Nastavení pluhu na orání

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
pavolmakys

Re: Nastavení pluhu na orání

#301 Nový příspěvek od pavolmakys »

Ako som pisal vyssie, otec ma hlavy tohto typu, trojak, traktor 6711 bez predku, vyrazne pomohli zaklapace. Na tom mojom hranatom zaklapace dobre nefunguju lebo maju blby uhol (s original drziakmi), hladia zem zvrchu. Aspon je to moja skusenost.
Naposledy upravil(a) pavolmakys dne stř říj 29, 2014 8:20 pm, celkem upraveno 1 x.
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)

pavolmakys

#302 Nový příspěvek od pavolmakys »

UR1SK píše:Mam ho takto, ale keď vyjdem z traktora a pluh je zaoraný tak je trochu povolený. Ty máš PH1-434 ? Ja neviem, či by som ho bez predku potiahol.
S dobrymi gumami asi hej. Teraz ako som to nastavil, tak mozem ist pri hlbke cca tych 18 cm aj bez predku, ale sem tam sa zahrabe, mam cca 1cm vzorok. Zalezi na pode kde oriem. Akonahle zapnem predok, a to mam "iba" manzetovku, tak je to ok. Predtym bez predku ani prd.

Auto-klassik

#303 Nový příspěvek od Auto-klassik »

UR1SK píše:Ešte sa chcem opýtať, zaujíal by ma názor aj p.Auto klassika, keby som vymenil odhrňovacie dosky, tie čo mám na pluhu
Obrázek
za tieto :
Obrázek
či by sa zlepšilo zaklápanie, tieto dosky od opalu vyzerajú väčšie.
Na té fotce mě zaujalo to dláto .Nevím proč je tak hluboko nastavené a vůbec to nemůže mít nějakou výhodu ,spíš naopak ?
Například to dělá nerovné dno.
Nyní k odhrnovačce,tak pokud mě fotka neklame,tak je to 30-ka odhrnovačka a pokud tam dáš 35-ku,tak mám vyzkoušeno na PH 1 441 se zlepšilo obracení,zaklápění.

staník

#304 Nový příspěvek od staník »

Jen jeden postřeh. Mám na pluhu co jsem koupil (byl to špatnej kup) první slupici s roztečí těch dvou spodních šroubů na odhrnovačce 21 cm a ty dvě zbývající mají rozteč těch šroubů 15 cm.
Na té s roztečí 21 cm byla taková odhrnovačka co tam kolega chce dávat.
Takže musím shánět jinou slupici na rozteč 15 cm.
Mám Roudnickej trubkovej pluh 3 PN 35 jako kolega. Tak si raději taky zjisti jestli ti to bude pasovat.
Dílna je dílna
Pokud na něco zapomenu tak mi to prosím připomeňte.

UR1SK

#305 Nový příspěvek od UR1SK »

Auto klassik, ďakujem za odpoveď. To dláto keď je pluh na zemi tak je v línii s lemešom, takže dno brázdy neryje. Myslím, že aj na fotke vidno ako sedí na doske podloženej pod pluhom. Schválne som dnes na dvore pozeral na Lemken Euro Opal, tiež keď je položený na zemi tak dláta nejdú pod hranu lemeša. Samozrejme súhlasím, že ak nie je pluh priečne a pozdĺžne vyrovnaný, tak dláta môžu spôsobiť ryhy na dne brázdy a prípadné problémy so stabilitou pluhu počas orby. Ja som tie dláta nahodil keď bolo tak sucho, lebo mi nechcel liezť pluh do zeme. Týmto sa to podstatne zlepšilo.
Staník díky za postreh. Dal som si preveriť u dodávateľa ND rozmery dier. A keď budú sedieť diery objednám si tieto väčšie dosky, keď mi auto klassik potvrdil, že budú lepšie pracovať.

Auto-klassik

#306 Nový příspěvek od Auto-klassik »

Tak to mě zkreslila ta fotka,ale tláta jsou dobré především pro orby nad 25cm tlustý břit ,zvetšení břitu na tl.Pro orby i pro tažný odbor je základem max 1mm . 3mm= až o 50% větší tažný odpor a o cca 25%vyšší spotřeba.

UR1SK

#307 Nový příspěvek od UR1SK »

Díky klassik, zoberiem si z toho ponaučenie, ešte mi zostalo jedno pole, tak prebrúsim lemeše, predpokladám, že teba brúsiť zadnú plochu. Je aj nejaký predpísaný uhol?
Obrázek
Tie moje lemeše majú teraz určite hranu 3mm.
Tie čísla čo si napísal určite stoja za tú trochu práce s brúskou.
A ináč tie dosky čo som písal, by mi nepasovali, sú to na 25 ky hlavy. Teraz mi volal dodávateľ.
Majú spodnú rozteč skrutiek 9 cm.
Ja mám na mojom pluhu spodnú rozteč 15 cm.

Auto-klassik

#308 Nový příspěvek od Auto-klassik »

Hodnoty ,které jsem uvedl jsem dozvěděl ze zkoušek orby.Snad 100 let se ostří pluhu celou dobu kovalo až cca posledních
20 let kdy se šetří /já říkám šidí/,ale to šetří výrobci zákazníky stojí všechno více tj více zaplatí za výrobek a více zaplatí podruhé,protože výrobek má horší vlastnosti-měně vydrží,je nehospodárný.....Je to jeden velký podvod na zákazníky/ ,dělá
se to jinak ,ale ne vždy úplně správně.
Obecně většina ostří má úhly kolem 30 stupnů.

pavolmakys

#309 Nový příspěvek od pavolmakys »

Neviem ake mas lemese ty, ale co mam ja, tie su kovatelne a brusenie je naznacene presne s opacnej strany, normalne z prednej casti. Neviem ci tie ktore sa nedaju kovat, ale iba brusit sa brusia prave takto.
Ak budes orat, hod fotku, pohlad zvrchu ked sa postavis na pluh, aby bolo vidiet postavenie pluhu voci traktoru, a fotku kde bude vidiet postavenie ramien.
Pretoze si pisal ze ta taha do zoraneho (lebo bol hnoj, co ak by aj malo vyznam, tak by ta malo tahat prave do opacnej strany), ale pritom ti lavy cap predbieha pravy. Ak by som mal lavy pred pravym, to znamena ze som sa snazil vykompenzovat tahanie von z brazdy. Bola by moznost ze sa s tymto postavenim capov snazil vykompenzovat polohu ramien, ktore sú prilis vpravo. Nieco tu nesedi a ak chces, rad sa na to pozriem.

thovt

#310 Nový příspěvek od thovt »

Dnes je problém nalézt kováře který by ti pluh vykoval, buď jsou kovaři umělečtí nebo kovou podkovy , ostří na pluh se mi 3 kovaři vykašlali že to nědělají, ve škole kovařu mi to vykovali.

vykované ostří muže te vidět na PON 25 tady http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 96&t=63817

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#311 Nový příspěvek od Antony30011 »

Já mám na dvou radlicích ohlé ostří. Jedno do radlice a jedno za radlici. Co s tím? Kupovat nové nemá smysl, v naší kamenité půdě je o zase hnedka vohlý :-/

thovt

#312 Nový příspěvek od thovt »

Vyklepat do správného tvaru a navařit COčkem nebo elektrikou 1,5 mm elektrodou výztuhu,
nebo sundat ostří a hodit do výhně potom hodit do vyjetého oleje.

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#313 Nový příspěvek od Antony30011 »

Na vyklepani je to mala plocha. A vyhen nevedu. Pokusim se to vyfotit

Auto-klassik

#314 Nový příspěvek od Auto-klassik »

Vyvaření Co-čkem je škoda času ,protože ten svar má malou trdost a odolnost proti abrazivnímu opotřebení.
Navařovat se nedají asi všechna ostří ,aby se dosáhlo dobrých výsledků s tvrdostí kolem 50HRC.
Názor "sundat ostří a hodit do výhně potom hodit do vyjetého oleje"K tomu se raději vůbec nebudu vyjadřovat,to nemá
smysl.

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#315 Nový příspěvek od Antony30011 »

A co bys teda doporucoval ty, Klasiku? Ohla je spicka ostri asi 1-2cm

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“