Pásová pila na kulatinu

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
vitex

Re: Pásová kmenová pila

#61 Nový příspěvek od vitex »

Bonzovat se nemá,ale hlásit se to musí:Ota.

kůrovec

#62 Nový příspěvek od kůrovec »

Ota má cirkulku né? Já jsem pásovku teda měl,ale prodal jsem ji. Nějak jsem to všechno nestíhal. Ale bonznu dalšího: Biboš má pásovku.Když jsem u něj byl pro špalíkovač,tak jsem ji okukoval a je moc pěkná.

Vladimír Šimo

#63 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

No tak trochu očekávám že bych se s někým mohl pobavit právě o používání pilových pásů na řezáví tvrdšího dřeva. Používám zatím jen ty obyčejný na smrk ale výhledově budu mít k dispozici nějaký jasany a javory a myslel jsem si že tady budu čerpat informace ohledně řezání právě tohodle druhu dřeva. Na trhu je k dispozici několik druhů pásů ale okomentování jejich užití a vlastností od výrobce je docela stručný a já bych potřeboval praktický zkušenosti. Zajít za pilařema můžu ale nejdřív jsem to zkusil tady.
Třeba se někdo ozve.

bibos
Kontaktovat uživatele:

#64 Nový příspěvek od bibos »

Ahoj,používám jeden typ pásů jak na tvrdé tak na měkké dřevo a universální úhel 10 st.
Bral jsem Silver tip od Wooodmezeru.
Vyrábím stěpkovače,štípačky,navijáky a štípací kužele
Vyrobím na soustruhu,fézce cokoliv -dodám materiál

Vyrábím drážkové hřídele zemědělské -výrábím je tvarovou frézou.
https://www.kovovyroba-bibos.cz/

Mildis

#65 Nový příspěvek od Mildis »

Moc toho nařezanýho nemám, ale používám pásy Lenox woodmaster C tl. 0,9 a rozteč 22mm. Duby a jasany to řeže krásně ;-)

Vladimír Šimo

#66 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Silver Tip je pás který používám taky ale připadá mi, že bejvá dost brzo tupej i ve smrkový kulatině. Asi bych chtěl vyzkoušet nějakej kvalitnější, cenově dostupnej by byl dimetalovej ale ten zase nenabrousej tam kde nechávám brousit ten obyčejnej, údajně nemaj diamantovej kotouč na broušení. Asi by se musel posílat přímo k výrobci.

S pásama Lenox jsem se ještě nesetkal - kolik toho pořežeš? A v jaký kvalitě?

Že pásy občas u suků kápku zavlněj jsem uý nějak překousnul, holt to musí bejt ostrý.

Dotaz - máte ruční nebo strojní posuv a jak rychle řežete? A používáte vodu na chlazení pásu? Já zatím řežu nasucho a chtěl bych vědět jak se to projeví při řezu.

Mildis

#67 Nový příspěvek od Mildis »

pásy lenox prodává firma www.sandwerk.cz . řežu na pásovce vlastní výroby a je to vše stále ve fázi vývoje a úprav, ale tyto pásy řežou pěkně. zkus se obrátit na uživatele super 50 sk, ten pásovky vyrábí a může ti v ledasčem poradit

kůrovec

#68 Nový příspěvek od kůrovec »

Když jsem měl ještě pásouku,měl jsem dobrý zkušenosti s pásama Ripper 37 od firmy Dudr.Jinak jsem používal hodně pásy Wood-Mizer,který byly taky dobrý. A tvrdý dříví (nebo suchej smrk) , to je svině,chce to chlazení. Já teda řezal většinou nasucho,ale nikdy to nebylo ono. Hodně dělá i plynulost posuvu - já měl ruční a taky teda nic moc , plynule regulovatelnej strojní posuv je super.

bibos
Kontaktovat uživatele:

#69 Nový příspěvek od bibos »

Pořežu cca 1-1,5 m3 na jedno nabroušení.
Kvalitnější jsou pouze stelitové ale tam je cena cca 5 x vyšší a ten doma nenabrousím.
Mám strojní posuv bez něj to nejde.
Nějakej tisíc kubíků mám pořezáno.
Rychlost řezu je různá záleží na hustotě dřeva.Na pěkně ostrý pás dokážu jet 10 cm za sek. v 35 cm řezu.
Řežu sám od 5 do 9 m3 za 8 hod.

Vladimír Šimo

#70 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

No tak takhle rychle teda nejezdím. Nemám žádnej frekvenční měnič ale pořídil jsem stromečkovou řemeničku. Ať to klidně jede pomalejc, počkám si.
Takový množství dřeva na jedno nabroušení teda ani omylem nenařežu. Zrovna včera jsme řezali zaschlej kus tak 45 v průměru a už v polovidě řezání se pás tlačil ke kladkám až to pískalo. Takže tenhle jeden kus a smytec. Dost tristní.
Jak s vodou? Chladíš a kolik jí tam má téct? Nikde jsem to nenašel, asi budu muset zajet někam k pilařům.

bibos
Kontaktovat uživatele:

#71 Nový příspěvek od bibos »

Tak to máš hodně špatně nabroušeno.
Pás se má opřít o kladku pouze když zajede do suku nebo je-li už trochu otupený.
Vodu používám většinou jen na dub ,jasan, a hlavně na modřín.
Na pás se pouští voda jen aby se odstarnila nalepená vrstva smůly.

Vladimír Šimo

#72 Nový příspěvek od Vladimír Šimo »

Sám si nebrousím a ani bych to neuměl a pořízení brusky a šrankovačky vyjde taky kulatě. Nechávám si ty pásy brousit a když je nabroušený dám na pilu, jede to pěkně lehce a potichoučku. Pak se z lehce stává stále tíž a z potichoučku pískání jak se točej ty kladky. Taky bych si představoval že s nabroušeným či novým pásem nařežu obstojný množství řeziva ale nějak se mi to nedaří (nebo alespoň mi to tak připadá), proto se tady dotazuju na praktický zkušenosti co kdo a jak.
Ještě k tomu množství co jedním pásem nařežeš - 1-1,5 m3 kulatiny nebo už řeziva? (To by mi připadlo teda moc a moc). A jestli řeziva,tak jakýho? Latě a prkna jsou přec jen něco jinýho než trámy 16x16.
A jestli to není tajemství, co postup při řezání? Točíš kmen po každým řezu nebo jedeš sortiment podle řezaný šířky na jedno upnutí odshora až dolů a pak teprve sámuješ nebo ořezáváš boky trámů?

bibos
Kontaktovat uživatele:

#73 Nový příspěvek od bibos »

A kdo ti brousí ?
Pokud řežu latě tak udělám tak 1m3 kulatiny pokud trámy tak i 2 či 3 záleží na zablácení mám tedy předřez ale i takm to má vliv.
Kompletní sortiment dělám na 3 otočení. Prkna později vracím na pilu a sámuju ale je to vopruz.

vitex

#74 Nový příspěvek od vitex »

Ahoj Libore,já myslím,že to není jen o nabroušení ale o celkovém seřízení mašiny.Už pár let servisuji dvě,jednu z Polska,druhou ze Svitav a každá z nich potřebuje jiné seřízení a co mě dalo práce naučit obsluhu si "pouze"přečíst návod(vlastně pochopit).

bibos
Kontaktovat uživatele:

#75 Nový příspěvek od bibos »

Víťo, to mi říkal kámoš také když jsem začínal a hledal jsem mouchy na všem a později jsem přišel na to ze 95 procent úspěchu je kvalitně připravený pás.
Začátky byly hooodně těžký ,když si vzpomenu ze na place leželo 80 kubíků a mě to nešlo a byl jsem čerstvě doma jako OSVČ
chvílema se mi chtělo brečet. :(
Je to už 7 let ;-)
Velký význam má tvar zubu na to opravdu pozor. Od pily musejí jít hrubé piliny !! Jak jde prach i když je to ostré je špadný tvar a veškerá energie vložená na pás je přeměněna na "drcení pilin"

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“