No ja nostalgicky vzpominam na moje mladi, taky mam ten dojem, ze trava snad byla i zelenejsi. Clovek tak nejak nevidel problemy okolo, protoze svym zpusobem ty hlavni - existencni - problemy nemel. Ze to bylo za cenu okradeni tech bohatsich a pracovitejsich v padesatych letech, pripadne za cenu brutalniho narustu statniho dluhu, eventualne diky vyvozu do SSSR, kde se po konci nasich vyrobku kolikrat radeji nikdo neptal, to je vec druha.Peetan píše:Zajímavý téma...
Je mně pětadvacet a tu dobu nepamatuju. Když pominu to jak k tomu všemu došlo a jaký to má následky dodnes, tak se mně líbila v tý době jedna jediná věc.
Ta "pohoda"... Žádnej velkej spěch. Když se ti něco podělalo, tak sis zajel pro další, nebo to tejden opravoval s tím, že to za tebe někdo udělá. Dneska se jede na knop. Ať máš 50ha, nebo 2000 a super mašiny, tak se stejně jede na doraz co se pracovní doby a techniky týká.
Druhá věc a pozůstatek z té doby a taková moje úchylka a sice ty dneska už zchátralý areály. Když v nějakým takovým jsem, tak si představuju jak to tam asi před x desítkama let vypadalo a kolik lidu to uživilo. Jak místo jednoho krmnýho vozu makolo kolem dobytka 10 ženskejch a místo 2 JD lítalo po polích 10 suprů a 15 párů koní.
Do tý doby bych se chtěl jednou na den/dva dostat.
Podotýkám, že nejsem levicově smýšlející...
Ono lze rict, ze beznyho cloveka ta politika nemusi zajimat. Ze lidi k sobe meli mozna bliz, jak dneska. Ale porad je potreba nezapominat, ze zalezelo hodne na tom, na ktere jsi byl strane. Pokud tvuj tata byl byvalej kulak, nebo nekde rozbil hubu nejakymu komancovi, tak to proste ruzovy nebylo.
Ja myslim, ze smyslem tohoto threadu je spise nostalgicke vzpominani na to, jak to tehda fungovalo v ocich lidi, kteri nebyli perzekuovani. Protoze jinak by se clovek musel vzteknout. Sam jsi to tu napsal - sem tam se neco opravovalo tejden, sem tam se nekdo flakal, nebo treba i nekdo neco ukradl... to prece ve zdrave fungujicim hospodarstvi neni absolutne mozne. Dneska je to sice hodne priskrcene za koule, ale prave uz chybi ten nezdravy clanek, to umele drzeni nad vodou. A najednou je videt, ze potemkinova vesnice mnohde spadla.
Ja jsem byl v 90. letech optimista a rikal jsem si, ze treba bude trvat dve generace, nez se zase majetek dostane do rukou tem schopnym. Leckdo si po revolusi nakradl, ale pokud s tim nebude umet zachazet, tak to on, nebo jeho deti zase rozfrcaji a postupne se to dostane do rukou tem, kteri budou umet hospodarit.
Dneska uz takovej optimista nejsem, protoze jsem tehda netusil neco o EU a umelem kurveni trhu dotacemi, spinave politice nasi vlady a vubec jsem neuvazoval, ze budeme soucasti vetsi masinerie, nez je jen Cesko.