Yanmar F18D

Kubota, Mitsubishi, Iseki, Jinma, Mahindra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
max500

Yanmar F18D

#1 Nový příspěvek od max500 »

Včera jsem pořídil repasovaný traktor Yanmar F18D. Už proběhla i nějaká první práce a zatím vše v pořádku. Repas prováděla firma TraktorServis pana Laciny ze Silůvek u Brna a podle ohlasů od známích dělají velmi dobrou práci. Takže snad se to projeví na spolehlivosti. Traktor měl při koupi natočeno 2508 mth. Přihodím i nějaké fotky.

max500

Re: Yanmar F18D

#2 Nový příspěvek od max500 »

Zatím jen dvě fotky s plečkou:
Obrázek

Obrázek

kajak

#3 Nový příspěvek od kajak »

Ahoj. Můžeš povědět cenu? Dost se mi líbí. Jarda

max500

#4 Nový příspěvek od max500 »

138 tisíc včetně DPH, kompletní renovace a je k tomu i roční záruka. Nechal jsem si tam zrovna dodělat vývod na sklápění vlečky. Zatím jsem maximálně spokojenej.

Jenda z jihu
Kontaktovat uživatele:

#5 Nový příspěvek od Jenda z jihu »

Ahoj,
pěkný stroj a jsem rád píšeš zatím dobré zkušenosti ze Silůvek. Těším se až budeš referovat dál. Koukám se již pár měsíců také po japoncích. Začínal jsem na kubotě řady B, pak L a nyní se mi zamlouvají yanmary FX a nebo ISEKI TA. Chci vědět jestli to fakt stojí za ty prachy. Jsem z jihu čech a nemám možnost to někde okoukat protože je to tu samý zetor :)

max500

#6 Nový příspěvek od max500 »

U nás japonců přibývá celkem dost a i v okolí se tyto malotraktory množí jak houby po dešti. Hlavně teda Kuboty a pak Iseki. Kdo chce novej, větší a ne moc drahej, tak kupují většinou Dong Fengy. Taky jsem o DF uvažoval, ale už bych s ním neprojel v sadech pod stromy. Tento se tam vejde akorát, jen jsem musel nechat předělat výfuk. Původně byl nahoru, ale to už bych pod stromy neprojel. V Silůvkách mě vyšli vstříc a zrovna ho předělali na ležato.

Obrázek

Jenda z jihu
Kontaktovat uživatele:

#7 Nový příspěvek od Jenda z jihu »

Říkal jsem si že ten výfuk není zřejmě tovární nápad, ale samozřejmě chápu oč Vám šlo a o efektivitu jde především.
Skončil jsem při výběru u ojetého japonce, protože jsou mi jejich stroje nějakým způsobem více sympatičtí (nevím zda skloňuji správně). Ale raději bych něco okolo dvaceti koní s většími koly a vyšším podvozkem a zachovat menší rozměry traktoru. Není pro mne problém zakoupit velký traktor, ale o jeho využití v mém skromném malém hospodářství velmi pochybuji. Dodnes vše dělám s Vari. Je to ale už hrozná a zdlouhavá práce a tak bych přešel do sezení a větší síly. Je ale pravda že tento komfort by mě přišel na 150tis a proto se snažím zjistit jestli to za to stojí.

max500

#8 Nový příspěvek od max500 »

Jestli to za to stojí? No to je dost těžké říct, pokud myslíte ekonomickou stránku věci.
My třeba něco vyděláme na prodeji meruňek, takže traktor se tak za 2 roky zaplatí. Ale jinak to musí člověka spíš bavit, protože zemedělství v malém, jen pro sebe a bez pobírání dotací moc ekonomicky smysl nemá.
My třeba byli dnes vyorávat brambory. To byla bída. Ty máme jen pro sebe, zasadili jsme pytel satby a vyoraly jen tři a půl pytle. Jindy bývalo i 3x tolik. Loni brambory taky bída. Ale zase meruněk bylo loni mraky. Letos meruňek oproti loňsku sice jen asi třetina, ale zase výrazně lepší cena, takže finančně to ušlo.
Obrázek

Jinak ale oproti teře je traktor super a když to máš i jako koníčka (kdy ekonomická stránka věci není rozhodující), tak to smysl má.

Traktor má označení F18D, takže jsem si myslel, že má 18 koní. Na motoru je ale uvedeno 23.5 ps a je to i v papírech. Takže možná je pravda to, že japonci udávají výkon na PTO (vyvodu na kardan). Každopádně mě by stačilo i těch 18 kobyl.

Spíš je omezující ta maximálka, která je někde kolem 15 km/h a pro přesuny po silnici by se hodila větší rychlost. Naštěstí nemám pole daleko. Další věc je neodpružené sedadlo, které je jen na silentblocích a ty moc nepruží. To má třeba i TK vyřešeno líp, hlavně pokud je třeba delších přesunů po polních cestách.

Jenda z jihu
Kontaktovat uživatele:

#9 Nový příspěvek od Jenda z jihu »

Mám malé hospodářství a na kšeft jedu pouze přebytky - brambory, ovoce, maso. Z toho se ale ten traktor nemůže zaplatit, leda že bych začal uvažovat ekonomicky (jak říkáte Vy) a začal s výrobou na prodej. Myslel jsem to spíše tak jestli dokáže uspořit sílu a čas v takové míře že to stojí za ty peníze. Chápu co říkáte - je to jako když kupujete auto na soukromé ježdění - v životě to na sebe nevydělá, ale uspoří to čas a starosti s dopravou.
To sedlo mne taky celkem mrzí, ale vzhledem k tomu že toho moc nenajezdím tak bych to asi snesl - případně bych si pomohl nějakým samodomo.
Ta rychlost je taky bídná, ale na druhou stranu to chápu - traktor bez kabiny s větší vlečkou je bezpečnostní riziko nejen pro řidiče.
Jinak mne celkem těší, že jediné vady vidíte v sedle a rychlosti :-) Čekal jsem spíš reakci že má traktůrek problém s kultivátorem nebo s větším pluhem. Slyšel jsem že nejsou přímo stavěné na tahání, ale zdálo se mi to jako blbost.

max500

#10 Nový příspěvek od max500 »

Oni údajně mají Japonci silniční zákon, kde je pro stroje s maximálkou pod 15 km/h nějaká vyjímka. Nevím, jestli nemusí mít značku nebo šofer řidičák, ale něco na ten způsob tam je. Takže to je asi ten důvod, proč většina japonských malotraktorů rychlej nejede. Alespoň co tu mají ve vsi Koboty a Iseki, tak jsou na tom s maximálkou podobně.

Sedadlo já předělávat nemůžu, protože pak bych byl výš a už bych se nevešel v sadech pod stromy. Kdybych ale sady neměl, asi bych to předělal na odpružené.

S kultivátorem to problém nemá. Naopak je dobré, že když chytnu radličkou nějaký kořen, pozná se to na poklesu otáček a né až ulomenou radličkou. S kultivátorem jsem jezdil na 2-2. Třeba brambory jsme vyorávali na volnoběh a zařazená 1-2, tedy skoro nejnižší rychlost. Po silnici samozřejmě 3-3. Traktor má 9 rychlostí dopředu a 3 dozadu. Vývoďák (PTO) má rychlosti 3.

Pluh by měl zvládnout i troják, ale tam dost záleží na půdě. To poreferuju na podzim, až se bude orat. Hmotnost má traktor kolem 950 kg.

Jenda z jihu
Kontaktovat uživatele:

#11 Nový příspěvek od Jenda z jihu »

JJ, o tom zákonu jsem slyšel taky, pouze jsem poukázal na fakt že je to "otevřený" traktor a nevěřím že se to na silnici chová jako velký traktor. Lepší menší rychlost bezpečně než to valit 50km/h s úrazem či něčím horším.
Bydlím na kopci, takže by se dalo říci na skále. Je to u nás samý kámen. O kořeny bych se nebál, ale jednou jsem si pustil na pole velký traktor s velkým pluhem a pět let jsem sbíral kameny. Kultivátor bude tedy něco podobného. 20-25cm hloubka je podle mne naprosté maximum kam lze při mojich podmínkách zajít.
Ideální hmotnost podle mě je kolo 1000kg - připočítáte řidiče, plnou nádrž a líbí se mi varianta předního košíku na nářadí dostáváte přes tunu lehce :) . Traktorek je třeba občas přemístit na delší vzdálenosti, takže s ním šup na vlek a nebo do dodávky a jede se. To by mi vyhovovalo.

max500

#12 Nový příspěvek od max500 »

S kamenama problém naštěstí nemám.
Na převážení je lepší asi menší traktor. Třeba Kubota B7001 nebo Iseki TX1410 a podobný. Na ten můj už bych potřeboval velkej a hlavně bržděnej vozík za auto a ten nemám. Naštěstí to převážet nepotřebuju. Všechny pole mám v dosahu tak do 3 km od baráku.

Ještě k tomu pěstování na kšeft. My takto prodáváme jen meruňky, kterých bylo třeba loni kolem 14 tun. A to jak trhané tak padané. Ale vše ostatní máme jen pro sebe. Tedy brambory, okurky, cibuli, česnek, cukety, dýně, kukuřici, rajčata, papriky, mrkev, petržel, hrách, jahody, jablka, broskve, hrušky, ryngle, trnky, maliny, rybíz, angrešt, kedlubny atd. atd.

Jenda z jihu
Kontaktovat uživatele:

#13 Nový příspěvek od Jenda z jihu »

menší traktory jak říkáte jsou okolo 700kg, měli by jít i na malou nebržděnou káru. Nemám problem s bržděným přívěsem a velkým autem. Váhu jsem zmiňoval protože pod 800kg jsou to opravdu traktůrky a o jejich zátěži bych dlouho přemýšlel. Proto mě zajímají spíše větší malotraktory :) .
Ještě k tomu pěstování - 14tun to můžete za 5let kupovat fungl nový traktor...

Ve vedlejším příspěvku majitel jiného typu yanmara popisuje problémy (zkušenosti) s různým typem nářadí. Nechcete se zapojit do debaty?
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 7#p1005427

max500

#14 Nový příspěvek od max500 »

Co se meruněk týče, tak každý rok taková úroda není. Navíc když je meruněk hodně, tak je má každý a pak je cena nízká, kolem 10 až 12 Kč. Když je jich málo, tak jde cena nahoru. To bylo třeba letos málo meruněk a cena nad 20 Kč.
U padaných taky. Loni jich byl přebytek a prodávaly se kolem 6 až 8 Kč. Letos to pod 12 Kč nešlo a lidi by brali i za 15, ale to už jsme měli rozprodáno.
Takže je to jako se vším.

V té diskusi, kterou jsem zběžně pročetl, zmiňuje výšku zdvihu ramen. Já mám ramena origo dlouhá tak akorát. Navíc jak dolní ramena, tak táhla mají každý 3 polohy. Takže když potřebuju zvedat hodně vysoko nebo naopak spouštět hodně dolů, stačí přehodit pár čepů. Třeba s plečkou jezdím skoro v dolní poloze. Na vyorávání brambor jsem to dal výš.

max500

#15 Nový příspěvek od max500 »

Ještě jedna věc. Traktor má bržděná pouze zadní kola. Takže pokud jak píšeš jezdíš po kopcích, tak při tažení vozíku z kopce bude dobré nachat zařazenou rychlost a dát tam 4x4, aby přední kola brzdila alespoň motorem.

Odpovědět

Zpět na „Asijské stroje“