doklady pro provoz na silnici

Moderátoři: Tata, Tom

Zpráva
Autor
matto

Re: doklady pro provoz na silnici

#526 Nový příspěvek od matto »

Igino píše:Nechcem Vám kaziť radosť z toho zákona, ale všetky stroje, ktoré mali technické osvedčenie /tak ako aj TK/ do tejto kategórie nespadajú.
to je pravda, tu o tom píšu
http://automoto.cas.sk/clanok/192327/no ... u-aj-vraky
TRAC MT8-151.32, ZETOR 7245 UKT, ZETOR 5245
ex TRAC MT8-050 , ZETOR 7245, MT8-132.32 , TZ-4K-14

macosk

#527 Nový příspěvek od macosk »

Zdravím páni. Ako čítam tak čítam ale nikde neviem nájsť normálny postup na prihlásenie TK na EČ. V jednom príspevku treba VIN kod, v druhom ho netreba. V jednom treba ochranný rám, v ďalšom je vínimka. Ak niekto prihlasoval TK-čko v tomto čase, nech to dá na forum, ako treba postupovať. Vdaka

Kinza

#528 Nový příspěvek od Kinza »

ahoj, protože tu každý píše něco jiného a zřejmně co úřad to názor na věc, byl jsem dnes navštívit dopravní úřad v RK abych zjistil co mi řeknou o podmínkách za jakých smím na silnici, bylo mi dopravním technikem řečeno toto:
"s malotraktorem uvedeným do provozu před rokem 2001 a majícím technické osvědčení můžete na silnici s tímto technickým osvědčením a sjednaným povinným ručením a to za podmínek, které vám určí silniční úřad, kancelář vedle, ovšem pouze na silnice II a III třídy, silnici I třídy můžete pouze příčně přejet nikoli po ni jet a to ani v obci(pouze přejet)",
šel jsem tedy do vedlejší kanceláře odělení silničního úřadu, kde mi řekli následující:
"ano s tímto malotraktorem můžete posilnici jezdit ale pouze po trase kterou si určíte, a schválí vám ji vlastník komunikace tedy správa a údržba silnic a musíte mít vyjádření Policie ČR, vyplníte tuto žádost (viz. obr.) a přiložíte fotografie malotraktoru, zaplatíte správní polatek, který činí pro celoroční užívání 1000Kč a pro kratší dobu užívání část správního polatku, toto včetně souhlasu vlastníka a vyjádření Policie opakujete každý rok" :-/ Na Polici a správě silnic jsem ještě nebyl(zřejmě další poplatky). Takovéto řešení se mi moc nezamlouvá, zkusím na dopravní úřad zajít znovu a zeptat se na další možnosti. Je to běs :( Co vy na to?

Obrázek

Tom

#529 Nový příspěvek od Tom »

Kinza píše:ahoj, protože tu každý píše něco jiného a zřejmně co úřad to názor na věc, byl jsem dnes navštívit dopravní úřad v RK abych zjistil co mi řeknou o podmínkách za jakých smím na silnici, bylo mi dopravním technikem řečeno toto:
"s malotraktorem uvedeným do provozu před rokem 2001 a majícím technické osvědčení můžete na silnici s tímto technickým osvědčením a sjednaným povinným ručením a to za podmínek, které vám určí silniční úřad, kancelář vedle, ovšem pouze na silnice II a III třídy, silnici I třídy můžete pouze příčně přejet nikoli po ni jet a to ani v obci(pouze přejet)",
šel jsem tedy do vedlejší kanceláře odělení silničního úřadu, kde mi řekli následující:
"ano s tímto malotraktorem můžete posilnici jezdit ale pouze po trase kterou si určíte, a schválí vám ji vlastník komunikace tedy správa a údržba silnic a musíte mít vyjádření Policie ČR, vyplníte tuto žádost (viz. obr.) a přiložíte fotografie malotraktoru, zaplatíte správní polatek, který činí pro celoroční užívání 1000Kč a pro kratší dobu užívání část správního polatku, toto včetně souhlasu vlastníka a vyjádření Policie opakujete každý rok" :-/ Na Polici a správě silnic jsem ještě nebyl(zřejmě další poplatky). Takovéto řešení se mi moc nezamlouvá, zkusím na dopravní úřad zajít znovu a zeptat se na další možnosti. Je to běs :( Co vy na to?

Obrázek
Mrkni sem, co jsem tam psal (ten modrý příspěvek). http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=210
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

Kinza

#530 Nový příspěvek od Kinza »

ano, ten jsem již dříve četl, v podstatě mi řeki, tu druhou variantu ovšem s tím že k osvědčení a povinnému ručení musím mít ještě povolení zláštního užívání silnice, neboť nemám stroj se schválenou technickou způsobilostí, tak nevím, ještě důkladně projdu zákony, na které se odkazuje ta žádost

Kinza

#531 Nový příspěvek od Kinza »

tak procházím zákony a narazil jsem na toto:
MDČR píše:Vozidla jejichž technická způsobilost byla schválena do 30.06.2001, se registrují pouze na žádost vlastníka (dle čl.1 zákona 193/2003 Sb., který mění zákon č. 56/2001 Sb.). Provozovatel vozidla, které podle tohoto zákona bylo doregistrováno, není povinen vozidlo přistavovat k pravidelným technickým prohlídkám.
celé znění
toto chápu tak, že malotraktor, který má technické osvědčení je technicky způsobilý provozu, a mohu(tedy nemusím) si ho na svoji žádost doregistrovat a nebudu muset na TK, chápu to správně?

pokud ano, proč bych musel mít povolení o zláštním užívání, jak to chápete?

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#532 Nový příspěvek od McPeci »

Tom píše:
Kinza píše:ahoj, protože tu každý píše něco jiného a zřejmně co úřad to názor na věc, byl jsem dnes navštívit dopravní úřad v RK abych zjistil co mi řeknou o podmínkách za jakých smím na silnici, bylo mi dopravním technikem řečeno toto:

Obrázek
Mrkni sem, co jsem tam psal (ten modrý příspěvek). http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=210
jaká je přesná definice slova malotraktor??? může to být i na "domaděly"???
a co zetor 25?????
Robert ;)

každý když něco opravuje má na práci nechtěný podpis

https://www.facebook.com/robert.peciva

http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr

Kinza

#533 Nový příspěvek od Kinza »

frázi malotraktor jsem nikde v zákonech nenašel, beru proto, že malotraktor=traktor a nasilnici můžeš jen s vozidlem technicky způsobilým tj. má technické osvědčení nebo techničák.

Myslím, že na domaděly by se mohlo vztahovat ono zvláštní užívání silnice (pokud to dovolí vlastník a Policie)(pak by mi ta žádost, svolení vlastníka, policie i znění zákona na žádosti dávalo smysl), teda tak jsem to aspoň pochopil (doufám, že dobře)

a něco k jízdě traktorů po silnici I. třídy
asociaceautoskol-diskuse píše:Dobrý den prosím o radu smím jet traktorem s vlekem po silnici první třídy nebo je nějaké omezení jestli ano tak prosím jaké. Předem děkuji za odpověď.

Tohle řeší zákon 361/2000 Sb. o silničním provozu, § 43.
link

zákon 361/2000 Sb.

Kinza

#534 Nový příspěvek od Kinza »

Jak procházím ty zákony vzpoměl jsem si, že původní majitel mého MT neměl technické osvědčení (duplikát jsem si sehnal nyní od p.Šálka) ale jezdil s traktorem bez TP (tudíž "domadělem" na výjimku) prohledal jsem papíry a našel, jde o starší verzi povolení o zvláštním užívání silnice, pro "domaděly" tedy zřejmě platí vyplníte žádost
Obrázek
tímto malotraktorem můžete posilnici jezdit ale pouze po trase kterou si určíte, a schválí vám ji vlastník komunikace tedy správa a údržba silnic a musíte mít vyjádření Policie ČR, vyplníte tuto žádost (viz. obr.) a přiložíte fotografie malotraktoru, zaplatíte správní polatek, který činí pro celoroční užívání 1000Kč a pro kratší dobu užívání část správního polatku, toto včetně souhlasu vlastníka a vyjádření Policie opakujete každý rok" :-/ Na Polici a správě silnic jsem ještě nebyl(zřejmě další poplatky)
+ dle vydaného povolení poviné ručení a hurá na silnice II a III třídy, silnici I třídy můžete pouze příčně přejet nikoli po ni jet a to ani v obci(pouze přejet)
(fotky budou chtět zřejmě i na policii a nejspíše vyžadovat nějaký technický stav(funkční bzdy, světla ..?)

Jelikož já ovšem vlastím technické osvědčení (alternativa technického průkazu) zaplatím povinné ručení a mohu na všechny silnice včetně I. třídy s omezením pro traktory dle zákon 361/2000 Sb. § 43, a mohu si dobrovolně nechat traktor zaregistrovat (platí pro rok výroby do 30.06.2001) a nemusím na technickou kontrolu ani emise dle MDČR

doufám, že to chápu dobře a že to někomu pomůže.

Tom

#535 Nový příspěvek od Tom »

Co se týče Zetoru 25, tak ten se normálně přihlašoval a dostával spz. Takže u toho je to jasné. Buď normální nebo veteránské papíry, jinak je legální provoz nemožný.
Co se týče domadělu, tak aby mohl mít spz, tak musí být schválený ve zkušebně (tuším něco přes 30 tisíc) nebo jedině na vyjímka viz výše + pojistka. Pokud se ale něco stane, tak co vím tak to stejně nepomůže a budou na to pořád nahlížet jako na domaděl.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

peče

#536 Nový příspěvek od peče »

Bohužel opět platí co úřednik jiný názor.
MT8 065 je schválená na provoz po pozemních komunikacích, proto zde stačí jen Technický průkaz " knížka " vydávaná výrobcem + uzavřít povinné ručení. Stroj se nikde neregistruje ani nemusí na STK ( výjimka ze zákona do roku výroby 2001 ) žádné další zvláštní povolení od Policie či Krajské správy komunikací, kde přesně uvedu trasu pohybu malotraktoru je BLBOST. Pokud je vozidlo schválené Státní zkušebnou zemědělských, potravinářských a lesnických strojů, a.s. Třanovkého 622/11, 163 04 Praha 6 - Řepy nepotřebuje žádné další povolení, veškerá omezení provozu jsou uvedena v technickém průkazu nebo v příslušném zákoně, pokud se nepletu. Přece výrobce nebude platit schvalovací proces a majitele stroje pak nepustí na silnici bez dalších povolení :tyty: K čemu pak celý schvalovací proces je, zkoušky si pak může dělat výrobce dělat za plotem na zkušebním poli, orat třeba nostop celý měsíc a pak malotraktor rozebrat do šroubku a ušetří za zkušebnu a prodávat s popisem: Malotraktor určen jen pole není určen na jízdu po komunikaci nemá světla, směrovky a hodně kouří atd.
Domnívám se, že právě dovoz a velká obliba Asijských malotraktorů, kdy majitelé se ptají na úřadě za jakých podmínek smějí legálně na komunikace. Jenže je tu háček, tyto stroje jsou sice tovární výroby ale nejsou schválené na komunikace v ČR, díky tomu házejí všechny starší malotraktory do jednoho pytle a papouškují stejnou větu, tady je potřeba zdůraznit, že stroj je schválen, popř. doložit kopii o schválení a pro ty neschválené, přichází v úvahu jen řešení vystavení Zvláštního povolení úžívání komunikace, kde právě musíte napsat žádost na Policii + SUK a za poplatek Vám vystaví příslušný dopravní úřad povolení na 1 rok. :) Proto se motají dvě povolení dohromady, schválené - neschválené stroje dohromady.

Kinza

#537 Nový příspěvek od Kinza »

original technické osvědčení
Obrázek

na straně 5 je v bodu 3 napsáno"vozidlo v silničním provozu se smí používat jen pro přejezd z pracoviště nejkratší cestou. Okresní dopravní inspektorát stanoví pro použití v silničním provozu další podmínky ( trasu, denní dobu, atd) ..."

můžu tedy jezdit bez zvláštního užívání silnice, nebo ho musím mít? :-/

Kinza

#538 Nový příspěvek od Kinza »

ahoj, tak jsem si ještě jednou důkladně prošel toto téma a zjistil, že jsem přehlédl jednu odpověď:
scuril píše:Zdravím,jen k debatě na str.2 včera jsem byl na policajtech-pokud máte technické osvědčení které se přikladalo k malotraktoru a poviné ručení
můžete vesele na silnic. Povolení pro pohyb těchto typu vozidel po silnicích je zrušeno!!!!!! (samozřejme nebudu sebevrach a nepolezu s TK na dalnici
a silnice první třídy) Čau Honza
tak doufám že to platí, každopádně zaplatím povinné ručení a budu jezdit bez vyjímky a uvidím až mě zastaví, každopádně osvědčení mám tak mi papíry vzít nemůžou, max tak pokutu, děkuji za reakce a rady Petr.

peče

#539 Nový příspěvek od peče »

Pro traktory a jejich přípojná vozidla se tím prakticky po účinnosti zákona č. 56/2001 Sb. nic nezměnilo. Pokud se jedná o samojízdné pracovní stroje lze ve stručnosti říci, že samojízdné pracovní stroje uváděné do provozu po účinnosti zákona č. 56/2001 Sb. (od 1.7.2001) podléhají povinnosti registrace, zatímco stroje uvedené do provozu před účinností zákona této povinnosti na základě zákona č. 193/2003 Sb. nepodléhají, ale mohou být zaregistrovány na žádost vlastníka. Registrovat lze pouze schválené vozidlo, ke kterému existuje doklad o schválení.
Pracovní stroje přípojné nikdy nepodléhaly povinnosti registrace a nepodléhají ani podle zákona č. 56/2001 Sb., avšak podle zákona č. 193/2003 Sb. lze pracovní stroj přípojný, který je účelově a technicky určen pro práce v zemědělství, registrovat na žádost vlastníka. Registrovat lze pouze schválené vozidlo, ke kterému existuje doklad o schválení.
Pozn.Jednonápravové traktory s přívěsem (dříve nazývané malotraktory, frézy apod.) s celkovou šířkou do 1,6 m, celkovou délkou soupravy do 4,0 m a nejvyšší povolenou hmotností do 1,5 t rovněž nepodléhají povinnosti registrace. Musí být však schváleny k provozu na pozemních komunikacích.
Ing. Josef Pokorný
ředitel odboru schvalování vozidel a předpisů

8)

pasa444

#540 Nový příspěvek od pasa444 »

Tak že se to teda týká i rozmetadla které jsem dovezl z DE ,r.v. 1968 ,mam ho pojištěné, tovární výroba, osvětlené ale nemusí teda být registrováno i když to u nás nebylo schváleno? 8) a ten ing. pokorný je odkud? ministerstvo?

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“