší traktor nemám.

Preto zaujala tá verzia s dvomi platňami, zaujímalo by ma ako to v reáli vyzerá. Možno by mi aj to pomohlo.
Má niekto odskúšané aký priemer je možné sekať jednorotorovým špalíkovačom keď sa seká o spodnú platňu a nôž ide tesne nad platňou tak aby sa jej nedotkol?
Vďaka

filo

#125 Nový příspěvek od filo »

Jarda tu už zdá se nebyl skoro 4 měsíce. Nějaké obrázky tu po foru putují, zkus hledat třeba v tomhle vlákně http://nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?t=48430

Co si pamatuju, má to 5 nožů, nejsou kolmo ale sklopené. Ty dvě desky jsou zalomené ale to není tolik podstatné pro tloušťku materiálu, ono to je hlavně o tom, že o tu druhou se ten špalík odtrhne a tím se zmenšuje riziko nedoseknutí. Je to stejné jako ty malý zahradní frézy, tam se jede proti hliníkový desce a šteluje se to natěsno, tak aby to lehce bralo šponu. To ale u většího stroje s ocelovou deskou moc nejde.

Jardovu hlavu mám ve špalíkovači, i když ne přímo od něj, koupil jsem to z druhý ruky. S elektromotorem 4kW to dokáže tak do 8cm, pokud to je čerstvý a není to moc houževnatý. Jinak se buď zastaví motor, nebo klouznou klíňáky. Hnaný to je pes převod cca 1:2 a pak převodovku z Trabanta, tlustý klacky jedou na 1, to je na hlavě tak cca 60 ot. Pravda je, že už to blbě vtahuje (mj kvůli nešťastné konstrukci násypky).

Pár fotek mojeho je tady https://filolanovedrahy.rajce.idnes.cz/ ... 1_elektro/ ale zrovna ta zalomená deska tam moc vidět není. Je to tak, že se štípe proti tomu, co je nahoře a druhá deska se pak láme dolů v úhlu cca 100st.

Honza

filo

#126 Nový příspěvek od filo »

Ještě ten Jardovo se silnějším motorem (13k benzín) zpřevodovaným na cca 100ot tuším dokázal jít na cca 10cm, pak už se to do toho nevejde a ta fréza to zmáčkne k desce ale neslisuje.. i já jsme s tím bojoval, záleželo, co se tam nacpalo za strom. Třeba javor je relativně křehkej a čerstvej to dávalo dobře ale myslím, že když se mi v hromadě vyskytla nějaká vrba, nebo tuším planá třešeň, tak tu to netnulo ale jakoby zmáčklo a rozmáčklo na vlákna a pak se to zastavilo na slabším kusu.

H.

naftak

#127 Nový příspěvek od naftak »

Ďakujem za odpoveď.
Ak som správne vytušil tak velký vplyv na na priemer špalikovaného dreva má táto skutočnosť:
nože nejsou kolmo ale sklopené k platni
Aspoň mi to tak vychádza + otáčky

So zotrvačníkom sa možno dostanem na priemer 4cm, viac určite nie.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“