Kotel a akumulační nadrže.

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
_luky_

Re: Kotel a akumulační nadrže.

#211 Nový příspěvek od _luky_ »

Sadra17 píše:známej si udělal topení v klasickým vodovodním plastu, my se mu smáli že je blbec a že to nemůže vydržet, a ono už to má 3-4 roky párkrát i kotel uvařil a trubky furt drží :shock:
Pánové, pes je zakopaný jinde. Dneska se s oblibou kombinuje železo a měď. A do takového systému se nesmí dostat kyslík. Jinak ionty mědi uvolněné do vody způsobí bodovou korozi železa a tedy díru. A to velmi rychle. Normálně se po zatopení rozpuštěný kyslík uvolní a odvzdušní se. Pak už je ta voda zcela bez kyslíku a nemůže se nic stát. Musí to být ale uzavřený systém (expanzka s měchem). Takže pokud se použije nějaká plastová trubka, musí mít "kyslíkovou bariéru" - a to je ten zmíněný hliník v trubce pex-al-pex.
Takže ano, i vodovodní plast to může přežít, ale je potřeba vědět i jiná úskalí. Ten plast sice snese vysoké teploty, ale zkracuje se tím jeho životnost. Více napoví dokumenta výrobce, nechce se mi to teď hledat.
Co se týče dilatace, je to obvykle půl příručky od výrobce, tak je to snad samozřejmost.

Jen tak pro úplnost - dneska je takhle kombinovaný systém vlastně většina novostaveb: kotel s výměníkem z železa + měděné trubky + pex-al-pex na podlahové topení nebo rozvod k radiátorům, které jsou zase železné.

EDIT: chobotek byl rychlejší. než jsem to nadatloval....

wlcoun

#212 Nový příspěvek od wlcoun »

Dělá se i PPR se skelnou výztuží-snese větší teplotu, má menší tepelnou roztažnost atd - http://www.fv-plast.cz/ppr-trubky-faser ... ymi-vlakny. Já myslel, že průser je jenom přechod železo-měď. Prý stačí vyřešit přechod mosaznou spojkou :-/

wlcoun

#213 Nový příspěvek od wlcoun »

Koukám, že dělají různé typy i s kyslíkovou bariérou http://www.fv-plast.cz/trubky-ppr-vicevrstve

chobotek

#214 Nový příspěvek od chobotek »

_luky_, rychlejší sem byl akorát proto, že mě přišlo zbytečné to tu vysvětlovat, když si z toho málokdo něco vezme. Ale napsané to máš pěkně. Mezi lidem se totiž povídá, že topenáři něchtějí dělat topení z PPR protože na tom mají malý zisk. No nakonec proč ne, už jaksi není moderní dělat věci na celý život.
wlcoun, dělají se, podívej se na cenu, porovnej porovnatelné třeba s mědí nebo alpexem a přestane to být tak růžové.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

wlcoun

#215 Nový příspěvek od wlcoun »

Cenu jsem nezkoumal, ale je to alternativa pro jednoduchost montáže.

tengi

#216 Nový příspěvek od tengi »

_luky_ píše:Ahoj odborníci,čeká mě kotelna.
Dřevoplyn s aku nádrží. Rád bych udělal okruh kotel-aku tak, aby v případě poruchy fungoval samotížně. Vidím, že je trochu problém sehnat člověka s autogenem. A tak mě napadla náhradní varianta - udělat to celé ze šroubovaných trubek. Výhodu vidím v tom, že si to dokážu udělat i sám. A v případě nějaké předělávky nebudu muset nikoho shánět. Jen nevím, jestli je tam nějaké úskalí, které nevidím. Např. že na šroubových spojích je příliš velký odpor a nebude běhat samotíž nebo že je to neúměrně drahý.

Jinak 6/4" šroubované trubky jsem nejednou dělal, ale bylo to u rodičů na vodu.

Ostatní trubky by (samozřejmě) byly z pájené mědi - snadnější práce a menší rozměry. Mám kotelnu doslova na centimetry.
Hrany u šroubovaných trubek nejsou problém.Problém je spíš sehnat něco jiného,než 90°úhel.Proto jsem donucen něco svařovat na místě.U samotíže je to s pravým úhlem často problém.Je všeobecné pravidlo,že klasických fitinek ubývá a když přijdu do obchodu s něčím co potřebuji a dříve se to normálně dělalo,tak na mne vyvalí oči a nevědí "what to go".A přitom mám některé dnes bohužel už nevyráběné typy ještě doma na skladě.Možná do muzea dobré.... :'(

chobotek

#217 Nový příspěvek od chobotek »

Trocha sváření, aku asi 6m daleko, zpátečka pod podlahou, s Laddomatem, samotíž běhá taky, samozřejmě blbě, ale při výpadku elektriky to na uchlazení stačí. Aku jsou zapojené podle předchozího schematu z tzb-info. Třícestný ventil řídí KOMEXTHERM RVT-H. Investor (pořídil 24kW kotel na 5 radiátorů) si přál co nejméně změn na stávajícím topení (_luky_, vidíš ten zakletý T-kus?).
Obrázek
sita, vem kus PE hadice a strč ji do vařící vody. Je to nejlepší odpověď.

_luky_

#218 Nový příspěvek od _luky_ »

Njn, nebudu vymejšlet. Vypadá to, že tchán z práce půjčí autogen a jeho brácha s tím umí. No do léta času dost na přemýšlení.
Ty trubky jsou 1" nebo 5/4"? Mám zálusk koupit ESBE LTC z druhé ruky, ale je v dimenzi 1", což se mi zdá málo. Já budu mít aku doslova u kotle, a i když budu mít záložní zdroj, nechci se na něj spoléhat.
To T-čko, kde odbočuje voda do radiátorů se má dělat z větší dimenze, aby se nepřisávala studená voda z AKU, ale to je asi detail.
To šroubované Tčko vidím. Ale technicky vzato, podle fotky jde vyšroubovat i bez autogenu, tak bych to tak tragicky neviděl :)

chobotek

#219 Nový příspěvek od chobotek »

Trubky jsou 5/4". Dimenze 1" může a nemusí stačit, nakonec v návodu jakési diagramy tlakové ztráty jsou, tak můžeš začít počítat. Které téčko se má dělat z větší dimenze?
Mimochodem, RVT-H je z bazoše. Zas něco pořídím z druhé ruky: posunutý koncový spínač má asi na svědomí chybějící zuby na dvou kolech převodovky. Pastorek, co zapadá do ozubeného segmentu, byl pro jistotu demontovaný. Ten šulda, co to poslal na dobírku už samo nebere telefon, ale to ještě pořešíme. V servopohonu je použitá převodovka B 406 a dají se do ní koupit kola. Před výrobcem smekám a klaním se až k zemi. Vyrábět za pár korun převodovku s kovovými koly a ještě k ní bez řečí dodávat náhradní díly je jak z jiného světa.

_luky_

#220 Nový příspěvek od _luky_ »

chobotek píše:Které téčko se má dělat z větší dimenze?
Nemůžu teď najít to přesné vysvětlení, ale zmínka je i tady:
http://verner.cz/data/sharedfiles/4414/ ... 011129.pdf Strana 26 a 28.

Jde o to, že ve studeném stavu AKU dochází k tomu, že vlivem průtoku vody kotel>radiátory dochází k přisávání vody z AKU. Když se v tomto T kusu zvětší dimenze, zmenší se rychlost proudění a efekt přisávání zmizí. Reálnou zkušenost nemám, jen načtenou.
Na tvé fotce je to vařené T nad šroubovaným T.

chobotek

#221 Nový příspěvek od chobotek »

Tento efekt nepozoruju. Kotel má jmenovitý výkon 24kW (na uhlí, 19kW na dřevo) a do radiátorů se chladí asi 5kW. Jak kotlový tak radiátorový okruh žene čerpadlo, takže to, kam co poteče je dáno výkony čerpadel a otevřením směšovacích ventilů, nikoliv dimenzí připojovacího potrubí. Kdyby byl nabíjecí okruh řešený jen samotíží, byla by to vyšší dívčí a možná bych zvolil čtyřbodové zapojení. Ta odbočka je 1" z 5/4" trubky.
A jestli se pustíš do klasiky, bylo by dobré občas proletět inzeráty a nakoupit věci jako varné T-kusy, atd. Nové stojí několik stovek a staré často končí ve šrotě. Sice jde propíchout trubka, ale to téčko je takové čistější. Když se to dělá na rychlo, vypadá to jako na fotce výše.

Chip&Dale

#222 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Ja jsem kdysi take uvazoval o samotizi a to jen z duvodu stratifikace akunadrze. Klasicke cerpadlo tlaci moc a viri. Pak jsem to vyresil koupi Alpha2, kde se da vykon v pohode regulovat a je po ptakach a po uvazovani o samotiznych problemech.

Zalohovat jedno cerpadylko neni zadny problem a ve finale, i kdyby to cele kleklo, tak i ta samotiz na vychlazeni kotle bude dostacujici.

Sam jsem si puvodne kotelnu udelal zbytecne slozitou a kdyz ted budu delat na chalupe druhou, tak jdu cestou nejmensiho odporu. Sice stavajici kotelna umi snad vsechno, co jsem kdy potreboval (rozdeleni okruhu pro pripad havarie, nekolik cerpadel, kombinace se solarem, aku, radiatory i podlaha), vsechno je to hrozne super, ale vymyslenim jsem stravil pres mesic a priste by mi to mohlo tak akorat polibit zada.
Cim vetsi kladivo, tim vetsi odbornik...

chobotek

#223 Nový příspěvek od chobotek »

Aspoň Ti neměkne mozek. Mě se na samotíži líbí, že její funkce je spolehlivá, dokud platí stávající fyzikální zákony. Žádná čerpadla, žádné regulátory, tedy aktivní prvky - zvlášť hlídání, zda-li se aku nezačíná vybíjet do kotle. V baráku jsem tomu lehce podřídil hrubou stavbu. Samotíž jak na kotli, tak na soláru, ztrátové teplo akumulace a přípravy TUV se podílí na vytápění domu. Jediným aktivním prvkem je směšovací ventil topného okruhu. Takový systém pak stojí pár černých trubek, tvarovek a fitinek, nějakou bižuterii kolem směšovače a PEX/AL/PEX trubky.

Chip&Dale

#224 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Bez pochyb, pokud to cele funguje bez elektriky, tak to bude predevsim spolehlive. Otazkou pak zustava komfort... napriklad, kdyz budes chtit z Aku nabijet TUV, tak to bez cerpadla neudelas. Jedine, ze by ti TUV plaval v Aku, coz ale zdrave myslici clovek neudela, protoze ohrivat pak celou Aku pro treba jen petinovy objem TUV je uchylne. A take pak cena pripadne opravy/vymeny tu celou zalezitost znacne zneefektivni.

Atd., atp...

V jinem vlaknu se rozebiral Klemsuv kotel. Genialni myslenka. Ale... poplatna sve dobe. Kdyz se na to podivas z dnesniho pohledu, tak bomba kotel. Zadny cerpadla, zadna elektronika, zadny bimetaly, jen plech, plech, plech. Ale musis mit komin s velkym tahem (coz by jinak resil odtahovy ventilator), kotel musi jet na plny vykon, jinak pali jen suche (regulace elektronicky by ale pritom resit sla), rucni podavani paliva je u tohoto kotle opruz (pritom i maly snekovy, nebo koreckovy podavac to resi), atd....

Ja osobne obdivuju ryze mechanicke stroje. Je to krasne, kdyz to funguje. Takovy zebrinak je take pekna vec, prace nekolika lidi, ve stodole muze stat sto let a nepotrebuje nic. Vezmu kone a mohu jet, kdykoli. Presto ale radeji jedu autem, i kdyz do toho leju benzin, platim pojistky, platim technicke, platim spotrebak. Proste to tak je.

Pokud se podari samotizny system udelat jednoduse, levne a funkcni, pak nic proti tomu. Ale treba podlahovku uz samotizi neudelas a tepla dlazba v koupelne je prijemna vec. Je to o tom, co kdo preferuje.
Cim vetsi kladivo, tim vetsi odbornik...

chobotek

#225 Nový příspěvek od chobotek »

U toho žebřiňáku bude problém spíš v těch koních, bez nich je to mrtvá věc. Ale to sem nepatří.
Klasický bojler se šnekem lze nabíjet bez čerpadla i z aku. Je to otázka umístění. Celému tomu humbuku kolem vnořeného zásobníku TUV nerozumím. Zásobník je šroubovaný přes přírubu, výměna je snadná. Izolace nádrže zůstává, měním tedy jen stočený plech se dvěma klenutými dny. Co může být snažšího a levnějšího? Vnořený zásobník TUV se obvykle používá v aku s celkovým objemem 1000l a menším. Většinou bývá dole šnek na solární ohřev. 1000l teplé vody je jak když prdne do lesa. V létě to řeší slunce a v zimě se stejně topí. V meziobdobí občas přitápí. Je-li celý ten krám uméstěný tak, že teplo zůstává v domě, nevidím tam problém. I se samotíhem bych uměl natopit jen část nádrže, stálo by mě to jeden ventil navíc pro něco, čemu bych mohl říkat "letní provoz". Jenže nevím, proč bych to dělal. Roztápět kotel o suché hmotnosti půl třetího metráku, abych ohřál 200l vody v bojleru? Přestože Forrest, ty a já nevím kdo ještě jste za nesmyslnost řešení s vnořeným zásobníkem TUV, mě se moc líbí. Jistě, pokud někdo umístí takovou aku do vymrzlé stodoly a tahá vodu kdoví odkud, pak už to tak pěkně nevychází. A mnohé věci je třeba promyslet už při stavbě/přestavbě, přestože moderní trend velí, že se to pak nějak udělá.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“