Tomovo TZ 4K 14

TK, MT, Vinea, Cabrio, Vega, Yukon, Farmář

Moderátoři: Tata, Tom

Zpráva
Autor
Jenik.F
Kontaktovat uživatele:

Re: Tomovo TZ 4K 14

#796 Nový příspěvek od Jenik.F »

Ahoj Tome,
PON orá dobře, ale bude to taky o nastavení a zvyku ;-) Oral jsem s ním letos prvně, na hlíně dobrý, na drnu špatný, šel moc hluboko a nazaklápěl, nebo zaklápěl jen u první brázdy a pak jen na půl! A padal moc hluboko!
Na poli pak na hnoji jsem ho lehce zkusil po třech brázdách poštelovat (no, to byly spíš hadi, než brázdy) a pak šel mnohem líp a lehčejc i proti kopci. A než jsem dooral do konce, tak had byl srovnanej.
Nevěš hlavu a neprodávaj zatím, zkus poštelovat ;-)
Žádný učený z nebe nespadl a proto mám hubu a radši se zeptám. No a ... :-D
MT 8 150.32 a čelní nakladač ND 5 060 z Humpolce
MT8-132.2; TON; Bubnovka 130; Cronimo EF 125; NSN10 2B; PON 25
PF 62 a všemožné nářadí k ní

thovt

#797 Nový příspěvek od thovt »

ZELENÁČ

#798 Nový příspěvek od ZELENÁČ »

Tady se Tome podívej na dvě videa od jednoho člověka s jedním traktorem, dokonce bych řekl že i na jednom políčku.
Obojí orba na jedničku jednou pon a jednou nejspíš doma upravovaný dvojáček.
Myslím že každý si musí udělat názor o tom který zaklápí a který ne.

https://www.youtube.com/watch?v=i4JpLpr9LHk

https://www.youtube.com/watch?v=zdoxAyRqmaw

Já jsem dával ponu už třetí šanci a pořád nic. Zaorával jsem hořticu a polovina mi jí roste vesele dál protože zůstala venku.
Podotýkám ale, že mám dost těžkou hlínu a dvojka už to neutáhne tak musím za jedna.

Tom

#799 Nový příspěvek od Tom »

Jo, jak píše Jeník i Zelenáč.... Různě se zahlubuje, třetí bod mám už vyšroubovaný co to jde, než se zahloubí to trvá cca 4 m a to je podle mě hodně. A kousek dál se to zahlubí zase na 25... i víc... sedím celou dobu na blatníku a vyvažuju. Traktor má rozteč 82 cm. Do vedlejší díry to zkusím dát, stejně ořu jednostranně. Sousedce jsem oral po zeleném hnojení a taky to z toho kouká. Hnus. Oral jsem na dvojku. Na jedničku to neotočí vůbec. Traktor si šahá na dno, ale to mi je v tomhle případě jedno. Je to na to konstruované, tak ať se snaží. Na ten pluh od Dabaki a videa mrknu... Mám tady rozložený koňský dvoják obracák, vypadá hodně pěkně, je teda nekompletní, ale zkusím ho nějak nahrubo složit a uvidíme... nevím ani co to bude mít za záběr...
Edit: díval jsem se na ta videa, a ten dvojáček oře moc pěkně :) U toho nápadu s koňským dvojákem mě štve to, že asi nebude orat tak hluboko, jak bych chtěl... Ten DP 16 od Dabaki vypadá hodně pěkně, ta cena je také velmi příznivá... Jsi s ním tedy spokojen, jo?
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

thovt

#800 Nový příspěvek od thovt »

Ahoj Tome už jsi někdy hýbal s plazovými patkami na pluhu ty ti určují hloubku. Na můj odkaz ses nedíval.

PULDrapalik

#801 Nový příspěvek od PULDrapalik »

To druhý video,ten pluh neorá jako dvoják ale jako jednoradličnej s předradličkou,robert xxx má PONem pěkně zoranou louku,vůbec bych to nečekal.

Tom

#802 Nový příspěvek od Tom »

Thovte, Tvůj odkaz znám, letos už tady takové rozsáhlejší debaty ohledně PONu byly, tak jsem je sledoval, teoreticky jsem se připravoval už loni, když jsem ho pořídil. S patkama jsem hýbal, byly namontované úplně nahoře, tak jsem je posunul dolů, aby mezi jejich držákem (odborný výraz bohužel neznám) a patkou bylo místo. Vyřešilo to to, že nemám třetí bod tak vyšroubovaný, mám nový rámový závěs do kat. 1, tak třetí bod mám v té nižší díře, to taky to natažení třetího bodu snížilo, ale zahlubuje se to pořád. Zahlubuje uprostřed brázdy. Ale než se na začátku zahloubí, tak fakt to celkem dlouho trvá, takže ty začátky jsou naorané dost málo :(
Jo, Robertovi to oře pěkně... hodně by udělal i ten silnější motor, ta čtrnáctka nemá síly na rozdávání.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

ITS

#803 Nový příspěvek od ITS »

To pomalé zahlubování mě také vždycky štvalo. Letos ale pozoruju, že ten pluh mám asi natažený. Hned je v zemi - to je fajn. Orá stejně na 1 i 2 ( dvouválec). Hloubku celkem drží a konec plazu jede 5 cm nad dnem brázdy. Takhle pluh seřizuju u jednoho souseda. U pole míval třešeň a já každý rok zaháknu nějaký kořen. Vím o tom, čekám to a on se objeví někde jinde, kde už valím na dvojku. Právě tam jsem roztrhl jednoradličák s předradličkou, který jsem ještě neopravil.
To uspokojivé orání platí pro zahrádku,kde je čisto. Stačí kousek trávy s propojeným kořenovým systémem a nezaklopí.
Ten Deleks DP 16 je dost podobný. I když tady ta velikost 35 vypadá pěkně https://www.youtube.com/watch?v=qJpSgIbfR30
V trávě by mu to také nešlo.

thovt

#804 Nový příspěvek od thovt »

Tom píše:Thovte, Tvůj odkaz znám, letos už tady takové rozsáhlejší debaty ohledně PONu byly, tak jsem je sledoval, teoreticky jsem se připravoval už loni, když jsem ho pořídil. S patkama jsem hýbal, byly namontované úplně nahoře, tak jsem je posunul dolů, aby mezi jejich držákem (odborný výraz bohužel neznám) a patkou bylo místo. Vyřešilo to to, že nemám třetí bod tak vyšroubovaný, mám nový rámový závěs do kat. 1, tak třetí bod mám v té nižší díře, to taky to natažení třetího bodu snížilo, ale zahlubuje se to pořád. Zahlubuje uprostřed brázdy. Ale než se na začátku zahloubí, tak fakt to celkem dlouho trvá, takže ty začátky jsou naorané dost málo :(
Jo, Robertovi to oře pěkně... hodně by udělal i ten silnější motor, ta čtrnáctka nemá síly na rozdávání.
Máš plazové patky v pořádku, měl jsem je zničené dělal jsem nové , podívej na spodek musí být rovné v jedné ploše.
Zkoušel jsi přestavět závěs na hřídeli, která má vyfrézovaný zuby, dat ramena výš ve spuštěné poloze.
TZ 4K 14 by mělo orat na rozchod kol na 880 mm měřeno od středů pnematik nebo co máš ty 820mm akorát děláš menší skývu. Závaží hlavně na předek, pluh předek zvedá pokud nepoužíváš plovoucí polohu .
Hloubká orby nastavit 16 cm na18 cm zajede sám nerovností pole. No a předradlička pluh taky hodně podrží ta má tendenci táhnout na horu.
U mne MT8-132 jezdím na rozchod 1000 mm.

Dále mém odkaze je hloubkové kolečko originální, které se dodávalo pokud pozemek nebyl rovný, velice záleží na-vlhkosti půdy a struktuře, když pole je někde mokřejší někde sušší,tak to dělá problémy.

I když mi orá pro mě dobře, vyvíjím k pluhu prototyp hloubkového kolečka jako u mnoho radličných pluhů.

DYK

#805 Nový příspěvek od DYK »

No a jak to teda je, když jsem se díval na ta videa? Jde udělat kloubákem rovná brázda nebo nejde?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

thovt

#806 Nový příspěvek od thovt »

ITS píše:To pomalé zahlubování mě také vždycky štvalo. Letos ale pozoruju, že ten pluh mám asi natažený. Hned je v zemi - to je fajn. Orá stejně na 1 i 2 ( dvouválec). Hloubku celkem drží a konec plazu jede 5 cm nad dnem brázdy. Takhle pluh seřizuju u jednoho souseda. U pole míval třešeň a já každý rok zaháknu nějaký kořen. Vím o tom, čekám to a on se objeví někde jinde, kde už valím na dvojku. Právě tam jsem roztrhl jednoradličák s předradličkou, který jsem ještě neopravil.
To uspokojivé orání platí pro zahrádku,kde je čisto. Stačí kousek trávy s propojeným kořenovým systémem a nezaklopí.
Ten Deleks DP 16 je dost podobný. I když tady ta velikost 35 vypadá pěkně https://www.youtube.com/watch?v=qJpSgIbfR30
V trávě by mu to také nešlo.
Má hloubkové kolečko to je ten rozdíl a je to jednodušší nastaveni.

http://img4.lapunk.hu/tarhely/kertitrak ... 101164.jpg
http://img2.lapunk.hu/tarhely/kertitrak ... 101166.jpg

Kinza

#807 Nový příspěvek od Kinza »

DYK píše:No a jak to teda je, když jsem se díval na ta videa? Jde udělat kloubákem rovná brázda nebo nejde?
no táta s bráchou ořou TK bez závaží s PONem už cca 20 let ,mají políčko v kopci a dříve s tím bojovali brázdy jak had, pak udělal vedení pravého ramena, takže jsou ramena do stran napevno a už mají brázdu skoro rovnou a jsou spokojení jak to jde pěkně orat a nevypadá to pod prase

PULDrapalik

#808 Nový příspěvek od PULDrapalik »

Jo de to ale obracákem je to lepší bych řek

ITS

#809 Nový příspěvek od ITS »

Jde to a už jsme to tady probírali. Je jedno, kolik radlic a jestli obracák. Základem je pluh na čepu jako má PON. U pluhu APO je pevné uchycení v ramenech. Věřím, že konstruktér chvíli řešil dilema, jestli tak velký pluh dát na čep, nebo na ramena. Ramena bylo jistější řešení. Doma dělané jednostranné dvojáky jsou na videích na čepu dosti časté. Je to správné řešení pro kloubáky.

PULDrapalik

#810 Nový příspěvek od PULDrapalik »

APO má sice pevné uchycení v ramenech,ale ramena musí být volná,nikoli utažené šponováky,a je to pluh vyráběný za 050,ne za kloubáky

Odpovědět

Zpět na „Naše malotraktory“