Pluh obracák 1x 25 cm, jaký?

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
PULDrapalik

Re: Pluh obracák 1x 25 cm, jaký?

#31 Nový příspěvek od PULDrapalik »

Proč by se pluh PON měl posouvat v závěsu k jedné straně,jak by potom oral na druhou stranu? K traktorům konstrukce Tk se svým specifickým závěsem a měnitelnou šířkou kol byl vyroben pluh PON 25, ve spojení s jinými traktory může nastat problém.
thovt ty oráš s 050 a pluhem APO,díky
Mt 8 132.32 má nejen jiný motor ale i nezávislý vývod,je pravda že chyběji redukce,když budu měnit za jiného kloubáka tak zase šáhnu po Šálkovi,na Holdera nebo Carraro nemám,u rehosu mi vadí řazení,

bt66

#32 Nový příspěvek od bt66 »

Ani v spojení s inými traktormi nie je žiadny problém, iba treba používať ten špecifický záves od TZ-4K, alebo vyrábať takýto záves, ako ja (foto!). podľa mojich skúseností najdôležitejšia vec je tá cca. 70 cm vzdialenosť medzi zadnými kolesami!
Ak niekto chce ten PON prerobiť na klasický 3-bodový záves, tak je to už iná káva. Nie je to nemožné, ale podľa mojich skúsenosti pri tom 1-radličnom pluhu PON je to skoro zbytočné.
Přílohy
PA031151.JPG

Buggy

#33 Nový příspěvek od Buggy »

Máš recht, zapoměl jsem ne výšku čepu pluhu, ten záběr je jinak.

Mám na to napsaný excel, pokud bych u TK podle toho nákresu uvažoval výšku čepu 365 mm (půl průměru gum), pak při hloubce 20 cm oře záběr 23,12, to bychom měli, mě při 500 mm mezi koly a stejné hloubce by bral 12,95 ....

Čili pokud bych chtěl, aby byl zapřažen tak, že osu otáčení bude mít v ose traktoru (tedy aby bral na obě strany stejně, tzn jako u TK v prostřední díře závěsu a chtěl, aby mi při 500 mm světlosti mezi koly bral těch 25 cm, tak buď bych musel snížit výšku čepu na 0 - tedy v situaci jedno kolo v brázdě pod povrch, což nejde, nebo každé radlici přidal cca 12 cm záběru. tedy buď napevno vymezit distanci mezi osou otáčení a slupicí, nebo tam udělat něco takového.:

http://www.vares.cz/product/obraceci-pluh-25-cm-727/#

A ještě ke stranovým vůlím pluhu při orbě, je jedno, jestli má vůli jako PON, nebo jsou povolená ramena v případě pevné montáže do 3BZ?

thovt

#34 Nový příspěvek od thovt »

PULDrapalik: Orám s MT8-132.2, pluh PON-25A - jenom mě vadí mouchy které pořád existují i po 25 letech výroby.
Mt 8 132.32 a MT8-132-30HP kolik má kardanových hřídeli mezi převodovkami ?

Porovnej cena , výkon , příslušenství
http://www.agroservispv.cz/malotraktory ... hp-comfort
http://www.prodag.cz/produkt/260-kolovy ... ridel.aspx
http://www.agroservispv.cz/malotraktory ... 0hp-klasik

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#35 Nový příspěvek od Antony30011 »

A teď dej jinej traktor než Belarus, na který sou někdy velmi smíšené pocity ;-)

PULDrapalik

#36 Nový příspěvek od PULDrapalik »

Je pravda že u pluhů za malotraktory jde kvalita výroby spíš dolu,naposledy APO mělo alespoň pološroubové odhrnovačky,dneska sem to u pluhů této kategorie neviděl. Umístění krojidla u PON je stále stejně nešťastné,hlavně kvůli zasekávání kamenů. Ptal sem se čím oráš,protože si psal i o orbě s APO.
Mtčko co mám doma 132.32 má dvě hřídele - nezávislý vývod,dneska se místo toho dělá Winea 30 hp, a porovnávám kloubáky,ne přední nápravy.

Buggy

#37 Nový příspěvek od Buggy »

Kluci, ještě taková kacířská myšlenka.

Co když nedodržím orebný poměr, a při hloubce 18 cm vezmu třeba jen 15 cm záběru. Co to má podle teorie dělat? Blbě zaklápět? Co kdybych to dohnal předradličkama?

Čili může mi někdo vysvětlit, co se stane při nedodržení orebného poměru? Já to nenašel.

ITS

#38 Nový příspěvek od ITS »

Tohle je zde časté téma - například se to mimo jiné probíralo i tady http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 51&t=58933
Předradlička je jediné dobré řešení.

thovt

#39 Nový příspěvek od thovt »

Orám s rychlostní stupňem 2 lépe otáčí půdu mrně natoč pluh na stranu kam se otáčí půda. Pluh PON 25 je stavěný na 4,5 km/h

Bielan

#40 Nový příspěvek od Bielan »

Pánové, vůbec jsem nepochopil, jaké je tedy resumé - který pluh obracák je tedy za japonský malotraktor o výkonu 15 - 20 koní nejlepší?
ISEKI TA247F
ex KUBOTA Bulltra B1-17
Karosa ŠD11
Karosa LC735
Neoplan Tourliner
ex Karosa LC936XE

thovt

#41 Nový příspěvek od thovt »

Nelepší pluh je takový pluh který umíš dobře nastavit, rada : snadná nastavitelnost, každý pluh nastavit je umění.

ITS

#42 Nový příspěvek od ITS »

Nějaký výsledek ta diskuse měla. Asi jsme se shodli, že většina pluhů, které se dají koupit, má válcové desky. Ty vyžadují rychlost. Čínské obracáky ( třeba jako ten Vares ) mají desky pološroubovité, ale jen některé mají předradličky. Předradlička je jediná možnost jak obejít orebný poměr a jak zaorat více hnojení. Z mnohých videí je vidět, že ty pluhy mají příliš malé předradličky - spíše větší krojidla. I při kvalitním pluhu není možno očekávat pohodové spojení zaorávky množství hmoty společně s hlubokou orbou. Také se nelze spoléhat na dosažení rychlosti pro válcové desky, když oráme ve svahu, nebo za mokra.

Buggy

#43 Nový příspěvek od Buggy »

Když je to téma znovu venku, já bych měl další dotaz. Jak moc je vyloženě nutná hloubka orby? Nestačilo by hnojení zaorávat mělčeji (protože hnůj v 30 cm je pohřbený a k ničemu), a třeba na jaře to projet třeba tímto:

http://www.rvr-agro.cz/prislusenstvi/pu ... dovy-zaves

Já to dělám takto: Na podzim poořu, na jaře to srovnám bránami, které se mi zatížené dostanou do hloubky kdyby 15 cm, pak už jen mělce plečkuji a případně hrobkovačem nahrnuji zemáky - ty se snažím sadit mělčeji a vysoko nahrnovat, což mi docela funguje. Dělám něco vyloženě špatně? Co tedy můžu udělat lépe? Roste mi to vzhledem k osatním podmínkám vcelku uspokojivě, mrkev se větví a petržel stojí za prd, ale to v okolí všem.

Když zaorávám poměrně velké množství organické hmoty, nebude potřeba po letech půdu vylehčit?
To samé nám na škole vykládali o využívání rotavátoru - že jeho časté užívání vede ke tvorbě těžkých půd, ale týkalo se to lesních školek, nejsem zemědělec.

ITS

#44 Nový příspěvek od ITS »

Já také nezemědělec.
Samozřejmě, že hnůj nemá být hluboko. Také se nikdy nepředpokládalo každoroční hnojení. Zahradníci preferují zapracování hnoje na jaře rotavátorem. A hlavně nezapomeň, že půl práce udělá mráz. Jen musí mrznout až pod kolem utlačenou vrstvu.

pavolmakys

#45 Nový příspěvek od pavolmakys »

Ja som teda tiez vyskoleny v inom odbore ako je polnohospodarstvo, ale jarne hnojenie v danom roku je podla mna nevyuzite (myslim hlavne pre zemiaky), aspon som sa to tak niekde docital. Co sa tyka hlbky orby, az sme to tu preberali, hlbsie obrabana poda ma okrem ineho lepsie akumulacne vlastnosti co sa tyka vlahy, viac si nepamatam, ale hadam sa nejaky "polnohospodar" ozve.
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“