život v zemědělském družstvu nebo v státním statku

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Chip&Dale

Re: život v zemědělském družstvu nebo v státním statku

#46 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Peetan píše:Zajímavý téma...
Je mně pětadvacet a tu dobu nepamatuju. Když pominu to jak k tomu všemu došlo a jaký to má následky dodnes, tak se mně líbila v tý době jedna jediná věc.
Ta "pohoda"... Žádnej velkej spěch. Když se ti něco podělalo, tak sis zajel pro další, nebo to tejden opravoval s tím, že to za tebe někdo udělá. Dneska se jede na knop. Ať máš 50ha, nebo 2000 a super mašiny, tak se stejně jede na doraz co se pracovní doby a techniky týká.

Druhá věc a pozůstatek z té doby a taková moje úchylka a sice ty dneska už zchátralý areály. Když v nějakým takovým jsem, tak si představuju jak to tam asi před x desítkama let vypadalo a kolik lidu to uživilo. Jak místo jednoho krmnýho vozu makolo kolem dobytka 10 ženskejch a místo 2 JD lítalo po polích 10 suprů a 15 párů koní. :smich:

Do tý doby bych se chtěl jednou na den/dva dostat.

Podotýkám, že nejsem levicově smýšlející... :pistol: :ano:
No ja nostalgicky vzpominam na moje mladi, taky mam ten dojem, ze trava snad byla i zelenejsi. Clovek tak nejak nevidel problemy okolo, protoze svym zpusobem ty hlavni - existencni - problemy nemel. Ze to bylo za cenu okradeni tech bohatsich a pracovitejsich v padesatych letech, pripadne za cenu brutalniho narustu statniho dluhu, eventualne diky vyvozu do SSSR, kde se po konci nasich vyrobku kolikrat radeji nikdo neptal, to je vec druha.

Ono lze rict, ze beznyho cloveka ta politika nemusi zajimat. Ze lidi k sobe meli mozna bliz, jak dneska. Ale porad je potreba nezapominat, ze zalezelo hodne na tom, na ktere jsi byl strane. Pokud tvuj tata byl byvalej kulak, nebo nekde rozbil hubu nejakymu komancovi, tak to proste ruzovy nebylo.

Ja myslim, ze smyslem tohoto threadu je spise nostalgicke vzpominani na to, jak to tehda fungovalo v ocich lidi, kteri nebyli perzekuovani. Protoze jinak by se clovek musel vzteknout. Sam jsi to tu napsal - sem tam se neco opravovalo tejden, sem tam se nekdo flakal, nebo treba i nekdo neco ukradl... to prece ve zdrave fungujicim hospodarstvi neni absolutne mozne. Dneska je to sice hodne priskrcene za koule, ale prave uz chybi ten nezdravy clanek, to umele drzeni nad vodou. A najednou je videt, ze potemkinova vesnice mnohde spadla.

Ja jsem byl v 90. letech optimista a rikal jsem si, ze treba bude trvat dve generace, nez se zase majetek dostane do rukou tem schopnym. Leckdo si po revolusi nakradl, ale pokud s tim nebude umet zachazet, tak to on, nebo jeho deti zase rozfrcaji a postupne se to dostane do rukou tem, kteri budou umet hospodarit.

Dneska uz takovej optimista nejsem, protoze jsem tehda netusil neco o EU a umelem kurveni trhu dotacemi, spinave politice nasi vlady a vubec jsem neuvazoval, ze budeme soucasti vetsi masinerie, nez je jen Cesko.
Cim vetsi kladivo, tim vetsi odbornik...

Peetan

#47 Nový příspěvek od Peetan »

Jak píšeš...

Jakési povědomí o tom mám. Máti dělá v okresním archivu a právě zakládání a likvidace JZD je její obor. Kolikrát to jsou dost zajímavý příběhy.
Pole je jen slabej odvárek lesa a tam vládne VALTRA

max500

#48 Nový příspěvek od max500 »

mraveneček píše:Vloni odešel do důchodu mechanizátor, a na rozloučenou přinesl kufr plný černobílých fotek co postupem času nafotil. Už je máme všechny naskenované. Postupem času je začnu zveřejňovat. Vždy jenom několik, aby se k ňim mohli ostatní vyjádřit.
To by bylo pěkný. Kdyžtak pak sem hoď odkaz, kde jsi to vystavil. Rád se podívám. Měl jsem před 3 rokama od bývalýho družstevníka galerii naskenovaných fotek z JZD na CD. Většinou teda různý schůze, oslavy atd. Ale i pár fotek pracovních tam bylo. Udělal jsem si tenkát kopii, ale už několikrát jsem disk hledal a nemůžu to najít.
Něco z historie je na farmwebu v galeriích a pěkně se na to kouká. Ale žít v tom celej život bych nechtěl. Možná tak den dva, jak tu už bylo řečeno. Aby si člověk uvědomil, že se dnes nemáme až tak špatně, jak se nám snaží média namluvit.

DYK

#49 Nový příspěvek od DYK »

Sem si vzpomněl co jsem taky vyslechl, protože jsem v družstvu nikdy nepracoval. Tak třeba nákup - přidělování nových kombajnů někde v sedmdesátých let nebo kdy bylo vázáno na odběr aspoň jednoho sovětského. Prostě dostaneš, já nevím, tři němce, ale vemeš k němu rusa. A tak ten ruský kombajn stál v družstvu a vyjížděl pravidelně jen do průvodu na 1. máje. Proč? Někdo to s ním o žních jen zkusil, ten otrlejší, a zase ho po opravě rychle vracel na svoje místo. Co, proč, nevím, jen jsem slyšel.
No a než jsem to dopsal, tak jsem si vzpomněl taky na to, jak to bylo s proti požárníma opatřeníma, když jsme rozvíjeli teorii, proč když dnes chytne kombajn, je to CLAAS a asi proto, že je jich nejvíc, jsme naznali. No, a tak dřív prý kde se seklo, stál na kraji traktor s pluhem a lejta s vodou a když něco, tak do toho skočil kdo to měl nejblíž. Jenže chápu že to bylo úplně jiná situace a úplně jiný počet lidí na žních. Sváželo se traktory s vleky, sem tam mates s náplatkama. Byla prča, kolektiv a svým způsobem žňová pohoda.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

sychrovak

#50 Nový příspěvek od sychrovak »

Tady je i ten super stím závažím co bylo i inzerci :)))
https://www.youtube.com/watch?v=j3MKhmFA5X0

Ámen ........... 8)
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D

sychrovak

#51 Nový příspěvek od sychrovak »

UR1SK

#52 Nový příspěvek od UR1SK »

DYK, tie žatvy som zažil, tie večere po celom dni nemali chybu... Vytiahlo sa pivo čo sa chladilo celý deň vo vodárni, domáci aj my čo sme prišli na výpomoc sme posedeli, pokecali, podiskutovali o všeličom možnom. Tetky z jedálne nám všetkým spravili večeru, hostinu. Ľudia mali k sebe nejako bližšie. Teraz to na žatve nevidno. Rýchlo naváľať hektáre, a zmiznúť, kombajnista sa pomaly s domácimi nestretne (možno je to tým že sú teraz po samom) Žijeme rýchlu a bláznivú dobu. Ale tie spomienky mi nič nevymaže.

Chip&Dale

#53 Nový příspěvek od Chip&Dale »

DYK píše:Sem si vzpomněl co jsem taky vyslechl, protože jsem v družstvu nikdy nepracoval. Tak třeba nákup - přidělování nových kombajnů někde v sedmdesátých let nebo kdy bylo vázáno na odběr aspoň jednoho sovětského. Prostě dostaneš, já nevím, tři němce, ale vemeš k němu rusa. A tak ten ruský kombajn stál v družstvu a vyjížděl pravidelně jen do průvodu na 1. máje. Proč? Někdo to s ním o žních jen zkusil, ten otrlejší, a zase ho po opravě rychle vracel na svoje místo. Co, proč, nevím, jen jsem slyšel.
No, ale dneska tento model funguje dal, jen ne s vychodem. Kdyz budes chtit treba koupit film z Hollywoodu, tak nemuzes ukazat prstem a rict: "ja chci tenhle film s Bruce Willysem". Musis prijit a rict "ja chci tenhle balik filmu, ve kterym je i tento film s Brucem Willysem". Tim padem pak se do kin a televize dostava krome solidniho filmu i kupa sracek, ktery nikdo nechce. Ovsem pozor, jeste plati jeden for a sice, ze na Americke filmy je specialni dotace. Takze trzni mechanismus ano, ale musime ho trosku zkorigovat dotaci.

Takze jsme se v tomto zase od dob CCCP moc daleko neposunuli, to mi ver.

Chip&Dale

#54 Nový příspěvek od Chip&Dale »

duchodce

#55 Nový příspěvek od duchodce »

Peetane je vidět ,že opravdu máš informace z doslechu . Já jsem pracoval v dílně a můžu tě ubezpečit že práce do 23 večer nebo i do rána byla normální .Přitom nebyly náhradní díly. Ono totiž té mechanizace zase tolik nebylo aby se prostě odložila a vzala se jiná . Navíc to byly staré stroje . Nevěřil bys co si při provizorní opravě nechá líbit motor ze Supra a jezdil ještě dva roky i když jenom na granulačce. Nakrmit a podojit se muselo , když se oprava nevedla šels na "brigádu" s kolečkem do kravína . Můžu tě ubezpečit žes vymýšlel nemožné abys se tomu vyhnul.Nevěřil bys co snesou dřevěná ložiska na páse na hnůj. Podojit ručně se nedalo , zajedno nebyli lidé , za druhé krávy na to nebyly zvyklé. Hádej čím jsme si pomohli když odešla vývěva na dojení. Další problém nebyl proud , nesměli jsme třeba do 10 hod svářet. Taky jsme si poradili. Občas toho bylo trochu moc , první stupeň úlevy že lítalo "zasraný komunisti ať si to jdou dělat sami" .Když to nepomohlo šlo se do hospody- občas tolerováno - ale většinou se objevil mechanizátor a "chlapi je tam traktor od sečky , ráno bych ho potřeboval má pršet". Můžu tě ubezpečit dělat Majoráckou spojku s 2 promilema by asi stálo za natočení. Nad tím vším bděla KSČ a můžu tě ubezpečit že občas šlo o krimimál .Takové sváření v plném seníku bylo to nejmenší , kdybys to neudělal tak kolegu agronoma odvezla kriminálka při samovznícení ,tak bych mohl pokračovat hodně dlouho ... To jen pro ty kteří to vidí jen zvenčí
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....

sychrovak

#56 Nový příspěvek od sychrovak »

Asi jak kde u nás kolchozníci na zimu chodili makat do Liazu,neměli do čeho píchnout.A nejeden se pochlubí občas v hospodě jak si v dílnách zgenerálkovali svůjtraktor za družstevní...........
Ale je pravda že o žních se nezastavili,strýc jezdil na kombajnu a nosil domu peníze skoro jak horník :)))

exot
Kontaktovat uživatele:

#57 Nový příspěvek od exot »

Tuhle davali dokument na Čt o Marii Male z Sumavy ze zanikle vesnice predni a zadni Paště doporucuji najit a shlednout Jeste v 50 tych letech se tam delalo jako za casu Karla Klostermana.Zajimave a poucne pribehy.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

Chip&Dale

#58 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Ten link, co jsem tam dal, ma jeste pokracovani a je to jeden ze stripku "slusovickeho zazraku". Samozrejme jsou na to ruzne nazory, ale co je podstatne je, ze opravdu to bylo dost podobne batovu modelu. Lidi meli 3x vyssi produktivitu prace, nez ve zbytku republiky, pritom ale vydelali take trikrat tolik co byl prumer, mohli si dovolit nakupovat zahranicni zbozi a za odmenu vytahli paty i do zapadni Evropy. A pritom to vubec nebyla komanska klika, protoze nebyt te slavne kukurice, co ji Cuba ukazal v Moskve, tak Slusovice komanci rozprasili uz v '82.

Jak to rekl na zaver jejich ekonom - je to v lidech. A takto se da jit pripad od pripadu, kdy najdeme fachmany, co se valeli pod masinou bekde ve dve v noci a nahradni dily museli vytocit na soustruhu az po komance, co v jednu v patek odpoledne uz byli na Slapech na chaticce a delali hovno za tucne penize.

Peetan

#59 Nový příspěvek od Peetan »

Důchodče, já se s tebou dohadovat nebudu.
Podstata věci je v tom, že ikdyž jsi byl do 11ti večer na dílně a opravoval, tak ti nehrozilo jako dnes že příjdeš o půlku úrody a padneš na hubu. Maximálně jsi dostal kázeňskej trest za malý nasazení.... To bych asi oželel.
Co se dílů týče, to je asi věc druhá. Někde jich bylo, jinde ne. Ikdyž nebyly a jelo se na doraz, tak to chlapa trápit nemuselo. Dneska by se člověk snažil udělat si to pořádně. Tenkrát to bylo myslím jedno na jak dlouho to opravíš. Hlavně že sis poradil a ušetřil jim výdaje...
Pole je jen slabej odvárek lesa a tam vládne VALTRA

jaryn123

#60 Nový příspěvek od jaryn123 »

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“