fortschritt ZT 303

Holder, Fendt, Hanomag, Porsche, Itma, Fiat, NewHoland, Valtra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
ZT323A

Re: fortschritt ZT 303

#3496 Nový příspěvek od ZT323A »

to CBS:
Tu nádrž na olej před zadním pravým kolem tam mám taky. Když jsem měnil simerink na vývodové hřídeli, tak jsem olej vypustil šroubem pod převodovkou, a po výměně jsem ho naléval víčkem na filtru před touto nádrží. Jelikož jinudy bych ten olej do převodovky nedostal. v kabině nikde na podlaze nalévací otvor nenašel. Prostě jestli na převodovce z vrchu je, tak bych musel rozházet podlahu, a to se mi nezdá, že by s tímto v německu počítali. Podle mě ta nádrž slouží jako vyrovnávací, aby při zapojení nějakého nářadí, na které je jsou potřeba vnější hydr. okruhy, bylo stále dost oleje pro převodovku.
Ondřej

CBS

#3497 Nový příspěvek od CBS »

To ZT323A: Môže byť, 323 moc do detajlov nepoznám, len som si pamätal, že malo nejakú nádrž pod kabínou. 8)

pavel zt-300

#3498 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

Čus klucí, nevíte jestli pasuje na rozvodovku zt-300 převodovka ze zt-303?možná bych měl možnost mít převodovku zt-303 která byla cca před 6ti lety generálkovaná avšak jelikož zemědělství zrušil nebyl do ní od té doby nalitý olej co si o tom myslíte mělo by to být ok?jde mi o to že bych to předělal na zt-303 ale úplně nevím zda bude dobrá no. a nevíte někdo kolik váží?

hotday

#3499 Nový příspěvek od hotday »

Zdarec pani, konecne nieco na pokec...
ano, 323 ma hydraulicku nadrz na pravej strane pod kabinou, ma tam aj taku kontrolnu hadicku, neviem, ze ako to presne vyriesili majstri v ndr a ako funguje to hydralicke cerpadlo, ze si to dokaze nasat olej samo...to by ma fakt zaujimalo...ale je fakt, ze 323 este nemam vobec prebadanu...je tam na mna prilis vela hadic a vsetkeho mozneho...
to pavel zt-300:
ako pasovat ti to bude, ale kombinovat staru prevodovku s novou??? okrem toho, pokial neotvoris horny dekel, tak nic nezistis...samozrejme, ked to chces prehadzovat, tak musis vymenit aj hrusku, musi byt sparovana s tanierovym kolesom a to ked chces prehodit hrusku, tak musis rozobrat polku prevodovky, cize oddelit spojkovy zvon od prevodovky, horny redukcny hriadel von, na hruske je jedna segerka, tu musis vybrat, inac hrusku nevytiahnes. treba pocitat s tym, ze bez kvalitnych segerovych kliesti s nou ani nepohnes...okrem ineho, ked chces vybrat prevodovku, bez toho, aby si bral dolu kabinu a ram, tak motor von, nadrze von, rozobrat spojku, celkom slusna robotka...bez dobreho zeriavu by som sa do toho urcite nepustal. inac, si nevravel vtedy, ze ked si kupoval zt, tak si sa rozhodoval medzi touto 300 a 303 co mala slaby motor??? nieje jednoduchsie predat tuto 300 a kupit 303 so slabym motor a prehodit len motor??? tak ci onak podla mojho skromneho nazoru, ked chces mat 303 tak jednoduchsia cesta asi vedie cez kupu komplet traktora a pripadne drobne opravy ako su motor ako menit prevodovku na 300 za 303. ak vies o dobrej prevodovke, tak to radsej ponukni poulmovi, on by jednu urcite potreboval, zt su unho v dost velkej permanencii a ty ked behas raz-dva krat do roka, ti urcite vydrzi aj trosku podratejsia. podla mojich skromnych vypoctov by prevodovka na zt mala vazit cca okolo 350kg max 400kg. obal som teraz daval do srotu a ten vazil 170kg a creva z nej sa mi vosli do jednej 60l bandasky.

a teraz len tak pre info, som bol na stk, vsetko bolo ok, jedine co sa im nepacilo bolo, ze na prednej naprave mam velke "balony" atd...inac do toho velmi nevrtali...keby som mal predne svetla este na sirsie a tiez sirsie blatniky, tak by si ani nic nevsimli...najviac sa mi ratal jeden technik, ked mi tam rozpraval, ze ako som ja stal do plienok ked on uz zt videl, atd...ja som mu len pritakaval a tichucko som sa usmieval, lebo rovno pred nosom mal turbo motora a to mu vobec nevadilo... :D blbecek! druhykrat som sa smial na tom, ako mi ukazoval na dupeldiskove matky na prednych kolesach a ze ci to je original...pokial ja viem, tak ano...proste o 303 ten chuj nemal ani len sajnu, hlavne ze do vsetkeho vratal...inac, chcel som poprosit kolegu zt323A ci by mi prosim nemohol zmerat sirku prednych blatnikov, aby som sa potom o dva roky nachystal a pekne to prerobil...

pavel zt-300

#3500 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

Ahoj, no já jsem nemyslel kombinovat převodovku zt-300 a 303 já jsem je chtěl vyměnit a pak dát nápravu zt-303 a tím by mi vzniklo zt-303. Ale když říkáš že nesedí hruška tak na to prdím to je kopa práce ještě měnit hrušku do toho bych se nepouštěl :D :D no uvidím jestli mi pošle fotky ten týpek vůbec už mi je posílá 10dní a zatím nic a pořád říká jinej den. jako to máš pravdu že by jednoduší bylo koupit zt se špatným motorem jak jsem byl ale problém byl v tom, že tam bylo v prdeli od motoru přes spojku převodovku a hydrauliku všechno :D :D proto jsem ho nevzal jinak kdyby byl motor ko a vše ok tak byl můj :D ještě bych měl dotaz do placu. má někdo motor s novým typem výměníku na zt-303? mě totiž přijde že se tam nevejde spojovačka ale asi se mýlím protože přeci by furt nedáváli DDRáci ten starej výměník :D

poulm

#3501 Nový příspěvek od poulm »

Já vím minimálně o třech výměnících co se používaly na těchto motorech :-/

Je fakt, že by se mi nějaká převodovka hodila jako kus komplet i s blokem, byť stará na opravu a mít pak nachystaný kus na výměnu a v případě poruchy zase do rána jezdím 8)
Možná by to bylo lepší než odstavovat traktor a rozkuchat ho na dlouhou dobu a doufat,že ho za nějaký ten rok zase složím. :-/
Při práci,rodině a kvaltování na poli se blbě hledá čas na rozsáhlé opravy. :( :typek:
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

ZT323A

#3502 Nový příspěvek od ZT323A »

to Hotday:
Ahoj, ta přední blatníky jsou široké 440mm, je to akorát tak pro pneu 405/70- 20. Alespoň tak to mám já, origo. Ale už jsem přemýšlel nad plastovými. Jinak na ebay.de je nabízí nové za 95eur, akorát nevim jestli za 1, nebo za oba. cena je dost vysoká i kdyby to bylo za oba, já bych to nedal.

Jinak nevíte z čeho by i mohl pasovat volant do 323, nějako začíná praskat, tak čekám až se začne loupat. Krom E514 a E524, tam byly stejné. A 180eur z něměcka se mi fakt dávat nechce
Ondřej

poulm

#3503 Nový příspěvek od poulm »

Já tam mám volant z osobáku VW Vento,na kužel sice nepasuje,ale dorval jsem ho tou středovou maticí a drží mi v pohodě.Možná by to tam šlo plácnout i na nějaké dvousložkové lepidlo.Fajnšmekři si vyrobí na soustruhu přesnou vložku :) 8)
Na druhém ZTéčku mám ten vysoký volant z UŘ1ky. Ty origo volanty jsou otřesné,v tom se soudruzi z NDR moc nevycajchnovali :evil: :smich:

hotday

#3504 Nový příspěvek od hotday »

Ahoj, dakujem za rychle zmeranie sirky, to mi bude uplne postacovat. planujem len kupit dva pasy plechu, zahnut kraje pod tym uhlom ako je original a potom ich prepilit a urobit z pasu plechu blatnik...i tak ich mam oba dokrcene...na to nikto nehladel a dost casto s tym hadam aj tahali traktor...plastove su fajn, ale tie sa mi tam az tak nehodia...uvidim, mozno otec nejake zozenie z kamiona...
myslim, ze original volant sa tiez pouzival na kombajnoch E517 sa mi zda, ze tam som videl taky volant...
https://www.google.com/search?q=fortsch ... B640%3B480
ja som ho tiez mal na mojom zt taky horsi rozpadnuty, tak som si kupil len to obalovanie ako sa pouzivalo na riaditka na bicykli favorit a tym som si obalil ten plast, lebo slnko to uplne pokazi...a miestami tam uz boli aj take ostre hrany, ze mi to trhalo aj monterky.

CBS

#3505 Nový příspěvek od CBS »

Ja som teraz tuningoval volant, už dlho som uvažoval nad opravou, či výmenou. Menší priemer som bez orbitrolu dávať nechcel. tak som ho nakoniec vytmelil tavním lepidlom a omotal autokáblom s dvojitou izoláciou. Mohlo by to niečo vydržať.
Hruška sa na ZT kôli prerábke meniť nemusí, ale musí sa vybrať von, aby sa vymenilo posledné súkolie v prevodovke, ktoré je na nej. No aj tak je to dosť práce.
Ja som na STK zažil tiež fajnšmekra, ktorý mi húdol do hlavy, že čo to máme za hybrida medzi W50 a L60 ťiež som len pritakával :smich: Kto tie motory nepozná, nemá šancu zisťiť, či môže mať turbo, alebo nie. S pneumatikami je to horšie, lebo tie sú v techničáku, aj keď pri traktoroch je to tiež relatívne, hoci na to nie je žiadna výnimka.
Ify majú výmenník vpredu, dokonca sa mi zdá, že mali vysoký a nízky. Kombajn má tušim takú vaňu ako ZT. Vaňu z ify by som však nedával ak by aj pasovala preto, že je v nej výmenník nižšie.

hotday

#3506 Nový příspěvek od hotday »

pani, este mam jednu otazku pre pamatnikov:

ako bolo povodne (original) urobene odistovanie agrohaku?? ja tam mam len nejake lanko, co nikam nevedie...a zatial som to ani na jednom zt nevidel...neviete nahodou niekto?? pripadne foto by tiez bodlo...zatial mam v hlave jednu nadhernu myslienku, ze tam navarim len nejaku dlhu radiacu a odistovat budem len zvonka a lanko zrusim...ale fakt by ma zaujimalo, ze ako to tam bolo orignal...zatial som to ani na jednom zt nevidel...

CBS

#3507 Nový příspěvek od CBS »

V katalógu tušim končí okom s karabínkou. Ja som mal lanko odtrhnuté, malo už len 30cm, keď sa urvalo úplne, provizorne som tam navliekol drôt, len sa mi potom podarilo stratiť ľavé tiahlo z gulatiny ktoré ťahá západku na háku a stále mi to príde na rozum, len keď niečo zapínam.

poulm

#3508 Nový příspěvek od poulm »

to hotday:
Mrknu se ti do návodu k obsluze,tam to tuším bylo nakreslené.
Agrohák jsem teď v létě hodně používal v tom Opavském návěsu a odjišťoval a zajišťoval jsem to kladivem :smich: Ono jak to nemáš pořádě promazané a nechodí to lehce,tak ti to samo nezacvakne :-/
Na co ty používáš ahrohák?
Jinak na přední blatníky jsou dobré zadní plastové blatníky z Avie :) 8)

to CBS:
Nemá náhodou diferák v ZT300 jiný počet zubů a tím i jinou hrušku než ZT303?
ZT 300 má podle tabulek jiné převodové poměry,ale hlavní převodovku má stejnou,takže je něco jiné,buď redukční kola nebo celý diferenciál,popř. koncáky???
Jinak jak jsem byl já přímo osobně na STKáčku s traktorem,tak z toho taky byli na větvi a nevěděli jak udělat emise,takže jsem jim řekl,že je to stejný motor jako má Ifa, pak se zavřeli do dílny i s traktorem,ten tam 15min vrčel na volnoběh a já mezi tím počkal venku na lavičce :smich: :vysmech: :D No co víc k tomu dodat.
Některé motory ty starší měly takový ten hranatý výměník,já už mám na obou ZTéčkách nízkou vanu s kulatým výměníkem.

CBS

#3509 Nový příspěvek od CBS »

V prevodovke je iné iba posledné súkolie, s inkrominovaním problémovím kolieskom (redukčné súkolie) 300 má koleso na hruške na ihličkách, 303 na pevno na drážkach. Ale hruška je rovnaká, je to tak preto, že na 300 pri zaradenej cestnej rýchlosti redukčná časť prevodovky stojí. U 303 to tak nemohli spraviť, lebo by na cestných rýchlostiach nefungoval predný náhon. Tá červená 303 bola pôvodne 300, fušer čo to prerábal nič neriešil, vrazil do prevodovky hriadeľ predného náhonu s kolieskom a bolo vymaľované, ale pre inú osovú vzdialenosť koliesko dobre nezapaddalo a prevodovka na redukciách hučala, pri cestnej rýchlosti bolo toto súkolie vyradené, a tak nehučalo. Ak má niekto možnosť vyskúšať si 300, na nej sa III skupina radí ďalej, je to práve preto, že sa obímka zubovej spojky musí presukúť z kolieska a zasunúť do drážkovania na hriadeli, (podobne ako keď sa radí z 2 do 3).

pavel zt-300

#3510 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

čusky no mě když jsem měl ještě zt-303 tak mi tam přesně pasoval volant z Wartburgu ten byl fakt peckovej dobře se držel. jinak co se týká agroháku tak originál je na něm očko na které se uchytí slabé lanko a navede se do kabiny( vedle otevíracího plechového okénka je koskatá díra) a vede se to přes kladku. no a pak jednoduše na konci uděláš očko. samozřejmě základ je to mít promazané aby to nešlo ztuha. já mám jediný vlek a ten mám do silozávěsu a funguje to dobře nemusíš vůbec vylézat ven. nacouváš zvedneš ramena zatáhneš lanko a jeto.....

Odpovědět

Zpět na „Evropské stroje“