Bubnový štěpkovač

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
vizovjan

Re: Bubnový štěpkovač

#46 Nový příspěvek od vizovjan »

V tom případě je to v pohodě. Ten úhel ostří 30° je nejostřejší použitelný, níž už bych nešel, naopak běžné jsou i úhly větší i kolem 40°.

Ta mezera stačí i těch 35mm. Podle bráchy by to měl být aspoň 1,5 násobek výšky ostří nad tou clonou.
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI

JH

#47 Nový příspěvek od JH »

Tady je ještě detail.
Jak to myslíš s 1,5 násobek výšky ostří nad tou clonou. Jako délka štěpky krát 1,5 ?
Přílohy
detail.JPG

maršl
Kontaktovat uživatele:

#48 Nový příspěvek od maršl »

tim otocenim sem prave myslel, ze zada noze pojedou po useknutem materialu a tim se pak bude buben brzdit...
jak to ctu stale se mi zda, ze to bude velmi nebezpecne, kombinujes koncepci skpu 220 a bubnovych stepkovacu, bruks ma buben plny, proto tam muze mit kapsy. A tahle kombinace nebude nikdy poradne fungovat. a hlavne s tim, ze by to nemelo delat delsi stepku jak cca 10 cm....bez sit obrovska utopie.
stavel sem z obrazku diskac a dosel jsem do pulky, rozestaveny sem ho prodal a kdyz muzu srovnat cas straveny nad tim vymyslenim, je lepsi koupit, nebo aspon si nekolik stroju vyzkouset a najit ten vyhovujici a pak udelat...
nejjednodussi diskac, ktery je schopny tvorit co nejmene klacku je farmi. opravdu bez debat, jednodusse vyrobitelny a ucinne dolamovaci prvky.
o bubnaky se moc nezajimam ale kdyz se laboruje, kde umistit protiostri, rozmisteni nozu na bubnu... radsi napred zkusenosti a pak stavba...
hlavne ty budes mit nuz v cele delce, nebo nekolik mensich?
a hlavne co nechapu proc se otravovat s bubnakem, kdyz ho stejne delam do max prumeru 15 cm...
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

JH

#49 Nový příspěvek od JH »

S bubňákem se chci otravovat asi jen pro to, že potřebuji vkládat materiál z boku a za štěpkovačem mít zapřaženou pětitunu. A pro delší přepravu bych chtěl štěpkovač v ramenech zvednout na max a pětitunu zapřahovat pod štěpkovač do spodního závěsu. Přece jenom závěs na štěpkovači asi nebude homologovaný :) .
Tohle se mi bohužel s diskáčem asi nepovede. Samozřejmě jsem nad tím dlouho přemýšlel, ale pořád mi ten diskáč přijde o mnoho větší než toto.
Z skpu jen vycházím, protože jich několik funguje, ale samozřejmě to není to pravé. SKPU má nože silné jen 8 mm já budu mít 15, klidně i 20 mm. Unašeč u SKPU má cca 15 mm já budu mít 40 mm. :)
Samozřejmě na nákresu nejsou všechny výztuhy a vyztužovací závaží, které bude pod pláštěm bubnu.
Nože budou nejspíš dva a 300 mm široký.

Když to umí Amici tak to nemůže být tak těžký :tyty: je tam vidět svařenec bubnu. Bohužel nemůžu najít link na kompletní výrobu bubnu, ale taky je to svařenec.
Bruks má možná plný buben , ale pak bude vážit 3-4 tuny jen buben. :pistol: a to váží můj traktor.

Tohle na Unimogu se mi libí nejvíc, ale bohužel jsem nedohledal žádné bližší info a ani výrobce.Pokud by někdo věděl tak dejte vědět.
http://www.youtube.com/watch?v=3QKZ5_8pYLs
Zde je vidět upevnění a geometrie nožů.
http://www.youtube.com/watch?v=6rQC1MginLk

http://www.youtube.com/watch?v=MTrOHaZj43s
http://www.youtube.com/watch?v=79R8frc_AuE
Poláci
http://www.youtube.com/watch?v=kmAneoGc3LQ

kovo-zemědělec

#50 Nový příspěvek od kovo-zemědělec »

Na tom posledním videu"poláci" jde spíš o unás známý systém "Udělej si sám" na youtube je video a pán popisuje, že je potřeba 3000 otáček bubnu asi proto aby docházelo k dostatečnému vyfukování štěpky.
Tento systém znám pouze s dopravníkem stěpky na vlečku otáčky jsou 1000 a převod na podávací válec je 1:4(řetězem) to by byl problém u těch 3000 otáček udělat, musel by tam být převod snad 1:10. Podávácí válec by měl mít cca 300 otáček jinak už by to mohlo být dost nebezpečné.
Tento systém štěpkuje tak do 8cm
http://www.youtube.com/watch?v=a5g8sa1u3hA

kovo-zemědělec

#51 Nový příspěvek od kovo-zemědělec »

To je ten "Udělej si sám"
Přílohy
IMG_6377nt.jpg

maršl
Kontaktovat uživatele:

#52 Nový příspěvek od maršl »

no prave je bubnovy stepkovac a bubnovy stepkovac.....
tenhle system stavby mi prave pripomina ten Urob si sam....
vse co pozadujes diskace maji a vazi do 500 kg na traktor bez predku akorat
a nejaky homologovany zaves? je z fabriky, je. a nebo kdyz neni ve vybave, z V3S je homologovany...
no kazdopadne az to sestrojis a postepkuje to 15 cm spolehlive, prijedu s litrem slivovice ;-)
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

JH

#53 Nový příspěvek od JH »

kovo-zemědělec píše:Na tom posledním videu"poláci" jde spíš o unás známý systém "Udělej si sám" na youtube je video a pán popisuje, že je potřeba 3000 otáček bubnu asi proto aby docházelo k dostatečnému vyfukování štěpky.
Tento systém znám pouze s dopravníkem stěpky na vlečku otáčky jsou 1000 a převod na podávací válec je 1:4(řetězem) to by byl problém u těch 3000 otáček udělat, musel by tam být převod snad 1:10. Podávácí válec by měl mít cca 300 otáček jinak už by to mohlo být dost nebezpečné.
Tento systém štěpkuje tak do 8cm
http://www.youtube.com/watch?v=a5g8sa1u3hA
Přetoč si to na 5:50 a tam říká že při tomto průměru má 3000 otáček. Ale otáčky se s průměrem nemění. :nene: Nic ve zlým, pán má poměrně povedený štěpkovač, ale zasloužil by si trochu barvy a je tam vidět že to je doopravdy co dům dal, ale řekl bych že si plete otáčky a obvodovou rychlost. Nevěřím že má 3000 ot za min to by byl jiný hukot. 1000 otáček tam asi má, ale možná se i pletu. :-/

JH

#54 Nový příspěvek od JH »

maršl: Proč si myslíš že to 15 cm nedá? Morbarg, Bandit to dává bez problémů a buben má svařený, a já si myslím že ho budu mít po obvodu ještě těžší. A geometrie nožů se mi zdá stejná, jen nechci mít kapsy, ale vyhazovací lopatky, které budou ještě navíc nasávat vzduch a fungovat jako ventilátor.
Defakto by to bylo stejný, jen ta kapsa by neměla dno. :-/
Diskáč jsem samozřejmě ještě nezavrhl, ale pro mě je pořád bubnový jednoduší na výrobu, mám na něj prakticky všechen matroš a průměr 480 umím ještě opracovat.
Disk průměr cca 720 mm už budu muset nechat vyřezat vodou s tolerancí cca do 0,3 -0.5 mm, ale vyvažovačka by to měla srovnat.
Každopádně papír a PC toho snese hodně a nic mě zatím netlačí tak uvítám další postřehy samozřejmě budu zkoušet nějak napasovat diskáč, protože tam můžu lehce napasovat lamač štěpky a budu mít zaručený 100%ní výhoz štěpky na vlek. :chytry:

kovo-zemědělec

#55 Nový příspěvek od kovo-zemědělec »

Ještě k těm otáčkám určitě 1000 stačí ALE pochybuji, že to bude foukat štěpku cca 6m do dálky a 2,5m do výšky KDYBY ANO tak by to bylo fajn 8) .
Celkem se o tento systém zajímám(mám vyzkoušeno že funguje) tak ti fandím ať se to povede.
Ten co jsem dal fotku(paramery 2 nože na průměru 400 otáčky 1000 a 1:4 podávání cca 3m3 za hodinu) si půjčujeme je to opravdu spolehlivé do 8 cm ale pro moji výrobu bych chtěl bez doprávníku aby to bylo skladnější a ušetřila se jedna pracovní síla která to musí na korbě přehazovat ale zatím nevidím řešení :(

JH

#56 Nový příspěvek od JH »

Prostě jsem se nemohl rozhodnout co je pro mě lepší, jednoduší, atd. Jestli bubnový nebo diskový a tak jsem si na zkoušku pořídil jednořádkovou řezačku Pottinger MEX II. Byla za takovou cenu , včetně kardanu s lamelovou spojkou že prostě nešlo odolat. Pán s ní šest let štěpkoval, měl nasazené jen dva nože a prý s ni neměl žádný problém a jen brousil nože.
Proběhla zkouška na čerstvé vrbě co jsem ořezal na zahradě do průměru cca 6 cm a mohu říct že to štěpkovalo klidně, bez vibrací a štěpka byla na to že nože byly tupé a cca 4-5 mm od protiostří celkem slušná. Vkládalo se několik větví najednou. Traktor na zvýšený volnoběh jako s drtičem. Štěpka bez problému dolítne na konec vleku.
Momentálně probíhá generální oprava- drobné praskliny v rámu, snížení komínu, náhrada prodřeného plechu vevnitř bubnu, ložiska, nové podávací zuby z HARDOXU na mačkacím válci (předchozí majitel je nechal jak byly a všechny se ohnuly ve směru podávání) , pískování a nová barva.
Jelikož nože byly již po smrti a nešly dál přiblížit tak jsem koupil čtyři nové za 700 Kč/Ks.
Na řezačce nejsou žádné znaky že by se někdy pokusil nůž opustit držák a kouknout se ven.
Alespoň uvidím co to dokáže.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

trastan

#57 Nový příspěvek od trastan »

JH píše:Tak nějaký pokrok. Řezný průměr je 550 mm, průměr kmenu max 150 mm, dva nože šíře 300 mm.
Zatím to dávám nějak dohromady.
maš to prehnane pod os bubna
rad relaxujem pri rieke s lopatov, v lese zo sekerov a najradšej ležim pod traktorom!

JH

#58 Nový příspěvek od JH »

Právě proběhlo ostré nasazení zrepasované řezačky a musím uznat že jsem absolutně spokojen. Při čtyřech nožích je štěpka cca 10 mm velká, samozřejmě je tam mnoho větších kousků, z důvodu jiného připevnění nožů oproti klasickému štěpkovači. Motor na zvýšený volnoběh, stejně jako v mém drtiči a motor o ničem neví. Do 6 cm bere i několik větví najednou bez většího poklesu otáček. Dával jsem cca 8 cm suchý a dlouhý jasan, motor si jen trochu zakouřil. Nože po cca 4m3 jsou stále ostré, bez poškození jak nové.

Bohužel musím konstatovat, že stavba bubnového štěpkovače se odkládá na neurčito, protože za odhadovanou minimální cenu stavby bubnového štěpkovače cca 30 000 - Kč bych měl tři tyhle řezačky a to nemluvím o času stráveným stavbou a vývojem. :-/
Přílohy
2014-10-05-1024.jpg
2014-10-05-1025.jpg
2014-10-05-1026.jpg
2014-10-05-1027.jpg
2014-10-05-1028.jpg
2014-10-05-1029.jpg

kovo-zemědělec

#59 Nový příspěvek od kovo-zemědělec »

Vypadá to dost dobře 8) předpokládám, že kdyby byli namontované 2 nože byla by štěpka hrubší. Neuvažoval jsi o otočení o 90st. aby byla přímo za traktorem takhle musí být v lese problém s manipulací.

JH

#60 Nový příspěvek od JH »

Když budou dva nože tak bude štěpka hrubší a dlouhá cca 2cm. Dva nože jsem zkoušel jako první, ale když už jsem koupil čtyři tak jsem to chtěl zkusit.
S tou manipulací bude samozřejmě trochu problém, protože to je cca 1m do boku. I samotná jízda po silnici je trochu nepříjemná, protože to člověk musí pořád kontrolovat a ještě dávat pozor na ostatní auta. Mě připadá že ani nevědí proč jedu ke prostředku, ale musí mermomocí předjet.
Otočit to ani moc nechci i když by to nebyl až zas takový problém, protože pak bych měl problém se zapřažením pětituny. Bylo by to moc vystrčené dozadu. Stejný problém jsem řešil i při plánované stavbě bubnového, popřípadě diskového štěpkovače.
Takhle to je originál, má to originál závěs i výrobní štítek.
Každopádně mám ještě drtič s dopravníkem a ten nikam do boku nevyčnívá. Takže si mohu podle situace a materiálu vybrat který použiji. :chytry:

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“