Prepac ale to krajadlo na postavenie pluhu nema velky vplyv, aspon podla mna. Inak super. . A mohol si to v pohode nechat vo vlakne o postaveni pluhu voci traktoru. Myslim ze tam by to lepsie nasli ti ktory by to potrebovali.PULDrapalik píše:Todle uchycení je lepší,ramena mají větší možnost chodit do stran a třetí bod není ničím omezován,šponováky sou navolno a je to dosaženo nastavením záběru a hloubkového kola s krojidlem které je nastaveno asi o 3 cm mimo osu plazu,víc do záběru,táhne pluh do strany
Drápalikovo Mt 8 132.32
- pavolmakys
Re: Drápalikovo Mt 8 132.32
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)
-
To krojidlo má na postavení pluhu velký vliv,ten pluh váží cca 220 kg a když máš špatně nastavené hloubkové kolo s krojidlem tak nastavením záběru pluhu moc nezmůžeš,musí se to nastavovat vzájemně a navíc mám pluh postavený mimo osu traktoru kvůli rozchodu kol,proto ho mám nastavené kolo s krojidlem tak aby to táhlo do záběru,při správném rozchodu kol je krojidlo s osou plazů. Protože se většinou motám po malých a členitých pozemcích tak je potřeba mít co nejmenší zbytky nezoraného,proto je traktor na úzko a pluh dvouradličný obracák. Zkusím vyfotit to krojidlo vůči ose plazu,třeba to popisuju blbě
-
Tak jsem sehnal originál šroubovací čepy, ale je tam 22 průměr a závit M22 na APU je díra 20 mm. Takže průměr stáhnu na 20mm a závit přeřežu na M20 (M22 a M20 má stejné stoupání) tím pádem žádný zásah do pluhu, je se oddělá ačko které je na třech čepech. Jen přivařit dvě pásoviny s dírou pro čep třetího bodu.
-
To je dobré řešení . K tomu ideálnímu bodu tahu za přední nápravou,zkus roztáhnout šavle a "prodloužit" je třeba latí ,potom naladit ten bod a podle toho udělat čepy na pluhu
-
Na tvou radu jsem měřil traktor, pluh a kreslil jsem si to. Po vyčepování áčka jsem si myslel, že použiju díry pro čepy, ale podle mého kreslení a moudrých knih je to o 50mm níž a nevím jestli by to nevadilo. Všude na nákresech nastavení pluhu jsem viděl při záběru šavle v rovině. Pokusím se vložit co jsem nakreslil. Dělal jsem to v poměru co jsem naměřil a nebo vyčtl v manuálu na síť, tak si myslím, že nebudu moc vedle. Pánové přemýšlejte a raďte než se do toho pustím abych nedělal pokus - omyl.
Myslím si, že ta výška ramen v pracovní poloze - tedy těch 50mm pod rovinou uchycení na traktoru, je ideální. Směřování třetího bodu je také ideální. A co se týká toho průsečíku = ideální bod tahu. Tomu vůbec nevěřím. Už jsem to někde psal a pak jsem ještě viděl to video o nastavení pluhu od pavolmakys. A už tomu tím tuplem nevěřím. Pravidelný lichoběžník ramen souvisí jen se stabilizací tahu. Drápalíkovo vychýlení ramen je proti všem pravidlům ( těm, která nechci pochopit) a orá o sto šest. Pluhu chybí boční regulace - a ničemu to nevadí.
-
Je pravda že moje nastavení ramen je proti všem pravidlům a souvisí to i s tím že je zde lehká půda,v jiné půdě bych musel roztáhnout kola. Jakou boční regulaci máš na mysli?
Mám na mysli možnost posunout pluh do strany oproti ramenům. Tak je to na videu od pavolmakys. Šířku první brázdy nastaví tak jak ty - tedy hlavně náklonem pluhu na svislém čepu a pak teprve posunou závěs pluhu tak, aby ramena svírala ten lichoběžník. Tento posuv je dělaný lichoběžníkovými rameny pomocí změny jednoho z úhlů lichoběžníku. Nebo jeto prostý posuv na rybině.
-
ITS Myslíš si, že konec ramene o 50 mm níž směřující vzhůru k průsečíku je v pořádku? Ale to by ale i ideální bod byl jinde.
Začínám si připadat jako bojovník proti ideálním bodům. 50mm je vzhledem k boření a poskakování traktoru bezvýznamný rozměr.
-
ITS Možná 50 mm na velkém traktoru nic není , ale na malotraktoru? Já jsem spíš chtěl vědět, jak to ovlivňuje - směřování ramen k pluhu, co je lepší směr vzhůru, vodorovně nebo dolů?
Je to úplně stejné jako závěs pro vlek ( myšleno hlavně pro čtyřkolový vlek). Horní přispívá adhezi a dolní nadzvedává kola. Tah má snahu rameno narovnat = nadzvednout kola traktoru , pokud je rameno šikmo dolů k traktoru. Pokud je šikmo nahoru k traktoru, pak přitahuje kola k zemi.
-
ITS Tak tohle jsem nevěděl, tak nyní jsem o něco chytřejší. Já se domníval, že jen směr třetího bodu roděluje zatížení. Možná tobě přijdou moje otázky moc primitivní, ale pro mne je to poučné. Díky za trpělivost.
Zatím se nepřidal žádný zdejší zemědělský profesionál. To je škoda. Snad si nás za chvíli všimnou.
-
Proto jsem to dnes otevřel a čekal jsem hromadu názorů a odpovědí a ono ticho po pěšině. Asi to nikoho nezajímá.