život v zemědělském družstvu nebo v státním statku

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Chip&Dale

Re: život v zemědělském družstvu nebo v státním statku

#31 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Ja k tomu pridam takovy bonbonek, ktery ale neni primo o zemedelstvi. V roce '87 jsme se ctyrmi kamarady premysleli, jak zacit podnikat. Neslo ani tak o vidinu velkych penez, ale proste Slusovice nas vzor, tam se montovaly pocitace TNS, proste tam to jelo, tam to smelo jet, tak jsme premysleli, jak toto delat legalne. Tuzex k nam zacal vozit prvni PC (ne IBM PC, ale jen "PC", tedy "Personal Computer"), 8bity. Sinclair Spectrum, Commodore 64, Commodore 128, atd. A lidi to potrebovali opravovat a chteli k tomu i nejake doplnky, co se daly sehnat treba v zapadnim Nemecku.
Takze jsme diky tatikovi jednoho z nas, ktery jezdil na montaze do zahranici ziskali cestu na soucastky mimo RVHP, z Nemecka sehnali nejake casaky, schemata, strojaky,... no a co s tim, aby to slo legalne delat?
Takze druzstvo. Muselo nas byt 5. Cili jsme sehnali pateho, zalozili druzstvo a zacalo se. Nikdo z nas nebyl v KSC.

To byla zlata doba. Dodnes na to vzpominam.
Cim vetsi kladivo, tim vetsi odbornik...

Chip&Dale

#32 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Jeden muj deda zil na polskem pohranici (Nachodsko), mel 16ha poli, luk a lesu, k tomu ctyri kone, dve kravy a nejakou drobotinu. Mamka mu umrela kdyz byl uplne malej, takze vyrustal s otcem a sourozenci, pak mu bylo 15, tatik se v zime v lese hnal ve snehu za srnou, dostal zapal plic a zemrel. Takze dedovi v 15 spadl celej statek "na hlavu". To bylo pred valkou. Valku prezil, protoze Nemcum odvadel a nesral se do nich. Po valce si vzal pujcku na nove kone, do toho prisli soudruzi a vsechno mu sebrali. Jen dluhy na konich mu samozrejme nechali. A mohl pracovat v JZD. Prvni, co udelali, bylo rozorani mezi. Deda s babickou bydleli primo pod velkym kopcem, kterej byl puvodne rozdelenej ctyrma mezema horizontalne. Soudruzi to vsechno zorali, i kdyz jim deda rekl, ze uz jeho pradeda tam ty meze delal kvuli vode. Samozrejme, ze kulaka nebudou poslouchat.

Prisla velka voda a ornice skoncila dole v udoli. Sice i dedovi ve sklepe, ale to se dalo. Takze nekolik mesicu deda vozil s traktorem tu ornici zase nahoru na kopec.

Pak soudruzi prisli, ze tu hromadu hnoje, co ma pomalu jeste od valky za stodolou, musi dat na to pole. Deda jim rekl, ze uz v tom roste kren a ze to k tomu neni. Blbej kulak, takze hromadu nalozili a rozhazeli po poli. Dalsich pet let tam rostl vsude kren jak stehno. Pak privezli nejakou chemii, snad Zeazin ci co to bylo, postrikali a kren zmizel. Ovsem par let tam zase nerostlo bubec nic.

To uz jsem byl malej a jezdil za dedou na prazdniny. Pamatuju, ze jednou v lete zase prisel privalovej dest, na poli zase rygoly jako krava a pred domem vznikl malej rybnicek. Deda sel na druzstvo, ze at tam prijede nekdo s bagrem, ze je potreba to prokopnout, aby to odteklo. Deda s bagrem neumel. Poslali ho do haje, ze se to vsakne a ze ted pri znich na takovy hovadiny nema nikdo cas. Behem par dni prijel kombajn a zacal sklizet psenici, nebo co to bylo. A jak se otacel na uvrati u toho rybnika, tak tam zahucel a postupne pres pulku zmizel. Najednou prijel predseda, fura lidi, i ten bagr a az do vecera ho odtamtud tahali ven s tim, ze z nej museli rucne vynosit vsechno to obili.

Jak hospodarili v lese, o tom se radeji ani nebudu bavit. Stromy vek cca 80 let a kaceli to podle toho, jak zrovna kdo potreboval nejaky fosny nebo na zatop. Po roce '90 deda uz byl starej, tak nemel ani chut se s nima o majetek hadat. Stryc (syn) se do toho obul a vsechno z nich dostal zpet. Na casti sam hospodaril, vetsinu pronajal, ale ne druzstvu.

V dnesni dobe uz to druzstvo neexistuje. Co vim, tak lidi si na tom delaji sami. Jo... a zase jsou tam ty ctyri meze.

mraveneček

#33 Nový příspěvek od mraveneček »

Já už to doma nepamatuju. Doma měli pár hektarů, kravku se kterou se všechno obdělávalo. Ta se prý musela vodit protože nedržela směr. A taky se všechno udělalo. Ať to bylo orání, smykování, setí. Obilí se seklo rukama a stavělo do panáků. Taky tráva na seno. Mlátička byla na elektromotor, ruční řezačka poháněná elektromotorem na slámu nebo kopřivy.
Družstva. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69747
Kováři. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69882

První PC- Pc 80 286 Ram úchvatných 1 mega Cpu 6 Mhz, disk 20 mega mechanika 5.25 -1.2 mg
OS Norton Commander

Chip&Dale

#34 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Mimochodem - jak tu pises o te rezacce. Jak je to s karlikama? Ja pamatuju, kdyz jsme je meli a ja byl kluk, ze se jim vzdycky naseklo kosou. Vzal jsem kosu, nasekl do nuse. K tomu nekdy natrhal "pumpelicu" (holt su puvodne z Hane). Jeste nebyly sekacky jak dneska, co udelaji z travy male kousky do kose.

Da se ten bordel ze sekacky dat karlikum, nebo to nezerou? Jak to je? Je schopen karlik si tak male kousky brat? Rad bych je pristi rok po cca 30 letech zase poridil...

zetorak jirka

#35 Nový příspěvek od zetorak jirka »

Chip&Dale píše:Mimochodem - jak tu pises o te rezacce. Jak je to s karlikama? Ja pamatuju, kdyz jsme je meli a ja byl kluk, ze se jim vzdycky naseklo kosou. Vzal jsem kosu, nasekl do nuse. K tomu nekdy natrhal "pumpelicu" (holt su puvodne z Hane). Jeste nebyly sekacky jak dneska, co udelaji z travy male kousky do kose.

Da se ten bordel ze sekacky dat karlikum, nebo to nezerou? Jak to je? Je schopen karlik si tak male kousky brat? Rad bych je pristi rok po cca 30 letech zase poridil...
Asi myslíš králici, že? asi bych se jim bál dát tu rozfašírovanou travu, aby se nenafoukli, nevím.

Chip&Dale

#36 Nový příspěvek od Chip&Dale »

zetorak jirka píše:
Chip&Dale píše:Mimochodem - jak tu pises o te rezacce. Jak je to s karlikama? Ja pamatuju, kdyz jsme je meli a ja byl kluk, ze se jim vzdycky naseklo kosou. Vzal jsem kosu, nasekl do nuse. K tomu nekdy natrhal "pumpelicu" (holt su puvodne z Hane). Jeste nebyly sekacky jak dneska, co udelaji z travy male kousky do kose.

Asi myslíš králici, že? asi bych se jim bál dát tu rozfašírovanou travu, aby se nenafoukli, nevím.
Myslis, ze to na to ma vliv, pokud se jim to da hned cerstvy? On to prece rozzvejka tak nebo tak, ne? Ja mam spis obavu, ze kralik (jo, sorry :) ) proste chce vytahnout steblo a zrat ho stylem "spageta", aspon tak si to z detstvi pamatuju, ze zrali nejprve ty dlouhy.

sychrovak

#37 Nový příspěvek od sychrovak »

Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D

Libor Z25

#38 Nový příspěvek od Libor Z25 »

ahojte :) .Tak co máme králíky tak jim trávu dáváme normálně ale suchou,nesmí být mokrá jinak sa zdujů a ne tu rozsekanou ale mám na křoviňáku trojzubec a tím to seču.No a když je mokro tak normálně seno a jinak aj šrot,takové malé granule pro zvířata. ;-)
Libor :-)

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#39 Nový příspěvek od Antony30011 »

Já dávám králíkům aj trávu ze sekačky, ale když kousek povyroste. Je kratší, ale není pomletá. Přeberou si to a šmitec. Většinou ju dávám slepicám, ale když zbyde a nechce se mi vytahovat křoviňák, dám ju aj jim. A jak říká kolega, taky seču trojzubcem. To rozemletý od struny fakt ne. Hlavně musí být za plotem kam se nedostanou zající a jiná divá zvěř, to je pak s králíkama a zeleným průser

Chip&Dale

#40 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Chip&Dale

#41 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Antony30011 píše:Já dávám králíkům aj trávu ze sekačky, ale když kousek povyroste. Je kratší, ale není pomletá. Přeberou si to a šmitec. Většinou ju dávám slepicám, ale když zbyde a nechce se mi vytahovat křoviňák, dám ju aj jim. A jak říká kolega, taky seču trojzubcem. To rozemletý od struny fakt ne. Hlavně musí být za plotem kam se nedostanou zající a jiná divá zvěř, to je pak s králíkama a zeleným průser
Chytnou ti i neco jinyho krome kokcidiozy od zvere, tak to myslis? My jsme meli travu vzdy za plotem, takze mne ani nenapadl nejakej problem, kdyz ted ploty nemam. Tady na Sumave jsou nejvetsi problem dravci, litaji si pro kurata, ale o kralikach nikdo nic nerikal...

mraveneček

#42 Nový příspěvek od mraveneček »

Já krmím králíky celoročně jenom senem a obilím. Potvory stejně občas nějaký chcípne. A nejvíc to štve když je větší.

První PC- Pc 80 286 Ram úchvatných 1 mega Cpu 6 Mhz, disk 20 mega mechanika 5.25 -1.2 mg
OS Norton Commander

Peetan

#43 Nový příspěvek od Peetan »

Zajímavý téma...
Je mně pětadvacet a tu dobu nepamatuju. Když pominu to jak k tomu všemu došlo a jaký to má následky dodnes, tak se mně líbila v tý době jedna jediná věc.
Ta "pohoda"... Žádnej velkej spěch. Když se ti něco podělalo, tak sis zajel pro další, nebo to tejden opravoval s tím, že to za tebe někdo udělá. Dneska se jede na knop. Ať máš 50ha, nebo 2000 a super mašiny, tak se stejně jede na doraz co se pracovní doby a techniky týká.

Druhá věc a pozůstatek z té doby a taková moje úchylka a sice ty dneska už zchátralý areály. Když v nějakým takovým jsem, tak si představuju jak to tam asi před x desítkama let vypadalo a kolik lidu to uživilo. Jak místo jednoho krmnýho vozu makolo kolem dobytka 10 ženskejch a místo 2 JD lítalo po polích 10 suprů a 15 párů koní. :smich:

Do tý doby bych se chtěl jednou na den/dva dostat.

Podotýkám, že nejsem levicově smýšlející... :pistol: :ano:
Pole je jen slabej odvárek lesa a tam vládne VALTRA

mraveneček

#44 Nový příspěvek od mraveneček »

Já krmím králíky celoročně jenom senem a obilím. Potvory stejně občas nějaký chcípne. A nejvíc to štve když je větší.

OS Norton Commander

mraveneček

#45 Nový příspěvek od mraveneček »

Vloni odešel do důchodu mechanizátor, a na rozloučenou přinesl kufr plný černobílých fotek co postupem času nafotil. Už je máme všechny naskenované. Postupem času je začnu zveřejňovat. Vždy jenom několik, aby se k ňim mohli ostatní vyjádřit.

OS Norton Commander

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“